Pääkirjoitukset

Rovaniemen surmien jäljet hirvittävät

Pääkirjoitukset 20.5.2008 0:00
Unknown
Kahden miehen ampumissurma ja yhden vakava haavoittuminen Rovaniemen keskustassa viikonlopulla pitää tutkia perin pohjin. Saadut tiedot ovat vielä niukkoja, mutta ne herättävät vakavia kysymyksiä.

Kosovosta vastikään kotiutunut rauhanturvaaja valikoi ilmeisesti uhrinsa täysin sattumanvaraisesti. Hänen motiiveistaan ei ollut maanantaina tietoa. Moni uutisia kauhisteleva ihmetteleekin, onko täysin satunnainen väkivalta lisääntynyt. Sen tilastollinen luokittelu lienee vaikeata, mutta väkivallantekojen nykyinen medianäkyvyys voi myös ruokkia vastaavia uusia tapauksia.

Rovaniemen surmista on vaikea sanoa, oliko kyse yhden ihmisen mielen sumenemisesta, osasta huolestuttavaa trendiä vai molempia. Kaikki tuntuu mahdolliselta.

Puolitoista vuotta Kosovossa palvelleen miehen kotiutusongelmista on esitetty osin ristiriitaisia käsityksiä. Puolustusvoimilta luulisi löytyvän tilastotietoa siitä, miten yleisiä mahdolliset masennukset ovat. Kotiinpaluu osin stressaavasta, jopa vaarallisesta ja myös tylsästä tehtävästä osaksi kotoista yhteisöä voi olla hyvin vaikeaa. Siihen ei myöskään valmenneta.

Niin "miehisissä" oloissa kuin kriisinhallintaoperaatiossa on vaikea ulkopuolelta puuttua masennukseen. Keskusteluapuun hakeutuminen on lopulta itsestä kiinni. Niin ei ehkä tarvitsisi olla. Ainakin voidaan kysyä, onko puolustusvoimissa tehty kaikki mahdollinen.

Kiistatonta on, että Suomi on Länsi-Euroopan väkivaltaisimpia maita ja että se kytkeytyy erottamattomasti viinankäyttöön. Päissään surmaaminen on kansallinen, ehkä suorastaan geneettinen erityispiirre. Vastaavaa ei löydy esimerkiksi Ruotsin tai Norjan tilastoista. Jo tuiki tavallinen viikonloppurähinöinti herättää kysymyksen, miksi ravintolat saavat olla auki pikkutunneille.

Yhtä itsestäänselvää on, että käsiaseiden helppo saatavuus on monesti omiaan ruokkimaan väkivaltaisia impulsseja. Suomessa on hurja asetiheys. Rovaniemen tapauksessa aseet olivat teon tekijän ulottuvilla. Toisaalta hänen ei tiedetä olleen mikään asehörhö vaan tavallinen, ilmeisen vastuullinen rauhanturvaaja, joka piti tehtäväänsä Kosovossa mielekkäänä.

Rovaniemen tapauksesta on tällä hetkellä mahdoton vetää yhteyttä vaikkapa Jokelaan tai Myyrmanniin. Jokelan joukkosurman yhteydessä pidettiin kuitenkin teoriassa selvänä, että esimerkki voi osaltaan vaikuttaa epätoivoisen ihmisen mielessä. Viime viikonlopun uhriluku olisi saattanut olla vielä suurempi.

paakirjoitus@kaleva.fi

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222

 

MAINOS

Kommentoi

Ei mielestäni tälläisten tekojen syynä ole esim.aseiden saatavuus eikä humalatilat.Yhteiskuntamme pitäisi tulla avoimemmaksi ja toisia ymmärtäväisemmäksi.Keskustelua kaikista asioita paljon enemmän ja toisten kuunteleminen ja ilojen vaihtoehtoisesti surujen jakaminen keskenämme olisi suotavaa.Mentaliteetin muutosta tarvitaan ja kyllä se on siihen suuntaan menossa mutta aivan liian hitaasti.Tämä muutos on kaikista kiireellisin yhteiskunnassamme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä kirjoituksessa syyllistytään törkeään kiihotukseen kansanryhmää vastaan. Kirjoittaja ja päätoimittaja eivät tästä tuomiota saaneet. Halla-aho vaihtoi suomalaisen tilalle somalin ja tappamisen tilalle ryöstelyn ja loisimisen. Tuomio tuli. Oikeuslaitos ei siis ole tasapuolinen tai puolueeton.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Halla-ahon tapaukseen en ole syvällisemmin paneutunut mutta eikö hänen kirjoitukset ole kirjoitettu ennen hänen työskentelyä eduskunnassa joten asiaa ei olisi saanut edes ottaa esille tähän aikaan kuuluvaksi.Lapellista ja kallista ajan haaskausta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

307 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalainen miljardööri lahjoittajana

Tämä uutinen on kyllä monella juttutupalaisella erittäin hankalasti uskottavissa, kun täällä on vuosikaudet tiedetty, et... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

7.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image