Pääkirjoitukset

Suomessa petyttiin taas – ruikuttamisen sijasta lob­baus­tai­to­ja pitää parantaa

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn olisi ollut hyvä Euroopan ehdokas Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n johtoon. Suomalaista tiukkaa taloudenpitoa ihaillaan EU:ssa, mutta sen edustajaa ei löysemmän talouspolitiikan maissa haluta talousjärjestön johtoon. KUVA: Jarmo Kontiainen
Pääkirjoitukset 6.8.2019 6:00
Pääkirjoitus

Suomelta meni jälleen kerran merkittävä kansainvälinen huippupesti sivu suun. Suomella on vielä paljon opittavaa lobbaustaidoissa. Pienen ja vikkelän EU-maan pitäisi sukkuloida, verkottua ja liittoutua.

Suomelta meni taas merkittävä huippupesti sivu suun, kun Eurooppa valitsi yhteistä ehdokasta Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n uudeksi pääjohtajaksi. Etukäteen ennakoitiin, että Suomen ehdokkaalla olisi hyvät mahdollisuudet tulla valituksi.

Toiveille oli periaatteessa uskottavaa katetta, sillä myös kansainväliset asiantuntijat arvioivat, että Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn oli yksi kärkiehdokkaista IMF:n pääjohtajaksi.

Suomen haaveet kariutuivat, kun EU:n ehdokkaaksi valikoitui valtiovarainministereiden monivaiheisessa pudotuspelissä viime perjantaina bulgarialainen Kristalina Georgieva.

Rehn vetäytyi ehdokkuudesta, kun varmistui, ettei hän saa loppupeleissä riittävästi kannatusta. Ranskan tukema Georgieva voitti loppukierroksella vastassa olleen hollantilaisen Jeroen Dijsselbloemin.

Suomessa ollaan syystä pettyneitä, vaikka entisen EU-komissaarin ja Maailmanpankin johtajan Georgievan pätevyyttä ei ole syytä kyseenalaistaa. Kokemusta, pätevyyttä ja näkemystä olisi kuitenkin ollut myös monissa liemissä marinoituneella Olli Rehnillä. Rehn toimi EU:n talouskomissaarin vaativassa tehtävässä EU:ta ravistelleen pahimman velkakriisin aikana.

Valtiovarainministeri Mika Lintilää (kesk.) jäi harmittamaan etenkin se, että Ranska ajoi niin voimakkaasti bulgarialaisehdokasta, vaikka Georgieva on IMF:n sääntöjen mukaan yli-ikäinen tehtävään.

Ikäpykälät voivat olla vanhanaikaisia, mutta nyt IMF:n sääntöä rikottiin tarkoituksella. Ei näytä hyvältä, että sääntöjä muutetaan kesken kaiken poliittisten tarkoitusperien mukaan. Juuri tämänkaltaisesta moraalia rapauttavasta toiminnasta EU:ssa pitäisi pyrkiä eroon.

Talouskuria ajanut Rehn muistetaan EU:n velkamaissa ehkä liiankin hyvin. Siksi Georgieva oli itäisille ja eteläisille unionimaille helpommin sulateltava vaihtoehto.

Suomen ja Rehnin mainetta talouskurin vaalijana saatetaan ihailla, mutta tiukkuus koetaan löysemmin talouspolitiikkaan suhtautuvissa maissa rasitteeksi.

Kysymys on kuitenkin myös muusta. Suomella on vielä paljon opittavaa lobbaus- ja verkottumistaidoissa. Esimerkiksi Euroopan keskuspankin EKP:n johtoon Suomella oli kaksi ehdokasta. Pienen maan olisi kannattanut keskittyä kerralla yhteen nimeen. Viime syksynä kärkiehdokasmenettelyn kautta komission johtoon pyrki Alexander Stubb. EU:n huippupaikkoja täytettäessä kärkiehdokasmenettely kuitenkin kuopattiin, ja keskeiset tehtävät jaettiin muilla perusteilla.

Lobbaus on monenkeskistä peliä, jossa ei riitä vain oman erinomaisuuden esittely, vaan pitää osata verkottua ja liittoutua, vaikka väliaikaisesti.

Pienenä ja vikkelänä maana Suomen pitäisi osata liittoutua tärkeissä asioissa Pohjoismaiden ja Baltian lisäksi jonkin suuren EU-maan kanssa.

Ilman näitä taitoja huippuvirkojen menemisestä sivu suun joudutaan kerta toisensa jälkeen vain ruikuttamaan jälkijättöisesti ja hedelmättömästi.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Olli Rehn on kurmuuttanut EU-komissaarina ollessaan "vähäpätöisiä maita".
Nyt nämä maksoivat potut pottuina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehdokkaiden pätevyys on 0-0 tarkoittaen ehdokkaita Rehn ja Stubb. Hävettää lähinnä että heitä tyrkytetään johinkin huipputehtävään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olli olisi hyvä pääjohtaja Euroopan naulatehtaiden keskusjärjestöön. Mies on kuin olisi rautanaulan syönyt ja puhuu hyvää "tankero-englantia". Anteeksi ilmaisuni, mutta tätä mietin ja näen naulatehtaan mielessäni, kun näen Ollin televisiossa puhumassa synkkääkin synkemmällä ilmeellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei se lobbauksesta kiinni jää vaan meidän ehdokkaat on umpisurkeita. Ja on luonnon voitto ettei keskustalaisista kukaan nouse Euroopassa huippuvirkoihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä ettei nimitetty. Tämä herra ei ikinä ole pitänyt suomen puolia.
Monet vuodethan tuo tuolla Eu:ssa virkaili ja nuoleskeli, että virka säilyisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saahan sitä jappasta mutta tosiasiassa EU:n kaikki vähänkin tärkeimmät päätökset tehdään kabinetissa Merkelin, Macronin ja EU:n investointipankin johtajan kesken. Merkel esittää, Macron kannattaa ja pankinjohtaja kertoo heille miten asia vaikuttaa näiden kahden maan raha- ja talouspolitiikkaan. Korkeat virkamiehet saavat junailla ja myydä päätöksen siististi lattiatasolle. Pienet maat ovat rumpaleita, kuten myös Italia ja Espanja. Toki muiden maiden kuuliaiset johtavat ex -poliitikot saavat vastalahjaksi paljon hyvin palkattuja turhakevirkoja, erilaisia turhia komitea ja työryhmävakansseja, pankinjohtajan virkoja yms. helppoja tehtäviä, joissa tärkeintä on kiertää maailmaa ja osata juhlia rankasti. Eikös S. Lindenkin ollut vähän tämän tyyppisellä surullisella "virkamatkalla Ugandassa". Tietenkin valittujen pitää osata pitää suunsa kiinni. Mutta samalla tässä kaksinapaisessa päätöksenteossa piilee vakava vaara. Oikean uhan edessä nämä kaksi ovat neuvottomia, kuten 2015 alkaneen hallitsemattoman haittamaahanmuuton edessä. Eihän Merkelin olisi tarvinnut sanoa omille ministereille muuta kuin, " -Pistäkää kaikki ulkorajat kiinni ja palautukset käyntiin heti ilman mitään mutinoita!" Entäpä jos Eurooppaa uhkaisi oikea sota tai jostakin suunnasta EU-alueelle käynnistyisi väkivaltainen kansainvaellus. Se olisi sivistyneen Euroopan tuho.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totuus tässä on kuitenkin se, että tämä mahdollinen valituksi tuleminen oli ainoastaan kotimaan uutiseksi tarkoitettu ja eurooppalaisissa saleissa esillä olivat aivan toiset kandidaatit. Tällainen "uutisointi" näyttää olevan lisääntymään päin, vaikka se ei palvele ketään, ellei sitten poliittisia tarkoitusperiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miksi ranska ja saksa antaisivat huippuvirkoja suomalaisille kun niihin voi valita omiakin ehdokkaita?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomea ja suomalaisia veronmaksajia kaivataan noihin EU:n päättäviin pöytiin vain silloin, kun Suomelta ollaan vailla rahaa. Muuten asioista päättää Saksa ja Ranska ja suomen edustajat vain nyökyttelevät hyväpalkkaisen EU viran toivossa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka syöttää Suomen kansalle täyttä puppua: "Olli Rehnillä mahdollisuus IMF:n pääjohtajaksi, Suomesta". Ei ikinä, Suomi on pieni ja köyhä maa, ei mitään vaikutusmahdollisuuksia maailman menoon. Suomen olisi parempi alkaa elää kuin pieni maa, ottaa mallia Islannista. Siellä ei ole presidentilläkään palatsia sekä muuta ökyelämää kesäpaikkoineen, presidentti edustaa maataan kotona. Islannilla ei ole armeijaakaan, puolustuksen hoitaa Yhdysvallat ja NATO, halpaa ja uskottavaa. Kun tunnustaa oman rajallisuutensa ja tyhmyytensäkin sekä varsinkin köyhyytensä, on elämä helppoa, pätee myös Suomen Tasavaltaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan niitä paikkoja, avoimena, Nordean pääjohtajan paikka ja se Giorgieevan vanha työpaikka ja ja ja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rhen olisi ollut hyvä ko pestiin. Nyky eu vaikuttajat Rinne , ja Tuppurainen edustavat vähemmistöä, eli sosialisteja joilla ei ole erityisen vahvaa asemaa au:ssa. Vaikka Suomella on eu puheenjohtajuus niin nyky hallitus on kykenemätön saamaan suomelle kunnon pesrejä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä Suomen kannalta on parempi, kun suomalaiset eivät pääse johtaviin kansainvälisiin tehtäviin, ainakaan yritysmaailman ulkopuolella. Näissä huippupesteissä ei oleteta sen hoitajan ajavan kotimaansa asiaa ja suomalaiset tyypillisesti ottavat sen tosissaan (esim. Rehn EU-komissaarina). Yleensä johtajat näissä tehtävissä joutuvat hoitamaan myös (tai lähinnä) ikäviä asioita, joilloin ikävät ratkaisut helposti henkilöityvät johtajaan (kuten tiukka talouskuri Rehniin, kun hän hoiti euro-kriisiä). Siinä tehtävän hoitaja ja samalla Suomikin saa enemmän vihollisia kuin ystäviä. Eiköhän Rehn ole edelleen kirosana Välimeren rannoilla!

Jos tehtävään ehdolla oleva suomalainen on huipputyyppi, hänelle luulisi löytyvän Suomen hyödyntävää käyttöä kotimaassakin. Jos kansainvälisiin tehtäviin pyrkii, toimiminen lähellä huippua, mutta ei aivan huipulla, on parempi vaihtoehto. Siinä pääsee vaikuttamaan ja verkottumaan, jos niitä pidetään tärkeinä. Ja sellaisiin suomalainenkin voi päästä ilman lobbausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Medioiden ylimitoitettu kohkaaminen näissä nimityksissä nostaa turhaa toiveikkuutta.

Menisitte oikeasti paikanpäälle ottamaan tilanteesta selvää, ettekä uutisoisi vain suomalaiset lasit päässänne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mistä ovat keksineet ,jotta täältä tulisi jotain huippujohtajia. Kaikki omat yritykset halutaan ulkomaiseen omistukseen ja johdettavikisi muka paremman tuoton saamiseksi .Miten poliitikko voi olla jokin johtajan virkaan sopiva. Kysyn vaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei lobbaustaito tuossa laitoksessa enää riitä, on perehdyttävä lahjontaan, petoksiin, kiristyksiin, nettivaikuttamiseen ja poliittiseen painostukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mutta nuo luettelemasi taidothan meillä ovat aivan sisäsyntyisiä, olleet käytössä tässä maassa aina, täällähän ei edes ymmärretä mikä korruptio on. On vaan niin että suuressa maailmassa ei riitä että hyvän suvun vesa osaa pönöttää ja odottaa kakkua lautaselle ja se sen myös saa, ei se vaan siellä onnistu se eteneminen siihen malliin mihin täällä on totutta, vaikka se on sitä tuttua osaamista meidän maassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomi on vain nii-in pieni "täivaltio"EU:n suurten valtioiden joukossa jolla ei ole muuta tekemistä kuin maksaa EU johtajien palkkoja ja lahjoittaa rahaa vastikkeetta muille maille. Suomi on kohta myyty ulkomaille kokonaan jonka kansallisomaisuutta (itsenäisyys,VR,sähköverkot,posti ym) on käytetty myymällä sitä että virkamiehet saisivat virkoja EU:n johtopaikoilla mutta siinä ei ole onnistuttu vaan kaikki on mennyt muiden määräysvallan alle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

23.10.
Virallista tai ei, Annunen on ennätysmies – "Ehkä ihan hyvä, että se maali tuli, niin asiaa ei tarvitse enää miettiä" Tilaajille
23.10.
Kärpät löysi vihdoin tehoja myös ykkösketjun takaa – Liigan vatulointi Annusen ennätysuutisoinnissa ihmetytti Manneria: ”Henkilökohtainen ennätys on nyt Justuksen, se on fakta”
23.10.
Huippuhetket: Kärpät-Pelicans
23.10.
Kärpät otti kotivoiton Raksilassa vaiherikkaan pelin jälkeen – katso kuvia ottelusta
23.10.
KuPSin mestariluotsi Jani Honkavaara valitsi potkuherkän SJK:n seuraavaksi osoitteekseen
23.10.
Kainuun ely-keskus: Nuasjärven ekologinen tila on hyvä, eikä happikato uhkaa järveä – "Laaja seuranta-aineisto ei tue Helsingin yliopiston tutkijoiden käsitystä"
23.10.
Julius Junttila iskee ottelun voittomaalin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamupäivästä alkaen Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen ja lumisten teiden vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sähköautot valtaavat vähitellen liikenteen

111 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

En käy töissä!

Ja sinun käytöskö on aikuismaista? Hoh hoijaa. Myötähäpeä. Lue lisää...
Heikki89

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.10.

Fingerpori

24.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image