Pääkirjoitukset

Rovaniemen surmien jäljet hirvittävät

Pääkirjoitukset 20.5.2008 0:00
Unknown
Kahden miehen ampumissurma ja yhden vakava haavoittuminen Rovaniemen keskustassa viikonlopulla pitää tutkia perin pohjin. Saadut tiedot ovat vielä niukkoja, mutta ne herättävät vakavia kysymyksiä.

Kosovosta vastikään kotiutunut rauhanturvaaja valikoi ilmeisesti uhrinsa täysin sattumanvaraisesti. Hänen motiiveistaan ei ollut maanantaina tietoa. Moni uutisia kauhisteleva ihmetteleekin, onko täysin satunnainen väkivalta lisääntynyt. Sen tilastollinen luokittelu lienee vaikeata, mutta väkivallantekojen nykyinen medianäkyvyys voi myös ruokkia vastaavia uusia tapauksia.

Rovaniemen surmista on vaikea sanoa, oliko kyse yhden ihmisen mielen sumenemisesta, osasta huolestuttavaa trendiä vai molempia. Kaikki tuntuu mahdolliselta.

Puolitoista vuotta Kosovossa palvelleen miehen kotiutusongelmista on esitetty osin ristiriitaisia käsityksiä. Puolustusvoimilta luulisi löytyvän tilastotietoa siitä, miten yleisiä mahdolliset masennukset ovat. Kotiinpaluu osin stressaavasta, jopa vaarallisesta ja myös tylsästä tehtävästä osaksi kotoista yhteisöä voi olla hyvin vaikeaa. Siihen ei myöskään valmenneta.

Niin "miehisissä" oloissa kuin kriisinhallintaoperaatiossa on vaikea ulkopuolelta puuttua masennukseen. Keskusteluapuun hakeutuminen on lopulta itsestä kiinni. Niin ei ehkä tarvitsisi olla. Ainakin voidaan kysyä, onko puolustusvoimissa tehty kaikki mahdollinen.

Kiistatonta on, että Suomi on Länsi-Euroopan väkivaltaisimpia maita ja että se kytkeytyy erottamattomasti viinankäyttöön. Päissään surmaaminen on kansallinen, ehkä suorastaan geneettinen erityispiirre. Vastaavaa ei löydy esimerkiksi Ruotsin tai Norjan tilastoista. Jo tuiki tavallinen viikonloppurähinöinti herättää kysymyksen, miksi ravintolat saavat olla auki pikkutunneille.

Yhtä itsestäänselvää on, että käsiaseiden helppo saatavuus on monesti omiaan ruokkimaan väkivaltaisia impulsseja. Suomessa on hurja asetiheys. Rovaniemen tapauksessa aseet olivat teon tekijän ulottuvilla. Toisaalta hänen ei tiedetä olleen mikään asehörhö vaan tavallinen, ilmeisen vastuullinen rauhanturvaaja, joka piti tehtäväänsä Kosovossa mielekkäänä.

Rovaniemen tapauksesta on tällä hetkellä mahdoton vetää yhteyttä vaikkapa Jokelaan tai Myyrmanniin. Jokelan joukkosurman yhteydessä pidettiin kuitenkin teoriassa selvänä, että esimerkki voi osaltaan vaikuttaa epätoivoisen ihmisen mielessä. Viime viikonlopun uhriluku olisi saattanut olla vielä suurempi.

paakirjoitus@kaleva.fi

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Ei mielestäni tälläisten tekojen syynä ole esim.aseiden saatavuus eikä humalatilat.Yhteiskuntamme pitäisi tulla avoimemmaksi ja toisia ymmärtäväisemmäksi.Keskustelua kaikista asioita paljon enemmän ja toisten kuunteleminen ja ilojen vaihtoehtoisesti surujen jakaminen keskenämme olisi suotavaa.Mentaliteetin muutosta tarvitaan ja kyllä se on siihen suuntaan menossa mutta aivan liian hitaasti.Tämä muutos on kaikista kiireellisin yhteiskunnassamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä kirjoituksessa syyllistytään törkeään kiihotukseen kansanryhmää vastaan. Kirjoittaja ja päätoimittaja eivät tästä tuomiota saaneet. Halla-aho vaihtoi suomalaisen tilalle somalin ja tappamisen tilalle ryöstelyn ja loisimisen. Tuomio tuli. Oikeuslaitos ei siis ole tasapuolinen tai puolueeton.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halla-ahon tapaukseen en ole syvällisemmin paneutunut mutta eikö hänen kirjoitukset ole kirjoitettu ennen hänen työskentelyä eduskunnassa joten asiaa ei olisi saanut edes ottaa esille tähän aikaan kuuluvaksi.Lapellista ja kallista ajan haaskausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

7:00
Muistatko sähäkät kasarikikkarat? Permanentit tekivät taas paluun, mutta moni asia on nyt toisin, sanovat kampaajakonkarit Tilaajille
7:00
Suomen viimeaikaista jätepolitiikkaa ja -lainsäädäntöä ei voi pitää onnistuneena Lukijalta
7:00
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
7:00
Muhoslaisen Benjam Myllyselän oppilaat haastoivat maailman johtajat ilmastoasioista jo vuosikymmeniä sitten – "Mitä suurempi viskaali, sen paremmin ne ottavat lasten yhteydenotot huomioon" Tilaajille
7:00
Valmennuskursseja markkinoidaan pian jo yläkoululaisille – yksityisopetus lisääntyy, mutta aasialainen pikkulasten koulutus on vielä kaukana Tilaajille
6:22
Yön uutiskooste – Savon Sanomat: Siilinjärvi vaatii Attendolta selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta
6:00
Vanhuksen väkivaltaisuuteen vastataan osaamisella – taitava hoitaja osaa lukea muistisairaan käytöstä ja ennakoida tilanteita Lukijalta
17
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
8
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
7
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
5
Kiimingin Jokirannan koulukaava etenee, lukion ja kirjaston rakennukset osoitetaan suojeltaviksi
4
Raahen Laivan kultakaivoksella alkamassa yt-neuvottelut, neuvottelujen piirissä alle 50 henkilöä
3
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille
3
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

254 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Vuokralla asumisen helppous

Töistä hautaan, no kukin tavallaan. Lue lisää...
Kx

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image