Pääkirjoitukset

Suomalaiseen erä­maa­luon­toon mahtuu kulkijoita

Kansallispuistot saivat alkunsa 1930-luvulla tutkimusmatkailijoiden aloitteesta. Kuva Lemmenjoen kansallispuistosta. KUVA: Jussi Leinonen
Pääkirjoitukset 7.7.2019 18:09
Pääkirjoitus

Kansallispuistot Suomessa keräävät vuodesta toiseen entistä enemmän päiväretkeilijöitä sekä vaeltajia.

Luontokohteiden varustus kuluu tai lahoaa nopeammin kuin paikkoja pystytään korjaamaan. Puistoja voisi kehittää uusilla rahoitusmalleilla.

Eri puolilta Suomea löytyy 40 erilaista kansallispuistoa. Luontoelämys, eväiden syönti ulkona tai tulilla istuskelu vetävät väkeä niin, että kansallispuistoista huolehtiva Metsähallitus laskee kävijämäärien puistoissa kaksinkertaistuneen kymmenen vuoden aikana.

Kansallispuistoissa kirjattiin viime vuonna 2018 liki 3,2 miljoonaa käyntiä. Ylivoimaisesti eniten, noin 550 000 vierailua kertyi Pallas-Yllästunturille. Etelä-Suomen Nuuksio keräsi 345 000 kävijää sekä seuraavaksi eniten pohjoisen kohteista Urho Kekkosen kansallispuisto 340 000, Oulanka 200 000 ja Pyhä-Luosto 175 000 käyntikertaa.

Kansallispuistot Suomessa saivat alkunsa 1930-luvulla tutkimusmatkailijoiden aloitteesta. Innoittajana toimi kansallisromantiikka ja idea kansallismaisemasta. Mallia otettiin Yhdysvalloista, jossa sijaitsee maailman ensimmäinen 1872 perustettu Yellowstonen kansallispuisto. Uusia kansallispuistoja Suomeen perustettiin 1950-luvun lopussa, jolloin alueet olivat vielä kaukana koko kansan retkikohteista. Viimeisin 40:stä kansallispuistosta tuli 2017 Hossaan, jossa muodostettiin satavuotiaan Suomen kunniaksi retkeilyalueesta kansallispuisto.

Metsähallitus laskee, että kansallispuistoihin sijoitettu euro palautuu paikallistalouteen noin 10 eurona. Luontomatkailu tarjoaa työtä ja oheistuloa luontokohteen lähistölle, jossa turistivirrat jäisivät muuten olemattomiksi.

Pitkospuita, autiotupia tai nuotiopaikkoja ei kyetä kunnostamaan sitä tahtia kuin vanhat kuluvat tai lahoavat. Polttopuitakaan ei saada toimitettua aina tarpeeksi. Metsähallituksen Luontopalveluiden mukaan valtion rahoitus ei pysy korjausvelan kasvun mukana.

Kansallispuistoihin voi mennä pääsymaksutta, mutta pitäisikö niiden porteille tuoda jonkinlainen tukimaksu? Retkeilijät saattaisivat suostua maksamaan käyttämänsä palvelun kunnossapidosta. Maksullisuus ei kuitenkaan sovi jokamiehenoikeuksiin. Suomalaisessa luonnossa saakoon liikkua ja nauttia edelleen ilmaiseksi.

Yksi mahdollisuus on, että matkailuyrittäjät huolehtivat tarjontansa rinnalla yhä enemmän palveluista kansallispuistoissa. Matkailu- ja ohjelmapalvelureitit ovat joka tapauksessa laajentuneet kansallispuistoihin. Koiravaljakoilla niissä on ajettu jo pitkään, pyöräilijöille on avattu merkittyjä reittejä ja hiihtovaelluksia tuetaan moottorikelkoilla. Uudenlaista kysyntää saattaisi löytyä myös ratsastusvaelluksille tai porovaljakkoretkille.

Luontomatkailun kysyntä kasvaa Suomessa, ja kansallispuistoja on avattava myös kansainvälisille retkeilijöille. Vaikka puistot säilyttävät luonnon monimuotoisuutta, ne voivat tarjota kestävällä tavalla hyvinvointia edistävän nähtävyys- ja retkeilykohteen. Turvallinen polku ja palvelut lähistöllä mataloittavat tottumattoman kynnystä lähteä luontoon. Vaativaan patikointiin tottuneet voivat paeta kauemmaksi luonnon rauhaan, jonne ei ole vedetty pikkukengille sopivia pitkospuita. Suomalaiseen erämaahan mahtuu monenlaista kulkijaa.

MAINOS

Kommentoi

Metsähallitus parturoi metsiään satojen miljoonien eurojen edestä, kilpailuttaa yhteistyökumppaninsa puidensa kuljetuksissa "henkihieveriin". Silti rahaa ei ole luontopalveluihin, oletteko aivan järjissänne virkamiehet, ministerit ja varsinkin kansanedustajat. On tosi tosi sairasta menoa Suomessa nykyisin, anteeksi ilmaisuni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jätettäisiinkö kuitenkin edes osa luontoa koskemattomaksi, luonnon eläimille omaksi reviiriksi? Ihminen kuluttaa, tuhoaa ja häiritsee jo suurinta osaa Suomen luontoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vain turisti ja se röyhkeä etuilija Etelä Suomesta voi saada pahan olon. Paljon kokemuksia ja ne on ikäviä. Hirveä etuilu. Loukkaavaa käytöstä. Vähettelyä vaikka ei sanaa sano. Saa tulla ja saa mennä. Parhaat kokemukset saksakaisita ja belgialaista. Jos oot hööli niin itse myös. Rikkautta pyytää matkustajat saunaan ja järveen ja toivoa: Tulkaa Suomeen uudelleen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

84
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
35
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
31
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
22
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
17
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
15
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
13
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi aamuyöstä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

260 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vihreät vaatii nopeita ratkaisuja

Vihreistä on ollut hirveästi haittaa tavallisille ihmisille Lue lisää...
Caruna pekka

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image