Pääkirjoitukset

Sote sittenkin maakuntiin – monta asiaa pitää silti ratkaista ennen kuin kongi soi

Uusissa suunnitelmissa sosiaali- ja terveyspalvelut on tarkoitus siirtää perustettaviin maakuntiin niin, että järjestämis- ja tuottamisvastuu pysyy pääosin julkisella sektorilla. Parlamentaarisessa valmistelussa selviää, mitä tehtäviä maakunnille on loppujen lopuksi järkevä siirtää. Suuret kaupungit kavahtivat viime kaudella aikeita siirtää kaupunkipolitiikan ytimeen kuuluvat kasvupalvelut maakunnille. KUVA: VESA JOENSUU
Pääkirjoitukset 25.5.2019 6:00
Pääkirjoitus

Sote-uudistuksen toteuttamisessa on järkevää ottaa pari askelta taaksepäin, jotta päästään askel eteenpäin.

Parlamentaarisessa valmistelussa selviää, miten pitkälle puolueet ovat lopulta valmiita menemään maakuntien monialaistamisessa.

Maakuntamallin paluu sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen perusratkaisuksi heräsi hallitusneuvotteluissa uudestaan henkiin. Keskusta saa kuin saakin maakunnat, ja SDP varmistaa julkisen sektorin aseman sosiaali- ja terveydenhuollon järjestäjänä ja tuottajana. Samalla karisi keskustaväen kenties suurin vastahanka hallitusyhteistyötä kohtaan.

Sote-uudistusta on tarkoitus ryhtyä rakentamaan 18 itsehallinnollisen maakunnan pohjalle. Maakunnat tuottaisivat palvelut pääosin julkisina palveluina. Yksityinen ja kolmas sektori voisivat sen sijaan täydentää palveluita.

Hallitusneuvotteluissa syntynyt sopu merkitsee sitä, että sote-uudistuksen toteuttamisessa otetaan pari askelta taaksepäin, jotta päästään askel eteenpäin.

Sote-maakuntien kylkeen olisi aluksi tulossa vain ensihoito- ja pelastustoimi. Muuta aluehallintoa ei tässä vaiheessa olla niputtamassa mukaan. Tämä on järkevää, sillä se mahdollistaa vaiheittain etenevän harkitun uudistuksen, kun elefanttia ei tarvitse haukata kerralla.

Uudistusta helpottaa markkinamallista ja valinnanvapaudesta luopuminen, jotka aiemmin törmäsivät perustuslaillisiin ongelmiin. Laajan valinnanvapauden sijaan kansalaiset arvostavat tutkimusten mukaan enemmän palvelujen saatavuutta.

Pääkaupunkiseudun osalta luvataan selvittää erillisratkaisun mahdollisuus alueen kaupunkien ja kuntien kanssa. Suuret kaupungit haluaisivat järjestää sote-palvelut kuntapohjaisesti maakuntamallin sijaan. Erillisratkaisun väläyttäminen vain pääkaupunkiseudulle herättääkin muissa närää.

Sen sijaan pahasti hiertänyt kasvupalveluiden siirto maakunnille ei ole nyt näköpiirissä. Kaupunkien elinvoiman kannalta onkin tärkeää, että ne voivat toimia itsenäisesti elinvoiman, talouskasvun ja työllisyyden vetureina.

Koska maakunnat ovat itsehallinnollisia alueita, niiden päättäjät pitää valita vaaleilla. Jossain vaiheessa on siis vuorossa maakuntavaalit.

Uusi hallitus aikoo ottaa lusikan kauniiseen käteen ja perustaa parlamentaarisen työryhmän. Parlamentaarisesti on tarkoitus pohtia kaiken muun ohella maakuntien verotusoikeutta ja monikanavarahoituksen purkamista.

Lainsäädäntöä ryhdyttäisiin valmistelemaan vasta parlamentaarisen valmistelun jälkeen. Kahden edellisen hallituksen virheistä kannattaa ottaa oppia. Sote-uudistuksessa ei silti tarvitse lähteä nollapisteestä, sillä tehtyä mittavaa valmistelutyötä voi hyödyntää soveltuvin osin.

Sote-sopu syntyi kohtalaisen vaivattomasti. Kaikki ei silti ole vielä selvää. Ennen kuin kongi soi, ehditään nähdä monta sote-solmua. Esimerkiksi verotukseen ja rahoitukseen liittyvät ratkaisut ovat vaikeita, sillä uudistuksessa on vältettävä kansalaisten verorasituksen kasvamista. Avoinna on myös työterveyshuollon kohtalo.

Parlamentaarisen valmistelun jäljiltä selviää, miten pitkälle puolueet ovat loppujen lopuksi valmiita menemään maakuntien monialaistamisessa.

MAINOS

Kommentoi

Maakunta, sitten on perustettava maaherra, maakuntahallitus, maakuntaneuvosto ja maakuntien liitto. Sitten huomataan, että rahat eivät riitä maakuntahallinnnon velvotteiden hoitamiseen, koska hallinto on liian kallis ja byrokraattinen. Hyvä arvaus Suomen tulevaisuudesta, on käynyt ennenkin näin. Ihmetellä täytyy, kuka näitä hallintohimmeleitä keksii ja miksi, kun pitää vain huolehtia terveydenhoidosta, vanhusten hoivasta ja sosiaalipalveluista kaikille Suomen kansalaisille tasavertaisesti. Tarvitaan koulutettuja työntekijöitä ja "työkaluja", niitä saa rahalla. Suomessa on jo toimiva hallinto ja virkamiehet sen pyörittämiseen, hyvänen aika sentään poliitikot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä on tällä hetkellä 20 sairaanhoitopiiriä ja käsillä olevassa sote-mallissa 18 maakuntaa tai miksi nyt itse kukin ne haluaa mieltää. Oikeastaan ero on vain siinä, että uudessa sotessa, jota muuten sairaanhoitopiirien johtajat kannattavat, perusterveydenhoito ja sosiaalipalvelut siirtyvät kunnilta sote-alueelle eli maakuntaan. Valmistelutyötä ehdittiin tehdä valtavasti neljän viimeksi kuluneen vuoden aikana. Jää vielä yksi mutta! Soten rahoittaminen niin uljaassa Oulussa kuin muuallakin on se varsinainen sudenkuoppa missä tahansa mallissa. Voi olla, että jäät ennättävät lähteä Oulujoesta vielä monta kertaa ennen kuin uusi sote on totta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos tämä järjetön alueellinen jako todellakin toyteutetaan niin keikki oululaiset menevät Helsinkiin hoidettaviksi niin säästämme omat palvelut ja rahat kun hesalaiset maksavat meidän hoitamisen. Eikä ole vaaraa että sieltä kukaan tulee hoidattamaan itseään tänne poromaiden perukoille.

Meidän sairauksilla, lääkkeillä ja hoitotoimenpiteillä niihin ei ole mitään eroa Hesalaisiin verrattuna - ja silti hommaa ollaan jakamassa eri kasteihin.
Tämähän on kuin mikäkin intialainen kastilaitos a la Tsuhna-landia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustan maakuntatason poliitikot ovat vaalien rökäletappion jälkeen nyt suut leveässä hymyssä hallitusneuvottelijan varmistettua keskustan saaneen sotelle asettamansa ainoan tavoitteen läpi eli näiden 18 maakuntahallinnon perustamisen, jolla turvataan keskustan vallankäyttö pitkälle tulevaisuuteen maakuntatasolla. Uuden hallituksen muiden puolueiden harteille jää soten perustavoitteen eli terveyspalvelujen parantamisen kehitystyöt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sulan voin työntäminen sukkapuikolla villikissan suuhun on vaikea suoritus. Mutta Sipilä ei luovuta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä ei välttämättä ole järkevin mahdollinen malli - kukaan ei ole välittänyt selvittää, onko 18 parempi kuin 5, 12 tai 35 - mutta kertaluokkaa järkevämpi kuin edellisen hallituksen malli taikka nykytilanne. Tämän kanssa pystyy elämään.

Erityisen fiksua on, että maakunnalle annetaan vain sote ja siihen liittyvät tehtävä. Ei haukata liikaa kerralla ja katsotaan myöhemmin, sopiiko sille muita tehtäviä vai onko parempi vain keskittyä yhteen asiaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23.8.
Tältä näytti ilmakitaransoiton MM-kisoissa vuonna 2019, voittaja tuli tällä kertaa Yhdysvalloista
23.8.
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
23.8.
Lumijokinen Elian Web hurjassa vauhdissa Ruotsissa – murskasi sekä oman ennätyksensä että Bergsåkerin rataennätyksen
23.8.
Lapin kesästä on vaikea kehittää talven veroista sesonkia, joten Markku Inkilä antoi Revontulikylälleen myös oman kesänimen
23.8.
Haikarat Lukijalta
23.8.
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
23.8.
Mika Nurmela oli Kaleva Cupin tähtijuniori 1983 – Video näyttää, kuinka tuleva ammattilainen ampui ratkaisevan rankkarin ylänurkkaan Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula?

Jos olisit tuossa edessäni vetäisin turpaan. Todellakin...nuorilla on eri arvot. Heitä ei haittaa vaikka vanhukset makaa... Lue lisää...
Vai ei ole pula

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image