Pääkirjoitukset

Talvivaara voi hukkua vesiinsä

Pääkirjoitukset 27.2.2015 0:00
Pääkirjoitus

Valtion syliin kaatunut Talvivaaran kaivos Sotkamossa on surkeammassa jamassa kuin on osattu odottaa. Tämän saattoi todeta elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) kaivoksen asioista järjestämässään tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Talvivaaran päällimmäisin murhe juuri nyt liittyy vesiin. Altaissa on 9,5 miljoonaa kuutiota vettä ja lisää on luvassa kevään edetessä. Vaara on, etteivät altaat kestä tällaisia vesimassoja. Toisaalta mikäli Talvivaaran konkurssipesän julkisselvittäjää on uskominen, parhaillaan etsinnässä olevien ostajien kiinnostus kaivosta kohtaan riippuu vesiongelman ratkaisemisesta.Vuonna 2008 aloittanutta Talvivaaran kaivosta rakennettaessa ei osattu varautua sellaisiin vesimääriin, joihin törmättiin varsin pian jo toiminnan alkuvaiheessa. Tosin myös moni muu asia meni pieleen alusta lähtien.

Vesiongelmat ovat liittyneet puhdistukseen, ylimääräisten vesien hallintaan sekä altaiden vuotoihin. Ne ovat vaikeuttaneet tuotantoa, heikentäneet kannattavuutta ja aiheuttaneet isoja ympäristöongelmia. Suurta julkisuutta seurasi pari kolme vuotta sitten tapahtuneista kipsisakka- eli jätevesialtaiden vuodoista, joita pidetään 2000-luvun pahimpana ympäristöonnettomuutena Suomessa.

Parhaillaan Pohjois-Suomen aluehallintovirastossa on pohdittavana Talvivaaran anomus rakentaa vesien purkuputki kaivosalueelta 20 kilometrin päässä sijaitsevaan Nuasjärveen, joka on yhteydessä Oulujärveen ja sitä kautta Oulujokeen. Oulun kaupunki hankkii juomavetensä Oulujoesta.

Purkuputkesta on tehty ennätysmäärä muistutuksia, mikä kertoo ihmisten epäuskosta kaivosyhtiötä kohtaan. Sosiaalinen luotto kaivosta kohtaan on loppunut.

Kaivos ei selviä vesistään pitkän päälle ilman purkuputkea. Tälle keväälle se ei kuitenkaan valmistu, sillä lupa viranomaisiltakin on odotettavissa vasta huhtikuussa. Talvivaara rakentaa jo putkea, tosin omalla riskillään.

Vesien juoksutus vaikeutuu ensi kuussa, jolloin ympäristölupaan liittyvät sulfaattikiintiöt ja virtaamiin sidotut juoksutusluvat täyttyvät.

Ympäristöministeriöstä on vilauteltu mahdollisuutta antaa kriisitilanteessa lupa juoksuttaa puhdistettua vettä lupaehtoja enemmän. Näin joudutaan todennäköisesti toimimaan, sillä muussa tapauksessa altaat täyttyvät ja vesi pääsee valloilleen.Talvivaara käy kalliiksi valtiolle. Valtion omistuksia hallinnoiva Solidium nollasi viime vuoden lopulla Talvivaara-sijoituksensa, 149 miljoonaa euroa. Kokoluokka valkenee, kun tähän lisätään vielä valtion omistaman Finnveran menetykset, 44 miljoonaa euroa, ja toiminnan pyörittämiseen valtion varaamat noin 250 miljoonaa euroa.

Koska kaivosta ei voida sen tuotantomenetelmän vuoksi pysäyttää nappia painamalla, yhteiskunnan rahaa palaa vielä paljon huolimatta siitä, ajetaanko kaivos alas vai löytyykö sille jatkaja. Jonkun on huolehdittava ainakin ympäristöstä, muuten edessä on katastrofi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Mitä sitä turhaan hötkyileen. Taivaalta tulee lunta ja vettä noin 900 mm/vuosi. Eli 9000 m3/ha kaivospiiri 70 km2 eli vettä tulee 6.100.000 m3 ja tästä lumena tulee noin 50% eli 3.000.000 m3 jotka muuttuu vedeksi tässä ihan lähiviikkoina. Bioliotus haihdunta jätetää laskuista pois, ympäristöluvassakin maininta ja olettama. 9.5 milj + 3 milj = 12.5 milj m3 vesiä ihan pian. Vaikka kaivospiirissä on kolmisoppi ja ei kaivostoimintaan olevaa maa alaa. Jäänee tuosta 3 milj vesimassasta noin 50% vesimäärää kohottavaksi. Eli 1.5 milj m3. Vettä on kohta 11 milj m3. RO laitos, joka puhdistaa vettä kaivoksen prosessiin, toimii luonnollisesti niin, että puhdas vesi johdetaan prosessiin ja likainen työnnetään nuasjärveen. Eli purkuputki työntää "tuplaten sakeampaa tavaraa" ei siis ihme, että lupaa ei tule. Konsulttiyhtiö pöyry, voi taikoa RO laitoksen vedet junalla ekokemin laitokselle. Tai työntää suoraan päijännetunneliin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Konsulttiyhtiö Pöyry esitteli muinoin prosessikaavion, jossa ei ollut lainkaan ulosvirtaamaa. Perustuiko usko suljettuun kiertoon vääriin sadantatietoihin, bioliuotuksen huomattavasti odotettua heikompaan haihdutuskykyyn vai molempiin? Entä, jos mukana oli myös tavoite saada hanke näyttämään ympäristöystävälliseltä, vaikka epäilyjä sen toiminnasta saattoi olla? - Vastauksen tietää vain yksi mies, joka ei sitä kerro.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei muuta ku toiminta seis ja vedet louhokseen ja lisää puhdistusaltaita kiireesti rakentamaan. Sitten kun vesi on puhdistettu ja saatu pumpattua pois, niin jätteet etelään maankaatopaikalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Talvivaara ja Vapaavuori antavat tahallaan väärän kuvan jätevesi ongelmasta jotta jätevesien juoksutuksille saataisiin lupa ja kansa hyväksyisi Nuasjärven pilaamisen koska mitään muuta ei olisi muka tehtävissä. Tämä on tarkoituksellista harhauttamista jossa tarkoituksena on säästää Talvivaaran ja valtion rahoja kun ei tarvitse hankkia uutta vedenpuhdistuslaitosta.

Jätevesiä voitaisiin laskea louhokseen ja rakentaa uusia jätevesialtaita. Talvivaaralla on suuria maansiirtokoneita joten miljoonan kuution altaan rakentaminen olisi varsin helppoa ja nopeaa. Mitä laajempi allas rakennettaisiin niin sitä enemmän kesän aikana luonnollinen haihtuminen vähentäisi jätevettä, riippuen tietysti miten kuiva kesä on tulossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ympäristöministeriöstä on vilauteltu mahdollisuutta antaa kriisitilanteessa lupa juoksuttaa puhdistettua vettä lupaehtoja enemmän. "

Ministeri Vapaavuoren, Ympäristöministeriön kansliapäällikkä Pokan ja Kainuun elyn yli-johtaja Pääkkösen käyttämä ilmaisu, "puhtaat vedet", on väärä.
Asiaa on vatvottu monesti aikaisemminkin, ja viranomaiset ovat päätyneet aikoinaan ko. vesien kohdalla termiin "käsitellyt jätevedet".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vetää hiljaiseksi tämä ennakoinnin puute 2010-luvun yrityspolitiikan Suomessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielestäni olisi järkevää juoksuttaa vesiä niin nopeasti kuin purkuputki saadaan vain valmiiksi. Se pitäisi tehdä ennätysajassa täksi kevääksi. Kevään jälkeen on aikaa haukkoa henkeä monta kuukautta ja jopa keskeyttää juoksutukset, jos tarve vaatii. Näin minimoitaisiin mahdolliset vahingot lyhyellä sihdillä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

161 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Oletko käynyt missään Afrikan maassa? Minä olen 26:ssa. Afrikassa taitaa olla nykyään 55? valtiota niin suosittelen ystä... Lue lisää...
Sad but true...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image