Pääkirjoitukset

Synkät sävyt ta­lous­ke­hi­tyk­ses­sä edellyttävät hallitukselta myös ikäviä päätöksiä

Antti Rinteen hallitus haluaa parantaa Suomen työllisyyttä. KUVA: Valtioneuvosto
Pääkirjoitukset 17.6.2019 6:00
Pääkirjoitus

Hallitusohjelman mukaan säästölinjaan ei ole tarvetta, mikäli työllisyys saadaan nousemaan. Talousennusteiden mukaan maailmantalouden kasvu alkaa hidastua. Se tuo haasteita työllisyystavoitteille.

Synkät sävyt kansainvälisessä talouskehityksessä hidastavat Suomen talouskasvua ja haastavat samalla Antti Rinteen (sd.) johtaman hallituksen kunnianhimoiset työllisyystavoitteet.

Suomen Pankin äsken julkistaman ennusteen mukaan talous kasvaa tänä vuonna 1,6 prosenttia, mutta siitä edespäin talous hiljenee usean vuoden ajaksi.

Rinteen hallitus joutuu käyttämään kaikki keinonsa – työnhakijoiden kannalta myös ne ikävät – päästäkseen lupaamaansa 75 prosentin työllisyystavoitteeseen.

Talouden hiipuminen voisi olla astetta nopeampaa, ellei suomalaisten vientiyritysten hyvänä pysynyt kustannuskilpailukyky pitäisi yllä viennin kasvua.

Todennäköisesti tahti myös säilyy, sillä Euroopan keskuspankki on päättänyt pitää ohjauskorot ennallaan ainakin ensi vuoden puoliväliin saakka.

Edulliset rahoitusolot tasoittavat vientimahdollisuuksia. Lähes koroton yrityslainoitus lisää investointeja koneisiin ja tuotantovälineisiin, joita meikäläinen vientiteollisuus pääosin tuottaa. Mutta varsinkin Saksan investointihalukkuuden heikkeneminen näkyisi Suomessa heti.

Viennin tulevaisuuden näkymiin vaikuttaa ratkaisevasti, kuinka epävakaaksi esimerkiksi Yhdysvaltain ja Kiinan keskinäisten välien annetaan kehittyä. Mahdollinen kauppasota tullimuureineen söisi isoin haukkauksin Suomen vientimahdollisuuksia.

Suomen Pankin suhdanne-ennuste on hankala paperi hallituksen työllistämishankkeille. Suomesta pitäisi löytyä työtä arviolta 60 000–75 000 tekijälle, jotta saavutetaan hallitusohjelmassa tavoiteltu työllisyystaso ja vältetään menoleikkaukset.

Tähän saakka työllisyyden paraneminen ja sovitut palkankorotukset ovat kasvattaneet kotitalouksien ostovoimaa. Mutta ennusteen mukaan viime vuosien kasvun moottori, asuntorakentaminen, hidastuu. Se on omiaan jarruttamaan kotimaisia tuotannollisia investointeja.

Toisaalta työikäisen väestön väheneminen hidastaa työllisyyden ja samalla talouden kasvua. Ammattityövoimaa pitäisi tuoda ulkomailta.

Tästä saattaa seurata, että yleinen epävarmuus talouskehityksestä hillitsee myös kotitalouksien kuluttamista.

Talouskasvun hidastuminen tarkoittaa, että vahvin työllisyyden kasvuvaihe on ohitse eikä työpaikkoja synny markkinoiden omalla painolla.

Hallitus joutuu visaisen pulman eteen etsiessään ratkaisuja rakenteellisiin työllistymisen esteisiin.

Työmarkkinajärjestöt kokoontuvat tällä viikolla etsimään hallituksen pyytämiä työllistämiskeinoja. Esille tulee ansiosidonnaisen työttömyysturvan uudistaminen eli asteittainen porrastus, mutta myös paikallisen sopimisten lisäämisestä keskustellaan.

Työmarkkinoiden kohtaanto-ongelma on todellinen ja tarvitsee koulutuksen suuntaamista. Oulussakin on paljon teknologia-alan työpaikkoja avoinna, mutta työpaikkaan ei saada vaaditulla tavalla koulutettua työvoimaa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (48)

ON MEILLÄ TODELLA PÄÄMINISTERI;KEHTAA VIELLÄ ESIINTYÄ ETURIVISSÄ HESASSA 20,07-2019

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtanee Suomen tilanne mennä taantumaan,käveli pääministeri eturivissä muka vähemistöjen kesken Helsingissä.
On aikoihin eletty.
Kuinkahan käynee tälle hallitukselle,onko pitäikäinen?epäilen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Suomen talous menee alamäkeen,koska yrityksiä ja firmoja mydään ulkomaalaisille..Tämä hallitus ajaa suomen talouden ahdinkoon,pahalle näytää.
Kuinka käy työttömyyden,epäilen että nousee koska tässä maassa pisaa keinotelijoita.
Askarrutaa sekin seikka,kuinka työttömyyden käy?eläkeikäisiä on yhä töissä,eikös nämä vie nuoremmilta työpaikan.
Hallituksen pitäs kartoitaa eläkeiässä olevat,mikä määrä heitä on yhä töissä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No hätä, Rinne voi aina ottaa lapsille uutta velkaa maksettavaksi. Näin se menee vasemmiston politiikassa jossa riittää että äänestysikäiset pitävät vasemmiston rahan jakamisesta.

Herätkää jo siellä vasemmistosiivessä jotta lapset eivät joudu kärsimään teidän hölmöilyjen takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihmetytää se seikka,miten työttömyys ei laske?
Ei varmaan niin laske,koska eläkeiässä olevia töissä,eivät tajua lkähteä eläkkeelle ja antaa nuoremmille työpaikkansa.
JÄRKI HOI.
Jospa tämä on sitä toveri henkeä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

tämä touhu., talouskasvut sun muut, on menny kaikille päähän ja siinä pökkyrässä toikkaroidaan ja höpistään ihan mitä sattuu, lähes kaikki ja koko maailma on samassa flänässä. tulisi vaan ( ja nehän tulee!) semmoset lamat ja luonnonkatastrofit , että alkasi järki toimimaan ja nuokin herranprkleet pääsis noista talousvaikeuksistaan. kuoleekohan maailman viimeinen ihminen onnellisena, kaikkien rahat taskuissaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voitaisko lopettaa tämä mölyapinoiden somemielipiteiden julkaisu, koska se ei saa muuta aikaan kuin juupas-eipäs-väittelyn eikä johda mihinkään muuhun kuin ihmisten riitelyyn. Aikaisemmin ihmiset osasivat käyttäytyä ja kunnioittaa toisiaan,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun yhteisverotusta ei kasvateta, polttoaineet, ruoka, lämmitys nämä juuri kavattavat köyhempien menotaakkaa.
Ovat pakollisia menoja Suomessa, oli varallisuus mikä tahansa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Sipilän hallitus oli köyhien taskuilla niin syvällä että taskun pohja petti. Rinteen hallitus korkeintaan on taskun suulla vain toteamassa on että on siellä riittävästi toimeentuloon rahhoo. Rinne panee taskuun tarvittaessa lisää ei ota pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mielummin köyhien taskuilla kuin lasten taskuilla. Rinne uhkaa laittaa valtion talouden taas niin sekaisin että sitä saa korjata yhden sukupolven ajan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

elää tulevien sukupolvien rahoilla eli ottaa lisää velkaa ja paljon kun talouskasvu hyytyy eikä työllisyystavoite täyty

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Presidentti Niinistön kahvikutsuilla herrat kuuntelee korvat höröllä kun Puheenjohtaja Halla-aho röykyttää Pääministeri Rinnettä, heh. Rinne on jotenkin tönkkö esiintyjä ja vähän vihaisen oloisena jankkaa samaa edeltä ulkoa opeteltua mantraa, ja jää Jussin viiltävän älyn jalkoihin 6-0. On kyllä paljon kutsuttu turhan päiväisiä tunareita Presidentin kahvikutsuille, osa vieraista näyttää nukkuvan ja osa on ihan pihalla EU-asioista. Samoin Presidentti Niinistö puhuu juuri EU:n Afrikkaan syytämästä 55 miljardin vuotuisesta kehitysapupotista, joka Sale mukaan pitäisi kohdentaa afrikkalaisten tyttöjen aseman parantamiseen, ja kysyy lopuksi muristen mitä mieltä Rinne on asiasta? No mikä ettei...vastaa Rinne eikä oikein ymmärrä koko kysymystä, nyt Rinne puhuu suomalaisten kansalaisjärjestöistä ja Afrikan Unionin yhteistyöstä ja toivoo että eurooppalainen raha tekee mahdollisimman paljon hyvää Afrikassa....Voi taivahan Jumala nuita herrojen hömpötystä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa Hallo-Aho vain istua hiljaa ja ehkä jotain mutisee, kannattajat sitten kehuvat miten älykäs ja hyvä esiintyjä hän on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halla-aho on viisas mies, itse kuulin tänään radiosta. Presidentti Sauli Niinistön kysymykseen pyydettiin vastauksia Rinteeltä, Halla-aholta ja ohjelmajohtaja Aaltoilalta, miten EU voi toimia, jos se on ulkoistanut puolustuksen Natolle. Halla-aho vastasi, että vastaus riippuu siitä, katsotaanko EU kauppa- ja talousliitoksi, liittovaltioksi tai puolustusliitoksi. Näinhän se on, Halla-aho on oikeassa. Suomessa ei tajuta, ei presidentti Niinistökään, että EU ei ole mikään puolustusliitto. Se on nykyisin kauppa- ja talousliitto, NATO on puolustusliitto ja sinne pitää anoa jäsenyyttä. Suomi on aivan hakoteillä taloudellisesti ja ulkopolitiikassa, Viro on noussut vapaiden kansakuntien joukkoon liittymällä Natoon, on jopa YK:n turvallisuusneuvoston vaihtuva jäsen, Suomi ei päässyt lähellekään jäsenyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaalit on jo käyty, joten tämä tulee vähän myöhään...vastaisuuden varalle kuitenkin!
Välttääksesi mielipahaa ostamalla "hyvää halvalla", mieti vielä toisen kerran. Myös sinulla on vastuu kaupankäynnissä. Jos jokin on liian hyvää ollakseen totta, useimmiten se ei ole totta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Virkamieshallitus ( tai virkasupuolineutraalihallitus) hoitamaan puolueettomien asiantuntijoiden Suomen asiat kuntoon. Tämmöinen ennen vaaleja käytävä huutokisa unelmahöttölupauksineen on demokratian syöpä. Säälittävää touhua, iskulauseita ja ylistystä hoetaan kuorossa ja kerran neljässä vuodessa saadaan äänestävä kansa aivopestyä vääntämään oikeita numeroita äänestyslappuihin.
Vallahimollakaan ei ole mitään rajaa, sekin lienee jonkinlainen oire jostain vakavammasta sairaudesta. Rikostausta ei estä ministeripestiä, toisten taskuilla tulee tämäkin hallitus käymään. Kaikista pyhistä ja katteettomista lupauksista huolimatta. Joskus yksi ylinopeussakko esti pätevän kaverin pääsyn vakituiseksi katsastusmieheksi. Se siitä yhdenmukaisesta kohtelusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko ne muka jotain hyviä päätöksiä vielä tehneetkään tai tulevat tekemäänkään??

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

AINA voi nostaa polttoaineveroa, jolla kaikki ihmiset kupataan tyhjiin, ja Suomessa siirrytään hevosliikenteeseen. Johon toki sitten tulee VÄLIAIKAINEN kauravero, paskavero, veroXXX, .... loputtomiin. Näin Suomi toimii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sdp, vihreät ja vasemmisto ovat aina toisten taskuilla. Sellaiset päättäjät kuin kansa haluaa. Kärsitäänkö PORUKALLA?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muisteleppa viimeistä neljää vuotta ja Sipilän hallitusta, ketkähän ne mahtoivatkaan olla toisten taskuilla jatkuvasti ja lapioivat röyhkeästi myös omaan laariin. Kyykyttivät vauvasta vaariin ja kaikkia muita siltä väliltä SY:n ja EK:n iloksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (48)

Uutisvirta

19:52
Sotkamo pehmitti KeKi:n Sarkkirannassa – Piiponniemi löi kaksi kunnaria tyhjään kenttään
19:48
Oululainen Kukkola Kommun esiintyi Pikisaaren puistopiknikissä Lukijalta
19:25
Ruotsalaisravuri Makethemark kiri St. Michelin voittoon – "Tämä on ihan uskomaton hevonen"
19:00
Anniina Halonen kertoo ravitsemustiedosta somessa
19:00
Oululaistaustainen Anniina Halonen murtaa trendidieettien myyttejä Instagramissa, jossa usein "Pseudotiede rehottaa ja tiede loistaa poissaolollaan" Tilaajille
18:57
Kemiläinen Timo Sipola halusi kunnioittaa lempilaulajansa syntymäpäivää – neljän kuukauden urakan tuloksena syntyi kymmenen muistomitalia
18:00
Oulun ainoa keltakoivu ja mänty, jonka käpyihin hiiret piiloutuivat – Jenni Miettunen tuntee Hupisaarten mielenkiintoiset puut Tilaajille
112
Polttoainetta 100 litraa tunnissa ja noin 4000 katsojaa – Tractor Pullingin SM-sarjan viides osakilpailu pidettiin Tyrnävällä
66
IS: Tuomas Enbuske kertoo, miksi kolaroi sähkötolppaan Sievissä
57
Puheenaihe: Onko Suomi kallis matkailumaa suomalaisille? Matkailu- ja ravintolapalvelujen edusmies Timo Lappi: Alkoholin verotus suomalaisissa ravintoloissa on EU-maiden kireintä
46
Miksi ihmiset nousivat henkilöautosta keskellä tietä? – Poliisi kertoo tänään lisää Luumäen kolarista, jossa kaksi jäi rekan alle ja kuoli
37
HS: Venäjä pohti Karjalan palauttamista Suomelle vuonna 1991 – "Venäjän mukaan alueellisia ongelmia oli niin Krimillä kuin Karjalassakin"
35
Vain kuningatar Elisabet saa syödä joutsenia Britanniassa – hovi pitää tiukasti kiinni hullunkurisista perinteistään
21
Pakkausjätteen kierrätyksessä huimia eroja kunnittain vertailtuna – Oulussa muovia ei ole pakko kerätä erikseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä Varsinais-Suomen, Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa sekä Etelä-Lapissa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Ei varmaankaan löydy.. Jos Teuvon varassa on yhteiskunnan ja eduskunnan päätökset niin sama lähteä ruotsiin. Miehellä o... Lue lisää...
Vanhus48

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image