Pääkirjoitukset

Talouden murros palasi Ouluun Nuottasaaren kautta – Stora Enson kertoma uutinen on työn­te­ki­jöil­le ja kaupungille valtava pettymys

Maanantain uutinen oli siksi valtava pettymys: varmuudella vain toinen paperikone muunnetaan uuteen tuotantoon. Vanhempi kone suljetaan näillä näkymin kokonaan. KUVA: Jarmo Kontiainen
Pääkirjoitukset 19.3.2019 6:00
Pääkirjoitus

Stora Enson ilmoitus laajasta irtisanomisaikeesta Oulun-tehtailla suisti maanantaina satojen työntekijöiden elämän hetkessä epävarmuuteen. Tunnelmia kuvannevat laajemminkin pääluottamusmies Olli-Pekka Kaikkosen sanat uutisen tultua julki. Hän luonnehti irtisanomisuhkaa "valtavaksi järkytykseksi".

Epäilemättä yhtiön työntekijät ovat olleet perillä siitä, että kahden ison paperikoneen valmistaman päällystetyn hienopaperin kysyntä hiipuu. Tätä tuotantoa korvaamaan Stora Enso kuitenkin suunnitteli vielä viime vuoden puolella kummankin koneen rakentamista uudelleen kartonkipakkausmateriaalia tuottamaan. Valmisteilla oli 700 miljoonan jätti-investointi.

Maanantain uutinen oli siksi valtava pettymys: varmuudella vain toinen paperikone muunnetaan uuteen tuotantoon. Vanhempi kone suljetaan näillä näkymin kokonaan.

Investoinnin arvokin putoaa 350 miljoonaan. Häijyimmältä kuitenkin tuntuu karu väenvähentämistavoite: noin 600 oululaisesta työntekijästä pahimmillaan 400 joutuisi lähtemään.

Yhtä karuja lukemia Oulussa kuultiin viimeksi useita vuosia sitten, kun Nokian kännykkäbisnes mureni kappale kerrallaan.

Stora Enso perusteli ratkaisua kannattavuusselvitysten tuloksilla. Jos uutisesta haluaa kaivaa myönteisen näkökulman, se on se, ettei kumpaakin linjaa suljeta.

Satojen miljoonien investointipäätösten teko on aina vaativa ratkaisu, mutta nyt syntyy vaikutelma, että näkymä on tavallistakin sumeampi. Samalla kun yhtiö ilmoittaa aikeestaan sulkea toinen paperikone se pitää auki mahdollisuutta muuttaa sekin tulevaisuudessa kartonkituotantoon.

Se mahdollisuus sisältyy myös pian jätettävään ympäristölupahakemukseen. Paperia aiotaan valmistaa ainakin ensi vuoden syksyyn, ja irtisanomiset tulisivat voimaan vasta sen jälkeen. Aikaa arvioida toisen koneen jatkoa siis vielä on.

Paperinvalmistus on ollut Suomessa murroksessa pitkälle toistakymmentä vuotta. Tämä kehitys johtaa nyt tuotannon päättymiseen myös maan suurimmalla paperitehtaalla Oulussa.

Ison murroksen taustalla on se, että digituotteet korvaavat yhä laajemmin paperia. Pakkausmateriaalien kulutuksen sen sijaan arvioidaan lisääntyvän muun muassa kasvavan nettikaupan takia.

Oulun seudulle maanantain uutinen on jäinen suihku eikä valitettavasti viime aikojen ainoa. Fazerin leipomon lopettamisen takia 83 työntekijää menetti vastikään työpaikkansa. Tällä viikolla jännätään, mitä Nokian irtisanomiset lopulta tuovat Ouluun.

Metsäteollisuutta jää Ouluun edelleen, mutta taas vähemmän. Kaupunki ei voi kääntää suhdanteita eikä globaaleja muutosvirtoja. Irtisanottavien aseman helpottamiseksi pitää kuitenkin etsiä yhteistyötä yhtiön kanssa.

Valtakunnan päättäjille tapahtumien viesti on se, että metsäteollisuuden toimintaedellytyksistä täytyy pitää huolta. Näihin edellytyksiin kuuluu esimerkiksi puun saatavuus teollisuuden tarpeisiin.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Tuskin paperin valmistus loppuu, se siirtyy vain Stora Enson ulkomaisiin tehtaisiin. Ulkomailla tuotettu paperi kun on halvempaa ja menee edelleen kaupaksi, suomalainen ei pärjää kilpailussa. Stora Enson tuotannosta kun ei enää puoletkaan ole Suomessa ja loputki siirtyy vähitellen ulkomaille. Tämä on vain osa tuota siirtoprojektia. EuroSuomessa kun ei ole enää kilpailukykyä. Tämäkin lopetus on vain sitä että työvoima houstaa kun valuutta ei voi. Kannattavuus on mennyttä aikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

YVA (ympäristövaikutus) esittelyissä tehtaan edustajilla ja suunnittelijoilla oli vielä visiot kartonkitehtaan ja ruskeanmassan tuotannon ja puunkäytön huomattavasta lisäämisessä. Sekö kahden koneen kartongintuotantolinjan investointi ei sitten olisikaan kannattava.
Nyt YT-neuvottelu uutisessa kerrottu tuotannon muutos ja tulevaisuus siis merkitseekö sitä, että sellutehdas ajetaan jossakin aikataulussa loppuun ja sitten oululaiset saavat sen joidenkin haaveileman "hajuttoman" purjevenesataman Nuottasaaren laituriin. Onko kaavoittajalla ollut jo tämä tieto käytössään, kun ovat Limingantulliin ja Heinäpäähän rakentamassa kerrostaloja täyteen tehdas-alueen aidan viereen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sattuipa sopivasti hallituksen ero, ei tarvitse JYRÄHTÄÄ ihmisten työpaikkojen säilyttämisestä Oulussa. Stora Enson on kysyttävä lupa Työpaikkojen vähentämiseen Suomen Eduskunnalta ja maksettava satojen miljoonien eroraha. Ei kalikkaakaan puuta valtion metsistä Stora Ensolle, jos työpaikkoja ei kompensoida. Jokainen työpaikka on Suomessa arvokas, nyt nyrkkiä pöytään kaikki tahot, myös Oulun kaupungin johto. Valta Suomessa on Eduskunnalla, melkoinen töppäys päästää hallitus vaalilaitumelle, kun sitä tarvitaan tositoimiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulusta tulossa nopeasti muuttotappioalue. Näin käy kaikille, jotka näivettävät ympäröivän maakunnan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuonna 2030 koko Suomi tulee olemaan muuttotappioaluetta pääkaupunkiseutua lukuunottamatta. Tämä on realiteetti johon on syytä varautua, syntyvyyden lasku on tosiasia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ole muuten ollenkaan varma vielä edes se paperikoneen muuttaminen kartonkitehtaaksi. Yhtiön johdossa odotetaan eduskuntavaalien tulosta ennen investointipäätöstä. Mikäli SDP apupuoluenaan Vihreät muodostavat hallituksen, on energiaveron alennettu verokanta vaarassa poistua, jolloin investointi siirretään Etelä-Amerikkaan. Tällöin suljetaan paperikone ilman investointirahaa Oulun tehtaaseen, ja se tullaan ajamaan lähivuosien aikana kokonaan alas.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä Ruottalaiset,tulishan sinne hyvä Talviurheilukeskus,olispa pitkä tunturikin valmiina,isoa uima-allasta myöten,voisko lomautetut hakea korvausta Ruottista.Siniset varmaan auttais hakemuksissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei hätää. Tehtaan voi purkaa ja tilalle rakentaa tornitaloja, tornihotelleja, tornisaunoja, tornitoreja, tornipolliisilaitoksen, tornikaupunnitalon, älytornitaloja, hulevesitorneja ja tavallisia tornikauppoja. Ja näin se keskusta kehittyy, tai no ainakin melkein keskusta ja rotuaarilla on entistä parempi liikkua ilman ruuhkia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvitse Oulu näiden uutisten jälkeen yhtään sen suurempaa keskustaa nykyisestä. Ne maksavat asiakkaat on sellaisia, joilla on tilillä rahaa ja se raha on tullut tehdystä työstä. Tälläiset suuret kivijalat kun murenee Oulusta, siitä maksaa koko Oulun seutu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Stora Enson työntekijöiden irtisanominen tulee vaikuttamaan monella tavalla Ouluun. Valitettavasti 400 työttömän lisäksi se poikii välillisesti lisää työttömiä ja muuta ahdinkoa.
Ihmettelen miten osa teistä oululaisista suhtautuu asiaan. Useista mielipidekirjoituksista havaitsee empatian puutteen. Nautitaan, että saadaan lyödä lähimmäistä, kuin vierasta sikaa.
Uskon, että suurin osa teistä oululaisista ymmärtää tilanteen vakavuuden ja ajattelee viisaasti ilman vihapuheita/kirjoituksia. Nyt kannattaa puhaltaa yhteen hiileen...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama ajatukset. Ihmiset sylkevät täällä niin törkeitä ajatuksia ulos, että olen jäänyt usean kohdalla miettimään, kuinka selväjärkisiä nämä ihmiset oikeassa elämässä voivat edes olla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa ollaan aina hirmuisen vahingoniloisia. Vielä suurempi vahingonilo tuli Nokian irtisanomisista ja kaikkein suurin valtion potkuista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näin on ja nyt kun tässä kuussa Nokian yt:loppusuoralla, kuullaan mikä vähennystarve Oulussa. Ja vielä kun 5G pannaan boikottiin, niin ei ole insseilläkään enää töitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehkei sentään 5G:eetä boikottiin laiteta, mutta synkät on ajat Nokiallakin edessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulu sijaitsee väärällä kohtaa maatamme. Kaikki Helsingin itäpuolella sijaitsevat paikat kärsivät sijainnistaan. Luonnollisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei korville lyöntiä vaan nyt tarvitaan positiivinen asenne ja uskoa parempaan. Useimmille tällainen tarkoittaa uuden alkua. Nyt eletään tällaisia aikoja vähän joka alalla, minkä vuoksi ei saa käpertyä vain vanhaan ja totuttuun. Elämä rullaa eteen päin ja uudistuksia tarvitaan. Siispä katse eteen päin hieman kauemmaksi - elämää on Oulumme ulkopuolellakin. Ja kannattaa muistaa, että vaihtelu virkistää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun nämä suorat menetettyjen työpaikkojen 400 henkilöä ja välilliset x00 työntekijää eivät enää saa perusterveydenhuoltoa työterveyden kautta niin kaatuuko kunnallinen terveydenhuolto ihmistulvaan. Työttömillä kun ei ole enää varaa yksityiseen palveluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

16:52
Rattijuoppo ja useiden autojen sivupeilit hajottanut nuori mies työllistivät poliisia Kajaanissa
16:47
Kajaanilaismies hermostui ravintolassa ja kaatoi toisen miehen katuun, uhri sai sairaalahoitoa vaativia vammoja
16:36
Nelikymppinen mies uhkasi aseella kolmea muuta Kajaanissa – aseen poisottaminen johti käsirysyyn
16:15
Tallinkin Silja Europa -laivalta löytyi yöllä kaksi suomalaista kuollutta nuorta – Viron poliisi ei tällä hetkellä epäile rikosta
16:11
Tallink Siljan viestintäjohtaja kommentoi laivakuolemia: Harvinaista, että samana yönä on käynyt kaksi tapausta
15:07
Tutkija uskoo, että brexit-sopimus menee läpi ensi viikolla, ellei uusi aloite kaada sitä kokonaan – "EU:n jatkoaika kannustaisi hyväksymään sopimuksen"
14:22
Viron poliisi: Tallink Siljan alukselta löytyi kuolleena kaksi nuorta suomalaista aikuista, ei merkkejä väkivallasta
156
Hallitus haluaa velvoittaa kiinteistönomistajat hankkimaan lisää sähköautojen latauspisteitä – myös autottomat voivat joutua maksajiksi
37
Jalankulkijoille annettu syksyn ensimmäinen liukastumisvaroitus Oulussa, kulkuväylät voivat olla erittäin liukkaita
32
Puheenaihe: Ovatko varusmiesten yhteistuvat tarpeellisia?
26
Opetusministeri Li Andersson haluaa poistaa kotihoidon tuen yli 3-vuotiailta sisaruksilta – Käyttäisi miljoonat varhaiskasvatusmaksujen alentamiseen
19
Sadat tuhannet seniorit saavat kutsun influenssarokotetutkimukseen – "Tutkittavassa rokotteessa vaikuttavia aineita on nelinkertainen määrä"
17
Britannia pyysi EU:lta lykkäystä brexitille kirjeellä, jota Boris Johnson ei allekirjoittanut – Lähetti toisen kirjeen, jolla perui ensimmäisen
15
Haukiputaalle poliisin konttiputkaan viety henkilö sytytti putkassa tulipalon, palo laukaisi tilan sprinklerin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Maataloustuet.

Tuommoinen räkyttäminen on pelkkää kateutta. Maanviljelijät tekevät todella oikeaa ja raskasta työtä mutta eihän sitä tu... Lue lisää...
ihanko ite näit?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image