Pääkirjoitukset

Sote-pyörää ei pidä pysäyttää

Pääkirjoitukset 5.6.2018 6:00
Pääkirjoitus

Sote natisee liitoksissaan mutta näyttää pysyvän koossa. Uudistuksen aikataulu viivästyy kuitenkin edelleen.

Olennaista hallitukselle on nyt, että valinnanvapaus voidaan toteuttaa.

Sosiaali- ja terveydenhuollon jättiremontti ”sote” huojui viime viikolla pahasti, ja lähellä oli hallituksenkin kaatuminen. Vaikka perjantaisesta perustuslakivaliokunnan lausunnosta sai vettä myllyynsä myös oppositio, hallitukselle lausunto oli pelastusrengas: asiakkaan valinnanvapaus on mahdollista toteuttaa perusterveydenhuollossa. Toimeenpanotapaa pitää vain muuttaa.

Käytännössä valinnanvapauden siirtymävaihetta on pidennettävä ja vaiheistusta tarkennettava. Epäselvää on, mitä siirtymäkauden olennainen pidentäminen tarkoittaa. Vuosi, kaksi vai useampia vuosia?

Tätäkin asiaa pohtii seuraavaksi eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta. Sote-uudistuksen ja siihen liittyvän maakuntauudistuksen varsinainen aloituspäivä on hallituksen papereissa edelleen 1. tammikuuta 2020. Valinnanvapaus tulisi mukaan vaiheittain tuon päivämäärän jälkeen.

Maanantaina näytti selvältä, että muutamien lähikuukausien aikataulut paukkuvat myös. Näihin asti tavoitteena on ollut, että eduskunnassa käytäisiin ratkaisevat äänestykset keskeisistä sote-laeista ensi heinäkuun alussa, siis ennen eduskunnan kesälomaa.

Tämä tuskin toteutuu, vaikka maakuntauudistuksen käsittelyssä ollaankin sosiaali- ja terveysvaliokunnassa pitkällä. Työläämpi osuus on valinnanvapaus.

Valiokunta odottaa nyt hallituksen kantoja perustuslakivaliokunnan esiin nostamiin ongelmakohtiin. Vastineet tulevat todennäköisesti muutamassa päivässä, mutta sosiaali- ja terveysvaliokunnan työskentely vaatii sen jälkeen vielä useamman viikon.

Kun sosiaali- ja terveysvaliokunta on tehnyt korjaukset, ne palaavat – ehkä heinäkuun alussa – vielä perustuslakivaliokunnan arvioitaviksi. Ja mahdollista on, että jälkimmäinen tarvitsee vielä asiantuntijakuulemisia. Sen toteutus voi ydinkesällä olla ylivoimaista. Siksi näyttää epätodennäköiseltä, että eduskunta pääsisi äänestämään sote-laeista ennen kesälomaa.

Isona kantona kaskessa törröttää myös kysymys siitä, pitääkö valinnanvapausmallille saada hyväksyntä EU:sta. Tarkemmin sanottuna kyse on siitä, istuuko malli EU:n valtiontukisääntöihin.

Perustuslakivaliokunta jätti kantansa ilmaan ja siirsi ratkaisun sosiaali- ja terveysvaliokunnalle. Useankin oikeustieteilijän mukaan (HS 4.6.) komission kanta tarvitaan – ja sen saanti kestää vähintään useita kuukausia.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta on nyt paljon vartijana. Sopii toivoa, että valiokunnan jäsenillä ja myöhemmin kansanedustajilla kaik-kiaan on kykyä ja tahtoa katsoa asiassa seuraavia vaaleja pitemmälle ja pitää tähtäyspisteenä sitä, mikä on kansalaisen näkökulmasta parasta. Ei vaadita oikeus- tai lääketieteen tohtorin arvoa sen näkemiseksi, että nykyinen perusterveydenhuolto nilkuttaa paikoin pahasti.

Nyt ollaan niin pitkällä, että uudistus on syytä viedä maaliin. Järjestelmään voi tuonnempana tehdä säätöjä. Priimaa tuskin on heti luvassa, mutta nykyistä toimivampi järjestelmä riittää.

MAINOS

Kommentoi

Kilpailua tarvitaan kaikikilla aloilla.Vasemmiston vatustus kertoo,tarvetta on.Mikä olisi tarjonta ja hinnoittelu päivittäistavarakaupassa jos olisi vain yksi toimija.Sitä sopii valinnanvapauden vastustajien miettiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tärkeintä olisi lisätä lääkärien koulutusta. Kun olisi tarpeeksi, voisivat hinnatkin tippua.

En ole käynyt hammaslääkärillä neljään vuoteen, kun rahat eivät riitä yksityiselle eikä terve aikuinen mies pääse julkiselle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko sotesoppa joutais tunkiolle. Entiseen vain nuutamia lääkäreitä lisää niille paikkakunnille missä niitä tarvitaan. Monissa kunnissa on takuuvarmaa että palvelu huononee soten myötä. Limingassa toimii jo nyt hyvin mutta Oulussa ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuosina 1945-1950 syntyi yli 600 000 lasta. Vuonna 2025 alkavat olla 80-kymppisiä. Hoidon ja hoivan tarve räjähtää käsiin. Kuka hoivaa, hoitaa ja maksaa? Suomen historian pienimmät ikäluokat joutuvat maksamaan suurimman hinnan. Ei ole kivaa olla työssäkäyvä veronmaksaja vuonna 2030, jos sote nyt kaadetaan puoluepolitikoinnin takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valinnanvapaus on kiertoilmaisu yksityistämiselle.

Yksityistää ei voi osittain vaan se on joko tai. Siis joko
1) julkinen sektori tuottaa itse kaikki tarvitsemansa palvelut, tai
2) kaikki palvelut hankitaan yksityiseltä sektorilta kilpailuttamalla
(Lisätehtävät kuten siivous voidaan tietenkin ulkoistaa ja kilpailuttaa)

Julkisen sektorin toimija ei voi eikä saa kilpailla yksityisen kanssa. Piste.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

163 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Ei, siksi siellä 850€/kk saava onkin rikas. Kommentoija väitti että "Aiemmin Suomen elintasoa verrattiin muihin pohjoism... Lue lisää...
Sad but true...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image