Pääkirjoitukset

Sekasortoa suur­val­ta­joh­ta­jan kynän vedolla – Pohjois-Syyriaan on nyt ladattu uuden kaaoksen ainekset

Turkin hyökkäys Syyriaan herättää huolta kurdien oikeuksista. KUVA: ERIK S. LESSER
Pääkirjoitukset 10.10.2019 6:00 | Päivitetty 10.10.2019 9:48
Pääkirjoitus

Presidentti Donald Trumpin vastuuton päätös avasi portit Turkin invaasiolle Syyrian kurdialueelle. Sekasorron synnyn vaara alueella on ilmeinen. Se voi tuntua Euroopassa asti.

Suurvaltajohtajien valta-asemaan kuuluu se, että he voivat yhdellä kynän vedolla saada aikaan sekä paljon hyvää että paljon pahaa. Jälkimmäinen vaihtoehto alkoi toteutua keskiviikkona, kun Turkki aloitti hyökkäyksensä Koillis-Syyriaan.

Turkin presidentti Recep Tayiip Erdogan määräsi hyökkäyksen alkamaan vain vähän sen jälkeen kun Donald Trump päätti vetää alueelta yhdysvaltalaiset joukot. Ne ovat tähän asti estäneet Turkkia käymästä kurdien kimppuun. Kurdit olivat tehneet yhteistyötä Yhdysvaltain kanssa.

Erdogan haaveilee puhdistavansa kurditaistelijat noin 30 kilometrin levyiseltä ”turvavyöhykkeeltä”. On pelättävissä, että Turkin iskettyä alueen kurdisiviilit joutuvat pakenemaan jonnekin.

Turkin presidentin suunnitelmissa pohjoisille alueille siirrettäisiin iso osa Turkissa nyt olevista syyrialaispakolaisista. Näille rakennettaisiin uusia kaupunkeja ja kyliä. Jos kurdisiviilit lähtevät alueelta pakoon, tyhjiä asuntoja löytyy alueelta myös ilman uusien rakentamista.

Suunnitelma on häikäilemätön, mutta häikäilemätön on myös itsevaltainen Erdogan. Hän tarvitsee nyt isänmaallishenkistä suosion nostatusta oikaistakseen oman ja puolueensa kannatuksen laskun.

Hyökkäystä on suunniteltu pitkään. On päivänselvää, etteivät rohkeiksi sotureiksi tunnetut kurdit tervehdi panssarivaunuja kukkasin. Päinvastoin Syyrian kurdijoukot julistivat jo keskiviikkona yleisen liikekannallepanon.

Sekasorron ainekset Pohjois-Syyriassa ovat nyt vaarallisesti koossa. Vaikka kurdit ja Turkki ovat ikivanhoja arkkivihollisia, nyt syntyneestä sodasta voi syyttää suoraan Yhdysvaltain presidenttiä. Ei auttanut, että hänelle monella suulla kerrottiin päätöksensä ikävät seuraukset. Niihin kuuluu myös uhka Isisin vahvistumisesta uudelleen.

Jopa useat Trumpin oman puolueen republikaanien näkyvät hahmot ovat paheksuneet kurdien hylkäämistä. Kurdit olivat Yhdysvaltojen keskeinen liittolainen Isisin kalifaatin kaatamisessa.

Liittolaisuusdiili näyttää olleen voimassa vain tuon operaation ajan. Kun kurdit ovat työnsä tehneet, he saavat mennä. Ei ole väärin puhua kurdien pettämisestä.

Kun Turkki nyt toteutti hyökkäysaikeensa, on mahdollista, että tapahtumien laineet lyövät paljon laajemmalla, Euroopassa asti. Jos kurdit lähtevät liikkeelle Koillis-Syyriasta, he saattavat paeta syvemmälle Syyriaan – tai Euroopan suuntaan.

Jo yleinen epävakaus on aiemminkin riittänyt siihen, että valtavat ihmisjoukot ovat lähteneet liikkeelle kohti vanhaa maanosaa. Se näkymä voi toistua.

Euroopan vääntövoima Turkin suuntaan on valitettavan vähäinen. EU:n ja Turkin välillä on sopimus, jonka mukaan Turkki pitää Eurooppaan pyrkivät pakolaiset ja siirtolaiset alueellaan ja saa siitä miljardeja euroja.

Merkkejä tämän ruuvin kääntämisestä on viime kuukausina jo saatu, kun Kreikan saarille on saapunut taas enemmän pakolaisia kuin aikoihin – tuskin ihan sattumalta.

MAINOS

Kommentoi

Euroopassa voitaisiin ottaa itseä niskasta kiinni. Ei ole Trumpin syy heikkous täällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että aina aiempina vuosina valitettiin kun jenkit sotkeentuvat joka konfliktiin, niin nyt valitetaan kun vetäytyvät sotkuista pois. Antakaahan tyyppien tapella jo sotia sotansa pois. Kyllä se sitten viimeistään loppuu kun on enää yksi jäljellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä pirtin perällä ei voi kuin toivoa, että Yhdysvalloissa alkaisi presidentti Donald Trumpin erottamisprosessi kunnolla käyntiin. Maailma on mennyt entistäkin sekaisemmaksi supervallan nykyisen presidentin toiminnan takia. Yhdysvaltojen asenne muihin maihin eli ulkopolitiikka on niin huonoa ja raukkamaistakin, että saavat Yhdysvalloissa varmasti supertornadoja Karibianmereltä entistä rajummin niskaansa. Luontokin on vihainen, kun ollaan liian koppavia ja unohdetaan kunnioitus elämää kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:28
Pudasjärven lentokentän vuokraamisesta tehty päätös peruttiin – Suviseurat järjestetään alueella joka tapauksessa
13:40
Köllöttely sai riittää – ulkomailta sopimusta hamunnut Julius Junttila tuo ratkaisuvoimaa Kärppien hyökkäykseen jo torstain HIFK-ottelussa Tilaajille
13:37
Toimittajamme Etiopiassa: Niinistö vieraili paikallisessa koulussa – "Vaikka Suomi on kaukana, olemme ystäviä"
13:24
Rovaniemelle suunnitellulla miljardin euron Joulupukin valtiolla on pitkä matka tarusta todeksi – hankeyhtiöltä loppuivat rahat jo heti alussa, mutta toivoa on taas Tilaajille
13:08
Virolainen Operail aloittaa rautatiekuljetukset Suomessa – liikennealueeksi tulee koko maa
12:39
Kaksi joukkoampumista nosti tunteet pintaan väkivaltaan tottuneessa Meksikossa
12:03
Yle: Turkkilainen rahasto osti valtaosan raahelaisesta puolustustarvikkeita valmistavasta Miiluxista alkuvuodesta
90
Pohjantiellä sattui kolmen auton peräänajokolari – onnettomuus ruuhkautti aamuliikennettä
41
Kärpät helpotti CHL-putoamisen tuskaa pelaajahankinnalla – Julius Junttila palaa oululaisjoukkueen riveihin
39
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
35
Näyttelijä Joose Mikkonen vastaa Merja Larivaaran syytöksiin työpaikkakiusaamisesta Oulun Teatterissa – "Puhelun soittaja hoiti luottamustehtäviään. Asiaa ei koskaan annettu anteeksi"
20
Uusi miljoonien eurojen kädenojennus Taidetestaajille – kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset halutaan jatkossakin mukaan testaamaan taidetta
16
Suomalaisten mielestä Euroopan unionissa on hyvä olla – eniten tavalliset kansalaiset arvostavat vapaata liikkuvuutta
15
Kaivosyhtiö Latitude 66 Cobalt jätti kolme varausilmoitusta laajoista alueista Pohjois-Suomessa – yhteenlaskettu pinta-ala 3700 neliökilometriä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sinulle kovakourainen hoitaja siellä jossain

Parempaa palkkaa, niin hoitokin on parempaa. Arvostusta hoitojia kohtaan, niin se näkyy myös hoidossa. Lue lisää...
Maksakaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image