Pääkirjoitukset

Suomi on oikealla asialla – Unkari ei suinkaan ole vielä päässyt pinteestä

Unkarin oikeusministeri Judit Varga joutui maanantaina vastaamaan jäsenmaiden kysymyksiin yleisten asioiden ministerineuvoston kokouksessa Brysselissä. Oikeusvaltio-ongelmista kuultavana ollut Varga syytti muita poliittisesta noitavainosta, mutta Unkaria näpäytettiin heittäytymästä uhrin asemaan. Unkarissa on heikennetty oikeuslaitoksen asemaa, median sananvapautta ja akateemista vapautta. Tulilinjalla ovat myös vähemmistöt ja maahanmuuttajat. KUVA: OLIVIER HOSLET
Pääkirjoitukset 18.9.2019 6:00
Pääkirjoitus

Suomi korostaa, aivan oikein, oikeusvaltioperiaatteen noudattamista EU:ssa ja on ottanut rohkeasti etunojaa perusarvojen puolustamisessa. Unkari ei suinkaan ole vielä päässyt pinteestä, sillä kuulemisille odotetaan jatkoa.

Unkari on joutunut ensimmäistä kertaa vastaamaan muille jäsenmaille kysymyksiin EU:n perusarvojen loukkaamisesta. Harvinainen menettely tuli ajankohtaiseksi Suomen puheenjohtajakaudella, sillä edellinen puheenjohtajamaa Romania ei, sattuneesta syystä, pannut asiassa tikkua ristiin.

Euroopan parlamentti on ollut huolissaan EU:n oikeusvaltioperiaatteen toteutumisesta Unkarissa. Siksi se aktivoi vuosi sitten Lissabonin sopimuksen mahdollistaman 7:n artiklan rangaistusmenettelyn.

Pahimmassa tapauksessa Unkari voi menettää äänioikeutensa. Tämä vaatisi kuitenkin kaikkien jäsenmaiden yksimielisyyttä ja Puola, joka on keskellä kurinpitomenettelyä, on sanonut tukevansa Unkaria.

Uhmakkaasti käyttäytyvä Unkari ei suinkaan ole päässyt vielä pinteestä, sillä kuulemisille on luvassa jatkoa. Unkari on puolustautunut ärhäkästi oikeusvaltioperiaatteen rikkomissyytöksiä vastaan. Hyökkäys on usein paras puolustus ja Unkarilla on ollut sama menetelmä käytössä kaikkia arvostelijoitaan kohtaan.

Niinpä Suomea on viime kuukausina paneteltu pikkumaisuudesta ja vikoja on etsitty kissojen ja koirien kanssa. Suomessakin voi olla puutteita, mutta ne eivät missään nimessä ole yhteismitallisia Unkarissa nähtyihin vakaviin oikeusvaltioperiaatetta vaarantaviin epäkohtiin.

Yleisten asioiden neuvoston kuulemiseen tullut unkarilaisministeri luonnehti kurinpitomenettelyä poliittiseksi noitavainoksi. Hänelle vastattiin, että Unkarin ei kannata heittäytyä marttyyriksi, kun epäkohdat ovat selvästi näkyvissä.

EU-maissa on kannettu huolta siitä, että Unkari rikkoo EU:n perusarvoja ja oikeusvaltioperiaatetta. Unkarissa on pääministeri Viktor Orbánin ja tämän Fidesz-puolueen johdolla rapautettu oikeuslaitoksen itsenäisyyttä, ja sanavapautta. Myös vähemmistöt ja maahanmuuttajat ovat joutuneet tulilinjalle. Kaiken päällä kukkii laajana rehottava korruptio. Unkari haluaisi itse toimia mallina muulle Euroopalle, mutta jäljet pelottavat.

Komission ensimmäinen varapuheenjohtaja Frans Timmermans kiitteleekin Suomea oikeusvaltioperiaatteen nostamisesta esille. Puhetta yleisten asioiden neuvostossa johtaa eurooppaministeri Tytti Tuppurainen (sd.). Suomi korostaa oikeusvaltioperiaatetta ja haluaa sitoa sen rahoituskehysneuvotteluihin. Suomi ei ole ajatuksineen yksin, sillä muissakin EU-maissa on kasvavia haluja käyttää kukkaroa keinona yhteisen sopimusperustan noudattamisessa.

Unkarin kovan vastustuksen takana onkin huoli siitä, että se menettäisi EU:lta saamiaan muhkeita rakennerahastovaroja. Pelko on aiheellinen, sillä Unkari on EU:n tukirahojen yksi suurin hyötyjä. Lisäksi EU-tukia on valunut hallitusta lähellä olevien ihmisten ja heidän perheenjäsentensä taskuihin.

Suomen tavoitteena on tehokas mekanismi, jossa EU:n rahoitus kytketään oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen. Suomi pyrkii EU:n perusarvojen palauttamiseen, mikä onkin hyvä johtotähti pienelle jäsenmaalle.

MAINOS

Kommentoi

Toivottavasti unkari säilyy VALKOISENA tulevaisuudessakin.
Parempi erota EUsta, kuin päästää muukalaiset tuhoamaan unkarilaisten kotimaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa varmaan lukea muutamien hiukan huolellisemmin. Puutteita varmaan on muillakin, mutta yhteismitallisuus/mittakaava asioissa on todella hyvä muistaa. Lähinnä huvittaa tuollainen tapa puolustautua, että kun ne muutkin tekee sitä tai tätä. Lähinnä tuollaisesta muiden vikojen kaivelusta siinä vaiheessa kun itse jää kiinni jostain, tulee mieleen keskenkasvuisuus. Kukin vastaa kerrallaan omista väärinkäytöksistään ja niiden seurauksista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perussuomalaisten kannattajilla oikeusvaltion määritelmä näyttää säännönmukaisesti olevan hukassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyky Suomessa sananvapaus asiat on määrätyissä asioissa todella huonolla tolalla! Nämä käsittääkseni kuuluu oikeusvaltioperiaatteisiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sananvapaus Suomessa toimii niin kuin sen pitääkin toimia. Meillä ei ole ennakkosensuuria ja jokainen puhuja vastaa myös sanomisistaan. Eihän siiitä tulisi mitään, jos täällä voisi anonyymina huudella pusikosta mitä sattuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meille taviksille todella imarteleva lukea kuinka Suomi on oikeusvaltion perikuva maailmalla.
Huh huh!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maa, jossa poliittiset virkanimitykset ovat arkipäivää, korostaa oikeusvaltioperiaatetta. Ei mitään kummallista - eihän?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:02
"Minun pelkoni, kipuni ja toiveeni ohitettiin täysin", sanoo rovaniemeläinen Sanna – Osalle naisista synnytys on katkera kokemus, joka jättää mielen haavoille jopa vuosiksi Tilaajille
14:26
Kuninkaita kaatui shakkiturnauksessa Oulun pääkirjastossa – nopea shakkipeli kestää kymmenestä minuutista alle tuntiin
14:21
Auto törmäsi hitaassa vauhdissa rakennuksen seinään Tornion keskustassa, vahingot jäivät pieniksi
14:00
Pompeiji on yhä tutkijoiden aarreaitta, joka välittää tietoa modernista ja naisia arvostavasta yhteiskunnasta – Ria Berg löysi muinaisesta lyhdystä tekstiviestin menneisyydestä Tilaajille
13:47
Ilmatieteen laitos varoittaa: Ajokeli muuttuu iltapäivällä huonoksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – taivaalta tulee lunta ja räntää
12:57
Nuoria houkutellaan suomalais-ugrilaisten kielten pariin somessa – 22-vuotias udmurtti Anastasiya Ivanova laulaa Instagramissa omalla kielellään
12:56
Kaupunginojan pinnalta löytyi öljyä Raksilassa, pelastuslaitos selvittää tilannetta ja aineen alkuperää
32
Analyysi: Anne Berner-shown jälkeen uusi hallitus painoi junaliikenteen kilpailukuvioissa jarrua – yltiövapaa markkinatalous on vasemmistolle kauhistus
31
Y-sukupolvi odottaa esimieheltä kahdenkeskisiä keskusteluja – "Milleniaalit haluavat mennä eteenpäin osaamisessaan, tavoitteet ovat heille tärkeitä"
27
Erilliset tuvat voivat vaikeuttaa naisten aselajin valintaa ja katkaista tiedonkulun – Varusmiehet kannattavat yhteistupia, koska nyt tutustuminen on hankalaa
27
Omistaja yllätti autoonsa murtautuneen miehen ja huitoi tätä kepillä Rovaniemellä – murtautuja ja auton omistaja otettiin kiinni
19
Korkein oikeus kumosi Pelson vartijan murhanneen vangin vapauttamispäätöksen – Vanki oli liittynyt United Brotherhoodin jäseneksi
16
Suomi valmistautuu pienydinreaktorien luvitukseen
10
Poliisi: Kuljetusyritykset varoittavat toisiaan liikennevalvonnasta Kainuussa – vaikeuttaa ylikuormien kontrollointia ja vaarantaa turvallisuutta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Ranuan ja Posion kunnissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Pelottava ihminen?

Joidenkin mielestä ihminen, jota ei voi höynäyttää ja sanoo suoraan, kuin asiat on, ovat pelottavia, minusta loistavia i... Lue lisää...
tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image