Pääkirjoitukset

Rovaniemen vaikea valinta

Kaupunginjohtaja Matti Pelttari jäi Rovaniemellä eläkkeelle.
Pääkirjoitukset 10.2.2003 0:00
Unknown
Rovaniemi on uusi esimerkki siitä, ettei edes tärkeiden kaupunkien johtopaikoille tunnu olevan toivottua vetoa.
Viime vuoden keväällä Lahteen ryhdyttiin hakemaan uutta kaupunginjohtajaa, paljon ennen istuvan viranhaltijan määräaikaisen työsuhteen päättymistä. Noin sadan kilometrin päässä Helsingistä sijaitseva, lähes sadantuhannen asukkaan viehättävä kaupunki haki näyttävästi itselleen uutta keulakuvaa.

Hakemuksia ja suostumuksensa antaneita nimiä tuli tusinan verran, ja kun osa pian veti nimensä pois, jäljelle valittavaksi jäi seitsemän ihmistä.

Sen verran siis löytyi niitä, jotka tosissaan yrittivät päästä suuren eteläsuomalaisen kaupunkien johtoon. Mukana oli maakunnan- ja kaupunginjohtajia, mutta ei yhtään "valtakunnallisesti tunnettua" nimeä. Syyskuussa virkaan valittiin Jyväskylän maalaiskunnan johtaja Tarmo Pipatti.

Myös Oulussa muistetaan harmittelut siitä, ettei valtakunnallisesti painavia nimiä tarjoutunut Risto Parjanteen seuraajaksi. Se tarjosi kaupungin omalle kasvatille Kari Nenoselle tilaisuuden päästä eteenpäin. Jo nyt on nähtävissä, että valinta on osoittautunut onnistuneeksi.

Kuopiossa saatiin taannoin valtakunnallisesti tunnettu nimi kaupunginjohtajaksi, kokoomuksen Kari Häkämies. Hänen kautensa kaupungin johdossa oli lyhyt ja lähinnä koominen; miestä ei paljon Savon sydämessä ehtinyt näkyä. Häkämiehen palattua takaisin Helsinkiin tilalle tuli oman yliopiston rehtori Petteri Paronen.

Nyt Rovaniemellä ollaan saman ongelman edessä. Tarvitaan uusi kaupunginjohtaja, ja valinta nostattaa laineita jo etukäteen. Hakemuksia tuli 12, mutta yhtään laajalti tunnettua nimeä ei ole joukossa. Etukäteen vahvimpia veikkauksia ovat paikalliset nimet, Rovaniemen maalaiskunnan johtaja Mauri Gardin ja Rovaniemen vs. kaupunginjohtaja Jari Jokela.

On puhuttu uuden hakukierroksen tarpeellisuudesta. Soppaa on hämmentänyt myös rovaniemeläislähtöinen Riihimäen kaupunginjohtaja Seppo Keskiruokanen, joka kertoi Lapin Kansassa oman tulkintansa hakuilmoituksen sisällöstä: hänen mukaansa siitä tuli mielikuva, että valinta on jo päätetty.

Rovaniemellä näyttävät kiteytyvän ne vaikeudet, joiden edessä moni muukin kaupunki on ollut. Rovaniemi on maailmalla tunnettu nimi, matkailukeskus ja yliopistokaupunki, jonka johtajalla saattaisi olla tilaisuus nousta näkyväksi valtakunnalliseksi vaikuttajaksi. Kyseessä on virka, jonka luulisi olevan kiinnostava ja houkutteleva. Monia yhteydenottoja on tiettävästi ollut, mutta ne eivät johtaneet hakemukseen asti.

Keskiruokasen epäily antaa yhden viitteen siitä, mistä asia voi monessa muussakin kaupungissa kiikastaa: jos on aihetta epäillä, että valinnasta on jo pienessä paikallispoliitikkojen piirissä sovittu, ei papereita lähde edes liikkeelle. Toinen ongelma liittyy kaupunginjohtajan liikkumavaraan: hän on usein pikemminkin virkansa vanki kuin todellinen vaikuttaja. Tiukka talous, kunnallinen byrokratia ja poliittinen ohjaus rajoittavat hänen toimintamahdollisuuksiaan. Rovaniemellä on vielä ikioma paikallinen erikoispiirre: kaupungin ja maalaiskunnan suhde. Se on ainakin ulkoa katsoen on varsin erikoinen.

Rovaniemellä on jo vahvoja vaikuttajia, kuten maaherra Hannele Pokka, maakuntajohtaja Esko Lotvonen ja rehtori Esko Riepula. Kaupunginjohtajan pitäisi kuulua samaan sarjaan. Sellainen henkilö ehkä löytyy hakijoista, ehkä ei. Laajempi opetus kuitenkin on, että kunnan- ja kaupunginjohtajien valintatavoissa ja toimenkuvissa tuntuu olevan jotain pielessä kautta maan.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

9:48
Ikääntyneenä kotona asumiseen voi varautua – Oulussa järjestetään avoin seminaari aiheesta
9:23
Itsenäisyyspäivää juhlitaan Oulussa sinivalkoisella valaistuksella, kaupunki kehottaa järjestämään kahvihetkiä
9:00
Mika Kojonkosken projekti Kiinan mäkimaajoukkueen kanssa jatkuu Taivalvaaran maisemissa – "Suurin työtehtävämme on saada urheilijat rakastumaan mäkihyppyyn" Tilaajille
8:38
Tesla valitsi Euroopasta Berliinin – Suomikin havitteli aluksi jättimäistä akkutehdasta, mutta haku jatkuu yhä
8:17
Oululaiset villinnyt Coca-Colan joulurekka ei saavu Ouluun tänä vuonna
8:02
Lapin teillä erit­täin huono ajokeli - Useita rekkoja jumissa Ro­va­nie­men Sy­vä­sen­vaa­ras­sa, onnettomuus Tervolassa ja Muoniossa
8:00
Vuoden 2025 Oulun asuntomessualue alkaa hahmottua – Kilpailutöissä korostuvat uusi silta yli Hartaanselän ja yhteisöllinen ympäristö Tilaajille
21
Pohjantiellä sattui kolmen auton ketjukolari – ei loukkaantuneita
12
"Ruotsi ei ole rakettitiedettä" – Tartu härkää sarvista ja puhu, opastaa oululaislähtöinen kielilähettiläs Seppo Määttä
12
Uudet kaistat helpottavat Limingantullin liikennettä – uuden alikulun päällystys ja kivettäminen jäivät ensi kevääseen
11
Tänään neuvotellaan, mutta lakosta voi tulla erittäin pitkä – "Ihmiset tuntuvat täysin ymmärtävän, miksi lähdimme tai jouduimme työtaisteluun"
9
Voisiko uusi yliopistokampus nousta Oulun keskustan lähelle? Yliopiston rehtori esittää, että yliopisto ottaa kiinteistönsä uuteen syyniin – "Pelkäämme, että tilavuokrat nousevat niin kalliiksi, että ne alkavat haittaamaan yliopiston toimintaa" Tilaajille
9
Oululaiset villinnyt Coca-Colan joulurekka ei saavu Ouluun tänä vuonna
8
Kärpissä loistaneelle Ville Leskiselle lähtöpassit Färjestadista – ”Hän on rehellisesti sanottuna liian kallis"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihmisen pahuus

Ei ihminen jolla on psyyke tasapainossa tee kellekkää pahaa. Ei ei. Lue lisää...
Vai normaalia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image