Pääkirjoitukset

Saksan tukos alkoi liueta

Pääkirjoitukset 23.1.2018 6:00
Pääkirjoitus

Saksan hallituksen rakentamisessa otettiin tärkeä askel, kun sosiaalidemokraatit päättivät lähteä varsinaisiin neuvotteluihin.

Uutinen on myönteinen koko Euroopalle, mutta varmaa ei suuren koalition synty vieläkään ole.

Saksan talous toimii kuin rasvattu, mutta politiikan rattaat ovat neljän kuukauden takaisten liittopäivävaalien jälkeen olleet pahasti jumissa. Uuden hallituksen luonti ei ole kestänyt näin kauan kertaakaan sodan jälkeen.

Viime viikonloppuna suma näytti kuitenkin purkautumisen merkkejä, kun sosiaalidemokraattinen SPD teki kiihkeässä ylimääräisessä ko-kouksessaan päätöksen lähteä varsinaisiin hallitusneuvotteluihin kristillisdemokraattien kanssa.

Jos neuvotteluissa tulee valmista, valtaa Saksassa pitää edelleen niin sanottu suuri koalitio: Angela Merkelin johtamat kristillisdemokraatit eli CDU, sen baijerilainen sisarpuolue CSU sekä Martin Schulzin sosiaalidemokraatit.

Koalitio olisi edelleenkin suuri siinä, että kristillisdemokraateilla ja demareilla on liittopäivillä yhä enemmistö. Näin on, vaikka kumpikin ryhmittymä sai vaaleissa kipeästi siipeensä.

CDU-CSU menetti 65 paikkaa, demarit 40. Kolmanneksi suurimmaksi voimaksi jytkähti ulkomaalaisvastainen Vaihtoehto Saksalle AfD.

Neuvottelujen vaikeus on kummunnut tästä asetelmasta. Vaalien jälkeen Schulz ehti julistaa, että yhteistyö Merkelin kanssa on ohi. Kun kristillisdemokraattien, vapaiden demokraattien ja vihreiden hallitusneuvottelut kaatuivat yllät-täen marraskuussa, liittopresidentti Hans-Walter Steinmeier puuttui tapahtumien kulkuun, vetosi Schulziin ja sai SPD:n mukaan hallituskeskusteluihin.

Demareille päätös lähteä nyt varsinaisiin hallitusneuvotteluihin oli tuskainen. Huomattava osa edustajista olisi pitänyt oppositiota viisaampana vaihtoehtona. Kokousedustajien enemmistö tuki kuitenkin omasta urastaankin taistelevaa Schulzia.

Demareillakaan ei ollut pöydällä kuin huonoja ja huonompia vaihtoehtoja: siinä tapauksessa, että suurta koalitiota ei synny, edessä voisivat olla uudet vaalit.

Nykyisten kannatuslukemien perusteella SPD:n alamäki voisi niissä jatkua. Sitä korttia puolue ei nyt halunnut jättää käteensä.

Nyt Saksassa arvioidaan, että uusi hallitus voisi olla koossa maalis-huhtikuun vaihteessa. Edessä on sitä ennen vaikeita viikkoja. Etenkin baijerilaisen CSU:n ja SPD:n välillä on melkoisia näkemyseroja keskeisistä poliittisista kysymyksistä kuten pakolaispolitiikasta.

Hallitusryhmät ovat aiemmissa keskusteluissa jo sopineet alustavista yhteisistä linjauksista, mutta Schulziin kohdistuu oman puo-lueen sisältä ankaria paineita. Hänen pitäisi kyetä edes pieniin neuvotteluvoittoihin, jotta mahdollinen hallitussopimus menisi läpi myös SPD:n jäsenäänestyksessä.

Vaikka kuukausien jahnaus keskeisessä EU-maassa ei olekaan pannut asioita sekaisin Euroopassa, isot EU:n uudistustavoitteet ovat odottaneet Saksan hallitusratkaisua.

Tulevan hallituksen EU-linjaukset kiinnostavat suuresti muita jäsenmaita. Erityisesti Schulz on ajanut unionin roolin nopeaa vahvistamista, kun kristillisdemokraateille kelpaisi maltillisempi vauhti.

Äkkiharppaus kohti liittovaltiota olisi iso pulma myös Suomelle.

MAINOS

Kommentoi

On niin vieras ja kummallinen asia tavikselle suomalaiselle vatuloida Saksan sisäpolitiikkaa ja siihen EU:n poliittiset kuviot. EU:n piti olla kauppaliitto, käydään Euroopassa kauppa keskenämme ja olemme sovussa. Tästä meikäläinenkin äänesti ja sanoi kyllä. Nyt on hirveä byrokratia ja Suomalaiset päättäjät toivovat jo sotilasliittoa. Britannian johdolla pitäisi tehdä löysä kauppaliitto Eurooppaan, ei mitään muuta politikointia. Jokainen maa rakentakoon yhteiskuntaansa miten haluaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

123
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
82
Joka kymmenes työtön aktivoitui, kun aktiivimalli leikkasi etuutta, kertoo Kela
52
Aftonbladet: Ruotsissa pidätetty autojen tuhopoltoista epäiltyjä
51
Nuorten maailmantuska voi synnyttää uuden luonnonsuojelubuumin: "Ilmastonmuutos on vaarallisempi kuin ydinsota"
47
Uusi pienpanimotuotteisiin erikoistunut pub avataan Rotuaarille perjantaina – Mallaskellari haluaa laajentaa Oulun oluttarjontaa
34
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
33
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Joutuvatko Suomi ja Ruotsi Nato-asiassa puun ja kuoren väliin?

Erittäin suositeltavaa luettavaa tässä Nato-asiassa tarjoaa Into-kustannuksen julkaisema Vakaus vaakalaudalla. 20 eri al... Lue lisää...
Norbert Schaller

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image