Pääkirjoitukset

Tervetullut suojelupäätös

Pääkirjoitukset 31.1.2018 6:00
Pääkirjoitus

Päätös uuden luonnonsuojelualueen perustamisesta Ouluun Sanginjoen ulkometsään on tervetullut. Se panee pisteen vuosien jahnaukselle.

Alueesta on mahdollista luoda vielä nykyistä vetovoimaisempi luontokohde.

Uuden luonnonsuojelualueen perustaminen Oulun Sanginjoelle sai maanantaina mitä ilmeisimmin varmistuksen. Kaupungin omistuksessa olevaan 2 567 hehtaarin ulkometsään perustetaan 1 127 hehtaarin, siis 11 neliökilometrin laajuinen suojelualue.

Oulun päättäjiä ei ainakaan voi syyttää hätiköinnistä. Päinvastoin asian käsittely luottamuselimissä ehti kestää yli 13 vuotta. Vireille asia tuli luontojärjestöjen jo loppuvuodesta 2004 tekemän suojeluesityksen pohjalta.

Viime vaiheen kiemuroihin kuului, että valtuutetut käyttivät joulukuussa valtaoikeuksiaan ja kävelivät yli kaupunginhallituksen, joka ei olisi enää tuonut valtuuston käsittelyyn vuoden 2014 kielteistä suojelupäätöstä.

Muodollisesti prosessi etenee nyt niin, että kaupunki hakee alueelle suojelua ely-keskukselta.

Asiassa oli aikakin saada päätös. Jälkipulinoillekaan ei pitäisi olla paljon sijaa, kun suojelua kannattaneet jyräsivät vastustajat numeroin 53–11.

Päätös ei siis syntynyt ”vihervasemmiston” voimin, vaan suojelua kannattivat myös selvät enemmistöt keskustan ja kokoomuksen ryhmissä. Vielä vuonna 2014 keskusta äänesti kokonaisuudessaan suojelua vastaan, kokoomuskin yhtä valtuutettua lukuun ottamatta.

Nyt tehtyä päätöstä voi selittää ainakin ympäristöarvojen vahvistumisella kaikessa päätöksenteossa. Kaupunki menettää toki hiukan puunmyyntituloja, mutta tulevaisuudessa se voi tarjota asukkailleen elämysalueen, jollaisten arvostus on jatkuvassa kasvussa.

Vain muutama päivä sitten Metsähallitus kertoi, että Suomen kansallispuistojen kävijämäärä kohosi viime vuonna 3,1 miljoonaan, mikä oli kymmenen prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin. Luonto- ja retkikohteiden suosion kasvu on jatkunut jo vuosien ajan.

Sanginjoen luonnonsuojelualueesta on tuskin tulossa aivan heti kansallispuistoa, mutta huomionarvoista on, että runsaalla 11 neliökilometrillä Sanginjoki ei olisi edes kansallispuistojen pienin. Se on esimerkiksi suurempi kuin Rokuan kansallispuisto Vaalan, Utajärven ja Muhoksen alueella.

Sanginjoen alueen mahdollisuudet koota kävijöitä ovat kaiken lisäksi paremmat kuin monella kansallispuistolla. Se sijaitsee Oulun kyljessä ja on helposti tavoitettavissa autolla ja pyöräillen. Aluetta voisi luonnehtia jopa ”Oulun Nuuksioksi”.

Alueella on jo nyt kohtalaisen hyvä retkeilijöiden palveluvarustus kuten merkittyjä erimittaisia patikointireittejä pitkospuineen, laavuja ja tulenpaikkoja. Kohentamisen tarvettakin vielä on etenkin jos kävijäluvut pomppaavat nousuun.

Ulkometsän maisemat vaihtelevat harjumaastoista vetisiin soihin ja aarnimetsiin. Nyt tehdyn suojelupäätöksen jälkeen alueen luonnontilaistuminen etenee, mikä edelleen lisää sen suojeluarvoa.

Jo keskustelu suojelusta on lisännyt tietämystä alueesta. Tästä eteenpäin rummutusta on syytä lisätä. Ouluun syntyy nyt vetovoimatekijä, jonka arvostuksen voi arvioida vuosien mittaan vahvistuvan.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

103
Vuokra-asunnot odottelevat asukkaita – "Oulussa on vuokralaisrintamalla hiljaisinta"
86
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
63
Esirippu laski, yksi aikakausi päättyi – alkaako Lipossa uuden rakentaminen lahjakkaiden juniorien varaan vai onko seuran taru lopussa?
52
Oulun tornitaloista ja muista korkeista rakennuksista tarkka selvitys - kaupunki aikoo perehtyä korkean rakentamisen hyödyntämiseen ja kehittämiseen
42
Festivaalien talkootyöläisten verotuskäytönnöt puhuttaneet viime päivinä – Oulun suurfestivaalit vakuuttavat veroasioiden olevan kunnossa
40
Ruotsin autotuhopoltoista epäilty otettu kiinni Turkin rajalla
37
Oulun kaupunki hyväksyi Hailuodon pengertien suunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Suomen koko järjestelmä on läpeensä korruptoitunut, jos korruptio määritellään globaalisti. Suomessa on piilokorruptioa ... Lue lisää...
Virkamies itsekin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image