Pääkirjoitukset

SAK loikkasi yleis­po­li­tiik­kaan

Pääkirjoitukset 25.1.2018 6:00
Pääkirjoitus

Muutamat ammattiliitot järjestävät SAK:n toimintapäivänä lakon työttömiä koskevaa aktiivimallia vastaan.

Lakot kohdistuvat eduskuntaenemmistön turvin toimivaan hallitukseen, ja niistä kärsivät täysin ulkopuoliset.

Ammattiyhdistysliikettä on usein syytetty siitä, että se ajaa vain työssä olevien etuja ja unohtaa työttömät. Ehkä tämän arvostelun muistaen, porvarihallituksen vallassa ollessa, SAK on nyt ryhtynyt .järjestöllisiin toimiin..

Keskusjärjestö ja sen jäsenliitot hyökkäävät ankarasti eduskunnan päättämiä, aktiivimalliksi kutsuttuja työttömyysturvan muutoksia vastaan.

Ensi viikon perjantaina järjestetään SAK:n toimintapäivä ja ainakin kaksi liittoa on lakossa: kuljetusalan AKT useiden sopimusalojensa osalta sekä Rakennusliitto. Etenkin AKT on vuosien mittaan käyttänyt tehokkaasti vähäisetkin mahdollisuudet mennä lakkoon.

Vaikka lakon sanotaan suuntautuvan hallituksen toimia vastaan, työnseisaukset ovat potku nilkkaan myös lukuisille asiassa täysin osattomille työnantajille ja niiden työntekijöille.


SAK:n mielestä
hallitus kyykyttää työttömiä. Näin siksi, että aktiivimalliin kuuluu työttömille asetettuja uusia velvoitteita, joiden täyttämättä jättäminen johtaa työttömyysturvan määräaikaiseen leik-kaukseen. Keskusjärjestön tulkinnan mukaan aktiivimalli on myös kaksi vuotta sitten solmitun kilpailukykysopimuksen vastainen.

Hallituksen kommentit kiihkeää kritiikkiä kohtaan ovat olleet toistaiseksi niukkoja. Mallin puolustaminen on jäänyt pitkälle valtiosihteeri Martti Hetemäen harteille.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) totesi aiemmin tässä kuussa, että aktiivimallin toimintaa tarkastellaan kolmen kuukauden jälkeen ja että tehdään säätöjä, jos se on tarpeen. Näin pitää toimiakin.


Suomessa
työttömyyttä on pyritty alentamaan lukuisin toimin, mutta marraskuun lopussa, korkeasuhdanteessa, maassa oli edelleen yli 270 000 työtöntä työnhakijaa.

Joskus takavuosina noilla lukemilla puhuttiin suurtyöttömyydestä. Edelleen pulaa on työstä, mutta samaan aikaan lukuisilla työnantajilla on vaikeuksia löytää työntekijöitä.

Suomalaisesta erityisongelmasta kertoo pohjoismainen tilastovertailu. Meillä työllisyysaste saatiin vastikään punnerretuksi yli 70 prosentin. Naapureissa lukemat ovat 5-6 prosenttiyksikköä korkeammat.

Ikääntyvän kansakunnan olisi vastuutonta seurata tilannetta katseella. Erilaisia oikaisukeinoja on syytä kokeilla.

SAK pyrkii nyt antamaan keskusteluun myös rakentavaa panosta omalla kannustinmallillaan. Hyvä niin. Se onkin vähintä, mitä järjestöltä voi vaatia sen jälkeen kun se jättäytyi pois aktiivimallin valmistelusta.

Malli on putkahtanut jopa presidentinvaalien teemaksi, vaikka sen yhteys presidentin tehtäviin on seitinohut. Hyvä sentään, ettei toimintapäivää sijoitettu vaalipäivän alle.

Ensi viikon tapahtuma ei näytä vain siltä, mistä järjestäjät puhuvat. Väkisin syntyy vaikutelma, että SAK käyttää voimaansa yleispoliittiseen painostukseen, kun hallituksessa ovat "väärät" puolueet.

Etenkin lakot ovat täysin yliampuva toimi. Hallituksen tavoitteena on sentään työttömyyden alentaminen.

MAINOS

Kommentoi

mistä sak on ottanut parlamentaarisen valtutuksen kansalta ei demokraattisin keinpin ole sitä saanut. pitääkö edudskunnan ja hallituksen ottaa demokrhattinen hallinto vomakeinoin takaisin, niinkunin silloin punakapinan aikaann.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko SAK joku puolue ei ainakaan vaaleissa valittu, irtisanudun noista politikoista maksan jäsenmaksun tästä lähin ytk:lle

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lähes kaikissa läntisen maailman sivistysvaltioissa palaisivat autot ja oltaisiin yleislakossa tämmöisten järjettömien päätösten johdosta. Kannatan työttömien aktivoimista, mutta konstit pitää olla inhimillisiä ja työttömällä pitää olla OIKEASTI mahdollisuus vaikuttaa omaan aktivisuuteensa. Sipilän puheet aktiivimallin seurannasta ja muutoksista aktiivimalliin, on samaa löysää puhetta mitä on kuultu koko Sipilän hallituksen olemassa olon ajan. Voisi olettaa lakien säätämisessä hieman korkeampaa tasoa kuin nykyinen tyyli, jossa tehdään laki ja sen jälkeen ruvetaan ihmettelemään seurauksia. Tätä hallituksen ymmärtämättömyyttä kuvastaa hyvin ministeri Lindströmin A-studiossa antama vastaus työttömälle henkilölle, kysy lakimieheltä. Missähän ministeri Lindström on ollut, kun lain tulkintaa on hallitukselle selvennetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Demokratia on voimissaan Suomessa, mielipide- ja kokoontumisvapaus sallii esittää eriävän mielipiteen valtaeliitiille. Pitäisi saada aitoja työpaikkoja Suomeen. Mahdollisuus tienata elanto ja eläketurva, ei sen suuremmasta asiasta ole kyse. Suomessa on puhdas luonto, metsiä, turvetta, peltoja, riistaa, kalojakin, vesistöjä, malmivarantoja ja teknistä sekä kaupallista osaamista. Näistä "eväistä" ei saada enempää aikaiseksi kuin aktiivimalli 400 000 työttömälle, rapistuneet tiet ja rautatiet sekä homehtuneet rakennukset, energiapula, Rosatomin ydinvoimala, ulkomaalaisten kaivokset sekä kiinalaisten tehdashankkeet Lapin risukoille , saksalainen telakka, 10 mrd euron hävittäjähanke ja 2 mrd sotalaivahanke, kyllähän nykyinen meno Suomessa jurppii ammattiyhdistysväkeäkin. Entä koulutuksen rapistuminen: peruskoulu, lukio ja ammatillinen koulutus. Saa sanoa ja olla vihainen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siihen nähden, että työttömyyden tärkein juurisyy on toimimattomat työmarkkinat ja SAK on siihen suurin syyllinen, tuollainen mielenosoituslakko tuntuu äärimmäisen tekopyhältä.

Nyt tuntuu siltä, että hyvinvoivat työläiset pyrkivät ratsastamaan työttömien harteilla saadakseen itselleen ansaitsematonta gloriaa.

Hyväksyykö SAK, että työttömät tulevat päiväksi lakkolaisten tilalle tekemään töitä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pitäisi päästää 18 tunniksi - joka olisi ihan kunnioitettava päätös. Toki tätä päätöstä SAK ei tee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ammattiliitot tekevät juuri nyt sitä mitä liiton jäsen toivoo jäsenmaksullaan saavan.
Puolustajaa työnantajaa ja oikeistolaisia politikkoja vastaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen samaa mieltä; me työssäkäyvät taipuimme kiky-sopimukseen juurikin sen takia, ettei työttömyysturvaan puututa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi oon YTK:n jäsen. En ole antanut rahojani koskaan ammattiyhdistysliikkeille !! Enkä anna !!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

123
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
82
Joka kymmenes työtön aktivoitui, kun aktiivimalli leikkasi etuutta, kertoo Kela
52
Aftonbladet: Ruotsissa pidätetty autojen tuhopoltoista epäiltyjä
51
Nuorten maailmantuska voi synnyttää uuden luonnonsuojelubuumin: "Ilmastonmuutos on vaarallisempi kuin ydinsota"
47
Uusi pienpanimotuotteisiin erikoistunut pub avataan Rotuaarille perjantaina – Mallaskellari haluaa laajentaa Oulun oluttarjontaa
34
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
33
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Joutuvatko Suomi ja Ruotsi Nato-asiassa puun ja kuoren väliin?

Erittäin suositeltavaa luettavaa tässä Nato-asiassa tarjoaa Into-kustannuksen julkaisema Vakaus vaakalaudalla. 20 eri al... Lue lisää...
Norbert Schaller

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image