Pääkirjoitukset

SAK:n johto väisti rähinälinjan

Pääkirjoitukset 17.1.2018 6:00
Pääkirjoitus

SAK:ssa oli kovia paineita lähteä työttömien aktivointimallin takia poliittisiin lakkoihin, mutta maltillisempi linja voitti.

Hallitus alkaa tuskin muuttaa lakia, mutta lain seurauksiin sen on kiinnitettävä huomiota.

Ammattiyhdistysliikkeessä .kentän paineet. on usein käytetty termi, kun ay-johtajat perustelevat työtaistelutoimia. Maanantaina noita paineita oli SAK:n hallituksen ja järjestön puheenjohtajan Jarkko Elorannan niskassa.

.Kentän. on saanut julmistumaan eduskunnan hyväksymä työttömien aktivointimalli, joka on usealla taholla julistettu työttömien kyykytykseksi.

SAK:n hallituksen linjavalinta oli nyt se, ettei keskusjärjestö ala valmistella lakkoja, joihin järjestön jäsenliitoissa olisi ollut haluja. Nyt keskusjärjestö näyttää hallitukselle voimaansa mielenosoituksessa Helsingissä parin viikon päästä.

Suurimman palkansaajakeskusjärjestön nyt tekemä ratkaisu oli yleislakkoa selvästi järkevämpi. Jälkimmäinen olisi ollut hallitusta vastaan suunnattu poliittinen lakko, josta olisivat kärsineet asiassa täysin ulkopuoliset työnantajat.

Keskusjärjestön johdossa ymmärretään liittojen kuumimpia jäseniä paremmin se, millaisia kolhuja ulkoparlamentaariseen toimintaan lähtö jättäisi järjestöön liitettyyn luottamukseen.

SAK aikoo ensi viikolla esitellä oman ehdotuksensa uudeksi työnhaun malliksi. Pelkän vastustamisen sijasta keskusjärjestöltä onkin lupa odottaa toteuttamiskelpoisia ehdotuksia, joista saataisiin apua matalaan työllisyysasteeseen ja korkeaan työttömyyteen.

Työllisyys tuskin kohentuu promilleakaan vain eduskunnan päättämää lakia vastustamalla. Voi myös kysyä, olisiko SAK:n pitänyt lähteä rohkeasti mukaan aktiivimallin valmisteluun sen sijaan, että se vetäytyi hankkeesta jo alkumetreillä. Lopputulos olisi saattanut olla toisenlainen.

Keskusjärjestöistä toimihenkilöiden STTK päätti maanantaina pitäytyä aktiivimallin vastaisista järjestöllisistä toimista kokonaan. STTK:n hallitus kuitenkin sekin rökitti mallin puutteita.

Järjestön linjanvedossa on merkittävä määrä farisealaisuutta, sillä keskusjärjestö itse esitti alun perin aktiivisuusperiaatetta valtiosihteeri Martti Hetemäen työryhmässä.

Nyt STTK kohdentaa kritiikkinsä erityisesti työttömyysetuuden heikennyksiin ja nostaa esiin työvoimapalveluiden saatavuuden ja työllistymismahdollisuuksien erot eri puolella Suomea.

Hallituksen niskaan on aktiivimallin takia tullut kuumaa pikeä muualtakin kuin ay-liikkeestä. Mallin kaatamista peräävä kansalaisaloite on tulossa eduskuntaan, koska siinä on jo lähes 128 000 allekirjoitusta. Hermostuneisuutta on näkynyt hallituspuolueissakin.

On silti epätodennäköistä, että lakia alettaisiin saman tien korjailla. Niin kovakorvainen hallituskaan ei silti voi olla, ettei se ottaisi kritiikkiä mitenkään huomioon.

Yksi kohennuksen paikka voisi olla antaa lisäresursseja työvoimapalveluihin. Näin ne voisivat tukea paremmin työnhakuun ja työntekoon velvoitettuja kansalaisia. Korjattavaa nykytilanteessa onkin, jos yhdellä työvoimaviranomaisella on puolitoistasataa asiakasta, kun mallimaana pidetyssä Tanskassa lukeman kerrotaan olevan 12.

MAINOS

Kommentoi

SAK:ta älytöntä aatellekkaan poliitisia lakkoja, eikö ne tajua että työntekijäin asiaa ne on valittu ajamaan, eikä estämään työllistymistä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuinka voit ajatella, ettei kysymys ole samoista henkilöistä? Mitä vikaa oli muuten aikaisemmassa kommentissani, kun se poistettiin?
Paperilehteä kohta 40-vuotta maksaneena alan miettimään koko lehden järkevyyttä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

88
Vuokra-asunnot odottelevat asukkaita – "Oulussa on vuokralaisrintamalla hiljaisinta"
53
Esirippu laski, yksi aikakausi päättyi – alkaako Lipossa uuden rakentaminen lahjakkaiden juniorien varaan vai onko seuran taru lopussa?
49
Oulun tornitaloista ja muista korkeista rakennuksista tarkka selvitys - kaupunki aikoo perehtyä korkean rakentamisen hyödyntämiseen ja kehittämiseen
39
Kerro meille: Viillokkia, vatkulia, pinaattikeittoa – mikä kouluruoka oli herkkua, mikä ei mennyt alas millään?
37
Ruotsin autotuhopoltoista epäilty otettu kiinni Turkin rajalla
33
Metsokankaan koulun erityisryhmien taksikyydeistä tuli iso harmi: Lapset myöhässä, vanhemmat kyydittäjinä – ongelmat jatkuivat tiistaiaamunakin
33
Oulun kaupunki hyväksyi Hailuodon pengertien suunnitelman

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Ja harvassa maassa hallitus saa jatkaa, kun yksi puolue hajoaa ja hallitukselle jää roimasti alle 50% kannatus. Tämä maa... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image