Pääkirjoitukset

Tarvitaan uusi ter­veysp­ro­jek­ti – tavoitteena pitää olla se, että sairastavuus vähenee koko maassa

Alueellisiin terveyseroihin pitää puuttua myös rakenteellisin keinoin. Väestö on keskimäärin terveempää siellä, missä ihmisillä on työtä, toimeentuloa ja koulutusta. Oheisessa kuvassa Oulussa pukeuduttiin punaiseen ja jumpattiin iloisesti Sydänliiton teemapäivänä vuonna 2014. KUVA: Kontiainen Jarmo
Pääkirjoitukset 20.8.2019 6:00
Pääkirjoitus

Pohjois-Pohjanmaa sijoittuu maakuntien välisessä sairastavuudessa kyseenalaiseen kärkikastiin. Kyse on rakenteellisista ongelmista, joihin hyvinvointipolitiikalla pitää pystyä puuttumaan kuten aikoinaan Pohjois-Karjala-projektissa.

Pohjois-Pohjanmaa ja Oulu sijoittuvat maakuntien ja suurten kaupunkien välisessä sairastavuudessa kyseenalaiseen kärkikastiin (Kaleva 18.8.). Pohjois-Pohjanmaa on väestön sairastavuudessa kolmannella sijalla Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon jälkeen ja kaupungeista Oulu toisena Kuopion jälkeen.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n sairastavuusindeksin mukaan Pohjois-Pohjanmaan perässä tulevat muut Pohjois-Suomen maakunnat Kainuu ja Lappi. Maan tervein väestö asuu Ahvenanmaalla sekä Länsi- ja Etelä-Suomen rannikkokunnissa.

Kylmä tosiasia on, että sairastavuus on pohjoisessa ja idässä muuta Suomea korkeampaa. Hyvinvointiyhteiskunnan kehityksestä huolimatta maan sisäiset erot ovat historian saatossa pysyneet yllättävän muuttumattomina. Erot maakuntien välillä, mutta myös maakuntien sisällä korostuvat ja jopa kärjistyvät, vaikka kokonaissairastavuus koko maassa on laskenut.

Pohjois-Pohjanmaalla väestön korkeaa sairastavuutta selittävät erityisesti tuki- ja liikuntaelinsairaudet ja mielenterveysongelmat. Tuki- ja liikuntaelinsairauksia aiheuttavat muun muassa raskas työ ja ylipaino. Elintavat kuten tupakointi, alkoholi ja liikunta vaikuttavat alueellisiin sairastavuuseroihin.

Kuten THL:n tutkimusprofessori Seppo Koskinen toteaa Kalevassa, kyse on pitkälti elintasoeroista. Väestö on tervettä siellä, missä on hyvätuloisia ja pidemmälle koulutettuja ihmisiä ja missä työllisyysaste on parempi.

Monet terveysriskit ja sairaudet puolestaan kasaantuvat vähemmän koulutetuille, pienituloisille ja pitkäaikaistyöttömille. Kyse ei ole siten vain yksilön omista huonoista valinnoista vaan rakenteellisista ongelmista, joihin hyvinvointipolitiikalla voidaan vaikuttaa.

Alueellisiin terveyseroihin voi olla vaikea puuttua, jos sairastavuuden taustalla on esimerkiksi geneettistä periytyvyyttä. Terveyseroihin ja mielenterveyden ongelmiin voidaan kuitenkin vaikuttaa. Se tarkoittaa sitä, että hyvinvoinnin ja terveyden ylläpitopalveluihin pitää panostaa.

Kyse on poliittisista ratkaisuista, palveluista ja terveellisistä vaihtoehdoista, joita ihmisille tarjotaan. Näitä ovat vaikkapa nuorten syrjäytymisen ehkäisy, perhepalvelut, työttömien terveystarkastukset, vanhusten mielenterveyden tukeminen ja niin edelleen.

Suomessa on hyviä kokemuksia siitä, miten kansalaisten terveyttä on onnistuttu parantamaan ja kuolleisuutta vähentämään. 1970-luvulla aloitettu Pohjois-Karjala-projekti on malliesimerkki maailmallakin mainetta niittäneestä onnistuneesta terveysinterventiosta. Sen keskeinen opetus on se, että elintapoihin ja terveyteen voidaan vaikuttaa kestävästi ja tehokkaasti.

Sittemmin koko maahan ulotettu toimintamalli kaipaa uutta päivitystä. Sairauksien seurannalle, ehkäisevälle työlle ja ravitsemusviestinnälle on tarvetta ja tilausta niin, että alueelliset erot otetaan huomioon. Tavoitteena pitää olla, että sairastavuus pienenee koko Suomessa.

MAINOS

Kommentoi

Täytyy kuitenkin muistaa se iloinen tosiasia, että ainakin yhdessä suhteessa kaikki maakunnat ovat täysin tasa-arvoisia! Kaikkissa maakunnissa ihmisten kuolleisuus on 100 % kunhan tarkastelujakso on riittävän pitkä! Kuolema on suurin demokraatti. Se ei kierrä köyhää eikä rikasta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisessa artikkelissa juuri nyt kerrotaan, että työtöntä kohti Itä- ja Pohjois-Suomi saivat 9  688 euroa EU-rahaa. Summalla tekisi vaikka ja mitä, jos työttömien terveys huolettaa! Todennäköisesti raha kuitenkin valuu työttömille hyödyttömiin kursseihin - ja kurssien järjestäjät nauravat partaansa.
THL on hyvä herättelemään kansalaisia, mutta kun se alkaa terveyspoliisiksi, niin ihmisille ei tule kuin paha mieli, ahdistus ja mielenterveysongelmia. Olisi muuten mielenkiintoista tietää, onko THL:n henkilökunnassa ylipainoisia, tupakoivia ja/tai alkoholin suurkuluttajia. Jos on, niin kuinka THL työnantajana suhtautuu heihin. Oletan, että työpaikka on savuton, mutta entä muut terveysongelmia aiheuttavat tekijät?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Raudanpuutte ilman anemiaa hoidettaisiin, saataisiin kansa terveemmäksi. Sairaudet vähenisi ja kansa ois terveempää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhaa työtä niin kauan kun työllisyyspolitiikalla kyseenalaistetaan alintakin sosiaaliturvaa. Ei siinä silloin mitään mielenterveystyön periaatteita voi toteuttaa jos asiakas pelkää kotinsa menettämistä ja henkilökohtaisistakin asioista päättää TE-toimiston työntekijä. Kaikki ei vaikuta kaikkeen, mutta kansanterveyden nostamisessa perusasiat ja oman elämänhallinnan on oltava kunnossa. Raskas työ ei muuten ole nykyään tuki- ja liikuntaelinsairauksien pääaiheuttaja vaan liikunnan puute ja ylipaino. Nouseva elinikäkään ei ole sama asia kuin työkyky silloin kun työhön liittyy fyysisiä vaatimuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suosittelen oluet takaisin alkoon. Siitä se terveyden kohentaminen alkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tuki- ja liikuntaelinsairauksia aiheuttavat muun muassa raskas työ ja ylipaino. Elintavat kuten tupakointi, alkoholi ja liikunta vaikuttavat alueellisiin sairastavuuseroihin."
Väärin toi eka kohta..THL:n kannattaisi tarkistaa uudelleen juttunsa. Tiedän montakin henkilöä joilla ei tippaakaan ylipainoa, silti tuki ja liikunta elin sairastavia.
Taisi mennä kananmuna jutuksi joka sekin oli thl:n mukaan kaikki sairastuttava elintarvike kunnes toisin tutkittiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:01
Opetusministeri Li Andersson ensi viikon ilmastolakosta: Kouluissa hyvä keskustella pelisäännöistä, jotta vapaus mielenilmaisuun toteutuu
14:57
Jyrki Katainen nousee Sitran johtoon – Hallintoneuvosto teki päätöksensä haastattelujen jälkeen
14:39
Kolmen auton peräänajokolari hidastaa liikennettä Pohjantiellä Oulussa – pyöräilijä ajoi moottoritiellä
14:31
Kokoomus syyttää hallitusta lupausten pettämisestä: "Lipposlaiset demarit ymmärsivät, että vahva valtiontalous on köyhän paras ystävä"
14:16
KRP:n tutkimassa Pohjanmaan haaran seksuaalirikosvyyhdissä nostettiin syytteitä
13:29
Viiteen päivään kolme kovaa vieraspeliä – Kärpät hakee viidettätoista perättäistä runkosarjavoittoa Ilveksestä kolmen tuoreen miehen voimin
13:00
Kuvat Kanadan pääministeristä Trudeausta ruskeiksi meikatuissa kasvoissa saivat aikaan keskustelua rasistisista kokemuksista
49
Google investoi Haminaan 600 miljoonaa lisää sekä kahteen uuteen tuulivoimaprojektiin Suomessa – Pohjois-Suomi saa osansa historiallisesta investoinnista
39
Paikoin jäätyneet tienpinnat vaikeuttivat aamun liikennettä Pohjois-Pohjanmaalla, suola-autoja hälytettiin liikkeelle
23
Google jättikaupoilla Suomessa – yksi kohteista Pyhännän ja Kajaanin välillä
21
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
21
Jukka Jalonen avautuu IS:lle liigavalmentajille asennettavista mikrofoneista: ”SM-liiga ei saisi olla mikään BB-talo!” – Kirosanoja kuultiin jo Kärppien pelissä
20
"Moottoritie ihan jäässä" – Henkilöauto pyörähti aamulla kaiteeseen liukkaalla Pohjantiellä Tupoksen kohdalla
19
Nykykoulun tragikoomiset funktiot Lukijalta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivällä Keski-Pohjanmaan maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Rahastoon sijoittaminen...

Aloittaja tietenkin sijoittaa omat rahansa valitsemallaan tavalla, vaikka aloitus onkin melko pahasti virheellinen. Bu... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image