Pääkirjoitukset

SDP:n epävarmuuden aika

Pääkirjoitukset 23.1.2019 6:00
Pääkirjoitus

Puheenjohtaja Antti Rinteen pitkä sairausloma osuu SDP:n kannalta hankalaan saumaan. Varapuheenjohtaja Sanna Marin ei ole välttämättä henkilö, joka puhuttelee parhaiten ainakaan SDP:n perinteisiä äänestäjiä.

Keuhkokuume, sepelvaltimotukos ja sairaalabakteeri ovat vaarallinen yhdistelmä kenelle tahansa. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne, 56, koki Espanjan-lomallaan nuo kaikki yhtä aikaa. Ei siksi ihme, että Suomen kamaralla nyt tapahtuva toipuminen kestää pitkään. Aiemmin kerrotun tammikuun lopun sijasta Rinne on lääkärin arvion mukaan sairauslomalla helmikuun loppuun.

Sairastumiset tuskin koskaan osuvat kenelläkään hyvään ajankohtaan. Rinteen pitkä poissaolo tuli kuitenkin myös puolueen kannalta herkkään vaiheeseen.

Tammikuu olisi epäilemättä hoitunut ongelmitta tuuraajavoimin, mutta helmikuulla vaalitunnelmat alkavat jo tiivistyä. Samaan aikaan SDP:n ykkösasema puoluekannatusmittauksissa näyttäisi kapenevan.

Vakava sairaus lisännee hetkeksi Rinnettä kohtaan tunnettua sympatiaa, mutta se ei vielä merkitse vaaleissa ääntä demareille.

Jos Rinteen paluuajankohta töihin toteutuu nyt kerrotun aikataulun mukaan, eduskuntavaaleihin on aikaa kuusi viikkoa. Ne ovat toki ratkaisevat viikot, jolloin esimerkiksi nähdään puheenjohtajien televisioväittelyt. Kuitenkin jo sitä ennen SDP:n näkemystä tiukataan monista keskeisistä vaaliteemoista.

SDP:n puoluejohto päätti tiistaina odotetusti, että Rinnettä sijaistavat varapuheenjohtajat valintajärjestyksessä. Näin päävastuu lankeaa ensimmäiselle varapuheenjohtajalle Sanna Marinille, hänen jälkeensä Maarit Feldt-Rannalle ja Ville Skinnarille.

Marin, 33, on käytännössä jo hoitanut ykköstuuraajan roolia Rinteen sairastumisesta asti. Kaikkea hän ei kuitenkaan ehdi hoitamaan. Siksi tulevina viikkoina SDP:n kasvoina näkyvät myös toinen ja kolmas varapuheenjohtaja.

Voi lisäksi olettaa, että myös neljäs henkilö kertoo lähiviikkoina SDP:n kantoja. Hän on eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman.

Näin jo siksi, että eduskunnassa käydään tiukka kamppailu sote-uudistuksen läpiviennistä ennen maaliskuun puolivälissä alkavaa vaalivapaata. Lindtman on Marinia rutinoituneempi julkinen esiintyjä.

Sanna Marin on puolueen nousevia tähtiä, jonka riuskat otteet esimerkiksi Tampereen kaupunginvaltuuston puheenjohtajana ovat herättäneet ihastusta. Voi kuitenkin kysyä, onko Marin sellainen henkilö, joka puhuttelee SDP:n ikääntyvää peruskannattajakuntaa ja perinteisiä duunariäänestäjiä.

Kun Rinne puhuu eläkkeiden korotuksista ja rusikoi hallitusta etujen leikkauksista, Marin määrittelee itselleen keskeisiksi teemoiksi esimerkiksi ympäristökysymykset, kansalaisoikeudet ja rauhan. Nekin perusdemari tunnustaa tärkeiksi, mutta vaaliuurnilla saattavat silti painottua enemmän Rinteen kuuluttamat teemat.

Olisi myös kiinnostavaa tietää, mitä Rinne olisi esimerkiksi vastannut viime viikolla kysymykseen Suomen hävittäjähankinnoista.

Marin olisi valmis pohtimaan koneiden määrän pudottamista suunnitellusta 64:stä. On mahdollista, että SDP:stä kuullaan asiasta vielä toisenlaisiakin näkemyksiä.

MAINOS

Kommentoi

Demarit näyttivät kykynsä jo viime hallituskaudella,lepsuilla otteilla ei Suomen asemaa kohoteta,ja eikä vain puhumalla vaatii tekoja.
Ovatha Demarit tosiaa "solidaarisesti" näyttäneet kykynsä Ay. :asioiden hoidossa,ja kuinka niitä jäsenten yhteisiävaroja jaetaan?
En ihmetele lainkaa jos Loimaanliitto vetää jäseniä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Marinin valinta pääministeriksi voisi olla mahdollisuus SDP:lle. Se voisi tuoda uusia äänestäjiä – nuoria ja naisia sekä ennen kaikkea nuoria naisia – puolueen tueksi Varmasti Marin ei olisi samanlainen katastrofi puolueelle kuin Jutta Urpilainen, joka otti toimintaohjeensa kokoomukselta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Neuvostoliiton kommunistisen puolueen nuoresta tähdestä Sergei Kirovista käytettiin aikanaan nimitystä "puolueen lemmikki". SDP:sta voidaan käyttää nimitystä "YLE:n lemmikki", siksi näkyvää YLE:n toimittajien huoli puolueen kohtalosta tuntuu olevan. Vaalit näyttävät sitten tuloksen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tuosta sdeeppeen lijasta saa mitään tolkkua, ei lentokoneiden määrästä, ei metsänhakuu määrästä, sen vain on saanu selvää että veroja veroja lisää!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Seuraavissa vaaleissa on tärkeintä, että nykyiset hallituspuolueet menettävät reilusti kannatustaan. Kun näkee Orpon virneen häipyvän vaalivalvojaisissa, on vaalitulos täydellinen. Sipilän selityksiä vaalituloksesta odotan innolla, toivottavasti on tappion maku suussa kepulaumalla. Soini toivottavasti toteaa, että se oli siinä eli Sinisten häipyvät historian hyllylle. Sähköautoja,aktiivimallia ja Sote, sitten vielä Lindströmin ja Bernerinkin saavutukset ministerinä, ei tarvitse paljon vaalikampanjassa oppositiopuolueet äänestäjiään herätellä. Jopa Sanna Marin onnistuu äänestäjien herättelyssä, varmasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka on Sanna Marin? Sopii kysyä, kun hän ei mediatietojen mukaan ollut edes demarien johdon toivoma I varapuheenjohtaja vaan näkyvämpi ja kokeneempi Maarit Feldt-Ranta. Jostain syystä demareillakin ennakkoasetelmat pettävät heidän ehdokkaidensa suhteen kuten on käynyt jopa pressanvaalissa. Näillä onkuitenkin mentävä. Pikaista paranemista Antti Rinteelle kilpailevasta kaveripiiristä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vaalien alla ei pidäkään puhutella perinteisiä äänestäjiä, jotka joka tapauksessa äänestävät perinteen mukaan, vaan liikkuvia äänestäjiä. Siinä ei-Rinne voi olla paljon tehokkaampi.

Kolmikärkinen johto olisi tehokkain, koska SDP vuotaa kolmeen eri suuntaan.

Linjaa ei mikään sijainen voi tietenkään luoda, mutta sillä ei ole niin väliä, koska SDP on luopunut ideologiasta ja kosiskelee eri ihmisryhmiä ristiriitaisin täsmälupauksin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

22:25
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
20:51
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
20:31
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
20:19
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
19:58
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
19:40
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
19:00
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille
26
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
26
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät
25
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
24
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Tunnen itseni petetyksi, rinne jakaa vain puoluetukiin ja ilmastonsuojeluun ja taas unohtuu köyhät ja sairaat, sama kaav... Lue lisää...
Tule Sipilä takaisin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image