Pääkirjoitukset

Tärkeä asia, mutta ei nyt!

Pääkirjoitukset 14.2.2018 6:00
Pääkirjoitus

Hallituspuolueiden puheenjohtajat pesivät kätensä kuumaksi käyneestä perhevapaauudistuksesta.

Varsinainen nahkapäätös oli siirtää uudistus seuraavalle vaalikaudelle. Hallituksen poliittiset eväät ovat käymässä vähiin.

Hallituspuolueista vakuutetaan silmät kirkkaina, että perhevapaauudistus on tärkeä ja että se pitää toteuttaa, mutta vasta ensi vaalikaudella.

Hallituspuolueiden puheenjohtajat pesivät maanantaina kätensä ja tekivät varsinaisen nahkapäätöksen siirtämällä kuumaksi käyneen uudistuksen suosiolla seuraavalle hallitukselle. Nykyisellä hallituksella ei ole riittävästi poliittista tahtoa ja halua perhevapaauudistuksen toteuttamiseksi.

Tasa-arvo- ja perhepolitiikassa ideologiset syvävirrat päähallituspuolueiden kesken ovat niin etäällä toisistaan, että näkemyserojen yhteensovittaminen osoittautui mahdottomaksi.

Hallituksen johtotrio kävi asian läpi vielä sen jälkeen kun perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) keskeytti uudistuksen valmistelun, kun edellytyksiä sovulle ei ollut olemassa. Uudistusta voimakkaasti ajanut opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) nostatti asian trion pöydälle.

Hallitusyhteistyöhön perhevapaauudistuksen romuttuminen jättää kolhun. Muissa tärkeissä asioissa hallitus on onnistunut pusertamaan sovun vaikka väkisin, mutta perhepolitiikan uudistamisessa liikuttiin liian herkällä maaperällä. Hallitusta kiinni pitävä liima on hapertumassa kovaa vauhtia.

Kiville karahtaneessa mallissa olisi isille kiintiöity ansiosidonnainen osuus pidentynyt, mutta kotihoidontukea olisi porrastettu niin, että loppukaudesta tuki olisi pienentynyt. Tasa-arvon näkökulmasta isät olisivat voineet jäädä nykyistä pidempään hoitamaan lasta ja äidit siirtyä aiemmin työmarkkinoille. Uudistusta puoltaneiden työmarkkinajärjestöjen tavoitteena oli tasa-arvoa edistävien toimien lisäksi nostaa erityisesti nuorten naisten työllisyysastetta.

Perhevapaauudistuksen kariutumista on turha selitellä teknisillä tai taloudellisilla syillä. Rahat olisi etsitty vaikka kiven kolosta, jos uudistusta olisi pidetty tärkeänä.

Kotihoidontuen leikkaus ei käynyt keskustalle, sillä kotihoidontuki on keskustalainen luomus ja puolueen vaalima vaihtoehto päivähoidolle. Sinisistä Timo Soini säesti vielä, että hallituksessa ei tehdä punavihreää perhepolitiikkaa.

Keskusta ei suin surminkaan halua vaalivuoden alla viestittää kannattajakunnalleen, että se olisi tinkimässä puolueen saavutetusta edusta. Kannatusmittauksissa kangertelevan keskustan olisi vaikea puolustaa vaalikentillä kotihoidontuen leikkausta, joka on varsinkin monilapsisille perheille talouden tärkeä tukijalka.

Kotihoidontukea on perusteltu milloin lasten edulla, milloin perheiden valinnanvapaudella. Äidille ja isälle jyvitettyjen osuuksien jälkeen perhevapaat saa jakaa varsin vapaasti. Silti vanhempainvapaista ja kotihoidontuesta äidit käyttävät yli 90 prosenttia. Kysymys kuuluu, tehdäänkö perheissä aidosti vapaita valintoja vai pitäisikö niitä ohjata tiukemmin.

Pohjoisissa naapurimaissa kiintiöiminen on keskeinen osa työ- ja perhe-elämän tasapainoista kehitystä.

MAINOS

Kommentoi

Ymmärtääkseni edes oppositiossa eivät lahimainkaan kaikki ole sitä mieltä, että kokoomuksen voimakkaasti ajama perhevapaauudistus, jonka tyrehtynmisestä Grahn - Laasonen veti jo herneen nenäänsä, pitäisi sellaisenaan toteuttaa. Kysymyshän viime kädessä on siitä, että yksikään perhe ei halua tulojensa vähenevän sen takia, että isopalkkaisempi vanhempi jää kuukausiksi kotiin. Talouden tosiasiat ratkaisevat viime kädessä myös perheissä. Tämä on korutonta kertomaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ohdakkeista astua on orpopojan tie", sanotaan laulussa.
Orpo Co eivät olleetkaan tosissaan perhevapaa-asiassa. Orpon olisi pitänyt tehdä sipilät eli todeta, että sinun pitää aamulla kävellä peresidentin linnaan ellei neuvotteluja tosissaan aloiteta,
Kepu ja mustelmapuolue / takiaispuolue eivät ole halukkaita lähtemään vaaleihin, joten eipä Sipilä nytkään olisi presidentin luokse lähtenyt,
Kokoomukselle riittää mahdollisuus tehdä propagandaa seuraaviin eduskuntavaaleihin saakka,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hoidin lapset kotona kodinhoidon tuella ja itse varhaiskasvatin ilman käniseviä ammattikasvattajia. Nyt mukulat kantavat koulusta kymppejä, opiskelevat yliopistossa ja tekevät kaksoistutkintoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt keskusta tekee oikeaa politiikkaa, kyllä lapsenetu on tärkein ja vanhenpien oma valinta, kannatan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tottakai se on vanhempien oma valinta miten lastenhoito järjestetään, kunhan vain valtio maksaa lapsilisät, kotihoidontuet ym, ..just joo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

35
Kysyimme: Miksi Oulun linja-autoasemalla ei ole tauluja, joista näkisi autojen lähtö- ja tuloajat?
16
Tuiranpuiston kehittämiskaavailut kuumensivat tunteita – Asukkaat haluavat puiston pysyvän puistomaisena ja täysin ennallaan
11
Professori irtisanomisten helpottamisesta pienyrityksissä: Kuluisi vuosikausia, että irtisanomisperusteet vakiintuvat
8
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
8
Uusista sellutehtaista on puhuttu jo kolme vuotta, päätöksiä yli 5 miljardin hankkeista ei ole vieläkään
7
Koeajossa: Mainoslause "Kaikkien aikojen paras Ford" ei jää kovin kauaksi totuudesta
5
Kirkkohallituksen kansliapäällikkö Jukka Keskitalosta Oulun hiippakunnan uusi piispa – sai 59,4 prosenttia äänistä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ei varaa eläkkeiden korotuksiin

se ei saisi antaa "etua "suurituloisille? Me tämä maa elätetään. 10%, eli suurituloiset maksaa pitkästi yli puolet vero... Lue lisää...
MIksi?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image