Pääkirjoitukset

Ruotsin sokki tuntuu meilläkin

Pääkirjoitukset 14.1.2014 0:00
Pääkirjoitus

Suomen ja Ruotsin puolustuspoliittinen yhteistyö ei edennyt Sälenissä. Ruotsi vakuuttaa, että suuret ratkaisut tehdään yhtä jalkaa. Sen varaan ei kannata tuudittautua.

Ruotsalaiset ovat viime päivinä saaneet lisää sokkihoitoa siitä, mitä merkitsee, kun maan asevoimien kyky puolustaa maataan on heikentynyt. Expressen-lehti paljasti Ruotsin Sälenissä pidetyn turvallisuuspoliittisen konferenssin alla, että Venäjän viimekeväinen ilmaloukkaus oli osa Ruotsiin suunniteltua ydinaseiskuharjoitusta. Vain muutamaa kuukautta ennen venäläisten harjoitusta Ruotsin puolustusvoimien komentaja oli paljastanut, että Ruotsi pystyisi puolustautumaan hyökkäystä vastaan vain viikon ajan. Karu tosiasia on, että Ruotsilla ei ole uskottavaa alueellista puolustusta.

Ruotsalaiset ovat puolustuspolitiikassaan tähän asti voineet lähteä siitä, että maa saisi hädän hetkellä ulkopuolista apua. Tilanne on muuttunut. Natoon kuuluva Norja on jo ilmoittanut, ettei sillä olisi kriisitilanteessa kykyä avustaa Ruotsia. Naton tanskalainen pääsihteeri on korostanut, että Naton turvatakuut koskevat vain jäsenmaita.

Liittoutumattoman maan monenkeskinen yhteistyö ei takaa sotilaallista turvaa. EU:n Lissabonin sopimuksen turvalauseke ei velvoita mihinkään. Ruotsin solidaarisuuslinjaus toimia tarvittaessa, jos johonkin Pohjoismaahan tai EU-maahan hyökätään, on vastavuoroisuuden suhteen hataralla pohjalla.

Ruotsi on tilanteessa, jossa nopea ja merkittävä muutos puolustuspolitiikassa on mahdollinen, jopa välttämätön. Varsinkin, kun yleisestä asevelvollisuudesta luopuminen on osoittautumassa suureksi virheeksi.

Ruotsin puolustuksen tila ja ratkaisut vaikuttavat Suomeen. Ruotsin puolustuksen murentuminen on huolestuttava ilmiö, sillä maailmanhistoria ei tunne tapausta, jossa sotilaallinen tyhjiö ei olisi täyttynyt. Tämä kasvattaa paineita Suomea kohtaan.

Sälenissä pääministeri Fredrik Reinfeldt ja presidentti Sauli Niinistö korostivat puolustusyhteistyön merkitystä ja sitä, että Nato-jäsenyys ei ole kummassakaan maassa ajankohtainen. Reinfeldt vakuutti erikseen, että jos Ruotsi hakisi Naton jäsenyyttä, se tehtäisiin samanaikaisesti Suomen kanssa.

Vaikka Ruotsi vakuuttaa, että mahdollinen Nato-jäsenyys on asia, jossa naapurukset käyvät yhtä jalkaa, ei sen varaan kannata tuudittautua. Viime kädessä Ruotsi toimii oman etunsa mukaan. Näin kävi 1991, kun Ruotsi ”unohti” ilmoittaa Suomelle hakevansa EU-jäsenyyttä.

Ruotsin uusi puolustuspoliittinen selonteko valmistuu piakkoin. Sitä luetaan tarkasti myös Suomessa. Mielipidemittauksissa Naton kannatus on kasvanut Ruotsissa vauhdikkaasti verrattuna Suomeen.

Presidentti Sauli Niinistö ei juuri avannut, mitä kahdenvälisen puolustusyhteistyön tiivistäminen Suomen ja Ruotsin välillä voisi tarkoittaa kuin jo käytössä olevia yhteisiä harjoituksia ja hankintoja.

Luonteva askel olisi kahden liittoutumattoman maan samaa tahtia etenevät puolustuspoliittiset ratkaisut Nato-jäsenyyden suhteen. Selvää on, että jos Ruotsi hakee Naton jäseneksi, ei Suomi voi yksin jäädä Itämeren alueen puskurivaltioksi.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Kyllä arveluttaa tuo ruotsin soluttautuminen Suomen sisäisiin asioihin armeijan varjolla. Asia pitäisi selvittää ja samalla voisi tutkia puolustusministerin jääviys (rkp) hoitaa suomalaisten asioita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Puutun vain pääkirjoituksen viimeiseen kappaleeseen, jossa sanotaan muun muassa, että jos Ruotsi hakee Naton jäseneksi, ei Suomi voi yksin jäädä Itämeren alueen puskurivaltioksi. Kyllä totuus on, että me suomalaiset joka tapauksessa maksamme verellämme, hengellämme ja maamme hyvinvoinnilla kalliin tai ehkä jopa lopullisen hinnan sodasta, vaikka täällä olisi millaiset ulkopuoliset sotajoukot ja ylivoimainen aseellinen varustelutaso. Elikä olemme puskurina niin idälle kuin lännellekin ja jos me tuon asetelman osaamme käyttää rauhanomaisesti ja oikealla politiikalla, meidän ei tarvitseehkä sotaa koskaan kokea. Loukkaavaa ruotsalaismielisessä suhtautumisessa on se iänikuinen ja yksisuuntainen emämaan asenne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ydin isku suomeen on venäjäntaholta niin helppoa että sitä ei tarvitse harjoitella. Luulen kyllä että sitä on harjoiteltu ja monesti?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten Suomi kykenisi estämään ydinaseiskun omalle maaperälleen ja mitä hyötyä siitäkään olisi? Sotiminen on vanhanaikaista, erittäin vanhanaikaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saksan malliin Suomi voisi kaupan avulla kupata Venäläisten varallisuutta mahdollisimman paljon, nin on sitten millä hankkia kalustoa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sotilaallisen tyhjiön olemassa olo myönnetään yleisesti, mutta NATO ei kelpaa sitä täyttämään. Ketä oikein odotetaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poliittinen retoriikka voi sisältää melkeinpä mitä hyvänsä, mutta pitää poliitikon todellakin olla kovin lapsekas jos tuohon käsi kädessä -vakuutteluun tosissaan uskoo. Raadollisessa kansainvälisessä politiikassa ja kiristyvässä taloudellisessa kilpailussa Ruotsi tulee luonnollisesti huolehtimaan omista intresseistään, Suomen vuoksi se ei tule uhrautumaan.

Ruotsihan on pitkään ollut eräänlainen Naton ulkojäsen, sen poliittinen ja sotilaallinen asema läntisessä leirissä on hyväksytty myös läntisen leirin ulkopuolella, mutta kieltämättä viime aikoina havaittavissa ollut Naton paluu vanhaan strategiaan saattaa senkin tilannetta muuttaa. Onhan se edelleen Suomeen verrattuna koko lailla toisessa asemassa, mutta tuskin enää voi entiseen tapaan olla suht. huolettoman varma Naton tuesta.
Suomessa poliitikot ovat painokkaasti korostaneet Suomen tekevän ratkaisunsa kaikissa tapauksissa itsenäisesti. Ei niiltä kukaan ole muunlaista kommenttia odottanutkaan, mutta ongelma on, jos joku Venäjän "puolustuksellisista aseista" houraileva poliitikkotäti todella puheisiinsa uskoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jos venjä harjoittelisi ydiniskua suomeen, kerrottaisiko sitä meille.Tuskin siitä numeroa tehtäisiin, koska täällä tuollaisia pikkuasioita pidetään venäjän sisäisenä asiana ja suvereenin maan oikeutena. Taannoin kylmän sodan aikanahan oli itsestään selvää, että suomi oli tarkoitus pitää ei kenenkään maana puolin ja toisin ...suomen alueelle tuhottaisiin ydinaseeilla vihollisen maajoukot.Pienen ihmisen osa oli ja on kärventyä siinä sivussa atomeiksi ja maaperä ikuisesti asuinkelvottomaksi...vaan eipä anneta tämän häiritä maidemme hedelmällisiä taloussuhteita ja projekteja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eihän se Venäjä tuosta harjoituksesta Ruotsillekaan itse kertonut. Asia tuli julkisuuteen Ruotsin sotilastiedustelun kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:52
Vieraslajeista puhunut kansanedustaja Mäenpää: "En ole loukannut mitään kansanryhmää"
15:52
Kärppien sairastuvan ovi käy molempiin suuntiin: Heshka sivussa kaksi viikkoa, Jokinen ja Karvinen lähellä pelikuntoa
15:44
Rekka ja kuorma-auto kolaroivat Valtatie 5:n risteyksessä Paltamossa
15:30
Löytyykö tänään sopu siihen, mihin EU tulevaisuudessa käyttää rahaa? Europarlamentti on jo ilmoittanut vastustavansa uusinta esitystä tulevista budjeteista
15:09
Arvio: Se mieletön remppa on yhdentekevä versio norjalaiskomediasta – "Enimmäkseen nauru jää piippuun" Tilaajille
14:53
Hanaun terroristi iski Saksan sydämeen – "Kasvavaa äärioikeistolaisuutta on pidetty harmittomana liian kauan"
14:32
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus
42
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
38
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
27
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
24
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen
14
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
11
Kysyimme, miten opettajien kohtaamista vaaratilanteista ilmoitetaan – "Suurin osa ilmoituksista on oppilaiden aiheuttamista väkivaltatilanteista"
11
Super Hornetissa tarjotaan Suomelle sopivaa amerikkalaishävittäjää – Operointi olisi halpaa ja erikoiskoneella Growlerilla suojattua, mutta ei ilman kysymysmerkkejä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

209 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

"Kaveri" joka on kateellinen ja katkera saavutuksista

Tuttu tunne. Eniten ottaa päähän nuo lokkeilijat jotka aina jotain ovat vailla tai kuvittelevat minun tarjoavan tms. Ei ... Lue lisää...
Mania

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image