Pääkirjoitukset

Terveitä huomioita sisäilmasta – kansalaisten arviot kos­teus­vau­rioi­den ja homeen aiheuttamista riskeistä ampuvat nyt yli

Huono sisäilma on pakottanut remonttiin muun muassa Pattasten koulussa Pattijoella. KUVA: VESA JOENSUU
Pääkirjoitukset 1.11.2019 6:00
Pääkirjoitus

Moni suomalainen on sairastunut pitkäaikaisesti huonon sisäilman takia. THL:n mukaan kansalaiset kuitenkin paisuttelevat sisäilmariskejä.

Riskien selvittämiseen ja ongelmien korjaamiseen tarvitaan mutu-tiedon sijasta pätevää asiantuntijuutta.

Sisäilmaongelmat ja niiden seuraukset eivät kuulu helpoimpiin keskustelunaiheisiin. Huonosta sisäilmasta kärsivät katsovat monesti ongelmiaan vähäteltävän. Rakennusten ylläpitäjät taas helposti arvioivat, että sisäilman sijasta ihmisten vaivoille on muita syitä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL julkisti keskiviikkona teemaa koskevan kiinnostavan kyselytutkimuksen tulokset. THL:n tiivistetty viesti on, että ihmiset kokevat sisäilmaan liittyvät terveysriskit usein suurempina ja vakavampina mitä ne tutkimustiedon perusteella ovat. Tämä tuli ilmi, kun vastaajille esitettiin riskeihin liittyviä väitteitä.

Mukana oli esimerkiksi väite, jonka mukaan vähäinenkin kosteusvaurio on niin haitallinen terveydelle, että siihen on puututtava heti. Lähes kaksi kolmesta vastaajasta oli väitteen kanssa lähes tai täysin samaa mieltä.

THL huomauttaa, että jonkinasteisia kosteusvaurioita on tutkimusten mukaan lähes kaikissa rakennuksissa niiden elinkaaren aikana. Silti vain pieni osa vaurioista on niin vakavia, että ne lisäävät merkittävästi astmariskiä.

Toinen väite liittyi kammoa herättävään sädesieneen. Väitteen mukaan kyseisen mikrobin esiintyminen rakennuksessa on varma merkki sisäilman haitallisuudesta. Tämänkin väitteen allekirjoitti yli 60 prosenttia vastaajista.

THL viittaa kommentissaan jälleen asiaa koskeviin tutkimuksiin. Sädesienet ovat yksi kosteusvaurioindikaattoreista, mutta niiden löytyminen ei automaattisesti luokittele rakennuksen sisäilmaa haitalliseksi terveydelle.

Lakaiseeko THL mikrobeja ja ihmisten kokemia vaivoja maton alle? Sehän sanoo myös, että sisäilmaan liitettyä oireilua ei voi suoraan käyttää epäpuhtauksien mittarina.

Laitoksen näkemykselle kannattaa kuitenkin antaa painoa. Sisäilmaongelmista mahdollisesti aiheutuneiden oireiden, vaivojen ja sairauksien lista on pitkä. Monia niistä aiheuttavat muutkin seikat kuin huono sisäilma.

Laitoksella tuskin on mitään erityistä syytä vähätellä tai paisutellakaan ongelmia. Se korostaa, että ongelmaiseksi epäilty rakennus pitää tutkia ja että se pitää tehdä pätevien ammattilaisten voimin.

Määrite "pätevä" onkin tarpeellinen. Samoin näiltä ammattilaisilta pitää edellyttää täyttä riippumattomuutta kiinteistön omistajasta ja ylläpitäjästä. Jälkimmäisten toiveet mahdollisimman pienistä korjauskustannuksista eivät saa näkyä tutkimusten tuloksissa.

Kaikkiaan THL:n puheenvuoro on terveellinen lisä keskusteluun sairaista rakennuksista ja niiden aiheuttamista ongelmista. Kenelläkään tuskin on tarvetta kiistää sitä, että moni on sairastunut sisäilmasta vakavasti ja pysyvästi.

Ihmisten tuntemuksiakaan ei pidä vähätellä. Jo pelko – aiheellinen tai aiheeton – aiheuttaa stressiä ja fyysisiä oireita.

Olennainen osa tilanteen kohennusta liittyykin rakentamiseen. On merkillistä, että oppi terveestä rakentamisesta ja peruskorjauksesta ei vieläkään ole kokonaan läpäissyt suomalaista rakennusalaa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (37)

Pitäisköhän esim. koulujen sisäilmamittaukset tehdä kesäloman ollessa lopuillan, sillä ainakin itsellä on se käsitys, että suurin sisäilmaongelma on nykykoululaisten todella haisevat jalkineet ja usein myös unohtuu, että muutkin vaatteet olisi hyvä pestä edes muutaman kerran lukukauden aikana. Nykyjalkineissa varsinkin materiaalit ovat "homehtuvia",todella vastenmielisiä hajupesiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyinen alipaineistettu ilmastointi "kastelee" kesäaikana rakennuksen sekä sisältä, että ulkoa! Ainoa oikea ratkaisu on kuivattaa tuloilman liika kosteus ja säätää ilmastointi ylipaineiseksi! Tällä ratkaisulla monen rakennuksen sisäilma korjaantuisi, kun sisään tuleva ilma olisi puhdasta, eikä alipaine ime vuotokohdista epäpuhtauksia sisätilaan. Tämä on tutkittua tietoa! Menetelmää käytetään muualla paitsi siellä, missä ihmiset ovat "työkoneina". Onko pelko, että rakennuksista tulee liian pitkäikäisiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

THL paljastaa oman asiantuntemuksensa, esitetään väitteitä joihin ihmiset vastaavat , ja näiden vastausten perusteella tehdään diagnoosi.
THL on varmaan tehnyt samanlaisen diagnoosin flunssarokotuksen tarpeellisuudesta lähettämällä lääketeollisuuden toimijoille kyselyn flunssarokotteen tarpeellisuudesta.
Näin meitä.......

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Luulosairaita ihmisiä riittää. Aikanaan rakennusyhtiöt osasivat vetää oikeasta narusta ja töitä on riittänyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Homesairastunut ja sisäilmaoireilusta kärsivä henkilö ei ole sama asia. Keskustelussa vedetään aina sisäilmahaastet ja home samaan kategoriaan, vaikka eritäin monessa kohteessa ei hometta ole nähtykään. Joka kohteessa on se kaikki tietävä työntekijä, joka tietää talossa olevan hometta, koska hän sen homeen haistaa tai tietää ongelman. Jos tehdään tutkimuksia, niin tämän ongelman tuntijan mukaan, tutkimukset on tehty väärästä paikasta tai tuloksia on vääristelty tai tulkittu väärin. Moni oireilee sisätiloissa, mutta jos asia olisi niin yksinkertainen, kuin suuri osa kuvittelee, ongelma olisi ratkaistu. Työnantajien taii kiinteistön omistajien etu ei ole se, että tilat ovat ongelmalliset vaan kaikki tavoittelevat puhtaita ja terveellisiä tiloja. Silloin myös toivoisi etenkin näiltä kaikkitietäviltä työpaikan "kokemusasiantuntijoilta" myös luottamusta asian ympärillä toimiviin tahoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan. Esim. tunkkainen ilma ei ole sama kuin terveydelle vaarallinen sisäilmaongelma, joka taas johtuu mikrobien tai kemikaalien aiheuttamasta ilman saastumisesta. Tunkkaisuuteen auttaa ilmastoinnin säätäminen - tai ilmastointikanavien huolto puhdistuksineen (!). Aivan liikaa on näitä "kokemusasiantuntijoita".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olen ollut koko ajan sitä mieltä, että homeongelmat on hysteriaa. Monta taloa on turhaan purettu ja poistettu käytöstä luulosairauden takia, arvaa paljonko hulluus on maksanut yhteiskunnalle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Homeongelma on todellinen, jos se voidaan sisäilman tutkimuksella osoittaa. Mutta se ei tapahdu haistelemalla, vaan siihen tarvitaan asiantuntijan ottamat näytteet ja laboratorioviljelyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vale, emävale, tilasto. Se on helppo huudella, kun ei itse kärsi homesairauden ongelmista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Peltolaan sille, joka väittää sisäilmasta kärsivänsä saati sairastuneensa. Arvasinhan minä, että tässäkin hysteriassa saavutetaan lakipiste, jonka jälkeen aihe painuu unholaan. Sama juttu ilmastonmuutoksen kanssa. Lakipiste lähestyy ja palstatila vähenee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vanhempani myivät kotitalonsa homeen takia. Tai nimenomaan äitini kokemien oireiden vuoksi. Muutto kerrostaloon ei auttanut joten seuraavaksi poistettiin amalgaamit hampaista ja sen jälkeen siirryttiin ituruokavaliolle. Mistään ei ollut apua äitini kokemiinsa/kuvittelemiin vaivoihin. Samaan aikaan perhe, joka kotitaloni osti pilkkahinnalla, asui ja asuu yhä ko. talossa vaikka siihen ei ole tehty mitään remontteja.

Oppi tästä on se että ei pidä uskoa sitä mammaa joka eniten huutaa vaikkapa koulujen homeongelmista. Hänelle tarjoaisin keskustelua psykiatrin kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oliko uusi asunto sisäilmaongelmaton? Suomen rakentaminen on ikävä kyllä ollut sellaista, että joka vuosikymmenellä on ollut omat rakennusvirheensä. Hometalkoot.fi - sivustolta voi käydä katsomassa tarkemmin. Erityisesti vanhemmat kerrostaloissa on erittäin suurella todennäköisyydellä ongelmia, mutta eivät uudetkaan kerrostalot takaa mitään. Kun rakennetaan miten sattuu ja ilman sadesuojausta, ei ole ihme, että ongelmia tulee. Muuttaessa sisäilmaongelmaisesta talosta, pitäisi myös huomioida voiko irtainta muuttaa ollenkaan tai vaatiiko se hyvin puhdistuksen. Irtaimiston mukana saa hyvin siirrettyä ongelman mukanaan.

En voi tietenkään tietää, mistä äitisi ongelmat johtuivat, mutta ei sisäilmaongelmakaan ole poissuljettu. Mitä oireita äidilläsi on/oli? Toisaalta se, että joku ei kotitalossanne oireile, ei kerro mitään siitä, etteikö siinä voisi oireilla. Vaikka tupakan tiedetään aiheuttavan terveyshaittoja, ei kaikki saa esim. syöpää. Vaikka influenssavirusta on liikkeellä, ei kaikki sairastu. Joku sairastuu hyvinkin vakavasti ja tarvitsee sairaalahoitoa ja toiset lieviä oireita. Sama influenssavirus ei saa aikaan samanlaista sairastumista kaikissa ihmisissä. Sisäilmaongelmien kanssa on sama juttu. Kaikki eivät saa oireita, osa saa lieviä ja osa hyvinkin voimakkaita oireita.

Sisäilmaongelmien aiheuttajia tiedetään olevan hyvin monenlaisia. Home ei todellakaan ole ainut. Tutkimuksista tiedätään, että kognitiivinen terapia ei auta potilaita, jotka kärsivät sisäilmaongelmien aiheuttamista oireita. Ainut mikä auttaa on välttää altistumista. Terveiden rakennusten löytäminen vain voi olla hyvinkin haastavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyviä esimerkkejä siitä, kuinka rakennuksia suojataan "hupulla" rakennus- tai korjausvaiheessa on näkyvissä jo Oulussakin. Hyvä hyvä, niille firmoille peukkuja ja kunniamerkki!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Terveyskeskusten ja lääkärien yms ei pidä myöskään vähätellä tai epäillä ihmisten sairastumisia. Näin kävi mm poliisitalon kohdalla. Ensin yksittäisiä potilaita ei uskottu, että heidän oireet johtusivat sisäiömasta, että ne on vain yksittäisiä tapauksia. No sitten niitä alkoi tulla lisää, lopulta toista sataa tapausta samasta rakennuksesta. Ja moni ehti sairastua vakavasti kun ei heti uskottu tai alettu tutkimaan yhteyttä rakennuksen sisäilmaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän on terveydenhuollon ja asunnonvälittäjien synnyttämä salaliito. Home ei sairastuta ja asuntojen hinnat vaan nousee

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Riskien selvittämiseen ja ongelmien korjaamiseen tarvitaan mutu-tiedon sijasta pätevää asiantuntijuutta."

Tämä on varmaan ollut aina ongelma sisäilmakeskustelussa. Riittävää asiantuntemusta ei aina sisäilmaa tutkivilla tahdo olla eikä hyviä edullisia testejä, joilla todeta asuntojen ongelmat ja se, kuinka ne vaikuttavat ihmisten terveyteen. Ja niitä, joilla tietoa ja asiantuntemusta on (esim. infektiolääkärit, jotka ovat perehtyneet asiaan), keskustelussa ei aina uskota.

Tässä haastattelututkimuksessa todetaan, että ihmisillä ei ole tarpeeksi tietoa kosteusongelmien vakavuudesta ja he ylireagoivat niihin ainakin teoreettisessa tilanteessa. Se on helposti ymmärrettävissä, tarkkaa tietoa tavallisilla ihmisillä asioista tuskin on toisin kuin rakennusalan ammattilaisilla. Joten virhearvioitakin tapahtuu varmaan ongelman suuruutta määriteltäessä. Voisiko tiedon jakaminen siinä asiassa auttaa?

Ja toisaalta. Olisiko ihmisten oireiden tutkimiseenkin syytä panostaa niin, että he saisivat asiantuntevaa hoitoa "mutu"- tiedon sijaan? Olisiko THL:n mahdollista käyttää päteviä, sisäilmaongelmiin hyvin perehtyneitä infektiolääkäreitä asiantuntijoina? Maassamme on erikoislääkäreitä, joilla tietämystä ja kokemusta tästä asiasta ja sisäilmasta sairastuneiden potilaiden hoidosta on. Ja jotka toimivat muullakin kuin "mutu"- tuntumalla. Silti heidän kannanottojaan ei aina kuunnella.

Ongelma on monimutkainen ja todellinen. Ja asiantuntijoiden kuunteleminen molemmin puoin on tärkeää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

THL ON PAKKO VÄHÄTELLÄ SAIRASTUNEITA KOSKA MYÖNTÄMÄLLÄ ONGELMA ON LIIAN KALLISTA. Terveys on kaikkein tärkein pääoma mitä ihminen omistaa ja jota valitettavasti ei ymmärretä ennenkuin se menetetään. Ajatelkaa ihmiset itse omilla aivoilla älkää vähätelkö jos kanssa ihminen kärsii edellämainituista syistä vaan tukekaa että asiat korjattaisiin asianmukaisella tavalla ennenkuin on myöhäistä ja sairastuu. PITÄÄ USKALTAA PUHUA JA TULLA YMMÄRRETYKSI ASIAN TÄRKEYDESTÄ JOS MEINATAAN SAADA RAKENNUKSET KUNTOON!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Voin kertoa itse sairastuneenaa, ettei ole kivaa eikä helppoa. Ei uskota ja yritetään siirtää ongelmat korvien väliin. Surullista ennen kaikkea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (37)

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image