Pääkirjoitukset

Tästä kyse Grönlannin ostossa – Trump hamuaa luonnonvaroja ja alueellista valtaa

Maailmalla on viikon verran kummasteltu Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin äkillistä halua ostaa Grönlanti Tanskalta. Arkistokuva Grönlannista. KUVA: LINDA KASTRUP / EPA
Pääkirjoitukset 23.8.2019 6:00
Pääkirjoitus

Presidentti Donald Trumpin omituinen esitys ostaa Grönlanti on aiheuttanut vakavia seurauksia. Vierailu Tanskaan on ainakin lykätty. Oudon ostohankkeen taustalla on suurvaltojen kasvava kiinnostus pohjoisia merialueita kohtaan.

Maailmalla on viikon verran kummasteltu Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin äkillistä halua ostaa Grönlanti Tanskalta. Trump ehti lähettää useita julkisia viestejä päällisin puolin oudolta päähänpistolta tuntuvasta ideastaan.

Lopulta presidentti vahvisti olevansa tosissaan ja tahtovansa siirtää maailman suurimman saaren Yhdysvaltain omistukseen. Hintatarjousta hän ei sentään tehnyt.

Ehdotuksesta tyrmistynyt Tanska on kieltäytynyt jyrkästi edes keskustelemasta myymisestä. Trump piti tanskalaisten vastausta absurdina ja ainakin lykkäsi suunniteltua vierailuaan Kööpenhaminaan.

Trumpin tapa singota ihmetystä herättäviä tviittejä on ollut kansainvälisen yhteisön tiedossa koko presidenttikauden ajan. Niihin on törkeyksistä huolimatta ruvettu suhtautumaan säännönmukaisina purkauksina.

Grönlannin ostamispuheet ovat kuitenkin aiheuttaneet tavallista voimakkaamman diplomaattisen törmäyksen, kun Tanskan vastahangasta loukkaantunut Trump päätti yllättäen ainakin siirtää vierailuaan. Äskettäin Trump äkäili Ruotsille, kun se ei vapauttanut amerikkalaisräppäriä heti hänen puhelinsoittonsa jälkeen.

Suurvallan johtajan lievästi sanottuna epädiplomaattinen käytös on ikävää Tanskan kannalta. Tanskalla on aina ollut hyvät kaupalliset ja sotilaalliset suhteet Yhdysvaltoihin.

Tanska on osallistunut useisiin Yhdysvaltain johtamiin Nato-operaatioihin ja toiminut vastuullisesti kansainvälisessä politiikassa. Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo soittikin sovittelupuhelun tanskalaiskollegalleen.

Onnettominta on Trumpin tyyli vetää mutkia suoriksi tviittaamalla, että Grönlannin osto ei ole muuta kuin tavallista suurempi kiinteistökauppa. Näin ei ole.

Tanskan pääministeri on selventänyt varsin oivallisesti tilannetta sanomalla, että Grönlanti ei ole hallintosuhteesta huolimatta tanskalaisten omistuksessa, vaan maa kuuluu Grönlannille. Vaikka saari on osa Tanskaa, sillä on oma itsehallinto ja parlamentti sekä johtajana pääministeri.

Siksi julkinen kaupanteko 57 000 asukkaan saaresta "kiinteistödiilinä" on Trumpinkin käytösmittarin huomioon ottaen ylimielisyydessään tavallista tökerömpää.

Sinänsä arvaamattomalla möläytyksellä on taustatekijänsä. Pohjoisen alueen tulevaisuuteen liittyneistä strategiapalavereista Trumpin liepeisiin on arvattavasti tarttunut sana Grönlanti. Yhdysvallat on yrittänyt ostaa saaren aiemminkin.

Grönlanti sijaitsee Pohjois-Atlantin ja Jäämeren välissä. Samalla alueella toimivat myös Venäjä ja yhä suuremmassa määrin Kiina. Merkittävän geopoliittisen asemansa lisäksi Grönlannilla on huomattavasti luonnonvaroja, varsinkin mineraaleja. Kaivosteollisuus tuottaa rautamalmia, sinkkiä, lyijyä ja kultaa.

Trump taisi tulla ilmaisseeksi, kuinka tärkeäksi Yhdysvaltain nykyhallinto kokee arktisen alueen. Yhdysvallat pyrkii mukaan vaikuttavaksi voimaksi. Trumpin tyylillä se tuskin onnistuu.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Tästä nyt lässytetään.Toista se on kun varastaa tai valloittaa,niinkuin Krimin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toista se on kun krimiläiset halusivat liittyä Venäjään. Tanska taas ei halua edes myydä Grönlandia. Ei varsinkaa varattomalle maailman velkaisimmalle öykkärille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trumpin toiminta sinällään on jo absurdia, kun hän ei käytännössä mitään asiaa tuo esiin keskusteluissa vaan twiittaa. Tosin epäilen hänen kykyään twiitata vaan taustajoukothan sitä tekevät. Jos twiitti ei miellytä vastaanottajia, niiin sitten sivalletaan ja loukkaannutaan. rahalla kasvatettu toimii noin ja pohjana on se, että on aina saanut haluamansa. Tahdikkuus ei ole Trumpin hyve, mutta ei se nyt monen muunkaan jenkin hyve. Ylimakeus kyllä on voimissaan, mutta ei asiallinen ja luonteva käytös. Hupiahan tämä pääosin on toistaiseksi ollut ja toivottavsti myös pysyykin hupiasteella. Mahtavia sktesijuttuja Donaldista saisi, mutta ei Suomessakaan ole kuin muutama harva tarttunut asiaa. Trumoin hiuslaite on kyllä mahtava kaljunpeittoesitys, että harvoin näkee. Koskahan se lakka pettää-silloin saadaan nauraa oikein kunnolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siinä kävisi justiin niin kuin Alaskalle kävi kun Venäläiset myivät sen USA:lle.Lupasivat huolehtia Alaskan asukkaista mutta miten kävi? Öljyä porataan ja alkuperäiskansat saavat tulla toimeen omillaan eivätkä hyödy maan antimista eli öljystä ja kaivosmineraaleista eikä juurikaan kalastuksesta joka on lähinnä ryöstökalastusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Varsin valitettavaa tämä USA:n ulkopoliittisen linjan kehitys Euroopan ulkoisen ja sisäisen turvallisuuden kannalta. Vaikka EU:ssa jotain valuvikoja onkin, niin tässä jälleen yksi osoitus siitä miksi olisi pienten eurooppalaisten valtioiden kannalta äärimmäisen tärkeää että Eurooppa kykenisi muodostamaan yhtenäisenja itsenäisen rintaman suhteessa muiden mantereiden suurvaltoihin. USA, Kiina ym ajavat ensisijaisesti ja kasvavissa määrin globaalisti omaa etuaan, siihen vanha manner Eurooppa ei tällä hetkellä pysty vahvasti vastaamaan johtuen sisäisistä jännitteistä ja lokakampanjoista (joita ulkovallat Venäjä etunenässä osaavat taitavasti provosoida).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Trumpin esitykset antavat viitteitä siitä, että USA kaappaa Gröönlannin haltuunsa. Sinne tulee sotilastukikohtia ja avokaivoksia ilman mitään ympäristön suojelu toimia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siellähän on jo vanhoja yhdysvaltain tukikohtia. Osassa on jopa vielä niiden ydinreaktoreiden jämiä saastuttamassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Trump haluaa tehdä toimistaan "perinnön" joka tullaan muistamaan aina.
Amerikkalaiset tulevat aina muistamaan Alaskan ostamisen venäläisiltä. Ja venäläiset tulevat aina kiroamaan sitä että myivät. Mikä strateginen etu Putinille olisikaan asevarustaa USA:n rajalla oleva alue. Olisivat jo tehneet sen, lentokenttiä, laivastotukikohtia, ohjusasemia.

Raha on katoavaista mutta uutta Grönlantia ei valmisteta enää. Jo seuraava sukupolvi grönlantilaisia ja tanskalaisia katuisi katkerasti sitä että saihan jokainen asukas 100 tonnia ja sillä uuden auton.
Grönlannin tulevaisuus on edessä (aika usein tulevaisuus on edessä), valtava määrä mineraaleja ja jään hiipumisen johdosta matkailu lisääntyy. Oikeudet merialueisiin ja arktisen alueen rikkauksiin on hyödyntämättä vielä ja ne tulevat koska Grönlanti on juuri siinä missä se on. Ja pysyy. Miksi se pitäisi myydä Trumpille ja jenkkibisneksille? Ei jenkeillä ole rahaa tarpeeksi, moni jenkkiarvioija on laskeskellut että hinta olisi tuhansia miljardeja. Mihin ne maksettaisiin, koko potti 58 000 kalastajalle vai tanskalaisille jotka ei ole koskaan ehkä Grönlannissa käyneetkään?

Kyllä Suomi subventoi Lappiakin, väkeä vähemmän kuin Oulun kaupungissa. Pitäisikö Lappi myydä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi varmaan myisi Lapin, kun kaiken täytyy keskittyä kehä kolmosen sisäpuolelle. Tuntuu ainakin siltä ettei millään muulla ole väliä kuin etelässä olevilla ja asuvilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikös tuo strategisesti tärkeä Ahvenanmaa laivayrityksieen olisi diilimiehelle houkuttelevampi ostokohde?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei vaan ehdotetaan Trumpille, että vaihdetaan Affenanmaa Alaskaan! Olisi ihan samantasoinen ehdotus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se Trump kyllä melkoinen ihmemies. Nyt kaikki puhuu Grönlannista ja hakusana 'Greenland' on kärjessä Google-hauissa. Koko maailma ihmettelee, että miten tosiaan tuollainen pikkurillin kynnen kokoinen maa (Tanska) mukamas jotenkin omistaa massiivisen alueen nimeltään Grönlanti. Tuohan on täysin naurettava tilanne. Tanskalla ei tule olla mitään osuutta Grönlantiin, että voivat pitää vain huolta siitä omasta pikkutötteröstään.

Mielestäni Trumpin tarjoamat miljardit tai jopa triljoonat pitää mennä suoraan Grönlannille niin, että rahat hyödyttävät grönlantilaisia. Tanskalaisille ei penniäkään. Grönlannin tulevaisuus tulee olemaan upea, sillä jos Trump tekee siitä osavaltion tai vaikka Yhdysvaltojen itsehallintoalueen (kuten Puerto Rico), niin kulta-ajat ovat Grönlannilla edessä. Vaurastumista on luvassa sekä täydellinen turvallisuus. Kaikki tietävät tässä maailmassa, että Yhdysvaltojen alueellista suvereniteettia ei loukkaa kukaan. Juuri nyt kukaan ei tiedä kuinka monta kiinalaista ja venäläistä salaisiata operaatiota Grönlannin alueella on. Ne kaikki loppuvat kun Trump on kaupat tehnyt. Että onnea vain Grönlannille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Grönlantilaiset päättävät asiasta itse. Et sinä eikä Trump. Eikä asia heitä kiinnosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiesitkö että Tanska antaa valtavasti rahallista tukea Grönlannille, samoin kuin Suomi antaa Ahvenanmaalle? Grönlannille on annettu vaihtoehdoksi itsenäistyä kokonaan mutta paikalliset eivät sitä halua kun tukien tulo loppuisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenhän kävisi jos jokainen grönlantilainen sais osuuden myyntituloista (vaikka 200000 euroa) ja saaresta tulisi lisäksi uusi osavaltio?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä tuossa enää ostamaan, ei muuta kuin asevoimat liikkeelle, niin eiköhän Grönlanti ole pian USAn hallussa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa presidentti Trumpin touhut ja puheet kuinka absurdeja hyvänsä, artikkelin kirjoittaja ei saisi vääristää Trumpin kommenttia Tanskan reaktion suhteen. Herra Trump piti loukkaavana sitä, miten epädiplomaattisesti Tanskan edustaja vastasi tarjoukseen ostaa Grönlanti. Trump sanoi, että vastaus olisi voinut olla pelkkä "Emme ole kiinnostuneet myymään Grönlantia", eikä hieman ajttelematon ja todellakin epädiplomaattinen purkaus siitä kuinka absurdi ehdotus oli - vaikka olikin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nimenomaan näin se meni ja pääkirjoittaja kääntää asiaa päälaelleen tuossa kirjoituksessa, Se oli Tanskan PM, joka heitti tuon absurdiuden tähän asiaan. Vaikka Trumpi ehdotus olisikin ollut absurdia, on erittäin epädiplomaattista toimia kuten Tanskan PM toimi ja Trump teki omat johtopäätöksensä. Juutit jäi nuolemaan näppejään ja sai maksumuistutuksen vielä peräänsä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

17:33
Kokoomus jättää välikysymyksen: "On päätetty menolisäyksistä, joille ei ole tulopuolella katetta"
17:26
Etiopian ME-nainen Genzebe Dibaba jää pois MM-Dohasta
17:18
Omakotitalo palaa Sodankylän Vuotsossa, palon sammutustyöt käynnissä
17:00
Aika on py­säh­ty­nyt, mutta voi myös ajaa kaiken ohi – Andreas Ala­ries­ton mökki uinuu ja ra­pis­tuu So­dan­ky­län Vuot­sos­sa Tilaajille
16:59
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
14:58
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
14:41
Työryhmä: Biojätteen erilliskeräys pakolliseksi jokaiselle taajamatalolle, pakkauskeräys vähintään viiden asunnon kiinteistöille
81
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
55
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
44
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
42
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
41
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
33
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
33
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image