Pääkirjoitukset

Terrorismin uusi aalto

Pääkirjoitukset 19.1.2013 0:00
Pääkirjoitus

Suuren luokan terrorismi löi itsensä läpi vuosituhannen ensivuosikymmenenä tuhoisina iskuina useissa eri maissa. Se joutui puolustuskannalle terrorismin vastaisen taistelun myötä, mutta ei tullut nitistetyksi.

Nyt näyttää olevan liikkeellä terrorismin uusi aalto, joka näkyy etenkin panttivankien sieppauksina ja tappamisina. Sieppauksia on tapahtunut Jemenissä, Somaliassa ja jo pidempään Länsi-Afrikan alueella, viimeksi keskiviikkona Algeriassa.

Sieppausaalto koskettaa myös Suomea: kaksi suomalaista on ollut jonkin viikon panttivankeina Jemenissä, kenties terroristijärjestö al Qaidan kynsissä. Toinen kosketuskohta syntyy jos ja kun Suomi lähettää sotilaskouluttajia Maliin osana EU:n operaatiota.

Tilanne on erityisen räjähdysaltis Malissa ja Algeriassa. Malin pohjoisosiin on siirtynyt islamistiterroristeja Libyasta diktaattori Muammar Gaddafin hallinnon kaatumisen jälkeen. Heidän tukemansa islamistikapinalliset ovat levittäneet valtaansa etelään päin.

Ranska vihelsi pelin poikki lähettämällä äsken joukkojaan Maliin. Operaatiolla on YK:n turvallisuusneuvoston valtuutus. Väliintulon kynnys on Malissa paljon matalampi kuin Syyriassa.

Vastauksena Ranskan väliintuloon alueella toimiva al Qaidan järjestö hyökkäsi keskiviikkona Algeriassa maakaasun pumppuasemalle ja otti satoja algerialaisia ja kymmeniä ulkomaisia panttivankeja. Joukossa on useiden eri länsimaiden kansalaisia, muun muassa kymmenkunta norjalaista.

Sieppaajat hyökkäsivät Algeriaan sen jälkeen kun se oli sallinut entisen siirtomaaisäntänsä Ranskan käyttää ilmatilaansa Maliin suuntautuviin sotilaskuljetuksiin ja pommituksiin.

Panttivankikriisin veriset yksityiskohdat olivat epäselviä vielä perjantainakin. Algerian hallinto on tunnettu kovista otteistaan, ja niitä käytettiin nytkin. Se perusteli keinoja kaihtamatonta toimintaansa sillä, ettei terroristien kanssa neuvotella. Jos tuloksena on kuitenkin se, että etenkin ulkomaisia panttivankeja olisi kuollut joukkomitassa, asiasta tulee jälkipuheita.

Sinänsä on oikea periaate, etteivät valtiot neuvottele terroristien kanssa ja ettei heille etenkään makseta lunnasrahoja, koska maksaminen vain yllyttäisi uusiin sieppauksiin. Mutta silloin kun panttivankeja aletaan vapauttaa voimakeinoin, heidän henkensä joutuvat suureen vaaraan.

Sieppausten motiivit liittyvät vähintään yhtä paljon rahaan kuin islamistiseen ideologiaan. Alueella toimivat terroristiryhmät sieppaavat länsimaisten yritysten työntekijöitä rahoittaakseen toimintaansa niiden maksamilla avokätisillä lunnailla. Niitä on viime vuosina maksettu useita kymmeniämiljoonia.

Malin ja Algerian tapahtumista voi seurata pitkäaikaisempi yhteenotto, ja alueesta voi tulla terrorismin vastaisen kamppailun uusi rintama. Ei ole tietoa, kuinka pitkään Ranskan väliintulo jatkuu ja aikooko  Yhdysvallat osallistua siihen muutenkin kuin taustalla.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Kysehän on kolonialistisen riiston nykyilmiöistä. Ranskan taannoinen siirtomaaisännyys näkyy nyt sen haluna alistaa tarvittaessa sotilaallisestikin vanhat siirtomaansa jatkuvan hyväksikäytön kohteeksi.

Libyassa se näkyi yhteistyönä Gaddafin hallintoa vastaan taistelevien terroristien kanssa. Nyt samaiset terroristit ovat kulkeutuneet Maliin, mukanaan Libyan sekavassa tilanteessa mukaansaatu runsas aseistus.

Nyt nämä aseet sojottavat kohti Ranskaa.

Lännen aseveljeily terroristien kanssa Afganistanissa, Libyassa ja paraikaa Syyriassa on vain vahvistanut terroristien asemaa. Voi sanoa, että länsi itse on luonut terroristien ammattikunnan värväämällä, kouluttamalla ja aseistamalla uskonnollisesti motivoituneita islamistitaistelijoita ensin ajamaan neuvostojoukot Afganistanista, sittemmin hallitusten kumoamiseen eri maissa (ml Libya) ja paraikaa lännen liittolaisineen värväämät tarroristit taistelevat Syyriassa.

USAn aloittama terrorismin vastainen sota on vain lisännyt terrorismia, aivan edellä mainituista syistä.

Valitettavaa on, että Suomen ulkopoliittinen johto ei ole kyennyt esittämään perusteltua kritiikkiä nykyistä toimintalinjaa vastaan. Päin vastoin, ulkoministeri Erkki Tuomioja on heilunut terroristeja tukevassa Syyrian ystävät -koalitiossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Missä on" hyvän" ja "pahan" terrorismin ero, onko se riippuvainen uskonnollisesta, poliittisesta tai näkijänsä taloudellisen edun mukainen näkemys.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Malin alueelta löytyi merkittävä kultaesiintymä 2010. Siksi tämä kähinä ja Ranskan (EU:n) kiinnostus ja kiire mennä kahakkaan mukaan puolustamaan omia kaivoksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

133
Puheenaihe: Tarvitseeko Oulu lisää korkeaa rakentamista? – "Torni on torahammas muuten yhtenäisessä hammasrivissä"
29
Käännytykset Afganistaniin keskeytettävä Lukijalta
24
Unettomuutta ei kannata vähätellä – pahimmassa tapauksessa koko elämä saattaa kulua pienessä väsymystilassa
24
Uutisanalyysi: Putinin ja Merkelin tapaaminen käytiin epäluottamuksen ilmapiirissä – Putin saapui tapaamiseen Karin Kneisslin häistä
20
Elintärkeidenkin lääkkeiden saatavuudessa yhä enemmän jatkuvia ongelmia - SDP:n Tytti Tuppurainen jätti asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle
19
Nämä taidot jokaisen koiran pitäisi hallita, "Koulutustaso näkyy jo lenkillä" – katso kuvia tokon SM-kisoista Limingasta
15
Sirkkaleipää saa jo – missä viipyy sääskileipä? Tutkija kertoo sopivatko sääsket ihmisravinnoksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lännen ja lounaan välinen tuuli on voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Työttömien joukossa on lukematon määrä luuseri loisijoita, mutta suotakoot se heille. Tuskin heistä mitään hyötyä työelä... Lue lisää...
Veronmaksaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image