Pääkirjoitukset

Tarvitaan uusi ter­veysp­ro­jek­ti – tavoitteena pitää olla se, että sairastavuus vähenee koko maassa

Alueellisiin terveyseroihin pitää puuttua myös rakenteellisin keinoin. Väestö on keskimäärin terveempää siellä, missä ihmisillä on työtä, toimeentuloa ja koulutusta. Oheisessa kuvassa Oulussa pukeuduttiin punaiseen ja jumpattiin iloisesti Sydänliiton teemapäivänä vuonna 2014. KUVA: Kontiainen Jarmo
Pääkirjoitukset 20.8.2019 6:00
Pääkirjoitus

Pohjois-Pohjanmaa sijoittuu maakuntien välisessä sairastavuudessa kyseenalaiseen kärkikastiin. Kyse on rakenteellisista ongelmista, joihin hyvinvointipolitiikalla pitää pystyä puuttumaan kuten aikoinaan Pohjois-Karjala-projektissa.

Pohjois-Pohjanmaa ja Oulu sijoittuvat maakuntien ja suurten kaupunkien välisessä sairastavuudessa kyseenalaiseen kärkikastiin (Kaleva 18.8.). Pohjois-Pohjanmaa on väestön sairastavuudessa kolmannella sijalla Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon jälkeen ja kaupungeista Oulu toisena Kuopion jälkeen.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen THL:n sairastavuusindeksin mukaan Pohjois-Pohjanmaan perässä tulevat muut Pohjois-Suomen maakunnat Kainuu ja Lappi. Maan tervein väestö asuu Ahvenanmaalla sekä Länsi- ja Etelä-Suomen rannikkokunnissa.

Kylmä tosiasia on, että sairastavuus on pohjoisessa ja idässä muuta Suomea korkeampaa. Hyvinvointiyhteiskunnan kehityksestä huolimatta maan sisäiset erot ovat historian saatossa pysyneet yllättävän muuttumattomina. Erot maakuntien välillä, mutta myös maakuntien sisällä korostuvat ja jopa kärjistyvät, vaikka kokonaissairastavuus koko maassa on laskenut.

Pohjois-Pohjanmaalla väestön korkeaa sairastavuutta selittävät erityisesti tuki- ja liikuntaelinsairaudet ja mielenterveysongelmat. Tuki- ja liikuntaelinsairauksia aiheuttavat muun muassa raskas työ ja ylipaino. Elintavat kuten tupakointi, alkoholi ja liikunta vaikuttavat alueellisiin sairastavuuseroihin.

Kuten THL:n tutkimusprofessori Seppo Koskinen toteaa Kalevassa, kyse on pitkälti elintasoeroista. Väestö on tervettä siellä, missä on hyvätuloisia ja pidemmälle koulutettuja ihmisiä ja missä työllisyysaste on parempi.

Monet terveysriskit ja sairaudet puolestaan kasaantuvat vähemmän koulutetuille, pienituloisille ja pitkäaikaistyöttömille. Kyse ei ole siten vain yksilön omista huonoista valinnoista vaan rakenteellisista ongelmista, joihin hyvinvointipolitiikalla voidaan vaikuttaa.

Alueellisiin terveyseroihin voi olla vaikea puuttua, jos sairastavuuden taustalla on esimerkiksi geneettistä periytyvyyttä. Terveyseroihin ja mielenterveyden ongelmiin voidaan kuitenkin vaikuttaa. Se tarkoittaa sitä, että hyvinvoinnin ja terveyden ylläpitopalveluihin pitää panostaa.

Kyse on poliittisista ratkaisuista, palveluista ja terveellisistä vaihtoehdoista, joita ihmisille tarjotaan. Näitä ovat vaikkapa nuorten syrjäytymisen ehkäisy, perhepalvelut, työttömien terveystarkastukset, vanhusten mielenterveyden tukeminen ja niin edelleen.

Suomessa on hyviä kokemuksia siitä, miten kansalaisten terveyttä on onnistuttu parantamaan ja kuolleisuutta vähentämään. 1970-luvulla aloitettu Pohjois-Karjala-projekti on malliesimerkki maailmallakin mainetta niittäneestä onnistuneesta terveysinterventiosta. Sen keskeinen opetus on se, että elintapoihin ja terveyteen voidaan vaikuttaa kestävästi ja tehokkaasti.

Sittemmin koko maahan ulotettu toimintamalli kaipaa uutta päivitystä. Sairauksien seurannalle, ehkäisevälle työlle ja ravitsemusviestinnälle on tarvetta ja tilausta niin, että alueelliset erot otetaan huomioon. Tavoitteena pitää olla, että sairastavuus pienenee koko Suomessa.

MAINOS

Kommentoi

Täytyy kuitenkin muistaa se iloinen tosiasia, että ainakin yhdessä suhteessa kaikki maakunnat ovat täysin tasa-arvoisia! Kaikkissa maakunnissa ihmisten kuolleisuus on 100 % kunhan tarkastelujakso on riittävän pitkä! Kuolema on suurin demokraatti. Se ei kierrä köyhää eikä rikasta..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Toisessa artikkelissa juuri nyt kerrotaan, että työtöntä kohti Itä- ja Pohjois-Suomi saivat 9  688 euroa EU-rahaa. Summalla tekisi vaikka ja mitä, jos työttömien terveys huolettaa! Todennäköisesti raha kuitenkin valuu työttömille hyödyttömiin kursseihin - ja kurssien järjestäjät nauravat partaansa.
THL on hyvä herättelemään kansalaisia, mutta kun se alkaa terveyspoliisiksi, niin ihmisille ei tule kuin paha mieli, ahdistus ja mielenterveysongelmia. Olisi muuten mielenkiintoista tietää, onko THL:n henkilökunnassa ylipainoisia, tupakoivia ja/tai alkoholin suurkuluttajia. Jos on, niin kuinka THL työnantajana suhtautuu heihin. Oletan, että työpaikka on savuton, mutta entä muut terveysongelmia aiheuttavat tekijät?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos Raudanpuutte ilman anemiaa hoidettaisiin, saataisiin kansa terveemmäksi. Sairaudet vähenisi ja kansa ois terveempää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Turhaa työtä niin kauan kun työllisyyspolitiikalla kyseenalaistetaan alintakin sosiaaliturvaa. Ei siinä silloin mitään mielenterveystyön periaatteita voi toteuttaa jos asiakas pelkää kotinsa menettämistä ja henkilökohtaisistakin asioista päättää TE-toimiston työntekijä. Kaikki ei vaikuta kaikkeen, mutta kansanterveyden nostamisessa perusasiat ja oman elämänhallinnan on oltava kunnossa. Raskas työ ei muuten ole nykyään tuki- ja liikuntaelinsairauksien pääaiheuttaja vaan liikunnan puute ja ylipaino. Nouseva elinikäkään ei ole sama asia kuin työkyky silloin kun työhön liittyy fyysisiä vaatimuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suosittelen oluet takaisin alkoon. Siitä se terveyden kohentaminen alkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Tuki- ja liikuntaelinsairauksia aiheuttavat muun muassa raskas työ ja ylipaino. Elintavat kuten tupakointi, alkoholi ja liikunta vaikuttavat alueellisiin sairastavuuseroihin."
Väärin toi eka kohta..THL:n kannattaisi tarkistaa uudelleen juttunsa. Tiedän montakin henkilöä joilla ei tippaakaan ylipainoa, silti tuki ja liikunta elin sairastavia.
Taisi mennä kananmuna jutuksi joka sekin oli thl:n mukaan kaikki sairastuttava elintarvike kunnes toisin tutkittiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

18:07
Osallistu kyselyyn: Mitä laitat laskiaispullan täytteeksi – vihreitä kuulia, mantelimassaa, hilloa vai salmiakkia?
18:00
Timo Reinikka näyttelee Oulussa muistisairaan isän roolin – Sir Anthony Hopkins esittää saman roolin Florian Zellerin näytelmästään itse ohjaamassa The Father -elokuvassa Tilaajille
17:45
Ilkka Herola taisteli kolmanneksi Trondheimin maailmancupissa – "Oli työmiehen päivä ja hyvin tuli loppuun asti"
17:19
Chelsea sai helpotusta, Tottenhamin taivaalle synkkiä pilviä Valioliigassa
16:43
HS: Oikeuskansleri ryhtyy selvittämään, onko kaksi ministeriötä rikkonut perustuslakia EU-asioista tiedottamisessa
16:20
Pohjois-Italiassa useiden kaupunkien julkisia tiloja suljettu koronaviruksen vuoksi, Etelä-Koreassa tautitapausten määrä singahtanut ylöspäin
16:17
Lauri Vuorinen otti maajoukkueen ainoan välieräpaikan Trondheimin sprintissä, Pärmäkoski toivoo sunnuntaille lumisadetta
142
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
70
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
64
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
54
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
26
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"
24
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

237 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Aina on julkisuudessa puhuttu, että eläkkeisiin ei rahat riitä, se on vain kansan huijaamista, kyllä rahaa on. Lue lisää...
näin se on...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image