Pääkirjoitukset

Saksa ottaa ja antaa suuntaa

Pääkirjoitukset 9.2.2018 6:00
Pääkirjoitus

Saksan uuden hallituksen synty on kalkkiviivoilla. Sosiaalidemokraattien ote Saksan linjasta vahvistuu.

Näköpiirissä on EU:n yhteistyön syventyminen, mikä aiheuttaa paineita myös Suomessa.

Helpotuksen huokauksia kuultiin keskiviikkona muualtakin kuin Saksasta, kun siellä päästiin 135 päivää vaalien jälkeen sopimukseen uudesta hallituksesta.

Huojentuneisuuteen oli perusteita. Saksa on Euroopan talouden dynamo ja keskeinen poliittinen vaikuttaja. Epävarmuus Saksan linjasta on merkinnyt epävarmuutta EU:n sekä talous- ja rahaliitto Emun tulevasta suunnasta.

Saksan väylämerkit löytyvät nyt 177-sivuisesta hallitusohjelmasta, jonka kristillisdemokraattinen CDU, sen baijerilainen sisarpuolue CSU ja sosiaalidemokraattien SPD:n neuvottelijat hyväksyivät.

Pientä epävarmuutta ilmaan kuitenkin jättää se, että SPD:ssä järjestetään hallituksen menosta lähiviikkoina jäsenäänestys. Puolueen johdolla on kuitenkin esittää jäsenistölle neuvotteluvoittoja, jotka kääntänevät riittävästi epäröiviä päitä koalitiohallituksen taakse.

Hallitussopimustarjoaa keskeisten paikkojen jaossa jokaiselle jotakin: CDU:n Angela Merkel jatkaa liittokanslerina. CSU:n puheenjohtajasta Horst Seehoferista tulee sisäministeri. Se sopii puolueelle, joka perää tiukkaa maahanmuuttolinjaa.

Paikkajaon voittajia ovat kuitenkin sosiaalidemokraatit: puheenjohtaja Martin Schulz kiertää lähivuodet maailmaa ulkoministerinä.

Vielä merkittävämpi posti puolueelle on kuitenkin valtiovarainministerin paikka, joka on viime vuodet ollut tiukasti kristillisdemokraateilla. Tehtävään on nyt tulossa Hampurin pormestari Olaf Scholz. Merkelin puolueessa paikan luovutus demareille on jo kirvoittanut ärtyneitä kommentteja.

Demarien sisäisiin kiemuroihin kuuluu se, että jos hallitus todella syntyy, Schulz jättää puolueen puheenjohtajuuden. Hänestä ei tullut puolueessa odotettua messiasta. Tilalle noussee entinen työministeri Andrea Nahles.

Jo rahaministerin paikan siirtyminen demareille ennakoi muutosta Saksan talouspolitiikkaan, uudenlaista suhtautumista EU:n vahvistamiseen sekä euroalueen keskinäisiin vastuisiin.

Tavoitteet ovat pitkälle samat kuin Ranskan presidentillä Emmanuel Macronilla. Hän saa nyt Saksasta liittolaisen oman ohjelmansa toteutukseen. Mitä todella tapahtuu, selviää silti vasta tuonnempana.

Todennäköisesti Saksa alkaa rahoittaa EU:n budjettia nykyistäkin avokätisemmin, mutta Saksa tuskin haluaa vastedeskään ylivelkaantuneiden maiden laskujen kuittaajaksi. Sitä ajatusta ei niele moni so-siaalidemokraattikaan. Yhteisvastuu euromaiden kesken merkinneekin enemmän sijoittajien kuin valtioiden vastuiden kasvattamista. Tällaisen linjan nieleminen olisi helpompaa myös Suomelle, joka on peesannut Saksan kovan talouskurin linjaa. Hallitusohjelman mukaanhan Emua ei tule kehittää suuntaan, joka johtaisi laajempaan yhteisvastuuseen.

Mutta Saksan–Ranskan akselilta voi alkaa sinkoilla muitakin ehdotuksia, jotka aiheuttavat täällä torjuntareaktioita. Toinen asia on, onko ehdotuksiin enää ottamassa kantaa nykyinen hallitus.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

15:08
Suomen junissa juodaan 1,6 miljoonaa kuppia kahvia vuodessa – VR investoi 24 miljoonaa euroa uusiin ravintolavaunuihin, jotka tehdään Kajaanissa
15:07
Sdp käy jo tänään taloustunnusteluja: Rinne: "Hyvä tietää, mitä mahdolliset hallituskumppanit ajattelevat"
14:19
Jäät liikkuvat Kiiminkijoella
14:03
Oulun kirjastohihna sai tuhannet ihmiset tapittamaan suoraa lähetystä – palautuksia kertyi tiistaina liki 4 000
13:59
Antti Rinne valittiin odotetusti eduskunnan väliaikaiseksi puhemieheksi – Juho Eerola ja Paula Risikko varapuhemiehiksi
13:53
Tuliko patalapusta kulho tai karkasiko ompelukone käsistä? Kerro meille, millaisia muistoja sinulla on koulukäsityöstä
13:26
Vasemmistoliiton Risto Kalliorinne nousee eduskuntaan varaedustajan paikalta noin kahdeksi kuukaudeksi
65
Yrittäjien Mikael Pentikäinen on huolissaan tulevista verolinjauksista: "Vaalikampanjoinnissa monien puolueiden kädet olivat syvällä yrittäjien taskuissa"
48
Kellojen siirtelyn loppuminen vaatii vielä monta päätöstä – Suomessa ratkaisu kesä- tai talviajasta on vastavalitulla eduskunnalla
44
Miten Oulun Kaupunginojaa pitäisi kehittää? – kaupunkilaisilta kysytään toiveita ja historiatietoa
24
Kirkkovaltuusto hyväksyi suunnitelmat Ylivieskan uudesta kirkosta – Kirkkohallituksen yliarkkitehdilta kehut hyvästä työstä ja kohtuullisuudesta
12
Kerro meille: Millaisia muistoja sinulla on Iin Rysäklubista?
11
Tänään juhlitaan Koiranpäivää – Lähetä kuvia ja kerro, mitä jäi mieleen koirasi pentuajasta?
10
Annika Saarikko ei lähde ehdolle keskustan puheenjohtajaksi – "Halusin kertoa ratkaisustani nopeasti, jotta muut voivat rauhassa valmistautua syyskuuhun"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

225 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Sosiaaliturvaan rinnastettavan eläkkeen tarkoitus on turvata jokaiselle vanhuudenpäivien toimeentulo. Varallisuutta sill... Lue lisää...
Kohtuus nimenomaan

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

24.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image