Pääkirjoitukset

Suomalainen haluaa maksaa perintöveroa

Pääkirjoitukset 22.7.2014 7:10
Pääkirjoitus

Pulinat pois, kansa haluaa maksaa perintöveroa. Näin selkeän vastauksen toi Kalevan kysely, kun tiedusteltiin, pitäisikö Suomesta poistaa perintövero. Kaikista vastaajista 56 prosenttia ja naisista jopa kuusi kymmenestä pitää kiinni perintöverosta. Vain vajaa kolmannes katsoi, ettei aihe koske häntä.

Perintöverokeskustelu on leimahtanut tuon tuosta kesälläkin. Silti vain joka kolmas suomalainen puoltaa perintöveron poistamista. Eniten perintöverottomuuden kannattajia löytyy RKP:sta, kokoomuksesta ja perussuomalaisista.

Gallup olisi voinut tuoda aivan toisen tuloksen, jos olisi kysytty vähän johdatellen: onko esimerkiksi oikein, että Suomessa leski voi periä ilman veroseuraamuksia vain 60 000 euroa, kun esimerkiksi Ruotsissa ei ole lainkaan perintöveroa ja kun Tanska, Norja, Ranska, Irlanti, Iso-Britannia ja Espanjakin ovat kokonaan vapauttaneet lesken perintöverosta? Saksassakin leskeä verotetaan vasta, jos hän perii yli puoli miljoonaa euroa.

Perijöiden yhteiskunta on ilmeisesti sisäistänyt sen, että valtio on puilla paljailla. Tosiasiassa Suomi kuuluu kuitenkin jo nyt Euroopan kireimpiin perinnön verottajiin. Budjetissa perintöveron osuus on eurooppalaisittain suhteellisen suuri, noin prosentin luokkaa. Ison osan veroista maksavat harvalukuiset, erityisen varakkaat, kiitos progressiivisen verotuksen.

Suomalainen perii kuolinpesästä keskimäärin noin 80 000 euroa. Seuraamuksitta hän voi saada kuitenkin vain 20 000 euron perinnön. Muutostoiveet onkin nyt kohdistettava siihen, että nostetaan tavallisten perijöiden kansainvälisesti surkean alhaisia  verovapausrajoja. Varallisuuden liikaa keskittymistä ei korjauksilla aiheuteta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Perintöveron säilytystä haluavat lähinnä ne jotka eivät itse perintöä saa tai perintö pieni. Siis enemmistö kansalaisista. Myyntovoiton vero olisi oikeudenmukainen - siinä joutuu maksamaan paljon enemmän veroa kuin nykyisessa mallissa jos rahastaa perinnön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuskin on maksuhaluja. Pienellä verosuunnittelulla onnistuu helposti vähentää veron maksua, vaikka alarajoja voisi kyllä nostaa. Ja jos valtio on puilla paljailla, niin pitäisi vähentää julkisia menoja eikä nostella veroja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Enpä usko että haluaa maksaa,olettaa naapurin maksavan mutta itse perii niin vähän ettei veroa mene.Olisiko sukua perisuomalaiselle kateudelle..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaleva on nyt rikkaiden asialla, mutta onneksi tavalliset ihmiset ovat viisaita: Jos perintövero poistetaan, pitää vastaavat miljardi euroa kerätä joillain toisilla veroilla.

Perintövero kohdistuu eniten rikkaisiin. Lisäksi se on täysin ansiotonta tuloa perijälle. Ei ole perusteltua, että ansiottomasta tulosta verotetaan vähemmän kuin ansaitusta tulosta.

Korvaavat verot - lähinnä arvonlisävero - kohdistuvat suhteellisesti kovemmin köyhiin. Perintöveron poistaminen tuo vain perintöaatelin.

Julkisen sektorin säästötoimet ovat ihan eri asiakokonaisuutensa. Jos valtio onnistuu säästämään, ensisijaisesti pitäisi alentaa muita veroja, kuten yritysveroja ja tuloveroja. Suomessa on edelleen täysin perusteettomia ja äärimmäisen haitallisia veroja, kuten asuntokaupan varainsiirtovero.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se vähän tylyä, että leski lentää pihalle omasta kodista kun ei ole varaa maksaa perintöveroa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perintövero pois kokonaan, ei ole oikein jos perii vaikka asunnon niin joutuu myymään sen pois sen vuoksi kun pitää pystyä maksamaan perintöveron, samoin on yrityksillä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

49
Ouluun halutaan rakentaa maailman pohjoisin mallastamo, hankkeelle haetaan rahoittajia: "Tarvitaan paikallista mallasta, paikallista humalaa ja paikallista hiivaa"
45
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää
39
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
30
Oulun Allas Sea Poolin aikataulua jatkettiin vuodella – nyt merikylpylän arvioidaan avautuvan keväällä 2021
18
EU-jäsenyys hyödyttänyt Suomen taloutta – eurolla ollut ensin myönteinen, sitten kielteinen vaikutus
17
Sykkelit saadaan viimein käyttöön ensi viikolla, viimeiset kaupunkipyörät asennetaan paikoilleen viikonlopun aikana
17
Oulu palkkaa ulkopuolisen selvittäjän etsimään säästökohteita – "Oulu ei ole mikään kriisikaupunki, mutta työtä pitää tehdä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työssä käyvät, tykkäätkö työstäsi?

En tykkää. Eikä se johdu työpaikasta tai sen huonosta ilmapiiristä. Työnteko ei vain kiinnosta. Raha ainoa motivaattori ... Lue lisää...
Patonki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image