Pääkirjoitukset

Soini joutuu vielä lujille

Pääkirjoitukset 16.9.2011 0:00
Pääkirjoitus
Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini raivostui aiheesta Jussi Halla-aholle tämän Kreikka-puheista. Halla-ahon lievä rangaistus todistaa Soinin olevan pulassa omiensa kanssa.

Perussuomalaiset ovat otsikoissa taas. Tällä kertaa ei EU-vastustuksen vaan demokratian vastaisten puheidensa vuoksi. Ensin Jussi Niinistö, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, sanoi eduskunnan suuressa salissa poistavansa varmistimen kuullessaan sanan "parlamentarismi" ja sitten hallintovaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho katsoi Kreikan selviävän vain sotilasjuntan johdolla.

Niinistö ilmeisesti koetti tavoitella humoristista sutkausta puheensa lomaan. Pieleen meni. Aika ja paikka olivat vääriä. Vastavalittuna populistipuolueen kansanedustajana on suomalaisen parlamentarismin pyhätössä eduskunnassa vaarallista sutkauttaa demokratian riskeistä.

Halla-aholla ei ollut edes tarkoitus harjoittaa huumoria. Hän yritti sanoa, että Kreikka ei selviä vaikeuksistaan ilman kovia päätöksiä, joita sikäläiset poliitikot ovat liian heikkoja tekemään.

Se on mahdollista, mutta juntan vetäminen samaan yhteyteen osoittaa melkoista harkinta- ja arvostelukyvyn puutetta. Juntan ehdottaminen demokratian, olkoonkin kuinka toimimaton tahansa, korvikkeeksi kertoo arvomaailmasta, jollainen ei kerta kaikkiaan sovi tasavaltaisen Suomen parlamenttiin.

Tavallisen kyläpoliitikon, miksei johonkin mittaan vielä rivikansanedustajankin suusta juntta- ja varmistinpuheita saattaisi sietää. Niinistö ja Halla-aho ovat kuitenkin päässeet merkittäviin asemiin eduskunnassa. Valiokuntien puheenjohtajuuksia voi verrata ministerin tehtäviin. Kumpikaan miehistä ei enää puhu pelkästään perussuomalaisten nimissä, heiltä odotetaan paljon enemmän.

Puheenjohtaja Timo Soini poltti lehtitietojen mukaan päreensä kunnolla kuultuaan Halla-ahon junttapuheista. Eikä lainkaan aiheetta. Rangaistukseksi Halla-aho erotettiin kahdeksi viikoksi perussuomalaisten eduskuntaryhmästä torstaina.

Verrattuna Soinin keskiviikkoiseen reaktioon annettu rangaistus on lievä, jopa vaatimaton ja kertoo samalla Halla-ahon asemasta puolueen sisällä. Vaikka Soini on puolueen kiistaton keulahahmo, hänkään ei saanut eduskuntaryhmää ojentamaan kunnolla helsinkiläistä äänimagneettia, jonka jyrkät kannanotot saavat jopa puolueen sisällä paljon kannatusta.

Ei ole lainkaan väärin sanoa, että Soini koki ensimmäisen merkittävän imagotappionsa torstaina. Hänen olisi pitänyt pystyä nuijimaan Halla-aholle esimerkiksi kuukauden mittainen ryhmästä erottaminen pelkästään puolueen sisäisen ja ulkoisen uskottavuutensa vuoksi.

Sillä ei ole väliä, että Halla-aho oli pahoitellut tapahtunutta ja luvannut muuttaa tyyliään. Miehen arvomaailmasta ei ole epäselvyyttä. Soini osoitti epäröintiä väärässä paikassa ja joutuu vielä maksamaan siitä.

Perussuomalaisten pitäisi yleisemminkin huomata, että vaalikampanjat on käyty. Enää ei puhujanpönttöön mennä ärisemään, jotta samanmieliset taputtaisivat. Nyt pitäisi saada jotakin rakennetuksi. Poliittiselle show`lle on aikansa ja paikkansa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

134
Oulun pääposti lähtee Hallituskadulta – uudesta paikasta ei ole vielä tietoa
128
Antti Rinne: "Surkuhupaisammin ei pääministeri Sipilä voi sanoa" – demarien puheenjohtaja vakuuttaa olevansa valmis pääministeriksi
64
Naureskelua päin naamaa, pojittelua istuntosalissa, "suosikkijärjestelmä" ja töiden hankaloittamista – liki 20 kansanedustajaa kertoo kiusaamisesta eduskunnassa
50
Huipputuloisten päästöt omassa luokassaan - mitä köyhempi, sitä ilmastoystävällisempi
39
Edesmennyt fyysikko Stephen Hawking: Superihmisten rotu syrjäyttää tavalliset ihmiset
32
Perussuomalaiset ja vihreät aikovat äänestää epäluottamusta, tukea hallitukselle voi tulla Rkp:ltä ja kristillisiltä
25
Poliisi etenee Oulun ryöstöaallon selvittelyssä, kaksi Koskelan ryöstöstä epäiltyä otettu kiinni – "Pienen saaliin takia tehdään hyvin vakava rikos"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sipilän ylimielisyys syöksee keskustan oppositioon!

höpöttää valheita.Suomi ei ole ollut missään vaiheessa konkurssin partaalla.Sipilä on ainoastaan saanut aikaan,köyhän ka... Lue lisää...
Älä viitsi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image