Pääkirjoitukset

Tasa-arvo eteni hienolla tavalla

Pääkirjoitukset 16.4.2019 10:50
Pääkirjoitus

Suomi sai eduskunnan, jossa naisten määrä on historiallisen suuri. Myös nuoret edustajat marssivat esiin.

Näiden muutosten pitäisi näkyä myös tulevissa ministeriratkaisuissa. Yhden oven tuleva pääministeri Antti Rinne taisi kuitenkin jo sulkea.

Sunnuntain eduskuntavaalien äärimmäistä tiukkuutta kuvaa se, että oltiin jo maanantain puolella ennen kuin SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne rohkeni ottamaan voittajan viitan harteilleen. Silloinkin iloa himmensi se, ettei demarien voitto ollut sitä, mitä puolue odotti.

Perussuomalaiset nousi lopulta kahden prosentin kymmenyksen päähän. Puolue sai liikkeelle äänestäjiä paremmin kuin yksikään mielipidemittaaja ennen vaaleja arvioi.

Kolmanneksi tulleen kokoomuksen kannatus putosi neljän vuoden takaisesta runsaan prosenttiyksikön. Vaalimatematiikka kuitenkin suosi puoluetta niin, että sen edustajamäärä kasvoi yhdellä. Verrattuna keskustan nöyryytystulokseen kokoomuksen sinnittely näyttää lähes menestykseltä.

Rinnan kärkikamppailun ja voimasuhteiden heilahdusten kanssa eduskunnan kokoonpanossa nähtiin pari muutakin isoa muutosta. Eduskunta on tulevalla nelivuotiskaudella tasa-arvoisempi kuin koskaan ennen, sillä naisten osuus edustajista nousi 46 prosenttiin.

Samalla eduskunta nuortui. Edelleenkin se on tukevasti keski-ikäinen, mutta useissa vaalipiireissä nuorten edustajien läpimurto oli nyt näyttävä.

Näiden muutosten olisi syytä näkyä myös tulevan hallituksen koostumuksessa.

Keskimääräistä selvästi nuorempi näyttää olevan esimerkiksi Oulun vaalipiirin edustajakaarti, jossa kolmekymppisiä tai sen alla olevia edustajia on nyt 18:sta peräti kuusi.

Merkittävää Oulun vaalipiirissä oli ylipäätään edustajien vilkas vaihtuvuus. Uusia edustajia on kahdeksan ja heistä ensikertalaisia kuusi.

Suuri vaihtuvuus tuo epäilemättä uusia näkemyksiä eduskuntaan mutta nostattaa samalla myös huolen. Vaalipiirin kansanedustajilla on puolueidensa ja omien tavoitteidensa lisäksi ajettavana yhteisiä paikallisia ja alueellisia asioita.

Oulun vaalipiirin edustajat ovat pitäneet yhdessä esillä esimerkiksi kaksoisraiteen rakentamista Ylivieskan ja Oulun välille. Lähikuukausina nähdään, löytyykö tällaisten alueen kannalta keskeisten hankkeiden taakse yhteistä tahtoa ja painostusvoimaa.

Valistunut, alueensa parasta ajava kansanedustaja pystyy tekemään yhteistyötä yli puoluerajojen niissäkin teemoissa, joita ei koe itselleen läheisimmiksi.

Iso asia Pohjois-Suomen kannalta on se, nouseeko hallitukseen täältä ministereitä. Paljon riippuu tietysti hallituksen kokoonpanosta.

Mikään tuskin estää sitä, että demareista tulee päähallituspuolue. Se voisi merkitä Oulun Tytti Tuppuraisen nousua ministeriksi.

Jos hallituksessa on keskusta, Juha Sipilää on mahdotonta ohittaa. Kokoomuksen ykkösnimi olisi Mari-Leena Talvitie, vasemmistoliitosta jo äänimääränsä perusteella Hanna Sarkkinen.

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen maanantaisten kommenttien perusteella perussuomalaisille hallitusovi ei sen sijaan näytä olevan kuin kapeasti raollaan. Perussuomalaisten suuressa ryhmässäkin voi Rinteen silmissä olla liian monta arvaamatonta korttia.

MAINOS

Kommentoi

Huomasin eduskunnasta pudonneiden nimilistan tiedotusvälineistä. Ensin itketti, koska sopeutumisraha ja eläke on eriarvoisen suuri verrattuna tavalliseen kansaan. Sitten löysin yhden pudonneen kansanedustajan: sosiaalidemokraattien Ilkka Kantolan, kiitos Jumalalle tästä päivästä. Suomi on "oikeusvaltio" ja eduskunnassa on "ihmisoikeusryhmä" sekä valtakunnallinen "ihmisoikeusliitto, mutta mitä nämä tekevät ihmisoikeuksien eteen Suomessa. Vastaus on, että kauniita puheita ja kirjoituksia riittää ja tietenkin varoja kuluu. Kun oikeusloukattu pyytää apua, niin ei saa yhtään mitään kansanedustajilta eikä varsinkaan "ihmisoikeusliitolta". Halleluja Turku, olette äänestäneet hyvin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:08
Suomen junissa juodaan 1,6 miljoonaa kuppia kahvia vuodessa – VR investoi 24 miljoonaa euroa uusiin ravintolavaunuihin, jotka tehdään Kajaanissa
15:07
Sdp käy jo tänään taloustunnusteluja: Rinne: "Hyvä tietää, mitä mahdolliset hallituskumppanit ajattelevat"
14:19
Jäät liikkuvat Kiiminkijoella
14:03
Oulun kirjastohihna sai tuhannet ihmiset tapittamaan suoraa lähetystä – palautuksia kertyi tiistaina liki 4 000
13:59
Antti Rinne valittiin odotetusti eduskunnan väliaikaiseksi puhemieheksi – Juho Eerola ja Paula Risikko varapuhemiehiksi
13:53
Tuliko patalapusta kulho tai karkasiko ompelukone käsistä? Kerro meille, millaisia muistoja sinulla on koulukäsityöstä
13:26
Vasemmistoliiton Risto Kalliorinne nousee eduskuntaan varaedustajan paikalta noin kahdeksi kuukaudeksi
64
Yrittäjien Mikael Pentikäinen on huolissaan tulevista verolinjauksista: "Vaalikampanjoinnissa monien puolueiden kädet olivat syvällä yrittäjien taskuissa"
48
Kellojen siirtelyn loppuminen vaatii vielä monta päätöstä – Suomessa ratkaisu kesä- tai talviajasta on vastavalitulla eduskunnalla
44
Miten Oulun Kaupunginojaa pitäisi kehittää? – kaupunkilaisilta kysytään toiveita ja historiatietoa
24
Kirkkovaltuusto hyväksyi suunnitelmat Ylivieskan uudesta kirkosta – Kirkkohallituksen yliarkkitehdilta kehut hyvästä työstä ja kohtuullisuudesta
12
Kerro meille: Millaisia muistoja sinulla on Iin Rysäklubista?
11
Tänään juhlitaan Koiranpäivää – Lähetä kuvia ja kerro, mitä jäi mieleen koirasi pentuajasta?
10
Annika Saarikko ei lähde ehdolle keskustan puheenjohtajaksi – "Halusin kertoa ratkaisustani nopeasti, jotta muut voivat rauhassa valmistautua syyskuuhun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

225 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Sosiaaliturvaan rinnastettavan eläkkeen tarkoitus on turvata jokaiselle vanhuudenpäivien toimeentulo. Varallisuutta sill... Lue lisää...
Kohtuus nimenomaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image