Pääkirjoitukset

Ruotsi repi puo­lus­tuk­sen­sa ja rakentaa sitä nyt uudelleen – lupaus joukkojen lä­het­tä­mi­ses­tä Suomen avuksi on merkittävä

KUVA: Katja Lehto
Pääkirjoitukset 16.5.2019 6:00
Pääkirjoitus

Ruotsi aikoo lähivuosina olennaisesti vahvistaa puolustustaan, jonka kehittäminen jäi välillä rempalleen. Suomella on Ruotsin kumppanina erityisasema. Merkkinä tästä on suunnitelma Suomen tueksi kriisissä lähetettävästä prikaatista.

Ruotsin puolustusoppi muuttui merkittävästi noin vuosikymmen sitten. Asevelvollisuusarmeijasta päätettiin luopua ja siirtyä pieneen ammattiarmeijaan.

Näiden ja jo aiemmin tehtyjen supistusten taustalla oli oletus, jonka mukaan perinteinen eli käytännössä Venäjän uhka oli pysyvästi heikentynyt. Puolustusvoimien keskeiseksi tehtäväksi määriteltiin kansainvälinen kriisinhallinta.

Näistä päätöksistä alettiin kuitenkin perääntyä muutama vuosi sitten. Silmiä aukaisivat Venäjän toimet Krimillä ja Itä-Ukrainassa sekä Venäjän kasvava varustautuminen ja operointi myös Itämeren piirissä.

Tiistaina Ruotsissa julkistettu uusi puolustuspoliittinen toimintaohjelma vuosiksi 2021–2025 on jatkumoa uudelleenarvioinnille. Raportissa on iso joukko esityksiä, joiden avulla Ruotsi vahvistaa kykyään vastata mahdolliseen hyökkäykseen.

Ohjelmatyön vetäjä, entinen puolustusministeri Björn von Sydow arvioi jopa, että esitettyjen toimien toteutus vahvistaisi Ruotsin puolustusta merkittävämmin kuin kertaakaan sitten 1940-luvun.

Yli 350-sivuinen raportin painoarvoa lisää se, että kyseessä on parlamenttipuolueiden yhteisen työn tulos. Raportti tosin jätettiin riitaisasti, mutta erimielisyydet eivät niinkään koskeneet toimia kuin niiden rahoitusta.

Keskeisiin esityksiin kuuluu muun muassa asevelvollisten määrän kasvattaminen 3 000:sta 8 000:een vuodessa, hävittäjien määrän lisääminen, yhden uuden sukellusveneen hankinta ja neljän uuden rykmentin perustaminen. Näistä ainakin yksi tulisi Pohjois-Ruotsin Arvidsjauriin.

Sodan ajan henkilövahvuus nousisi puolestaan 60 000 henkilöstä 90 000:een. Vertailukohtana kannattaa huomata, että Suomen nykyinen sodan ajan vahvuus on 280 000 sotilasta.

Suomen ja Ruotsin puolustusten vahvistuva kytkös näkee ohjelmassa korostuneesti. Konkreettisin osoitus tästä on ajatus 5 000 hengen prikaatista, jonka Ruotsi lähettäisi Suomen avuksi kriisin tai sodan aikana, "jos osapuolet näkevät sen tarkoituksenmukaiseksi".

Suomen reservin kokoon nähden kyse ei toki ole henkeäsalpaavan suuresta joukosta. Olennaista on myös se, mikä olisi joukon todellinen toimintakyky ja varustus.

Silti ehdotus on esimerkki siitä, mitä yhteistyö voisi tosipaikassa olla. Ruotsin näkökulmasta taustalla on tietenkin koko ajan se näkymä, että jos hyökkääjä on Venäjä, osallistuminen Suomen puolustukseen on myös Ruotsin puolustamista.

Merkillepantavasti raportissa myös todetaan, että Ruotsin puolustusyhteistyöllä Suomen kanssa on erityisasema.

Ruotsin jo aiemmin tekemä olennainen varaus kuitenkin on, että yhteistyötä ei viedä puolustusliiton vaiheeseen. Maan tahdonilmausten todellinen painoarvo mitataankin vasta pahan päivän tullen.

Vaikka luottamussuhde maiden välillä on nyt vahva, Suomen ei ole syytä kriiseissä liiaksi nojautua Ruotsin sotilaallisen ja poliittisen tuen varaan. Merkittävin poliittinen tuki tulee EU:sta.

MAINOS

Kommentoi

"Konkreettisin osoitus tästä on ajatus 5 000 hengen prikaatista, jonka Ruotsi lähettäisi Suomen avuksi kriisin tai sodan aikana, "jos osapuolet näkevät sen tarkoituksenmukaiseksi". "

Niinpä. Jos ja jos.... ja vielä paljon konditionaaleja. Totta on, että näiden Ruotsin puheiden varaa ei voi paljoakaan laskea tiukan paikan tullen. Konkreettisia vaihtoehtoja Suomelle lyhyellä aikavälillä on vain Nato ja pidemmällä aikavälillä myös European Union Defence Forces ( EUDF ). EUDF:n ei tarvitse olla välttämättä vaihtoehto Nato:lle, vaan sen täydentäjä ja vahva toinen tukijalka USA:n rinnalla.

Nato:n norjalaisen ( Norja ei kuulu EU:hun ) pääsihteerin Jens Stoltenbergin ja USA:n nykyhallinnon suunnasta on hermostuttu EU:n tahdosta luoda oma yhteinen puolustus. Se vaan tuntuu oudolta, kun juuri USA:sta on jo pitkään perään kuulutettu sitä, että eurooppalaisten pitää ottaa vastuu omasta puolustuksestaan. Mutta se, että USA:n nykyhallinnossa tuulen suunta muuttuu lähes päivittäin, ei ole mitään uutta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan oikeasti surettaa tämä kommenttien taso. Mielipiteensä saa ilmaista, mutta kun ne pääsääntöisesti näyttävät olevan suoraan Putinin trollitehtaan monistuskoneista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa ja Euroopassa Kissa nostettava pöydälle hiilijalanjälki suunnattava Sotateollisuuteen ja Eurounion väen puolitukseen.Miksi tänne Lappiin tuodaa kansanvälisiä sota-harjoituksia ilmatilaan ja maavoimiin hintalappu järjettömiä siinä palaa"Vappu satasia"Rovajärven harjoitusalue karkaamassa lapasesta nimiä laitettu Super-maitten välillä ohi Työvästön periaatteen johon meillä ole varaa 7-10mrd aseostoihin joiden elin kaarikustannukset Suomen Budijetin verran.Pitää muistaa olemme puskurivaltio länteen joudumme uhraamaan verorahoja mrd verran edemmän Ruotsista katsoen.Mistä tämmöinen uho tullut Ruotsalaisille meidä täytyy olla hereillä ettemme tietämättä joudu "sotaa Idä-karhun kanssa"Ruotsi vehkeilee käyttää syöttinä meitä..Olemme hereillä niinkuin jääkiekossa kun vastassa Ruotsin taktiikka on antaa Suomi-poika touhuaa ja tekevät lopussa maalit..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Siksi sitä laitetaan 1,3 % BKT:sta puolustukseen, jotta voisimme olla jatkossakin yksi ympäristönsuojelun kärkimaista maailmassa. Ympäristöklusterimme koko on noin 35 miljardia euroa vuodessa. Kulutamme puolustukseen siis murto-osan verrattuna ympäristötoimintaamme. Puolustuksen alasajo ei oikein hyödyttäisi ympäristöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naurettavaa touhua Rovajärvelläkin leikkivät minikopterilla ja pienillä ilma-aluksilla kuvaavat Naarman-kairaa vuosikymmenten aikana tuhottu tuhansiahetaaria metsää ja suunnattu Pyhä-Tunturiin maaleihin toki kansaiväliset harjoitukset Rovaniemen yllä Helkopterit ja Hornetit tukevat Arttisen-alueen kokousta koska hiilijalanjäkin uhkaa työväestö.Voi V****kuvottaa vaaria ei olla köyheitä kipeitä hiilijalanjälki koske aseteollisuutta miljardit valuvat loppareille köyhälle jaetaan Fiskar-kirveet tyynyn alla mörkö tulee ja Eurounionmepit kaksi kertaa päivässä illaksi kotiin Finnairin lupaus...""

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä muistaa Ruotsi omistaa Suomalaisten jätti-yritykset narut ovat heillä ja sotilaalisellapuolella kyper-torjunta off/on merikaapelisa Ruotsista tullut meitille monesi ilmoitus Suomelle Silkitievaltio vaklaa ja Siperina-karhu tukena niinpä elekää tekstailko ministerinä puutarhahoidosta jos voi tulla kansainvälinen konflitti maiten välillä..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä me lupaamme, Miten me toimimme? Esimerkkinä Välikohtaus Gotlannin saarella Itä-naapurin kanssa Ruotsilla?

Mannerheim kritisoi muistelmissaan Ruotsin ja Norjan ilmottautumista puolueettomaksi koskien Talvisotaa, se antoi etua Neuvostoliitolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno lupaus jota ei kannata väheksyä, Ruotsilla on tehokas itse kehitetty sotakalusto ja taito käyttää niitä! Suomen pitäisi pystyä samaan, jos Norja tai Nato hyökkää Ruotsiin. Ruotsilla on myös tehokkaampi tiedusteluverkosto, se on paljastanut monta Suomeen kohdistunutta kyper-hyökkäystä, josta ei ollut Suomella hajuakaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosipaikan tullen Kiirunan rautamalmin markkinat takaavat Ruotsin koskemattomuuden ja ovat niin suuret, ettei Ruotsin kautta tule meille koskaan minkäänlaisia apuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muuten Jääkiekkojoukkuekin voisi olla yhtenäin joka toinen ketju Suomalainen ja toinen Ruotsalainen kansallislauluna "Ryysyranta"tulisi säästöjä ja nimeksi Stora SWEFIN ja lipun valkoisellä pohjalla ja keskellä Sininen ja Keltainen rinkulla.Puskun Itä-rajalta...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hölyn pölyä tämmöiset uhot ja mistä se vihollinen tulee kuusta vain maan sisältä.Tämäkin samanlaista uhoa kuin mailman polisivaltiolla semmoista maata kohtaan jolla ydiasetta jolla on asia muuttuu neuvotteluksi.Jos voin sano missä Ruotsi Hyvä musikki teollisuudessa"ABBA"mutta sotilaaisella puolelle olisi kuin narulla työntäisi"ikävä kyllä"ja kolmanneksi Ruottasalaiset omistavat Suomalaisten metsä,metalli,kaivos ja viestiliikenneen(merikaapeli)Käykää lukemassa Suomenlinnassa Ehrensvärdin tekstin tiedämme tulevaisuuden joitain enemmän liitossa Ruotsin kanssa..Puskin Itä-rajalta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun mietii keitä Ruotsin viranomaiset oikein kutsuu liitymään armeijaan ei ole nauru
kaukana, silti koskee; tule niin kuin olet!
Sehän olisi lähinnä hyvin kansainvälinen armeija, ja tarkoituksella.
Ei Suomi pitäisi sinne päin edes katsoa, tämän maan turvallisuus on ensisijainen ja
tehköön tuo toinen maa niin kuin tahtoo ja niin se tekeekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaiset tutkijat pohtivat Ylen lähetyksessä, tarkoittaako 5000 ruotsalaista yhtä taistelukykyistä prikaatia vai ruotsalaisten antaman sotilasavun yhteismäärää. Taistelukykyinen prikaati on tutkijoiden mukaan hyvä apu, mutta hajautettu sotilasapu eri aselajeille on epämääräinen: mitä, missä ja kuinka paljon. Apua tulisi siis yhteismäärältään 5000 sotilasta ympäri Suomea merivoimiin, ilmavoimiin ja maavoimiin. Ruotsi on tehnyt hyvän yrityksen, kuinka Suomi houkutellaan ostamaan uudet hävittäjät sieltä. Rehellisesti sanottuna, Ruotsin kaavailema apu Suomelle mahdollisessa kriisissä naurettavan pieni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun lähtee tyhjästä liikkeelle, ovat ensiaskeleetkin suuria. Aika pientä on vielä veli svenssonin satsaus maanpuolustukseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuosien 1939-40 kokemusten perusteella lupauksiin Ruotsin sotilasavusta hädän tullen ei saa luottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä varmaan Eu:llakaan ole haluja lähteä sotimaan jonkin syrjäisen kolkan vuoksi. Puhetta ja parranpärinää varmaan riittäisi - ehkä pakotteitakin (joita sitten kierrettäisiin vrt Ranskalaiset maataloustuotteet Krimin jälkeen).

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri tästä on kyse. Ei kukaan, edes ruotsalainen, halua sotia keskellä euroopaa jonkin Naton ja Venäjän aikaansaaman sodan vuoksi. Mutta Suomi, tuo syrjässää oleva maakaistale? Sehän on oikeestaan perhanan hyvä paikka syrjästä kaikesta sivistyksestä? Mennään ja annetaan oikeen reilusti apua Suomelle. Tietysti suomalaiset siinä eturivissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

11:17
Vanhat kuvat: Vieraita ainakin Yhdysvalloista, Japanista ja Hollannista - ihaile Ilmakitaransoiton MM-kisojen tähtisadetta vuosien varrelta
9:44
Sisäministeri Ohisalo: ”Väkivaltaa yhteiskuntaa kohtaan” – Viikonlopun aikana jo kolmea poliisia ammuttu
9:17
Johnson ja Tusk näpäyttelivät toisiaan "herra sopimuksettoman" roolista G7-kokouksen alla – Trumpin mukaan tapaaminen Macronin kanssa oli paras tähän mennessä
9:00
Essee: Tv:n viihde-ekstaasin ylitarjonta turruttaa ja tylsistyttää – ja vie tilaa arvokkaammilta tunteilta Tilaajille
9:00
Suomalaisten maineella ratsastetaan maailmalla – monissa maissa toimii kouluja, jotka käyttävät Suomea nimessään
8:25
Savusauna tuhoutui tulipalossa Torniossa
8:10
Kaksi poliisia haavoittui ampumistapauksessa Porvoossa – Tekijät ovat yhä karkuteillä, Keskusrikospoliisi tutkii asiaa murhan yrityksinä
47
Puheenaihe: Pitäisikö rahapeliautomaatit poistaa kauppojen yleisistä tiloista ja siirtää esimerkiksi pelisaleihin?
28
Nopea sähköpyörä kulkee mopon vauhtia ja sen kuljettaminen ei käy ilman korttia – Pohjois-Pohjanmaalla niin sanotut S-pedelecit ovat vielä harvinaisia
19
Oulun joukkoliikenteen matkustajamäärät nousevat yhä, oululaiset tekivät alkuvuonna yli 5 miljoonaa bussimatkaa – syksyllä joukkoliikenteelle tulossa oma sovellus
13
Sisäministeri Ohisalo: ”Väkivaltaa yhteiskuntaa kohtaan” – Viikonlopun aikana jo kolmea poliisia ammuttu
10
Kuuska soi -festivaaleilla juhlittiin seurassa ja iloiten – "Jatkamme tästä Oulun yöhön"
9
Lastensuojelun tarve johtuu itsekkyydestä Lukijalta
6
Kalen! kalluppi: Ookko nää käyny Virosa viinakaupasa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Työeläkkeisiin on myös puututtava

183 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Itsensä peukuttavat ja itsensä kanssa keskustelut

Näyttää olevan monelle kova pala nieltäväksi tuo itsensä peukuttaminen. Lue lisää...
kova pala

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image