Pääkirjoitukset

Sekasortoa suur­val­ta­joh­ta­jan kynän vedolla – Pohjois-Syyriaan on nyt ladattu uuden kaaoksen ainekset

Turkin hyökkäys Syyriaan herättää huolta kurdien oikeuksista. KUVA: ERIK S. LESSER
Pääkirjoitukset 10.10.2019 6:00 | Päivitetty 10.10.2019 9:48
Pääkirjoitus

Presidentti Donald Trumpin vastuuton päätös avasi portit Turkin invaasiolle Syyrian kurdialueelle. Sekasorron synnyn vaara alueella on ilmeinen. Se voi tuntua Euroopassa asti.

Suurvaltajohtajien valta-asemaan kuuluu se, että he voivat yhdellä kynän vedolla saada aikaan sekä paljon hyvää että paljon pahaa. Jälkimmäinen vaihtoehto alkoi toteutua keskiviikkona, kun Turkki aloitti hyökkäyksensä Koillis-Syyriaan.

Turkin presidentti Recep Tayiip Erdogan määräsi hyökkäyksen alkamaan vain vähän sen jälkeen kun Donald Trump päätti vetää alueelta yhdysvaltalaiset joukot. Ne ovat tähän asti estäneet Turkkia käymästä kurdien kimppuun. Kurdit olivat tehneet yhteistyötä Yhdysvaltain kanssa.

Erdogan haaveilee puhdistavansa kurditaistelijat noin 30 kilometrin levyiseltä ”turvavyöhykkeeltä”. On pelättävissä, että Turkin iskettyä alueen kurdisiviilit joutuvat pakenemaan jonnekin.

Turkin presidentin suunnitelmissa pohjoisille alueille siirrettäisiin iso osa Turkissa nyt olevista syyrialaispakolaisista. Näille rakennettaisiin uusia kaupunkeja ja kyliä. Jos kurdisiviilit lähtevät alueelta pakoon, tyhjiä asuntoja löytyy alueelta myös ilman uusien rakentamista.

Suunnitelma on häikäilemätön, mutta häikäilemätön on myös itsevaltainen Erdogan. Hän tarvitsee nyt isänmaallishenkistä suosion nostatusta oikaistakseen oman ja puolueensa kannatuksen laskun.

Hyökkäystä on suunniteltu pitkään. On päivänselvää, etteivät rohkeiksi sotureiksi tunnetut kurdit tervehdi panssarivaunuja kukkasin. Päinvastoin Syyrian kurdijoukot julistivat jo keskiviikkona yleisen liikekannallepanon.

Sekasorron ainekset Pohjois-Syyriassa ovat nyt vaarallisesti koossa. Vaikka kurdit ja Turkki ovat ikivanhoja arkkivihollisia, nyt syntyneestä sodasta voi syyttää suoraan Yhdysvaltain presidenttiä. Ei auttanut, että hänelle monella suulla kerrottiin päätöksensä ikävät seuraukset. Niihin kuuluu myös uhka Isisin vahvistumisesta uudelleen.

Jopa useat Trumpin oman puolueen republikaanien näkyvät hahmot ovat paheksuneet kurdien hylkäämistä. Kurdit olivat Yhdysvaltojen keskeinen liittolainen Isisin kalifaatin kaatamisessa.

Liittolaisuusdiili näyttää olleen voimassa vain tuon operaation ajan. Kun kurdit ovat työnsä tehneet, he saavat mennä. Ei ole väärin puhua kurdien pettämisestä.

Kun Turkki nyt toteutti hyökkäysaikeensa, on mahdollista, että tapahtumien laineet lyövät paljon laajemmalla, Euroopassa asti. Jos kurdit lähtevät liikkeelle Koillis-Syyriasta, he saattavat paeta syvemmälle Syyriaan – tai Euroopan suuntaan.

Jo yleinen epävakaus on aiemminkin riittänyt siihen, että valtavat ihmisjoukot ovat lähteneet liikkeelle kohti vanhaa maanosaa. Se näkymä voi toistua.

Euroopan vääntövoima Turkin suuntaan on valitettavan vähäinen. EU:n ja Turkin välillä on sopimus, jonka mukaan Turkki pitää Eurooppaan pyrkivät pakolaiset ja siirtolaiset alueellaan ja saa siitä miljardeja euroja.

Merkkejä tämän ruuvin kääntämisestä on viime kuukausina jo saatu, kun Kreikan saarille on saapunut taas enemmän pakolaisia kuin aikoihin – tuskin ihan sattumalta.

MAINOS

Kommentoi

Euroopassa voitaisiin ottaa itseä niskasta kiinni. Ei ole Trumpin syy heikkous täällä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että aina aiempina vuosina valitettiin kun jenkit sotkeentuvat joka konfliktiin, niin nyt valitetaan kun vetäytyvät sotkuista pois. Antakaahan tyyppien tapella jo sotia sotansa pois. Kyllä se sitten viimeistään loppuu kun on enää yksi jäljellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Täällä pirtin perällä ei voi kuin toivoa, että Yhdysvalloissa alkaisi presidentti Donald Trumpin erottamisprosessi kunnolla käyntiin. Maailma on mennyt entistäkin sekaisemmaksi supervallan nykyisen presidentin toiminnan takia. Yhdysvaltojen asenne muihin maihin eli ulkopolitiikka on niin huonoa ja raukkamaistakin, että saavat Yhdysvalloissa varmasti supertornadoja Karibianmereltä entistä rajummin niskaansa. Luontokin on vihainen, kun ollaan liian koppavia ja unohdetaan kunnioitus elämää kohtaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:42
41 prosenttia pyöräilijöistä käyttää pyöräilykypärää, selvitti Oulun kaupunki – käyttö kasvanut erityisesti kahden viime vuoden aikana
13:37
Hongkongin mielenosoitusten pelätään kärjistyvän veriseksi yhteenotoksi – Poliisi pitää mielenosoittajia loukussa oppilaitoksessa
13:34
HS: Maajoukkueen alppihiihtovalmentajana toimineelle syytteet Ranuan kuolonkolarista
13:14
Poliisiammattikorkeakoulun opettaja syytteeseen seksuaalisista hyväksikäytöistä ja ahdistelusta – asianomistajia on seitsemän
13:11
Puolustusministeriö ei kertonut henkilöstöryhmille alueellistamisselvityksestä - työntekijät äimän käkenä
12:22
Neljä skenaariota, mitä Hongkongissa voi tapahtua seuraavaksi
11:44
"Lumihangella on yllättävän paljon elämää" – Hämähäkit, karvamadot ja lumikorennot seikkailevat lukijan kuvissa
38
MTK:n kysely: Kolme neljästä suomalaisesta pitää lihan kulutustaan sopivana – MT: Alle 30-vuotiaista lähes viidennes ei syö lihaa lainkaan
32
Andersson ehdotti: Valtio voisi yhden vuoden ajan maksaa lähes kokonaan kulut polttomoottoriautojen muuttamisesta biokaasulla käyviksi
25
Käteisen puute suomalaisissa pankeissa ihmetyttää kanadalaisia – viime vuonna he kirjoittivat yli 700 miljoonaa shekkiä
19
Postin työkiistaan ei saatu vieläkään ratkaisua, tukilakot laajenevat maanantaina – "On vaikea arvioida, kuinka pitkään vielä menee"
15
Oululaiset yläkoululaiset saunottivat asunnottomia ja auttoivat naapureita – "Sai nähdä, että ihmiset olivat todella kiitollisia siitä, mitä me teimme"
14
Kivikukko koottiin uudelleen salaiseen paikkaan – Kyseessä on harjoittelukasaus, jotta se osataan koota oikein lopulliselle paikalleen Rautatienkadulle
12
Marraskuinen harmaus jämähtää ensi viikolla Oulun ylle, vesisateet ja lämmin sää sulattavat lumia – "Harmaa viikko tulossa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

257 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mietin alkoholin jättämistä, mitä tilalle?

Toi uutuutena krapulattomat maanantait, itsetunto palasi pikkuhiljaa lääkkeen avustuksella. Ei enään koskaan kauheaa mor... Lue lisää...
Tenu, terve

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.11.

Fingerpori

18.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image