Pääkirjoitukset

SDP:n luisu on poik­keuk­sel­lis­ta – Suomea ei silti johdeta kan­na­tus­ky­se­lyil­lä

Päähallituspuolueen vastuuta kantavan SDP:n suosio on laskenut yllättävän aikaisin. Ylen viime torstaina julkistaman mielipidemittauksen mukaan SDP on vasta neljänneksi suosituin puolue ja hallituksenkin sisällä vasta toiseksi suosituin vihreiden jälkeen. Hallituksen suuret avaukset puuttuvat vielä. Tätä saattaa osaltaan selittää se, että Suomi on juuri nyt EU:n puheenjohtajamaa ja se pitää ministerit kiireisinä. Kuvassa pääministeri Antti Rinne antaa lausuntoja medialle Eurooppa-neuvoston kokouksessa Brysselissä 17. lokakuuta. KUVA: Anne Sjöholm/valtioneuvoston kanslia
Pääkirjoitukset 11.11.2019 6:00
Pääkirjoitus

Päähallituspuolue joutuu yleensä kärsimään nahoissaan hallitusvastuun taakan kannatuksen alamäkenä. SDP:n nopea valahdus kuitenkin yllättää. Isot avaukset ovat saattaneet jäädä vielä EU:n puheenjohtajakauden velvoitteiden alle.

Oppositiossa olevat perussuomalaiset ja kokoomus ovat suositumpia kuin yksikään hallituspuolue. Pääministeripuolue SDP:n gallup-kannatus on valahtanut alas, eikä puolue ole enää edes hallituksen sisällä suosituin puolue, kun vihreät on kiilannut ohi.

Tavallisesti ei ole mikään yllätys, että hallituksessa suurinta vastuuta kantava pääministeripuolue kärsii nahoissaan kannatuksen laskusta. Tällä kertaa alamäen vauhti on yllättänyt, sillä hallitus ei ole ollut toiminnassa vielä puolta vuottakaan.

Taustalla on monia syitä. Hallitus sanoo etenevänsä työssään selvitysten kautta, joten merkittäviä kansalaisten arkeen liittyviä uudistuksia ei ole ehditty toteuttaa.

Ylen viime torstaina julkaisema, puolueiden suosiosta kertova kysely näyttää, että hallituspuolueista vihreiden kannatus oli 14,2, SDP:n 13,9, keskustan 12,9, vasemmistoliiton 7,9 ja RKP:n 4,3 prosenttia. Oppositiopuolueista perussuomalaiset nautti siinä 23 ja kokoomus 17,3 prosentin kannatusta. Kristillisdemokraattien suosio oli 3,2 ja Liike Nytin 1,6 prosenttia.

Tuore kysely osoittaa, että puolueet perussuomalaisia, kokoomusta ja vihreitä lukuun ottamatta ovat vaaleihin nähden menettäneet suosiotaan. Kansalaiset äänestivät muutoksen puolesta, mutta uudistukset antavat vielä odotuttaa. Pettymys purkautuu suosioluvuissa.

Pääministeripuolueen suosio on sulanut vauhdilla, kun perussuomalaisten nousukiito on jatkunut. Kuumana jatkuva ilmastokeskustelu ja puheet lihansyönnin rajoittamisesta suosivat satavat perussuomalaisten laariin. Vuoto demareista ja keskustasta perussuomalaisiin jatkuu, kun myös nukkuvat ovat heränneet kannattamaan perussuomalaisia.

Suomea ei kuitenkaan johdeta gallupeilla, vaan hallitus muodostetaan eduskuntavaalien tuloksen perusteella niistä puolueista, jotka pystyvät sopimaan hallitusohjelmasta. Mielipidemittaukset ovat puolueille muistutus kansalaisten tuntemuksista, jos vaalilupaukset uhkaavat vesittyä.

Pääministeri on Suomen politiikan keskeisin henkilö. Siihen nähden pääministeri Antti Rinne on ollut säästeliäästi äänessä, vaikka juuri hänen puheenvuoronsa voisivat määrittää poliittista keskustelua päivittäin. Vaikutelmaksi jää, että Rinteen avauksia ei mietitä loppuun asti, vaan niitä vedetään lonkalta kuten tuore ehdotus naisten työeläkkeiden korottamisesta työeläkerahastoista. Täsmälliset lausunnot ovat tarpeen, sillä hallituksella on käsissään räjähdysaltis tilanne Postin lakon takia. Työmarkkinatilanne on muutenkin herkkä.

Ministereiden näkymättömyyttä voivat selittää Suomen EU-puheenjohtajuuskauden velvoitteet. Puheenjohtajamaan on vietävä eteenpäin EU:n lainsäädäntötyötä neuvostossa ja huolehtia EU-asioiden käsittelyn jatkuvuudesta ja yhteistyöstä jäsenmaiden välillä.

Viimeistään vuodenvaihteen jälkeen hallitusrintamalta tarvitaan avauksia reagoinnin sijaan. Muussa tapauksessa hallitustaipaleesta tulee opposition ahdistellessa tuskallista katsottavaa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (121)

Rinne on myrskynsilmässä vaikka pääministeripuolue ei yksistään sanele uudistusten vauhtia eikä järjestystä. Päätökset tehdään sopimalla ja täytyy muistaa, että Suomessa lainsäädäntövalta on Eduskunnalla. Uudistusten tekeminen vaatii voimassa olevien lakien muuttamista ja uusien säätämistä.

Populistit eivät voi yksin sanella ehtoja! Kokoomus ja Keskusta veivät Suomea väärille urille viime vaalikaudella. Lyhyt on muisti muutamilla. Kannattaa kelata ajassa taaksepäin !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uudet eduskuntavaalit pitäisi järjestää heti! Hallitus ei nauti enää kansan enemmistön (tuskin vähemmistönkään) luottamusta, joten joutaa mennä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomea johdetaan Eu edellä. Ensin Eu ja sitten Suomi jos resursseja sattuu jäämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koittakaa ymmärtää ainakin tämä totuus: Antti Rinnettä yritetään syyllistää lupauksen pettämisestä ns. vappusatasen suhteen, mutta missään vaiheessa EI Antti Rinne ole luvannut nostaa pieni eläkkeitä kerralla, eikä yhdellä kertaa, vaan useamman vaalikauden aikana. Pysytään totuudessa, tosin vaikea siinä on kansankaan pysyä, kun Petteri Orpokin pajunköyttä puhuessaan puhuu lupauksen pettämisestä. Orpo, Juha Sipilä ja kumppanit eivät edellisen hallituksen aikana nostaneet eläkkeitä punaisen puupennin vertaakaan, mutta Rinne hallituksineen on sentään saanut pään auki ja korotuksia, vaikkakaan ei satasta yhdellä kertaa, on luvassa. Muutenkin voitaisiin antaa aikaa nykyhallitukselle, eikä joka asioissa pidä torpedoida hallituksen suunnitelmat ikään kuin valmiiksi ja varmuudella epäonnistuneiksi mm. työllisyysasiassa. Ihmettelen, miten nykyihmisistä on tullut niin kovin kärsimättömiä monessa suhteessa, ei omata enää pitkäjänteisyyttä usein laisinkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

2500 korotti antti omaa palkkaansa, siihen löytyi rahat, vappusatasesta kutistui yli puolet heti, ja kun päästään 1.1 2020 on kansalaisille eläkkeisiin maksussa 0 euroa korotusta. Näin tulee käymään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisitko ennustaa myös tulevat lottonumerot, kiitos? Siellä olisi iso potti taas tiedossa. Vai osaatko ennustaa, että tulen voittamaan lotossa 0 euroa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Epäilen, että öljylampulla on öljy lähes loppumassa, että hän ei näe tulevia numeroita. Arvottujenkin numerojen näkeminen on vähän niin ja näin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voin ennustaa sinullekkin sen, että jos olet haalariväkeen kuuluva tavallinen kansalainen, olet pian orjatyöläinen sinäkin KELA/9 euroa/pv. . Katoppa, kun meidän antti on ajamassa kikyä ja palkattomuutta ja ay, liikkeitä nurin. Vappusatanen on jo kutistunut 43 euroon. Tässä ennustus teille söör, olkaapa höölit...!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoitat mitä sattuu! Et usko vaikka sinulle selitetään useamman kerran esim. vappusatasen kohtalo!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vappusatasen kohtalo, tämän hetken kohtalo, Antti viilasi sen 43 euroon, jonka pitäisi olla maksussa 1.1 2020 jota soppii kyllä epäillä, siihen on vielä aikaa, ja suomella ei ole rahaa mitä jaella, vai mitä vartiainen. Kun päästään 1.1 2020 on vappustanen kutistunut näkymättömäksi. Tässä ennustus, olkaapa höölit sielläkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei Rinne vappuna mistään pitkästä ajasta puhunut. Lupasi satasen ja lopettaa aktiivimallin liki samointein...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pääkirjoitustoimittajan linja vaan pitää, no alma -mediahan sen määrää miten kirjoitetaan, huomattu on. Valitettavasti.

Nythän syyllistetään niitä persuja ( nyt 25 % kansasta ) jotka ilmoittivat kannatuksensa eli väärin on kannatettu.

Jos lukemat olisivat olleet näille esm. sos dem suosiolliset niin ääni ja kirjoitelma olisi aivan päinvastainen eli hyvin on Suomen
kansalaiset kantansa ilmaisseet.

Kirjoittaja viittaa vielä kyvykkäiden .... ministereiden EU -kiireisiin......hm hm hm. Ei vakuuttele.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kenen kanssa ne persut aikoo seuraavan hallituksen Suomeen muodostaa, Kristillisten ja eläkeläispuolueen kanssa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei perussuomalaiset kasanneet nytkään hallitusta, vaan sdp, otti rökäletappio kepun hallitukseensa. Ei häviäjien kuulu olla hallituksessa. Seuraavan kerran kun on vaalit, käy näin, että kaikki häviäjät työntyy hallitukseen, ja voittava ps, jää oppositioon, ei mene oikein. Suomea johtaa vaalihäviäjät. = Ihme touhua

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käydään ne vaalit ensin ja katsotaan sitten, mitkä puolueet pääsevät sopuun hallitusyhteistyöstä. Yhteistyö tarkoittaa yhteisiä tavoitteita ja kykyä toimia yhdessä. Siinä se hallitustien avain on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ei ei ei. Hallitusta ei kasata siten, että käsi ylös, ketkä olette sen ja sen kannalla. Ei ei ei ei. VAAN näin, että kun on vaalit, kansa käy äänestämässä juuri kuten ja jos se kohde heille onkaan sopiva, sitä äänestetään, ja yleensä VAALI voittajat menee hallitukseen, ja rökäletappion saaneet jää oppositioon. Ja kun hallitus on kasattu, äänestystuloksen kautta, sen pohjalta, näillä eväillä mennään, ja jos voittajat, vaalivoittajat on sellaisia, että ke kannattavat kaikki samoja asioita, näillä mennään, olkoon sitten hallitus millainen tahansa, mutta demokratian on puhuttava, mutta häviäjät ei ruukaa työntyä hallitukseen. Tässä kaava jota on noudatettava. Eihän presidentiksikään siirretä haavistoa. Älkääpä nyt suuttuko, tämä oli oiva vertauskuva, jotta tajuatte missä mennään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallitustie avautuu äänestystuloksen mukaan, ei niin, että minäpä otan nuo häviäjät hallitukseen, onhan ne meidän puolueen kansa samoja asioita ajavia. Ei näin.) Olkoon äänestystulos mikä on, mutta sillä kasataan hallitus, se on demokratiaa. Vaalit hävinnyt puolue, pysyköön mielipiteidensä myötä oppostitiossa. Seuraavalla kerralla jos onni suosii, menköön hallitukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (121)

Uutisvirta

13.12.
Kiviharjuntien jatkeen rakentaminen alkaa vuoden alussa OYSin tuntumassa – uusi pysäköintitalo valmistuu keväällä
13.12.
Jari Sailio iskee Kärppien kavennusmaalin
13.12.
Sarjajumbo Sport näpäytti Kärppien varamiehistä joukkuetta – Jari Sailion kavennus jäi Vaasan perjantai-illassa laihaksi lohduksi
13.12.
Insinööriliitto: Nokia purki luottamusmiehen työsopimuksen lakon jälkeen – ammattiliiton mukaan kyseessä oli kosto
13.12.
Analyysi: Kulmunilta karkasi some-mopo käsistä – sosiaalisessa mediassa poliitikko voi mokata helposti ja pahoitella nopeasti
13.12.
Ainakaan kaikkia al-Holin naisia ei voitaisi syyttää Isisin riveihin matkustamisesta – terrorismin edistämisestä voidaan tuomita jopa kahdeksan vuotta
13.12.
Hovioikeus: Oulun seksuaalirikosvyyhden syytetyn saatava tutustua uhrin salaiseen kuulustelukertomukseen – "Hänen oikeus on joka tapauksessa painavampi" Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Varsinais-Suomen, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen ja Kymenlaakson maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

OKT 250 neliöä omalla lähes hehtaarin tontilla lähellä palveluja, aah. Tarvittaessa palveluja saa rahalla, kun joskus se... Lue lisää...
VELATON NAUTISKELIJA

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

14.12.

Fingerpori

14.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image