Pääkirjoitukset

SRK ampui rivit suoriksi

Pääkirjoitukset 5.7.2011 0:00
Pääkirjoitus
Vanhoillislestadiolaiset kokoontuivat poikkeuksellisen julkisuuden saattelemina herätysliikkeensä jokavuotiseen suurtapahtumaan suviseuroille Lumijoelle viime viikonvaihteessa. Liikkeen kannatuksen ydinalueilla pidetyille seuroille osallistui arviolta yli 80 000 seuravierasta.

Liikkeen ympärillä vellonut kohu herätti ennakkoon odotuksia johdon uudistamisesta suviseurojen yhteydessä pidetyssä rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen SRK:n vuosikokouksessa. Toisin kävi. SRK:n vanha johto säilytti paikkansa ja vielä yksimielisesti. Vain yksi viidestä erovuoroisesta johtokunnan jäsenestä vaihtui ja hänkin omasta tahdostaan. Edelleenkään liikkeen johtopaikoilla ei nähdä yhtään naista.

Vanhoillislestadiolainen liike nousi julkiseen keskusteluun runsas vuosi sitten, kun ilmi tuli lukuisia lasten seksuaalisia hyväksikäyttötapauksia liikkeen piirissä.

Kohun saattelemana SRK:n johto teetätti tapauksista oman selvityksensä.

Se oli niin karua tekstiä, että johto oli pakotettu tunnustamaan huhtikuussa kaikkien esitettyjen syytösten todenperäisyys. Tunnustus oli poikkeuksellinen ja herätti toiveita siitä, että liike avautuisi keskustelulle vaikeista asioista.

Näin ei kuitenkaan näytä tapahtuneen. Nyt suviseurojen yhteydessä ilmeni, että ääni SRK:n johdon kellossa onkin vaihtunut sitten kevään. Kun vielä keväällä tunnustettiin hyväksikäytöt ja sen käsittelyssä tehdyt virheet, nyt suunnattiin hyökkäyksen kärki tiedotusvälineitä kohtaan.

Erityisen pitkälle mediakritiikissä meni SRK:n entinen puheenjohtaja Matti Lääkkö. Hän arveli hyväksikäytön käsittelyn julkisuudessa olleen jopa perustuslain vastaista kohdistuessaan yhtä ihmisryhmää kohtaan.

SRK:n puheenjohtaja Olavi Voittonen kertoi tiedotustilaisuudessa hyväksikäyttötapausten laajuuden olevan lestadiolaisten keskuudessa promillen luokkaa, kun se hänen mukaansa muualla on kahdesta neljään promillea.

Tällaisten lukujen esitteleminen on melkoista itsepetosta, sillä kukaan ei tiedä hyväksikäyttöjen todellista määrää. Se tiedetään, minkä verran tapaukset ovat johtaneet rikostutkintaan ja oikeuteen. Ja sekin tiedetään, että tämä on vain pieni osa todellisesta määrästä. Koko yhteiskunnassa valtaosa tapauksista jää piiloon.

On käsittämätöntä, että kaiken tapahtuneen jälkeen lestadiolaisliikkeen johto vielä haluaa tällä tavoin vähätellä niitä kärsimyksiä, joita lapsille on aiheutettu. Johtajien on aika ymmärtää, että he ovat epäonnistuneet lasten suojelemisessa ja asenteillaan tukeneet pahantekijöitä.

Nuoremman polven vanhoillislestadiolaiset odottivat johtokunnan uudistamista ja kannanottoja, jotka nostaisivat naisten asemaa liikkeessä. Näille toiveille SRK:n vuosikokous viittasi kintaalla.

Liikkeen johtajilla on vahvat tukijansa. Mutta jos SRK:n johto luulee, että kaikki seisovat yhtenäisenä rintamana sen takana, se erehtyy. Sisällä on paineita, jotka aikansa kasvettuaan tulevat purkautumaan ulos.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ei varaa eläkkeiden korotuksiin

se ei saisi antaa "etua "suurituloisille? Me tämä maa elätetään. 10%, eli suurituloiset maksaa pitkästi yli puolet vero... Lue lisää...
MIksi?

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image