Pääkirjoitukset

Suuret kaupungit ottavat ohjia – valmistelussa kuunneltava kuntia sen sijaan, että kaikki pakotetaan samaan muottiin

Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala on muiden suurten kaupunkien johtajien tavoin ollut mukana ohjastamassa sote-uudistuksen jatkoa. Suurten kaupunkien viesti valmistelijoille on: kuntapohjaisuus, alueellisuus, paikalliset tarpeet ja vaiheittaisuus. KUVA: Pekka Peura
Pääkirjoitukset 15.3.2019 6:00 | Päivitetty 15.3.2019 6:24
Pääkirjoitus

Suurten kaupunkien on syytä ottaa ohjaksia käsiinsä sote-palveluiden uudistamisessa, muuten aikaa menee taas hukkaan.

Uudessa valmistelussa on otettava kaupungit ja kunnat mukaan sen sijaan, että koko maa pakotetaan kerralla samaan muottiin.

Hallituksen eroa ja kaatunutta sote-maakuntauudistusta on makusteltu kunnissa viikon päivät. Maakuntapohjainen, laajoilla sosiaali- ja terveyspalveluilla sekä alueviranomaisten tehtävillä varustettu hallintouudistus on kaatunut, joten kunnat joutuvat jatkamaan sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta omin päin.

Kunnat ja kaupungit ovat jälleen lähtöruudussa etsiessään keinoja selvitä koko ajan kasvavista sote-palvelujen tarpeista ja nousevista kustannuksista. Mammuttimaisen sote-maakuntauudistuksen valmistelu on loppunut, koska lakiin pohjautuvaa valmisteltavaa ei ole.

Kuuden suurimman kaupungin tiistaisessa kannanotossa linjataan, miten uudistuksia pitäisi viedä eteenpäin kuntayhtymien pohjalta. Kuutoskuntien johtajien mielestä sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista tulee jatkaa kuntapohjaisesti vaiheittain niin, että alueelliset ja paikalliset tarpeet otetaan huomioon. Aluehallinnon laajamittainen uudelleenjärjestely on kuutoskaupunkien johtajien mielestä tarpeeton.

Kuntien omaehtoisen kehittämistyön lisäksi kaivataan valtakunnallista ohjaavaa lainsäädäntöä vähimmäisasukasmääristä ja palveluiden saatavuuden velvoitteista. Lisäksi kuutoskaupunkien johtajat toivovat taloudellisia kannustimia.

Oulun kaupunginjohtaja Päivi Laajala on saanut niskaansa arvostelua siitä, että hän oli mukana kuuden suurimman kaupungin linjauksessa. Arvostelu on perusteetonta, sillä Oulun kaupunginjohtajan tehtävä on, hallituksen hankkeiden rauettua, katsoa koko kaupungin etua, ei pelkästään yksittäisen puolueen mieltymyksiä.

Hallituksen ajaman monimutkaisen sote-maakuntauudistuksen perään on myöhäistä haikailla. Uusien hallinnon tasojen ja niiden tehtävien miettimisen sijaan lähtökohdaksi on otettava ihmisten palvelutarpeet.

Vetureinatoimivien suurten kaupunkien on syytä ottaa aloite käsiinsä. Aikaa on tuhlattu vuosikausia, kun moni asia on jo kaksi vaalikautta ollut alistettuna tuleville uudistuksille, joita ei sitten tullutkaan.

Oululla on menossa integraatioselvitys sairaanhoitopiirin kanssa, ja myös alueen kunnille on tarkoitus tarjota mahdollisuutta tulla yhteistyöhön mukaan.

Kunnat pystyvät tekemään yhdessä toimintaympäristöön sopivia alueellisia ratkaisuja sen sijaan, että koko Suomi pakotetaan samaan muottiin. Hartioitaan leventävien kuntayhtymien nimi voi olla kaupunkikunta, seutukunta, sote-kunta, maakunta, sote-piiri tai jokin muu.

Kuntapohjaisten, mutta nykyisiä kuntayhtymiä suuremmalla väestöpohjalla seisovien kuntayhtymien valmistelun jatkaminen on tässä vaiheessa järkevää. Tärkeää on, että mallit perustuvat väestöennusteisiin, jotta niille on kantava pohja.

Vaalikampanjan aikana puolueet esittelevät omia mallejaan sote-palveluista. Tarjolla on kevennettyjä versioita. Ongelmat eivät silti ole kadonneet. Todennäköisesti uutta vääntöä on taas luvassa alueiden määrästä, rahoitusmalleista, verotusoikeudesta ja hallintotavoista.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Herrojen kanssa ei kannata lähteä marjaan. Oulun kaupungin johtajalle on varattu siinä porukassa kahvinkeittäjät rooli.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettava tosiasia on, että pääomat ja osaaminen ovat keskittymässä etelän kultaiseen kolmioon, jonka menoa tuntuu jälleen kerran hallitsevan kokkareiden kovanaama! Muu maa näivettyy ja jää ennen pitkää yksin rappeutumaan ja luhistumaan. Edes metsänistuttajia ei syrjäseutujen aukeille enää löydy. Siinäpä hyvä vinkki ilmastohipeille: metsänistutus on vallan erinomainen ilmastoteko!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Markkinamalli joka tyssäsi perustuslakiin kataisen aikana.Laajala ajaa itseään ulos Oulusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvita mitään maakuntahallituksia eikä sotekuntia, höpö höpö. Kuntien terveyskeskusten esimiestyö ja päivittäinen johtaminen sekä terveyskeskusten rahan käyttö siirretään muutamaksi vuodeksi erillisille valtiovarainministeriön alaisille yksityisille tili- / kirjanpitoyrityksille niin saadaan asiat rullaamaan, Ei ole tätä päivää, että terveyskeskuksessa ei saada omin voimin edes puhelinpäivystystä toimimaan, joko ei vastata ihmisten soittoihin, tai vastataan tunnin jonotuksen jälkeen ja siirretään asia toiseen yksikköön tai pahimmassa tapauksessa katkaistaan puhelu. Pienien kuntien terveyskeskuksia ei kannata teko hengittää, pitää uskaltaa yhdistellä isompiin, koska ei ole mitään järkeä pitää 50 km säteellä toisistaan 3-4 eri kunnan pieniä terveyskeskuksia. Vapaavuori luulee oleva seuraava Suomen Presidentti, sitä tämä hänen vouhkaaminen julkisuudessa on. Mutta tuleeko koskaan edes ehdokkaaksi kuten Väyrynen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mimmonen jappasu tästä käynnistyy.
Voiko valmista odotella 10 vuoden periodilla, vaan pannaanko deadline realistisempaan 20 vuoden päähän.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuret kaupungit ottavat ohjia – valmistelussa kuunneltava kuntia sen sijaan, että kaikki pakotetaan samaan muottiin.

Todella reipasta toimintaa kiitos Oulun Kaapuniile ja sen johdolla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laajala on liittynyt Vapavuoren metropolihankkeeseen, joka on yleinen trendi maailmalla ja joka ajaa metropolien etuja kansallisvaltioiden etujen kustannuksella. Pohjoinen Suomi Oulu mukaan luettuna on häviäjän osassa Helsinkikeskeisessä metropolihankkeessa. Laajalaa ei näytä väittävän lainkaan kuinka Pohjois-Suomen pienet kunnat pärjäävät soten kaaduttua nousevien sote-kustannustensa kanssa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se mikä on Helsingin etu, ei ole Oulun etu. Helsingin ja pääkaupunkiseudun alue on käytännössä ainut muuttovoittoalue, sinne muuttaa maahanmuuttajien lisäksi Pohjois-Suomen nuorisokin yhä kiihtyvällä tahdilla. Kun syntyvyys on Oulun alueellakin romahtanut, ei Oulukaan uusimpien ennusteiden valossa ole paljoa kasvamassa. Helsinki pyrkii kaikin keinoin lisäämään vaikutusvaltaansa muiden kaupunkien kustannuksella ja niiden eduista piut paut välittämättä. Pohjois-Suomen kaupunkien ja kuntien sekä valtion pitäisi yhdessä löytää ne keinot, joilla vahvistetaan Pohjois-Suomea. Niitä voisivat olla muuttotappioalueiden asukkaiden ja yritysten verotuksen keventäminen, joka lisäisi kiinnostusta sijoittaa työpaikkoja näille alueille. Näin on tehty myös Pohjois-Norjassa, ja siellä on elinvoimaisia kaupunkeja. Kyse on samalla myös Suomen turvallisuuspolitiikasta. Jos Pohjois-Suomen yrityselämän lähdetään voimallisesti edistämään myös valtiovallan taholta, pystytään soteasioitakin ratkaisemaan alueiden omien tarpeiden mukaisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No voihan aika entinen, Hevonen, Kärry ja Sontalapio, kun Autojakin jo on. Antaisin ihmisten itse valita suunnan josta apua hakevat. Pelkästään Läänin ja Kuntien rajat kun ovat vain 1600-luvulta olevia tahroja paperilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Viimeinkin Järjen ääntä ilmassa. Kansasta vieraantuneet Poliittiset päättäjät vievät suomea takaisin menneisyyteen Vallan kiimassaan ja puolue-Eliitin vallassa pysymisen pysyvyyden varmistamisessa.

Maakuntamallit lisäävät ainoastaan Hallintotyöpaikkoja ja vahvistavat täten poliittisten virkojen lisääntymisen avulla Ikiliikkuja-Vaaliautomaation, jossa 30% äänestys vilkkaudellakin Suomi pysyy ikuisesti Pohjoismaisena Pohjois -Koreana, (äänestys-aktiivisten valtion ja kuntien työntekijöiden äänestämisen avulla).
Heillä kun on jokaisissa vaaleissa muutenkin eniten menetettävää.

Ei ole omena Neuvostoliiton Omenapuusta Kauas Kekkosen-ajasta pudonnut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten voi verotuksen pitää kiristämättä jos tulee kolmesta eri luukusta.Kunnanvero, valtiontulovero ja päälle vielä kuntayhtymävero sotesta.Vaatis muuten soteyhtymien kunnan äyrit samoiksi siinäpä pulmia on tarpeeksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella rakentava muutos, jossa kaupunkien johto ottaa vastuuta palveluiden rakentamisessa hallintohimmeleitä suunnittelevien poliitikkojen sijaan. Tästä on hyvä lähteä rakentamaan Oulun seudulle hyvin toimivaa sote-kuntaa. Marinat siis pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun kaupunginjohtaja on lähtenyt Vapaavuoren uran pönkittäjäksi. Suuret kaupungit ei ajatelle pätkän vertaa muista kunnista heillä on oma etu ensin jasitten muut jos rahaa jää. Etäisyydet hoitoihin pitenee ja lopetetaan kaikki mahdolliset palvelut maakunnissa. Oulun tulis panna kaupunginjohtaja kuriin ja ilmoittaa, että reviiri loppuu kaupungin rajalle. Epädemokraattisten toimikuntien hyväksyminen on vaarllinen asia. Ei jatkoon Laajalaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulun viitekehys on Jyväskylä, Kuopio, Joensuu, Lappeenranta, Lahti, Vaasa eikä Helsinki, tuskin myöskään keskenään kinastelevat Turku ja Tampere. Näillä on ihan eri intressit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kunta on Suomen hallinnollinen perusyksikkö, joka toimii hyvin. Pienet kunnat voivat yhdistyä suuremmaksi kunnaksi, sekin onnistuu hyvin. Kunnat voivat tehdä yhteistyötä ja muodostaa kuntayhtymän palveluiden tuottamiseksi suuremmilla harteilla, hyvä on tämäkin toimintatapa. Kuntiin on saatava toimivat terveysasemat lääkäreineen, kaikkiin. On siis koulutettava 1000 yleislääkäriä Suomeen, asiantuntijoilta kuultuna. Tässä on soteuudistus lyhyesti kerrottuna, ei se niin vaikeaa ole kun käyttää maalaisjärkeä. Rahoitusmalli on yksinkertainen: valtio karsii pois Suomen "maailman parannushankkeet" ulkomailla ja siirtää säästyneet rahat kunnille sekä näiden kuntayhtymille, korvamerkittynä sosiaali- ja terveyspalveluihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suuret kaupungit kuuntelisivat kuntia??? Ei tuota usko (tarkoita) edes kaupunginjohtaja Laajala. Vaalien jälkeen alkaa demarivetoinen kuntakarsinta jossa työkaluna on kuntapohjainen sote-remontti. Kuntia tosin joutaakin karsia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Soten pääsuunnat on tietenkin määriteltävä, säädeltävä (lainsäädäntö) ja johdettava (mm. tiedonhallinta) valtakunnallisesti. Valtio vastaa ja hoitaa yksikanavaisen rahoituksen sekä takaa kansalaisten yhdenvertaisuuden. Alueellisesti jäteään tilaa soveltaa toteutusta paikallisten tarpeiden mukaisesti eri puolilla maata.
Kansalainen valitsee itse valtakunnallisesti hoitoyksikön josta palveluita hakee. Yhdenvertaisuuden takaamiseksi asiakasmaksut poistetaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ketä kuunnellaan, kun kuunnellaan kuntia?

Kunnajohtajilla on omat intressit. Heitä ei pidä kuulla.

Kuunnellaan mieluummin vallattomia asukkaita, palvelujen asiakkaita ja ruohonjuuritason työntekijöitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin, palautetaan hajautettu terveyskeskus palvelut esim. Rajakylä- Pateniemi alueelle ! ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Kevyenliikenteen väylällä jalankulkija voi kulkea kumpaa reunaa tahansa. Autotien reunassa vasenta reunaa. Lue lisää...
Mosse65

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image