Pääkirjoitukset

Suhteet pakastuvat uhkaavasti

Pääkirjoitukset 13.10.2016 0:00
Pääkirjoitus

Yhdysvaltain ja Venäjän suhteet ovat huonontuneet nopeasti ja huolestuttavasti. Aivan muutaman viime kuukauden kuluessa maat ovat ajautuneet lähelle kylmän sodan hyisimpiä aikoja.

Keskusteluyhteys on toki vielä käytännön tasolla olemassa, mutta idän ja lännen keskinäisestä luottamuksesta ei voida juuri enää puhua. Venäjä toimii asevoimineen odottamattomasti, mikä on omiaan kärjistämään välejä.


Eurooppaa ajatellen tilanne luisui entistä huonompaan suuntaan viime lauantaina, jolloin Venäjä vahvisti kuljettaneensa Keski-Euroopan kainaloon Kaliningradiin Iskander-ohjuksia.

Ohjusten kantama on runsas 500 kilometriä, ja ohjukseen voidaan asentaa ydinkärki. Iskanderien sijoittaminen Itämeren rannalle on suora uhkausviesti EU:lle.

Viikonloppuna Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier kirjoitti saksalaislehden mielipidesivulla, että idän ja lännen suhteet ovat nykyisin paljon vaarallisemmalla tolalla verrattuna kahden suurvallan mittelöön vuosina 1945–1991.

Kylmän sodan aikana maarajat olivat selvät ja molemmat halusivat kunnioittaa niitä. Nyt Venäjä pyrkii alueelliseen, rajoista piittaamattomaan ja strategisesti arvaamattomaan voimankäyttöön.

Venäjän äkkiliikkeet tekevät geopolitiikasta hankalasti ennakoitavaa. Se lisää vastakkainasettelua.

Nato ja Yhdysvallat ovat joutuneet vastaamaan Krimin ja Itä-Ukrainan tapaisiin yllättäen puhjenneisiin alueellisiin kriiseihin sijoittamalla omia joukkoja Venäjän vastaisille rajoille. Venäjä pitää Naton toimintaa provokaationa.


Uusin ja surullisin esimerkki Venäjän linjasta on Lähi-idässä. Venäjä tekee Syyrian maaperällä käsittämättömiä, siviileihin kohdistuneita pommituksia muun muassa Aleppon kaupunkiin.

Sairaaloihin ja asuintaloihin suunnattujen iskujen vuoksi Yhdysvallat katkaisi tulitaukoneuvottelut. Kostona Venäjä kaatoi Ranskan tulitaukoesityksen YK:n turvallisuusneuvostossa ja keskeytti ydinaseisiin liittyvät plutonium-neuvottelut Yhdysvaltain kanssa. Syyksi Putin sanoi Yhdysvaltain epäystävällisyyden Venäjää kohtaan. Putin myös perui valtiovierailunsa Ranskaan tiistaina.


Syyriaa tuhoamalla Venäjä hakee asemaa Lähi-idässä. Venäläiset ovat vieneet Syyriaan ilmatorjuntakalustoaan, vaikka kapinallisilla tai Isis-terroristeilla ei ole lentokoneita käytössään. Järeä ilmatorjunta on tarkoitettu lentopelotteeksi Yhdysvaltojen johtamalle liittoumalle.

Avainsana on öljy, jonka aleneva hintakehitys ei sovi Venäjälle. On mahdollista, että Syyrian moukaroinnilla Putin yrittää saada hilatuksi öljyn maailmanmarkkinahintaa ylöspäin.

Krimin miehitystä seuranneet lännen talouspakotteet purevat yhdessä halventuneen öljyn kanssa. Venäjälle on revennyt huomattava budjettivaje, joka vaatinee eläke- ja sosiaalirahastoihin kajoamisen. Perimmäiset syyt länsisuhteiden pakastamiselle ovat Venäjällä sisäpoliittisia.

MAINOS

Kommentoi

On melkoisen naiivia kuvitella ettei metsä vastaa niinkuin sinne huudetaan. Vallankumouksellisia kapinoita ei ole ennenkään voinut nostaa pystyyn ilman seurauksia. Konflikteissa on aina toinenkin osapuoli joka ei jää toimettomana katselemaan sivusta ja työnnä päätä pensaaseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisiko mitenkään maailman laajuisesti toimittajien laatia listaa tämän hetken hallitsijoista, joilla on siviiliverta käsissään?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

25
Pakkasjakso jatkuu Oulussa ensi viikolla – alkuviikosta kylmyys hellittää hiukan
22
Oulu10:stä remontoidaan tukikohta palvelu-uudistukselle, joka toimii yhden luukun periaatteella – ajattelutapa palvelukonseptissa uusiksi
14
Täydellinen kuunpimennys näkyy Oulun taivaalla aamulla – lähetä kuva "superverisusikuusta"
13
Oulun yliopistossa on kehitetty ennätysluja ekobetoni – valmistetaan kuivista raaka-aineista ja vedestä
10
Pakkanen näkyy eläinlääkärin vastaanotolla Oulussa: Koirien anaalirauhasvaivat lisääntyvät – lähetä kuva lemmikin talviasusteesta
9
Analyysi: Pääministeri May yrittää maanantaina löytää ulos umpikujasta, mutta kova brexit lähestyy päivä päivältä
8
Harkimo vihjaa loikkauksesta: "Huomenna selviää, kuka kansanedustaja liittyy Liike Nyt -eduskuntaryhmään"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Pakkasvaroitus: Maan pohjoisosassa sekä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa esiintyy lähivuorokauden aikana kireää pakkasta.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

231 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Kuka on juoppo

Omasta vankasta juopon kokemuksestani sanon, että juoppo on henkilö joka löytää syyn alkoholin hankkimiseen ja juomiseen... Lue lisää...
juoppo evp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image