Pääkirjoitukset

Suomi on nyt krii­si­tes­tis­sä – mitä enemmän meillä on sietokykyä, joustoa ja malttia, sitä pienemmin vaurioin selviämme

Hallitus järjesti maanantai-iltana tiedotustilaisuuden koronatilanteesta.
Pääkirjoitukset 16.3.2020 23:06
Pääkirjoitus

Koronaviruksen iskua pehmennetään nyt Suomessakin ennennäkemättömin toimin. Ne on jokaisen kansalaisen syytä ottaa tosissaan.

Arjen epämukavuus on pieni hinta, jossa sillä pelastetaan ihmishenkiä.

Myös Suomi on nyt ajautunut tilanteeseen, jollainen on näihin asti tuntunut teoreettiselta mahdollisuudelta: maailmanlaajuinen epidemia muuttaa yhteiskuntamme elämää ja kansalaisten arkea ennennäkemättömällä tavalla.

Arkielämää on myös pakko muuttaa, jotta koronaviruksen uhka saadaan minimoitua. Maanantaina toimiin saatiin hallitukselta uusi, karu nuotitus. Kun tiistaina tulee päätös valtuuslain käyttöönotosta, edessä lienee vielä tiukempia rajoituksia, jotka liittyvät esimerkiksi liikkumiseen.

Sanna Marinin (sd.) hallituksen päätökset menevät linjaan sen kanssa, mitä moni muu maa on jo tehnyt. Kansalaisten on määrä pysyä entistä tiiviimmin kotona, jossa viruksen leviäminen lähikontakteissa estyy.

Ennen kaikkea on tarkoitus suojata eri syistä riskiryhmiin kuuluvia ja ikäihmisiä. Jälkimmäisten riski menehtyä tautiin on merkittävästi suurempi kuin nuoremmilla. Maanantaina kerrottu, yli 70-vuotiaita koskeva velvoite pysyä mahdollisimman laajasti erossa kontakteista on perusteltu, vaikka se aiheuttaa mielipahaa ja huolta.

Samoja tunteita nostaa kielto, joka koskee vierailuja vanhusten ja muiden riskiryhmien asumisyksiköissä. Nettiyhteydet ja -taidot nousevat nyt arvoon arvaamattomaan.

Etukäteen odotettiin myös hallituksen linjausta kouluista ja päiväkodeista. Nyt kiinni menevät koulut, yliopistot, muut oppilaitokset ja vapaan sivistystyön tilat mutta päiväkodit pysyvät auki. Päiväkoteja koskeva ratkaisu tuntuu äkkiseltään yllättävältä, mutta hallitus näyttää tehneen kylmää riskianalyysiä.

On perusteltua, että esimerkiksi hoitohenkilöstö tai muut kriittisissä tehtävissä toimivat aikuiset pystyvät tästä eteenkin päin tekemään työtään. Korona myös näyttää esiintyvän lapsilla lähinnä vilustumisoireiden tapaisena sairautena. Läheskään kaikilla pienten lasten vanhemmilla ei myöskään ole mahdollisuutta turvautua isovanhempiin tai muuhun lähipiiriin.

Kun hallitus vielä viime viikolla suositteli yli 500 hengen yleisötilaisuuksien perumista, nyt raja putoaa kymmeneen. Kun vielä kunnalliset ja valtiolliset teatterit, konserttitilat, museot ja esimerkiksi kirjastot suljetaan, kansalaiset joutuvat etsimään vapaa-aikaan uutta sisältöä.

Tämänkin murheen kestää. Linjauksen ulottaminen myös kulttuurielämän ja vapaa-aikapalveluiden yksityiseen puoleen iskee näihin yrityksiin kuitenkin kovaa.

Seurakunnissa toimintaa on ajettu alas jo viime viikosta lähtien, mutta nyt hallitus suosittelee myös niidenkin kokoontumistilojen sulkemista. Tätä tuskin voidaan täysin toteuttaa, sillä ainakin vainajat pitää kaikissa oloissa pystyä siunaamaan.

Suomi elää nyt poikkeusvaihetta, jonka mittaa ja kaikkia seurauksia ei tiedetä. Vaikeuksia ja suruakin on tiedossa.

Kyseessä ei ole sotatila tai piiritys, mutta kuitenkin tilanne, joka vaatii sietämistä, joustoa ja malttia kaikilta. Mitä enemmän näitä ominaisuuksia meillä on, sitä pienemmin vaurioin selviämme.

 

MAINOS

Kommentoi

Hyvä että Suomessakin on herätty tosissaan. Täällä Gran Canarian saarella on asukaslukuun suhteutettuna vähän ilmentynyt koronavirusta, 20 henkilöä. Täällä on jo muutaman päivän ollut kaikki muut paika paitsi ruokakaupat pankit ja apteekit suljettuna totaalisesti. Ulkonaliikkumiskielto on voimassa ja poliisit valvoo sitä aktiivisesti. Yksin saa käydä pankisa apteekissa tai ruokakaupassa. Kauppaankin pääsee vain rajallinen määrä kerrallaan, kun yksi tulee ulos seuraava pääsee sisään. Mikään tuote ei ole loppunut vaan tavaraa on ihan normaalisti. Ainakaan tämän talon alalerran kaupasta kukaan ei hamstraa mitään vaikka ostorajoituksia ei ole.
Joihinkin on iskenyt paniikki päästä äkkiä Suomeen vaikka mitään syytä ei ole, päinvastoin täällä on turvallisempaa kuin matkustaessa. Julkinen liikenne pelaa ja on nyt ilmaista koska busseissa ei nyt käsitellä rahaa ollenkaan ja bussikorttia ei ole kaikilla.
Julkisten paikkojen desifiointi alkaa huomenna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiitos hallitus! Hyviä päätöksiä! Jatketaan kevään odotusta rauhallisin mielin. Tehdään miten on ohjeistettu, kävellään ulkona, tehdään etätöitä, nautitaan perheen kanssa yhteiselosta ja rauhoitutaan. Voimia terveydenhoito henkilöstölle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lihatuotteita vaikuttaa riittävän, onneksi on vielä tuottajia. Nyt on aikaa opetella unohtuneet leipomis- ja ruoanlaittotaidot.
Hallituksen pitäisi ryhtyä myös toimiin sähkön hinnan laskemiseksi, samoin vesi.
Vastuuta myös rikollisille ja raiskaajille. Teoistansa ei enää nuhteluilla selviä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yhteinen on asia se on selvää! Kun vain muistettaisiin tämä "yhteinen" -asia Suomi, kun sitä pienen pientä, silmällä havaitsematonta uhkaa ei ole. Pohdiskelussani on ollut esim. yritysmaailman haavoittuvuus. Kaikki on näköjään maksimoitu voitontavottelulle, jossa ne yksilölliset pikavoitot mahdollistuisi. Nyt kun tämä silmältäkin piilossa oleva uhka meinaa kaataa kaiken, huudetaan varonmaksajaa turvaamaa? Toki näin se vain nyt on, mutta voisiko tässä jatkoa ajatellen viisastua? Vähennetään voitonmaksua ja "pannaan patjan sissään" turvaamaan yrityksen vakavaraisuus huonoja päiviäkin ajatellen? Vai onko kyseessä vain raaka yhteiskunnan rahastus? Yritysmaailmassa kun ei ole muuta pyhää kuin RAHA!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaikka tässä joku saattaisikin nähdä selityksen petaamista hallitukselle asetettujen tavoitteiden saavuttamatta jättämisestä, eivät suomalaiset jaksa innostua kritisoimaan toimia jotka on tehty ihmisten terveyden nimissä. Viikon päästä pitäisi olla selviä merkkejä kuinka tilanne on kehittynyt ja että onko syytä korjata linjaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minun mielestäni tuo hyvin voimakkaasti vasemmistolainen hallitus on ajanut Suomen kansan vakavaan hengenvaaraan EU-globalistipolitiikallaan jossa maamme rajat rehottavat auki ja oma hallintomme roudaa porukkaa leireiltä Suomeen sisään. Se pitäisi olla hallinnon ainoa ja tärkein tehtävä pitää huolta meidän Suomen kansan turvallisuudesta. Miten ihmeessä se menee näiden vasemmistolaisten prioriteeteissa muu maailma oman kansan ohi? Vasemmistolaiset tulevat maksamaan härskistä välinpitämättömyydestään kovan poliittisen hinnan seuraavissa vaaleissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:39
Norjassa avattiin ilmasilta kymmenientuhansien nälkiintyvien porojen pelastamiseksi – kaikkien aikojen suurin pelastusoperaatio Ruijan ylängöllä Tilaajille
21:10
Syöpä pelasti oululaisen Jenna Antinmaan työuupumukselta – yrityskuviot alkoivat mennä uusiksi jo "syöpälomalla" Tilaajille
20:47
Koronarajoitteet ruuhkauttavat sairaaloiden kylmiöitä – vastaanottokeskuksen kellarissa sijaitsevaan kylmiöön siirrettiin keskiviikkona ensimmäiset vainajat
20:30
Kymmenettuhannet lähtivät heti Wuhanista – koronaviruksen synnyinkaupungista pääsi pois kaksi ja puoli kuukautta kestäneen eristyksen jälkeen
20:27
Historiallinen 4,1 miljardin lisäbudjetti on vasta alkusoittoa – tarvitaan lisää rahaa ja todennäköisesti uusia entistä tiukempia rajoituksia
20:21
Suomen viides ydinvoimayksikkö lähempänä tuotantoa kuin koskaan – Olkiluoto 3:n uskotaan aloittavan sähköntuotannon ensi vuonna 11 vuotta myöhässä
20:07
Poliisi joutui pysäyttämään liikenteen rikoksesta epäillyn kiinniottamisen vuoksi Haukiputaalla
122
Kuuma keskustelu suojainten ympärillä jatkuu – Pääministeri Marin: "Osa kunnista ja toimijoista etsii nyt valtiosta tai jopa elinkeinoelämästä syyllistä omaan heikkoon varautumiseensa"
29
Uuden ennusteen mukaan koronavirusepidemia olisi Pohjois-Suomessa pahimmillaan juhannuksen aikaan – epidemian uskotaan jatkuvan pitkälle syksyyn
18
Julkinen sektori kieltäytyy lääkäriyhtiöiden koronatesteistä, edunvalvoja keskittäisi päätökset valtiolle – Ministeriö kiistää periaatteelliset syyt: Yhteistyötä harkitaan
18
Luken tutkimus: Suomen metsissä kasvaa yli neljä kertaa enemmän järeitä puita kuin sata vuotta sitten
15
Onko Oulun kaupungin hammashoito jo sopeutunut koronan aiheuttamaan poikkeustilanteeseen? –"Tällä hetkellä emme ota uusia potilaita tarkastukseen"
11
Uros perusti innovaatiokeskuksen – start up -yrityksille tarjotaan viimeisintä teknologiaa
10
Kehysriihineuvottelut jatkuvat tänään, hallitus koolla Säätytalolla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Antti Kiuru

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hurmos loppumassa - paluu Sipilän linjoille?

221 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

Ei sijoittaminen ole mitään veronkiertoa. Sijoityamisella osallistutaan yrityksen rahoittamiseen (esim. kun Musti&Mi... Lue lisää...
Yksityissijoittaja

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

8.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image