Pääkirjoitukset

SRK ampui rivit suoriksi

Pääkirjoitukset 5.7.2011 0:00
Pääkirjoitus
Vanhoillislestadiolaiset kokoontuivat poikkeuksellisen julkisuuden saattelemina herätysliikkeensä jokavuotiseen suurtapahtumaan suviseuroille Lumijoelle viime viikonvaihteessa. Liikkeen kannatuksen ydinalueilla pidetyille seuroille osallistui arviolta yli 80 000 seuravierasta.

Liikkeen ympärillä vellonut kohu herätti ennakkoon odotuksia johdon uudistamisesta suviseurojen yhteydessä pidetyssä rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen SRK:n vuosikokouksessa. Toisin kävi. SRK:n vanha johto säilytti paikkansa ja vielä yksimielisesti. Vain yksi viidestä erovuoroisesta johtokunnan jäsenestä vaihtui ja hänkin omasta tahdostaan. Edelleenkään liikkeen johtopaikoilla ei nähdä yhtään naista.

Vanhoillislestadiolainen liike nousi julkiseen keskusteluun runsas vuosi sitten, kun ilmi tuli lukuisia lasten seksuaalisia hyväksikäyttötapauksia liikkeen piirissä.

Kohun saattelemana SRK:n johto teetätti tapauksista oman selvityksensä.

Se oli niin karua tekstiä, että johto oli pakotettu tunnustamaan huhtikuussa kaikkien esitettyjen syytösten todenperäisyys. Tunnustus oli poikkeuksellinen ja herätti toiveita siitä, että liike avautuisi keskustelulle vaikeista asioista.

Näin ei kuitenkaan näytä tapahtuneen. Nyt suviseurojen yhteydessä ilmeni, että ääni SRK:n johdon kellossa onkin vaihtunut sitten kevään. Kun vielä keväällä tunnustettiin hyväksikäytöt ja sen käsittelyssä tehdyt virheet, nyt suunnattiin hyökkäyksen kärki tiedotusvälineitä kohtaan.

Erityisen pitkälle mediakritiikissä meni SRK:n entinen puheenjohtaja Matti Lääkkö. Hän arveli hyväksikäytön käsittelyn julkisuudessa olleen jopa perustuslain vastaista kohdistuessaan yhtä ihmisryhmää kohtaan.

SRK:n puheenjohtaja Olavi Voittonen kertoi tiedotustilaisuudessa hyväksikäyttötapausten laajuuden olevan lestadiolaisten keskuudessa promillen luokkaa, kun se hänen mukaansa muualla on kahdesta neljään promillea.

Tällaisten lukujen esitteleminen on melkoista itsepetosta, sillä kukaan ei tiedä hyväksikäyttöjen todellista määrää. Se tiedetään, minkä verran tapaukset ovat johtaneet rikostutkintaan ja oikeuteen. Ja sekin tiedetään, että tämä on vain pieni osa todellisesta määrästä. Koko yhteiskunnassa valtaosa tapauksista jää piiloon.

On käsittämätöntä, että kaiken tapahtuneen jälkeen lestadiolaisliikkeen johto vielä haluaa tällä tavoin vähätellä niitä kärsimyksiä, joita lapsille on aiheutettu. Johtajien on aika ymmärtää, että he ovat epäonnistuneet lasten suojelemisessa ja asenteillaan tukeneet pahantekijöitä.

Nuoremman polven vanhoillislestadiolaiset odottivat johtokunnan uudistamista ja kannanottoja, jotka nostaisivat naisten asemaa liikkeessä. Näille toiveille SRK:n vuosikokous viittasi kintaalla.

Liikkeen johtajilla on vahvat tukijansa. Mutta jos SRK:n johto luulee, että kaikki seisovat yhtenäisenä rintamana sen takana, se erehtyy. Sisällä on paineita, jotka aikansa kasvettuaan tulevat purkautumaan ulos.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

146
Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia – "Kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maastopyörillä", rikosylikomisario kehottaa
70
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
67
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
54
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
46
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
34
Sähköverkkoyhtiö Elenia nostaa sähkön siirtohintaa – perusteena sähkönjakelun uudistaminen
33
Mitä ideaa tukisit 35 000 eurolla? – Oululaisia kutsutaan äänestämään kaupungin kehittämisideoista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Lähinnä käy sääliksi tuota hakkaraista,erottuu niin pahasti sivistyneistä ihmisistä tuolla Eu:ssa . Lue lisää...
Lähinnä käy sääliksi...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image