Pääkirjoitukset

Saattohoitoa kehitettävä armokuoleman sijaan

Pääkirjoitukset 1.8.2011 0:00
Pääkirjoitus
Seitsemän kymmenestä suomalaisesta hyväksyy armokuoleman, ilmenee Väli-Suomen Median Sunnuntaisuomalaisen teettämästä mittauksesta. Lääkäri saisi jouduttaa kuolemaa silloin, kun potilas on todettu parantumattomasti sairaaksi ja kärsii kovista kivuista.

Armokuoleman kannatus on korkeinta nuorilla aikuisilla. Iän karttuessa kannatus hiipuu.

Sunnuntaisuomalaisen Taloustutkimuksella teettämän kyselyn tulosta voi pitää yllättävänä. Eutanasia on hyvin arvoladattu kysymys. Sen olisi luullut jakavan suomalaisia selvemmin.

Lehdessä haastateltu arkkiatri Risto Pelkonen arvioi, ettei armokuolemasta edes keskusteltaisi, jos saattohoito olisi Suomessa paremmin järjestetty. Pelkosen mukaan jo se auttaisi, että vaikeasti sairaan potilaan kipulääkityksestä huolehdittaisiin.

Lääkäreille lääkityksen mitoittaminen saattaa toisinaan olla ongelmallista siksi, että he pelkäävät joutuvansa vaikeuksiin, jos potilaan katsotaan kuolleen vahvoihin lääkkeisiin.

Eutanasia on vaikea omantunnon kysymys. Ihmisellä ei ole oikeutta ottaa toiselta elämä.

Toisessa vaakakupissa on potilaan ja hänen läheistensä kokemat kärsimykset, kun on varmaa, ettei parantumisen mahdollisuutta ole ja kivut vain pahenevat.

Sunnuntaisuomalaisen saamaan mittaustulokseen vaikuttaa varmasti se, ettei kukaan halua kokea piinaavaa ja pitkittynyttä kipua.

Mielipidemittauksen tulos saattaisi olla toinen, jos kivunlievityksellä varmasti saataisiin olo viimeisinä elonhetkinä siedettäväksi.

On selvempää parantaa saattohoitoa kuin lähteä armokuoleman sallivalle tielle.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

21.8.
Kerrostaloasunnossa tulipalo Rovaniemellä – ei henkilövahinkoja
21.8.
Syyttäjä: Omakotitaloista vietiin yli 50 000 euron edestä tavaraa – Kohteisiin päästiin löytämällä vara-avaimet
21.8.
Lippo löi itsensä pääsarjan portille – Ulvilan kentästä peräti 24 juoksua
21.8.
Sulava Arktis houkuttelee rahakkaita turisteja: Suomessa rakennettu alus matkaa parhaillaan Koillisväylän läpi, ja lipun hinta oli lähes 40 000 euroa
21.8.
"Hallituspuolueilla on myös palkansaajanäkökulmaa" – SAK:n Eloranta kehuu joitain kokoomuksen työllisyyshuomioita, mutta kritisoi leikkauksia
21.8.
Analyysi: Putin sysäsi asevarustelun yksin amerikkalaisten syyksi – eikä eurooppalaisten huoli venäläisten kansalaisoikeuksista saa vastakaikua
21.8.
"Jos on huono marjavuosi, niin se on Arinan syy" – Kari Juntunen on päivätyönsä ohella Osuuskauppa Arinan hallituksen varapuheenjohtaja, joka kummastelee Arinan saaman kritiikin määrää

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image