Pääkirjoitukset

Suurten tunteiden vaalit

Pääkirjoitukset 9.6.2016 0:00
Pääkirjoitus

Yhdysvaltain presidentinvaaleissa tullaan käymään ennennäkemättömän raju kamppailu, jossa kaikki keinot ovat luvallisia.

Asetelma on kihelmöivä, sillä kumpikin pääehdokkaista jakaa mielipiteet omissa puolueissaan.

Yhdysvaltain presidentinvaalien asetelmat selkiintyivät keskiviikkona demokraattien Hillary Clintonin saatettua julistautua puolueensa ehdokkaaksi kerättyään jo ehdokkuuteen vaadittavan määrän valitsijamiehiä.

Clintonin vastaehdokkaaksi nousee liikemies Donald Trump, jonka onnistui karistaa kannoiltaan yhden toisensa jälkeen alunperin 18:sta republikaanien esivaaliin ilmoittautuneesta ehdokkaasta.

Marraskuun 8. päivänä pidettävistä presidentinvaaleista on odotettavissa äärimmäisen mielenkiintoiset, sillä Clintonin ja Trumpin kannatus on mielipidemittausten mukaan lähes tasoissa.

Esivaalien alkaessa Clinton johti selvästi Trumpia. Mitä pidemmälle vaalimaratonissa edettiin, sitä niukemmiksi ero on kutistunut.

Clintonin valintaa demokraattien ehdokkaaksi pidettiin liki läpihuutojuttuna mutta toisin kävi. Sosialistiksi julistautunut Bernie Sanders tarjosi kovan vastustuksen. Kamppailu muodostui niin kiihkeäksi, että Clintonilla on täysi työ saada Sandersin tukijat taakseen varsinaisissa vaaleissa.

Sammakoita suustaan päästävä Trump leimattiin esivaalikampanjan alussa vitsiksi. Trumpin käsitykset maahanmuutosta, abortista, vapaakaupasta ja verotuksesta poikkesivat täysin puolueen linjasta. Trumpin onnistui kuitenkin populistisilla heitollaan saamaan aikaan ilmiön, joka vei hänet voittoon.

Niin erilaisia kuin Clinton ja Trump ovatkin, heitä yhdistää yksi seikka: kumpikin herättää voimakasta vastustusta. Mielipidemittausten mukaan yli puolet amerikkalaisista suhtautuu heihin kielteisesti ja vain noin kolmannes myönteisesti. Vastenmielisyys Trumpia kohtaan on muutaman prosenttiyksikön suurempi.

Presidentinvaalien vastaparilla tulee olemaan täysi työ saada edes puolueilleen uskollisten tuki. Republikaanien kannattajista monet ovat sanoneet äänestävänsä mieluummin Clintonia kuin Trumpia.

Republikaanien puoluejohto ei missään vaiheessa ole lämmennyt Trumpille, vaan pikemminkin kamppaillut hänen ehdokkuuttaan vastaan. Vasta kun muut putosivat kisasta, Trump on alkanut saada varovaista tukea puoluejohdolta.

Osa demokraattien tukijoista pitää Clintonia vanhan poliittisen vallan edustajana. Heihin saattaa purra Trumpin puolue-eliittiin kohdistama rökitys.

Hillary Clintonin valinta demokraattien ehdokkaaksi on historiallinen, sillä hän on ensimmäinen nainen, joka on yltänyt pääpuolueen ehdokkaaksi presidentinvaaleissa. Esivaaleissa naisia on ollut ehdolla aikaisemminkin, mutta presidenttiehdokkaiksi he eivät ole päässeet.

Ehdokkaiden sukupuolella saattaa olla merkitystä lopputulokseen, mutta vaikutus voi olla kumpaan suuntaan tahansa. Trump voi kerätä demokraattien äijä-ääniä kun taas Clinton republikaanien naisääniä.

Jo esivaalikampanjassa ammuttiin kovilla panoksilla. Tämä tulee heijastumaan varsinaiseen vaalikamppailuun, josta on odotettavissa keinoja kaihtamattoman rajua yhteenotto.

Tutustu ja tilaa kevättarjous 😎

Kaleva Digi 2 kk vain 9,90 €!
Säästä 67 %! (Norm. 2 kk/31 €)
MAINOS

Kommentoi

Trump kutsuu Hillary Clintonia "kiero-Hillaryksi" ja Clintonin mielestä trump on "bully" eli kiusaaja..Hyvin vaikea olisi kuvitella Suomen presidentinvaaleissa ehdokkaina olevien nimittelevän toisiaan vastaavalla tavalla - ja hyvä niin. En muutenkaan ymmärrä nykysuuntausta, jossa Trumpin kaltainen räyhääjä ja ihan mitä tahansa suustaan päästelevä ukko on ihmisten mielestä "aito ja rehellinen" juuri tästä syystä. Toivoisin että hyvät käytöstavat tekisivät paluun - niin somen sameissa syövereissä kuin muuallakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi amerikkalainen talousmies, David Stockman totesi jotenkin tähän tapaan ettei pidä kaikista Trumpin ulostuloista, mutta uskoo, että Trumpin avulla olisi ehkä mahdollista selviytyä taloudellisesta suosta, jossa maa tarpoo. Tehdä siis suuri muutos. Hän näki Bushin ja Clintonin saman epäonnistuneen politiikan edustajina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Demarit esittää maidolle lisäveroa

247 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eikö töissä haluta käydä?

töissä käydään pakosta jos muuta elättämis mahdollisuuta ei ole Lue lisää...
pakko

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.3.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image