Pääkirjoitukset

Ruotsin pommi-isku on muistutus myös Suomelle

Pääkirjoitukset 14.12.2010 0:00
Pääkirjoitus
Kaksi räjähdystä vavisutti Tukholman keskustaa lauantaina iltapäivällä viiden aikaan. Pian kävi selväksi, että kyse oli terrori-iskusta. 28-vuotias irakilaistaustainen mies ilmoitti uutistoimisto TT:lle ja turvallisuuspoliisi Säpolle ennalta pommiaikeistaan.

Nähtävästi vain pommimiehen kömpelyys ja hyvä onni estivät perusteellisen tuhon. Iskun tekijä kuoli itse ja kaksi muuta ihmistä loukkaantui lievästi. Ruotsin poliisi pitää suhteellisen varmana, ettei mies toiminut yksin. Teon motiiveja selvitellään vielä. Alustavien tietojen perusteella ne liittyvät radikaaliin islamilaisuuteen.

Pommit olivat tietysti kauhistus ruotsalaisille. Maalla on maailmalla maine suurena ymmärtäjänä ja ihmisoikeuksien puolustajana. Uskonnon takia vainottavaksi joutuminen on Ruotsissa peräti harvinaista. Siksi Ruotsia ja sen kansalaisia vastaan iskeminen islamin puolustamiseksi tuntuu kovin oudolta.

Lauantai todisti sen, että lintukodot ovat katoamassa maailmasta. Suomen tasavallan presidentti Tarja Halonen kommentoi Yle Uutisille, että terrori-isku Suomessa on vain ajan kysymys. Halosen mukaan se mitä tapahtui Ruotsissa olisi aivan hyvin voinut tapahtua Suomessa.

Ruotsin terrori-isku on syytä panna Suomessa tarkasti muistiin. Sotilaallisen liittoutumattomuuden puolustajat ovat usein vedonneet siihen, että sotilasliittojen ulkopuolella on helpompi välttyä terroristien kohteeksi joutumiselta.

Unohtumaan on päässyt, että Suomi ja Ruotsi ovat arvoiltaan länsimaita. Radikaaliainekset eivät erottele ulkopoliittisia linjoja iskuja suunnitellessaan. Päinvastoin, turvallisen lintukodon järkyttäminen saa aikaan parhaimman kauhuvaikutuksen. Sellaista haettiin Tukholmassa lauantaina.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

141
Oulussa Suomen isoista kaupungeista eniten pyörävarkauksia – "Kannattaa miettiä onko tarvetta tehdä arkisia asioita kalliimmilla maastopyörillä", rikosylikomisario kehottaa
67
Qstockin liikennejärjestelyt huolettavat Pikisaaren asukkaita – aiemmin autoiluun saaressa vaadittiin festivaalin aikana ajolupa, nyt järjestelystä ollaan luovuttu
66
Kansanedustajan työ on ylittänyt Jenni Pitkon odotukset – "Meillä on loistava hallitusohjelma"
54
Pakollisella ruotsilla on pitkä historia ylioppilaskokeissa – Henriksson: "Kouluja käydään, että opitaan jotain. Silloin kaikki ei voi olla vapaaehtoista"
46
Marjabisnes pyörisi kuumana, mutta mustikoita ja lakkoja ei saada metsästä pois riittävästi – Thaipoimijoita tuli Suomeen jälleen liian vähän
34
Sähköverkkoyhtiö Elenia nostaa sähkön siirtohintaa – perusteena sähkönjakelun uudistaminen
33
Mitä ideaa tukisit 35 000 eurolla? – Oululaisia kutsutaan äänestämään kaupungin kehittämisideoista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Keski-Suomen ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio, Tervola, Pello ja Rovaniemi.

Hellevaroitus: Lähivuorokauden aikana on odotettavissa tukalaa hellettä koko maassa lukuun ottamatta Enontekiön kuntaa.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koominen sijoitusneuvoja

Sulla saattaa olla liian kiire? Hetikaikkimullenyt hosujille tulee varmasti vaikeuksia, koska menestyksellinen day treid... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image