Pääkirjoitukset

Suomi oikeassa ryhmässä

Pääkirjoitukset 28.3.2018 6:00
Pääkirjoitus

Yksi venäläinen diplomaatti palaa lähiaikoina Suomesta karkotettuna kotimaahansa. Tällä päätöksellä Suomi asettui maanantaina niiden maiden rintamaan, jotka ryhtyivät toimiin Venäjää vastaan Britannian myrkkyiskun takia.

Tiistaina iltapäivällä kuusitoista EU:n 28 jäsenmaasta oli kertonut karkotuksista ja muutamia uusia ilmoituksia odotettiin, esimerkiksi Belgialta ja Irlannilta. Useimmat karkotuspäätöksistä pidättäytyneet maat ilmoittivat joka tapauksessa tukevansa Britanniaa.

Näillä mailla oli erilaisia syitä päätöksilleen toimia kuten ne nyt toimivat. Esimerkiksi Kreikan side Venäjään on muun muassa ortodoksisuuden takia perinteisesti vahva.

Itävallan liittokansleri Sebastian Kurz puolestaan totesi, että maa on puolueeton ja rakentaa siltoja idän ja lännen välillä.

Päivänkohtaisempia syitä lienee. Maan hallituksen toinen pääpuolue, äärioikeistolainen Vapauspuolue solmi vastikään yhteistyösopimuksen presidentti Putinin tukipuolueen Yhtenäisen Venäjän kanssa.

Kyproksen pankeissa taas on miljardeja euroja venäläistä rahaa, ja esimerkiksi Malta on tehnyt bisnestä myöntämällä passeja varakkaille venäläisille.

Suomi liittyi valtiojohdon päätöksellä oikeaan ryhmään eikä jäänyt maanosan harmaalle vyöhykkeelle. Yhtä vähempää ei voi karkottaa, mutta sekin päätös riittää antamaan tarvittavan poliittisen viestin.

Myös myrkkyiskun vakavuus pitää muistaa. Kuten presidentti Sauli Niinistö huomautti, iskussa käytettiin kemiallista asetta ensimmäisen kerran Euroopassa toisen maailmansodan jälkeen. Samalla vaaraa aiheutettiin jopa sadoille siviileille.

Ei ole mikään yllätys, että virallinen Venäjä kiistää olevansa vastuussa tapauksesta. Niin se kiisti myös tiedustelupalvelunsa entisen agentin murhan Britanniassa vuonna 2006, niin se kiisti osallistumisensa Itä-Ukrainan sotaan ja niin se kiisti osasyyllisyytensä malesialaisen matkustajakoneen alasampumiseen Ukrainassa kesällä 2014.

Entinen ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd) kirjoitti maanantaina netissä, että ei olisi ryhtynyt karkotuksiin, ja peräsi epäilyjen sijasta näyttöjä.  Näyttöjen julkistusta odotetaan muuallakin. Mutta jos Britannia pystyi vakuuttamaan EU-maiden johtajat ja muut liittolaisensa Venäjän osuudesta tapahtumiin, ehkä kuitenkin kannattaa uskoa avoimen oikeusvaltion johdon kertomaa sanomaa.

Jos Theresa May puhui pötyä, hän todennäköisesti joutuu siitä poliittiseen vastuuseen. Maalla tuskin oli syytä heikentää jo ennestään onnettomia suhteitaan Venäjään.

Samanlainen vastuu puheiden totuudenmukaisuudesta ei enää vuosiin ole koskenut Venäjää.

Suomen kannalta kaikkein oleellisin asia koko prosessissa on se, että maa osoitti nyt selvästi tukeaan samaan arvoyhteisöön kuuluvalle maalle, joka joutui pahantahtoisen ulkopuolisen operaation kohteeksi.

Arvaamattoman naapurimaan vieressä Suomellakin voi olla edessä aikoja, jolloin itse tarvitsemme taaksemme samanlaista tukea.

MAINOS

Kommentoi

Suomi lähti mukaan lynkkauporukkaan.
Britannian todisteet on ennenkin olleet täyttä puppua. Ei löytynyt Irakistakaan sitä mitä vakuutettiin löytyvän ja mistä väitettiin olevan todisteet. Satoja tuhansia uhreja kyllä tuli. Toivottavasti nyt ei mennä niin pitkälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Arvaamattoman naapurimaan vieressä Suomellakin voi olla edessä aikoja, jolloin itse tarvitsemme taaksemme samanlaista tukea."

Tämä on juuri se syy, miksi Suomen pitää auttaa liittolaisiaan. Venäjä on omalla käytöksellään tuhonnut luottamuksen täysin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:08
Suomen junissa juodaan 1,6 miljoonaa kuppia kahvia vuodessa – VR investoi 24 miljoonaa euroa uusiin ravintolavaunuihin, jotka tehdään Kajaanissa
15:07
Sdp käy jo tänään taloustunnusteluja: Rinne: "Hyvä tietää, mitä mahdolliset hallituskumppanit ajattelevat"
14:19
Jäät liikkuvat Kiiminkijoella
14:03
Oulun kirjastohihna sai tuhannet ihmiset tapittamaan suoraa lähetystä – palautuksia kertyi tiistaina liki 4 000
13:59
Antti Rinne valittiin odotetusti eduskunnan väliaikaiseksi puhemieheksi – Juho Eerola ja Paula Risikko varapuhemiehiksi
13:53
Tuliko patalapusta kulho tai karkasiko ompelukone käsistä? Kerro meille, millaisia muistoja sinulla on koulukäsityöstä
13:26
Vasemmistoliiton Risto Kalliorinne nousee eduskuntaan varaedustajan paikalta noin kahdeksi kuukaudeksi
64
Yrittäjien Mikael Pentikäinen on huolissaan tulevista verolinjauksista: "Vaalikampanjoinnissa monien puolueiden kädet olivat syvällä yrittäjien taskuissa"
48
Kellojen siirtelyn loppuminen vaatii vielä monta päätöstä – Suomessa ratkaisu kesä- tai talviajasta on vastavalitulla eduskunnalla
44
Miten Oulun Kaupunginojaa pitäisi kehittää? – kaupunkilaisilta kysytään toiveita ja historiatietoa
24
Kirkkovaltuusto hyväksyi suunnitelmat Ylivieskan uudesta kirkosta – Kirkkohallituksen yliarkkitehdilta kehut hyvästä työstä ja kohtuullisuudesta
12
Kerro meille: Millaisia muistoja sinulla on Iin Rysäklubista?
11
Tänään juhlitaan Koiranpäivää – Lähetä kuvia ja kerro, mitä jäi mieleen koirasi pentuajasta?
10
Annika Saarikko ei lähde ehdolle keskustan puheenjohtajaksi – "Halusin kertoa ratkaisustani nopeasti, jotta muut voivat rauhassa valmistautua syyskuuhun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

225 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Sosiaaliturvaan rinnastettavan eläkkeen tarkoitus on turvata jokaiselle vanhuudenpäivien toimeentulo. Varallisuutta sill... Lue lisää...
Kohtuus nimenomaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image