Pääkirjoitukset

SDP:n epävarmuuden aika

Pääkirjoitukset 23.1.2019 6:00
Pääkirjoitus

Puheenjohtaja Antti Rinteen pitkä sairausloma osuu SDP:n kannalta hankalaan saumaan. Varapuheenjohtaja Sanna Marin ei ole välttämättä henkilö, joka puhuttelee parhaiten ainakaan SDP:n perinteisiä äänestäjiä.

Keuhkokuume, sepelvaltimotukos ja sairaalabakteeri ovat vaarallinen yhdistelmä kenelle tahansa. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne, 56, koki Espanjan-lomallaan nuo kaikki yhtä aikaa. Ei siksi ihme, että Suomen kamaralla nyt tapahtuva toipuminen kestää pitkään. Aiemmin kerrotun tammikuun lopun sijasta Rinne on lääkärin arvion mukaan sairauslomalla helmikuun loppuun.

Sairastumiset tuskin koskaan osuvat kenelläkään hyvään ajankohtaan. Rinteen pitkä poissaolo tuli kuitenkin myös puolueen kannalta herkkään vaiheeseen.

Tammikuu olisi epäilemättä hoitunut ongelmitta tuuraajavoimin, mutta helmikuulla vaalitunnelmat alkavat jo tiivistyä. Samaan aikaan SDP:n ykkösasema puoluekannatusmittauksissa näyttäisi kapenevan.

Vakava sairaus lisännee hetkeksi Rinnettä kohtaan tunnettua sympatiaa, mutta se ei vielä merkitse vaaleissa ääntä demareille.

Jos Rinteen paluuajankohta töihin toteutuu nyt kerrotun aikataulun mukaan, eduskuntavaaleihin on aikaa kuusi viikkoa. Ne ovat toki ratkaisevat viikot, jolloin esimerkiksi nähdään puheenjohtajien televisioväittelyt. Kuitenkin jo sitä ennen SDP:n näkemystä tiukataan monista keskeisistä vaaliteemoista.

SDP:n puoluejohto päätti tiistaina odotetusti, että Rinnettä sijaistavat varapuheenjohtajat valintajärjestyksessä. Näin päävastuu lankeaa ensimmäiselle varapuheenjohtajalle Sanna Marinille, hänen jälkeensä Maarit Feldt-Rannalle ja Ville Skinnarille.

Marin, 33, on käytännössä jo hoitanut ykköstuuraajan roolia Rinteen sairastumisesta asti. Kaikkea hän ei kuitenkaan ehdi hoitamaan. Siksi tulevina viikkoina SDP:n kasvoina näkyvät myös toinen ja kolmas varapuheenjohtaja.

Voi lisäksi olettaa, että myös neljäs henkilö kertoo lähiviikkoina SDP:n kantoja. Hän on eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Näin jo siksi, että eduskunnassa käydään tiukka kamppailu sote-uudistuksen läpiviennistä ennen maaliskuun puolivälissä alkavaa vaalivapaata. Lindtman on Marinia rutinoituneempi julkinen esiintyjä.

Sanna Marin on puolueen nousevia tähtiä, jonka riuskat otteet esimerkiksi Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajana ovat herättäneet ihastusta. Voi kuitenkin kysyä, onko Marin sellainen henkilö, joka puhuttelee SDP:n ikääntyvää peruskannattajakuntaa ja perinteisiä duunariäänestäjiä.

Kun Rinne puhuu eläkkeiden korotuksista ja rusikoi hallitusta etujen leikkauksista, Marin määrittelee itselleen keskeisiksi teemoiksi esimerkiksi ympäristökysymykset, kansalaisoikeudet ja rauhan. Nekin perusdemari tunnustaa tärkeiksi, mutta vaaliuurnilla saattavat silti painottua enemmän Rinteen kuuluttamat teemat.

Olisi myös kiinnostavaa tietää, mitä Rinne olisi esimerkiksi vastannut viime viikolla kysymykseen Suomen hävittäjähankinnoista.

Marin olisi valmis pohtimaan koneiden määrän pudottamista suunnitellusta 64:stä. On mahdollista, että SDP:stä kuullaan asiasta vielä toisenlaisiakin näkemyksiä.

MAINOS

Kommentoi

Demarit näyttivät kykynsä jo viime hallituskaudella,lepsuilla otteilla ei Suomen asemaa kohoteta,ja eikä vain puhumalla vaatii tekoja.
Ovatha Demarit tosiaa "solidaarisesti" näyttäneet kykynsä Ay. :asioiden hoidossa,ja kuinka niitä jäsenten yhteisiävaroja jaetaan?
En ihmetele lainkaa jos Loimaanliitto vetää jäseniä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Marinin valinta pääministeriksi voisi olla mahdollisuus SDP:lle. Se voisi tuoda uusia äänestäjiä – nuoria ja naisia sekä ennen kaikkea nuoria naisia – puolueen tueksi Varmasti Marin ei olisi samanlainen katastrofi puolueelle kuin Jutta Urpilainen, joka otti toimintaohjeensa kokoomukselta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Neuvostoliiton kommunistisen puolueen nuoresta tähdestä Sergei Kirovista käytettiin aikanaan nimitystä "puolueen lemmikki". SDP:sta voidaan käyttää nimitystä "YLE:n lemmikki", siksi näkyvää YLE:n toimittajien huoli puolueen kohtalosta tuntuu olevan. Vaalit näyttävät sitten tuloksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuosta sdeeppeen lijasta saa mitään tolkkua, ei lentokoneiden määrästä, ei metsänhakuu määrästä, sen vain on saanu selvää että veroja veroja lisää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraavissa vaaleissa on tärkeintä, että nykyiset hallituspuolueet menettävät reilusti kannatustaan. Kun näkee Orpon virneen häipyvän vaalivalvojaisissa, on vaalitulos täydellinen. Sipilän selityksiä vaalituloksesta odotan innolla, toivottavasti on tappion maku suussa kepulaumalla. Soini toivottavasti toteaa, että se oli siinä eli Sinisten häipyvät historian hyllylle. Sähköautoja,aktiivimallia ja Sote, sitten vielä Lindströmin ja Bernerinkin saavutukset ministerinä, ei tarvitse paljon vaalikampanjassa oppositiopuolueet äänestäjiään herätellä. Jopa Sanna Marin onnistuu äänestäjien herättelyssä, varmasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka on Sanna Marin? Sopii kysyä, kun hän ei mediatietojen mukaan ollut edes demarien johdon toivoma I varapuheenjohtaja vaan näkyvämpi ja kokeneempi Maarit Feldt-Ranta. Jostain syystä demareillakin ennakkoasetelmat pettävät heidän ehdokkaidensa suhteen kuten on käynyt jopa pressanvaalissa. Näillä onkuitenkin mentävä. Pikaista paranemista Antti Rinteelle kilpailevasta kaveripiiristä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaalien alla ei pidäkään puhutella perinteisiä äänestäjiä, jotka joka tapauksessa äänestävät perinteen mukaan, vaan liikkuvia äänestäjiä. Siinä ei-Rinne voi olla paljon tehokkaampi.

Kolmikärkinen johto olisi tehokkain, koska SDP vuotaa kolmeen eri suuntaan.

Linjaa ei mikään sijainen voi tietenkään luoda, mutta sillä ei ole niin väliä, koska SDP on luopunut ideologiasta ja kosiskelee eri ihmisryhmiä ristiriitaisin täsmälupauksin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:03
Kärpät jatkaa tyylilleen uskollisena, ketjut täysin uuteen kuosiin kolmanteen liigafinaaliin – Manner: ” Haemme muutoksilla kollektiivista draivia” Tilaajille
11:51
VR voitti Tampereen ratikkakilpailun – liikenne alkaa vuonna 2021
11:17
Ruotsalaispoliitikon asumisesta taas kohu – oli kirjoilla äitinsä luona ja nosti korvauksia perheensä asunnosta
11:14
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
10:58
Kainuun soten alueelta löydetty tavallista laajemmin VRE-bakteeria – seulonnoissa 25 löydöstä
10:51
Pesäpallo tuli Nivalan ykköspaikalle, kaupungissa viritellään uuden kentän myötä pesisbuumia – Kempeleen Kiri polkaisee kauden käyntiin Nivalassa Sotkamon Jymyä vastaan
10:33
Neuvottelut: Venäjän Putin ja Pohjois-Korean Kim yrittävät vakauttaa tilannetta Korean niemimaalla
35
Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, mutta kunnianhimoisten tavoitteiden toteutuminen epäilyttää – "Ilmastoteko se varmaan meille on"
32
Oikeusministeriön vaalijohtaja ei muista Oulun ennakkoäänestyspaikalla sattunutta vastaavaa virhettä – Seurauksena ainakin lain tulkinnan tähdentäminen vaalivirkailijoille
21
Harkimo: "Harkitsemme Liike Nytin rekisteröimistä puolueeksi" – Yhden edustajan puolue saisi valtiolta tukea 148 175 euroa vuodessa
18
Oulun rakennusvalvonta lisää vuorovaikutusta arkkitehtuurimatkoilla ja aamukahveilla – katso esittelyvideo oululaisesta kulttuuriympäristöstä
12
Jo lähes miljoona suomalaista täydensi viime vuonna veroilmoitustaan verkossa – Nämä asiat pitää ilmoittaa itse
9
Osa europarlamenttiin pyrkivistä kansanedustajista on vain keräämässä ääniä puolueelle – Asiantuntijan mielestä se on epärehellistä, mutta samaa tapahtuu ympäri Eurooppaa
9
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Siten, että pienituloisen työuransa aikana kartuttama euromääräinen eläkekassa ei riitä kustantamaan hänen tulevia eläke... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image