Pääkirjoitukset

Taiteilijalla ei ole erivapauksia

Pääkirjoitukset 11.4.2012 0:00
Pääkirjoitukset

Elokuvaohjaaja, akateemikko Aki Kaurismäen puheet rikkaiden tappamisesta valuivat kuin vesi hanhen selästä. Poliitikolta moista puhetta ei siedettäisi. Eikä saisi sietää taiteilijaltakaan.

Taiteilijalla on Suomessa vapautensa. Ja taiteilijoita ymmärretään silloinkin, kun heitä ei enää taiteen vapauden nimissä tulisi ymmärtää.

Elokuvaohjaaja, taiteen akateemikko Aki Kaurismäki ylitti kirkkaasti sopivan rajat antaessaan humalapäissään haastattelun brittiläiselle laatulehdelle The Guardianille Lontoossa.

”En näe ihmiskunnalle ulospääsyä, paitsi terrorismin...Ihmiskunnan ainoa tapa päästä kurimuksestaan on tappaa se yksi prosentti väestöstä, joka omistaa kaiken, sen joka on ahdistanut meidät tilanteeseen, jossa ihmisyydellä ei ole arvoa. Ne rikkaat. Ja ne poliitikot, jotka ovat rikkaiden sylikoiria”, Kaurismäki lateli The Guardianille.

Typerää, suorastaan lapsellista puhetta mieheltä, jolle tasavallan presidentti on myöntänyt – olkoonkin että perustellusti –  taiteen akateemikon arvon ansioista elokuvan saralla.

Olisi luullut Suomessa syntyneen kunnon julkinen kohu, jossa Kaurismäkeä syytetään ainakin vihapuheiden levittämisestä. Pohjaa olisi ollut. Tähän päivään mennessä Kaurismäki ei ole pahoitellut sanomisiaan edes sillä verukkeella, että oli haastattelua antaessaan alkoholin vaikutuksen alaisena.

Jos saman olisi sanonut esimerkiksi perussuomalaisten kansanedustaja Teuvo Hakkarainen, tila lööpeissä olisi käynyt ahtaaksi.

Taiteilijoihin, julkkiksiin ja urheilijoihin sovelletaan jostakin syystä eri kriteereitä kuin esimerkiksi poliitikkoihin tai yritysjohtajiin. Ilkka Kanerva joutui lähtemään ulkoministerin paikalta tekstiteltyään pikkutuhmia tanssijan kanssa. Suvi Lindénin päätökset liian tutusta golf-kentästä johtivat samaan. Finnairin hallitus vaihdettiin holtittomien bonusten ja toimitusjohtajan asuntokaupan vuoksi.

Mutta Kaurismäki voi julkisesti kannattaa terrorismia ja vaatia rikkaiden tappamista ilman mitään seuraamuksia. Joku voisi vaatia ainakin muodon vuoksi akateemikon arvosta riisumista.

Vaan ei vaadi. Aki kun on niin kulturelli älykkö, joka uskaltaa ottaa kantaa.

Eikä humalatilakaan haittaa. Kun Kaurismäki takavuosina nolasi itsensä yrittämällä jotakin twistintapaista Cannesin punaisella matolla, sekin oli, ah, niin kulturellia.

Myös julkisen sanan tulisi ottaa näihin taiteilijoihin tiukemmin kiinni. Aamulehden entinen päätoimittaja ja Elinkeinoelämän valtuuskunnan nykyinen johtaja Matti Apunen kiinnitti asiaan huomiota Helsingin Sanomien kolumnissaan tiistaina. Politiikkaan sekaantuva taiteilija saa päästellä mitä tahansa palturia ja itsestäänselvyyksiä joutumatta puheistaan tilille.

Siinä suhteessa politiikka on huomattavasti reilumpaa, että poliitikkojen sanomisia ja sanomatta jättämisiä repostellaan julkisesti säälimättä. Saman ansaitsisivat poliittisia pikkunäppäryyksiä heittelevät taiteilijat.

Parhaimmillaan Kaurismäki teki typeryyksiä lausuessaan kansakunnalle palveluksen. Hänen ansiostaan taitelijoiden, julkkisten ja urheilijoiden voi olla vaikeampaa hakea suojaa julkisesti päästellyiltä sammakoilta. Ja hyvä niin.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (37)

Apunen hei! Mikä sulla mättää? Vaikka en olekaan samaa mieltä Kaurismäen kanssa siitä, että se kaiken omistava 1% pitäisi juuri tapaa, niin siitä olen samaa mieltä, että se tuo 1% rajattomassa ja sokeassa mielettömyydessään annetaan tappaa koko pallollinen inhimillistä elämää. Politiikot ovat tuon prosentin sylikoiria ja nuolevat kättä, joka heitä puristaa. Eikös se niin ole, että lasten ja humalaisten suusta se totuus tulee? Älkää nyt moittiko kalevaa sen vuoksi, että se julkaisi Apusen kirjoituksen, toki tuolle olisi riittänyt yleisön osaston palsta, sillä saammehan tilaa vastata omilla mielipiteillämme mitä mieltä olemme kalevasta ja Apusesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpa kyllä - en löydä sanaa - oikein oikeistolaista kiehuntaa ja vielä uhkailee lopuksi! Kalevako kulttuurilehti?!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ihana pääkirjoitus kalevassa! apunen ja kalevan pääkirjoittaja osoittavat reaktioillaan sen, miksi ja mihin taiteilijoita tarvitaan: valottamaan asioita uusista näkökulmista niin, että meikäläinenkin pöljäpää tajuaa! ihanaa, taiteilijat, ihanaa!!! kyllä läpivalottui aivan upealla tavalla apusen ja kalevan rooli ihmisten suitsimisessa! kalevan pääkirjoitusten taso on romahtanut sitä mukaa kun ovat nielleet EVAn näkemykset! wahlroosin tölväisyt köyhien tyhmyydestä (kun eivät hoida terveyttään) saavat upeaa jatkoa apusen ja kalevan pääkirjoittajan reaktioista. kyllä on filosofisuus kaukana näitten äärioikeistolaisten - wahlroos, apunen, kaleva - kommenteista! mahtaa olla toimittajaparoilla kivaa kalevan "älyllisessä" toimitusilmapiirissä! jatkakaa samaa rataa ja nieleskelkää - kyllä wallraff vielä kaiken paljastaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä pashaa? Ketä oikeasti kiinnostaa mitä Kaurismäki sanoo? Ihme jeesustelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kalevalta kadonnut tässä suhteellisuudentaju tyystin ja kirjoittaja hakee vielä kulttuuri-sturmführer Apusesta tukea. Surullista mutta totta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisin kyllä huolissani myös The Guardia-lehden nykytasosta. Se kun on ruvennut julkaisemaan suomalaisten keski-ikäisten kännisten miesten haastatteluja. Jos se tuolle linjalle ryhtyy, niin haastateltavia kyllä piisaa - ja merkillisiä ideoita!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmiskunnan historia on täynnä valtio- ja kirkonmiesten aiheuttamia hirmutekoja. Nykyään superahneus aiheuttaa suuren osan maailman ongelmista ja politiikka ei näytä pystyvän korjaamaan tilannetta. Ei ihme, jos joku tarjoaa rankkojakin "lääkkeitä". Väärinhän se on, mutta aika liki totuutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Typerä ja ennalta-arvattavasti ajanhengen mukaista poliittista korrektiutta ylitsepursuava kirjoitus, ja tällainen vielä pääkirjoituksena. Anna mun kaikki kestää. Kaikilla on lopulta vapaus sanoa ja tehdä oikeastaan ihan mitä huvittaa. Lopettakaa se illuusioissa eläminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikoinaan Kaurismäki skippasi Linnanjuhlat perustellen että "oli matkoilla Mellunmäessä". Jos häneltä akateemikon arvonimi poistettaisiin niin kaveri varmaan vain riemastuisi.
Jos Suomen taidehistoriasta alettaisiin riisumaan pois kaikki juopot, hullut, luonnevikaiset ja poliittiset kiihkoilijat niin jouduttaisiin varmaan lähes kaikki sensuroimaan - Aleksis Kivestä ja Sibeliuksesta alkaen.
Melkein näkisin mieluummin taidetta sensuroimassa persut kuin nämä Elinkeinoelämän valtuuskunnat ja maakuntalehtien toimittajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onnittelut Kalevalle. Saitte taas mainittua perussuomalaisen kansanedustajan negatiivisessa valossa. Tosin ovelasti (kuten ammattilaisilta voi odottaakin) verhottuna mukamas positiivisena rinnastuksena. Eikö akateemikon lausuntoa olisi kuulunut paremminkin verrata joihinkin yhtä "yleviin" poliitikkoihin, vaikkapa pääministeriin tai Paavo Väysyseen. Ette ilmeisesti voittanut kiusausta käyttää tilaisuuta hyväksenne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puutun vain siihen, miksi Kalevankin pääkirjoitustoimittajan mieleen tuli vertaus perussuomalaisiin eikä esimerkiksi rkp-läiseen samoin kuin HS:n kulttuuritoimittaja Esa Mäkisellekin näkökulmassaan Lutuinen kulttuuripörrö, jossa kirjoitti.
"Jatkossa kaikki perussuomalaiset voivat laukoa mitä vain ja perustella Kaurismäellä sanomisiaan." (HS 6.4.)
Eikä mieleen noussut esimerkiksi Rkp:n puheenjohtaja Stefan Wallin, joka arveli taannoin perussuomalaisten tottumattomiksi mööbleerattuihin huoneisiin tai elokuvaajaohjaaja Jörn Donner, joka vertasi perussuomalaisia puista laskeutuviin apinoihin.
Voisivatko valtamedian skribentit naputtaa seuraavan lauseen ?
"Jatkossa kaikki rkp-läiset voivat laukoa mitä vain ja perustella Donnerilla sanomisiaan"
utelee Esa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Taiteilijoihin, julkkiksiin ja urheilijoihin sovelletaan jostakin syystä eri kriteereitä kuin esimerkiksi poliitikkoihin tai yritysjohtajiin." Niin, miksiköhän? Typerä ja naurettava kirjoitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aforismien lainailija Aki Kaurismäki on aivan yhtä suuri ajattelija kuin Martina Aitolehti, mutta ei heitä oikein voi poliitikkoihin verrata. Kumpikaan ei ole vielä niin pohjalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos yhtään seuraat nykymaailman menoa, jota hieman kyllä jo epäilen, olisit kenties huomannut että "taitelijoiden, julkkisten ja urheilijoiden" lausahdukset ja mielipiteet nimenomaan nousevat tapetille entistä herkemmin, jopa liiallisuuksiin asti. Niistä seuraa sanktiota, potkuja ja sakkoja aivan samalla lailla kuin poliitikkojen sanomisista ja teoista jotka sentään toimivat luottamustehtävissä ja julkisissa viroissa.

Juuri vähän aikaa sitten Jokerien juniori-ikäinen maalivahti joutui pyytämään julkisesti lehdistössä twitter-vitsailuaan anteeksi, Jalkapallon piirissä on pitkiäkin pelikieltoja annettu pelkistä lausunnoista, muotisuunnittelija John Galliano sai potkut lauottuaan ravintolassa rasistisia kommentteja humalassa ja joku semijulkkis Maisa sai etusivun otsikot ja tappouhkauksia käytettyään Manne-sanaa viidakossa...

Ja millä vertaat "julkkisten ja urheilijoiden sammakoita" selviin virka-aseman väärinkäytöksiin kuten jääviydet maakaupoissa ja asunnoilla keplottelu? Taiteen tehtävänä viihdyttämisen ohella on aina ollut sen hetkisen nyky-yhteiskunnan krittikki, arvostelu ja epäkohtiin kantaa ottaminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

muuta ei tarvittaisi, kuin että, joku toimittaja edes älyäisi kysyä perusteluita taiteilijalta kommentilleen/mielipiteelleen. näin tulisi olla, olipa mielipide mikä tahansa ja keltä tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt en menisi sanomaan, että olen millään tavalla samaa mieltä kirjoittajan kanssa.
Taiteilijat edelleenkin kohdatkoon saman arvostuksen kuin ennenkin. Poliitikkojen ryötiminen
johtuu pääosin siitä, että kansa maksaa heille verovarojaan ja poliitikot saavat ylintä palkkaa
koko yhteiskunnassa. Myös se millaisen kuvan poliitikot antavat johtuu perinteistä
pitää poliitikkoja esikuvinaan esivallan taholta.

Nyt kyllä ruodin ehdottomasti tämän Kaurismäen sanomisia. Oli hän kännissä tai ei niin
tuollaiset puheet joutaisi jo tutkia. En pidä häntä enää myöskään taiteilijana. Tuollaista tapaa
tulla julkisuuteen en pidä minkään arvoisena. Enkä millään tapaa oman taiteellisuutensa osoittamisena.
Hänen tulisi syvästi pahoitella ja katua omia sanomisiaan ja toivottavasti ajatuksiaan. Mennä itseensä ja
paastota vähintään 15 päivää ja tutkia mitä oiikeasti ajattelee. Se, että edes kännissä ajattelee tuollaisia
on syytä tutkia.

Silti hänen taiteentekemiseensä tämä tälläinen ei saa vaikuttaa.
Myöskään varsinkaan kenenkään muun taiteilijan taiteen tekemiseen. Ei todellakaan. Yhden taitelijan sanomiset
ei saa koko kirjavaa taiteilija joukkoamme kaataa. Toivon, että kirjoittajakin vähän miettii miksi on tälläistä propagandaa halunnut lietsoa. Ei pointtisi ole nyt kovin oikeudenmukaisen kuuloista. Koko kansa kärsikööt yhden virheistä. Mitä tämä on?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pösilö ukko on joo, enkä löydä edes sen nimeä tämän artikkelin yhteydestä. Yleensä olisi kohteliasta esiintyä mielipidepalstalla nimellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (37)

Uutisvirta

19:13
Toni Piispanen taipui MM-hopealle – tuttu kilpakumppani vei voiton
19:05
IL: "Husu" Hussein on tuomittu kolmesta petosrikoksesta – erehdytti Kelaa ja sosiaalitoimea
18:43
Trumpin virkarikostutkinta siirtyi televisioon – julkiset kuulemiset ovat käynnissä Yhdysvalloissa
18:42
Ruotsalaisseurasta lähtenyt Ville Leskinen helpottui sopimuksensa purkamisesta – paluu Kärppiin ei ole viime kauden tehomiehen mukaan poissuljettu vaihtoehto
18:28
Asuntovarkaat iskivät joulun aikaan: Oululaiskodeista varastettiin kymmenien tuhansien eurojen edestä aseita, muumimukeja ja muuta omaisuutta
18:00
Kommentti: Eikö Linnanmaan kampuksen etu ollut, että kaikki löytyvät saman katon alta? Mahtaa olla kyseessä suuren luokan sumutus
18:00
Oulun yliopiston sijoittaminen Linnanmaalle oli järjetöntä, sanoo Lapin yliopiston ex-rehtori: "Amerikkalaisuus oli siihen aikaan muotia" Tilaajille
206
Linnanmaalla, keskustassa vai jossain muualla? Kerro meille, missä Oulun yliopiston pitäisi sijaita
69
Tänään neuvotellaan, mutta lakosta voi tulla erittäin pitkä – "Ihmiset tuntuvat täysin ymmärtävän, miksi lähdimme tai jouduimme työtaisteluun"
48
Pohjantiellä sattui kolmen auton ketjukolari – ei loukkaantuneita
41
"Ruotsi ei ole rakettitiedettä" – Tartu härkää sarvista ja puhu, opastaa oululaislähtöinen kielilähettiläs Seppo Määttä
34
Oulussa kehitetty kasvomaksaminen käytössä noin 2 000 kokeilijalla – maksutapaa testattu kahdeksassa kahvilassa
25
Tatuointi- ja kestopigmentointiväreistä löytyi terveydelle vaarallisia aineita – saattavat aiheuttaa syöpää tai haitata lisääntymistä
25
Junayhteyden nopeutuvat hieman Oulun ja Helsingin välillä joulukuun alussa, myös junavuoroja tulee lisää

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivällä Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

261 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Olin aikanaan ammattiliiton jäsen. Ei mulla valittamista, hyvin menee. Lue lisää...
ONNELLINEN.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image