Pääkirjoitukset

Rohkea veroesitys Sitralta – il­mas­to­ta­voit­teet voivat lisätä työpaikkoja

Pääkirjoitukset 23.4.2019 6:00
Pääkirjoitus

Verotus tiedetään tehokkaaksi tavaksi muuttaa kulutustottumuksia ympäristön kannalta kestävämpään suuntaan. Sitra on julkistanut selvityksen, jonka laskelmat osoittavat verotuksen myönteiset keinot ilmastokriisin ratkaisemisessa.

Sitra on kartoittanut, kuinka tehokas keino verotuksen suuntaaminen voisi olla ilmastokriisin ratkaisemisessa ja talouden ohjaamisessa kestävämpään suuntaan.

Viime viikolla julkaistussa laskelmassa Sitran työryhmä arvioi, että Suomeen voisi tiukoista ilmastotavoitteista huolimatta syntyä kymmeniätuhansia uusia työpaikkoja, jos päästöihin puututtaisiin verouudistuksella.

Mikäli Sitran tulevaisuusmallinnus pitää vaikkapa vain osittain paikkansa, ilmastotavoitteet eivät veisi Suomesta työpaikkoja kuten on peloteltu.

Kestävän kehityksen verouudistukseksi nimetyllä selvityksellä on selkeä viesti tuleville hallituksille: verotusta kannattaa siirtää työn ja yritystoiminnan verotuksesta kohti päästöjen ja luonnonvarojen käytön verotusta.

Ajatus ei ole mitenkään kumouksellinen, mutta uutta on työryhmän tapa perustella veromuutoksen tulokset erilaisin mallinnuksin. Niiden avulla on saatu esille uhat ja mahdollisuudet.

Peruskuvio on selkeä. Työntekijälle jäisi palkasta enemmän käteen kevyemmin puraisevan tuloverotuksen jälkeen. Mutta samalla vastuu kestävämmästä kuluttamisesta ja ympäristön huomioon ottamisesta arjen tasolla siirtyisi kotitalouksille.

Vastuuta tehostaisi, että saastuttavimpia energiamuotoja ja ilmastoa enemmän rasittavia hyödykkeitä verotettaisiin nykyistä rankemmin.

Näin esimerkiksi polttomoottoriautolla ajaminen, lentomatkailu tai lämmittäminen fossiilisilla polttoaineilla kallistuisi tuntuvasti. Kuluttaja voisi keventää taakkaansa siirtymällä ilmaston kannalta edullisempiin liikkumis- ja lämmitystapoihin.

Sitrassa tehty veroesitys on samansuuntainen kuin teollisuusmaiden OECD-järjestön, Euroopan komission ja Maailmanpankin suositukset verotuksen painopisteen muuttamiseksi.

Tutkimustyöryhmää vetäneen kansantaloustieteen tohtori Saara Tammisen mukaan verouudistuksella voidaan saavuttaa noin kymmenen prosentin päästövähennykset vuoteen 2030 mennessä.

Suomi on ilmoittanut mitoittavansa ilmastotoimensa 1,5 asteen lämpenemistavoitteeseen. Se edellyttäisi päästöjen patoamista 60 prosentilla vuoden 1990 tasolta runsaassa kymmenessä vuodessa.

Remonttiesityksen julkistus kannatti jättää hallitustunnustelujen aattoon. Verouudistus ilmastotavoitteineen olisi varmasti aiheuttanut railakasta keskustelua osuessaan eduskuntavaalikampanjointiin ja puheenjohtajien vaalitentteihin. Tuloksena olisi saattanut olla koko esityksen repiminen näytösluonteisesti kappaleiksi.

Nyt selvitys toimii harkittuna pohjapaperina, joka tarjoaa avauksia niin kestävään kehitykseen kuin kestävään veropohjaan.

Toivottavasti mietintöön tartutaan. Suomeen tarvitaan verouudistus, joka suunnitellaan toteutettavaksi vastuullisesti useammalla vaalikaudella ja ilman sote-hankkeesta tuttua puoluepukarointia.

MAINOS

Kommentoi

Uusiutuvalla polttoaineella ajava polttomoottoriauto on ympäristöystävällisempi kuin sähköauto. Uusiutuvan dieselin veron muuttamisella fossiilista edullisemmaksi voitas aloittaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on totta, mutta koska tuotanto on yksittäisen yhtiön hallussa, ei veroetu tule käymään päinsä vasemmistolle, koska joku pääsisi hyötymään ympäristöystävällisyydestä. Pitää olla valtiovetoista, että kelpaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eli mitä hyötyä tuosta veroalesta on,jos verotusta siirretään esim. energiaan. Ei kaikilla ole varaa muuttaa lämmitysmuotoa muuksi tai ostaa sähköautoa, mikä on jo melko turhake sinällään. Se vain on niin helppo todeta paperilla, että kun näin tehdään, on asiat hyvin. Täällä ei polkupyörällä kovin pitkälle päivässä pääse. Kyllä kuulostaa taas melko nyhräämiseltä tuollainen tutkimus. Vielä noinkin rohkea toteamus, että saattaa lisätä työpaikkoja, melko varmanoloisella pohjalla ollaan. Eihän tässä ilmastonmuutosta ole kukaan väheksymässä. Ainoastaan sitä, että täällä on taas alkanut mopo keulimaan, kun muistetaan, että vaikka Suomi olisi aivan autiomaata, sillä ei olisi mitään vaikutusta ilmaston muutokseen. Olisi hyvä muistaa tämäkin fakta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sääntösuomi tekee taas hankalaksi meijän pienitulosten työssäkäynnin kun kiristetään autoilun verotuksia.. Se on sitten sama jäähä pois töistä lopettaa ne kokonaan niin enemän jää rahaa kuukauvessa elämiseen..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tehokkain tapa hillitä ilmastonmuutosta ja luonnonvarojen tuhlausta on Säännöstely eli kaikki tuotteet ja palvelut saa vain kupongilla, joita on käytettävissä rajoitettu määrä päivittäin, kuukausittain ja vuosittain. Nykyisin säännöstelykortit voivat olla digitaalisia, helppo valvoa kulutusta ja ohjata myös tuotteiden ja palveluiden tuottajia. Säännöstelyä on jo kokeiltukin käytännössä sodan aikana, hyvin toimii. Haittapuolena on mustanpörssin kauppa ja nykyisin myös tuoteväärennökset. Ratkaisut maapallomme ja kansakuntamme ongelmiin ovat hyvin hyvin yksinkertaisia, jos halutaan tuloksia. Turha näperrellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Turha näperrellä" eli aletaan jakaa ilmaisia köysiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Köyden pitää olla luonnonkuitua, biodynaamisesti viljellystä kuitukasvista. Lisäksi pitää olla valittavissa köyden tyyppi: lyhyt pudotus tai pitkä pudotus, joka on riippuvainen ihmisen painosta. Pitkää köyttä käyttäviä ei syrjiä ja nimitellä luonnonvarojen tuhlaajiksi, kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia köyden käyttäjiä. Luonto huolehtii jälkien siivoamisesta, syntyy paljon maatuvaa ainesta ja kasvihuonekaasuja, kasvikunta kiittää. Jotenkin tulee mieleen Pentti Linkolan ajatukset, kuinka maapallo pelastetaan ihmiskunnan aiheuttamalta luonnonkatastrofita. Köysien jakaminen ihmisille ei ole hänen ajatuksissa ollut, nälänhädästä ja atomipommin käytöstä olen kuullut puhuttavan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuluttajan ei ole helppo keventää taakkaa siirtymällä ilmaston kannalta edullisempaan liikkumismuotoon. Polttomoottoriautot on halpoja, sähköautot älyttömän kalliita(käytettynä). Sähköautoilla ei voi ajaa kuin max 400 km ja sitä ei voi ladata missä vain. Pitäisi tekniikan kehittyä ja sähköautojen halpua roimasti että olisi kuluttajan kannalta edullista ajaa sähköautolla. Sähkön hinta nousisi myös varmasti koska sähköverkkoa tulee vahvistaa nousevan kulutuksen ansiosta. Kuka jaksaa odotella hitaalla latausnopeudella nykypäivänä kun on kiire muutenkin? Pikalaturi omakotitaloon vaatii uuden syötön tai talon kylmäksi latauksen ajaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisätyölle korkean progression kautta rätkäisty haittavero on tällä hetkellä niin järjetön, ettei viitsi tehdä yhtään enempää kuin on ”pakko”. Kannattaa senkin puolesta laskea, niin saadaan julkinenkin talous samalla kuntoon kun verokertymä kasvaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ilmastokriisi on totta. Kriisi tässä on se, että kansainvälinen eliitti todellakin yrittää levittää sudotieteeseen perustuvia valheitaan. Eliitti himoitsee kaiken kattavaa hiilidioksidiverosysteemiä joka antaisi heille työkalut verottaa aivan kaikkea. Ei nimittäin ole asiaa mihin ei voitaisi hiilidioksidia liittää. Ihmiset ja eläimet hengittävät ja uloshengityksessä tulee hiilidioksidia. Eliitti onkin jo hyökännyt lehmiä vastaan.

Mutta huoli pois, sillä tällä huuhaalla ei ole tulevaisuutta. Huhtikuun alussa Yhdysvalloissa demokraatit veivät tämän vastaavaan ilmastopaketin (green new deal) senaatin käsiteltäväksi ja senaatin äänestyksessä lakipaketti sai tasan nolla ääntä. Se oli ensimmäinen kerta yli 100 vuoteen kun joku ehdotus ei saanyt yhtään ääntä.

Eli vouhottaa voi niin paljon kuin haluavat, mutta tosi paikan edessä tuo huuhaa ei etene ja hyvä niin. Ilmastonmuutos on todellakin totta ja se on luonnollinen ilmiö. Ilmastonmuutos on mitä positiivisin asia eikä ihmisen tule edes yrittää sen etenemisen muuttamista. Onneksi ei ole edes mahdollista ihmisen vaikuttaa ilmastonmuutokseen, sillä jos olisi, niin ihminen olisi jo varmaan tuhonnut koko maapallon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Käykääpäs varsin katsomassa noita Sitran sivuja. Sielä sitä piisaa johtajia ja asiantuntijoita. On siellä näköjään yksi harjoittelijakin, joka ilmeisesti tekee kaikki työt, jotta nämä johtajat saavat keskittyä johtamiseen. Tottahan toki nämä johtajat ehdottavat, että verotuksen painopiste siirretään kulutukseen, jotta heidän oma verotuksensa kevenisi. Tämän asian huomaamiseksi ei tarvitse olla edes johtava asiantuntija, joita Sitrassa on pilvin pimein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Väestönkasvu on suurimpana ongelmana luonnollisesti ensimmäinen asia, mikä on verotuksellisesti saatava aisoihin, joten kaikki sitä tukevat ja edistävät ja siihen houkuttelevat yhteiskunnan tuet ja mekanismit on ensimmäisenä lopetettava. Suomi voi näyttää tässäkin asiassa esimerkkiä muulle maailmalle, ellei meillä ole jotain (tabuina vaiettavia) kansallisia, rodullisia tai uskonnollisia menestymistavoitteita muiden kanssa kilpaillessa (niinkuin kaikilla muillakin on). Jatkuva taloudellinen kasvu on sentään ymmärretty haitalliseksi ja siihen voidaan puuttua.

Toisaalta pyramidihuijauksemme romahtaa, eikä meitä kallisarvoisia ole kukaan palvelemassa minimipalkalla kun vanhenemme, ellei meidänkin väestömäärämme koko aikaa kasva, mutta voisiko asioista edes joskus keskustella ihan rehellisesti. Vai mitä osaoptimointia nyt oltaisiin tekemässä ja kenen kaverin hyödyttämiseksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäli vanhat merkit pitävät paikkansa, niin nykyisen verotuksen lisäksi tulee Sitran malli. Valtio ei ole koskaan luopunut mistään osasta veromuodoista, vaan aina on tullut uusia entisten lisäksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

eihän tässä mitään uutta. Kokoomuksen ja muun oikeiston tavoitteena on aina ollut hyvätuloisten verotuksen keventäminen ja siirtyminen sosiaalisesti epäoikeudenmukaisiin välillisiin veroihin . Nyt sama sonta on kääritty ilmasto-pakettiin. Ajatushautomot taustalla osaavatt kyllä kehitellä keinoja vastustajien mustamaalaamiseen kuten tulemme näkemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomennettuna:
palele köyhä vuokrakämpässäs kun se syöttötariffilla tuettu, ulkomaalaisyrityksen rakentama, ulkomaalaisomisteinen tuulimylly ei tuotakaan sähköä ulkomaalaisomistuksessa olevaan sähköverkkoon helmikuun pakkasilla. Katolla olevien, tuontitavaraa olevien aurinkopaneelien päälläkin on metri lunta. Tosin, eipä ne kyllä pimeässä muutenkaan paljoa tuottaisi. Katotaan uudemman kerran huhtikuussa, sitte alkaa radioki taas kuulumaan.

Bensa ku maksaa 5-10 €/l, niin ei enää köyhät teitä kuluta. Mukava sitten rikkaimman 10 %:n ja nomenklatuuran niillä ajella ku ei oo ruuhkia.

Ristus ku pitiki syntyä tänne Suomeen, maahan joka on syyllinen kaikkeen kurjuuteen maailmassa, ja jonka kansalaiset joutuvat kaiken maksamaan Mukaanlukien ilmastonmuutos. Joka muuten on edelleen kiistanalainen.

Rehellisyyden nimissä täytyy toki myöntää, että Sitra on tavallaan oikeassa. Työpaikkoja kyllä syntyy -- nimittäin ulkomaille, josta nämä meidän ilmastohumppaan höyrähtäneet kaahottajat ostavat ihan kaiken mitä ilmasto-, bio-, kestävä-, jne etuliitteillä keksitään myytäväksi asettaa.
Myyjät nauravat koko matkan pankkiin. Kaahottajilla hyvä mieli kun on "näytetty esimerkkiä" ja oltu "kokoaan suurempi". Ristus.
Veronmaksajat itkevät ja maksavat karnevaalin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olipa taas jälleen yllättävä selvitys.
Kevennetään tuloverotusta, muka ja korotetaan kulutusveroja roimasti ja keksitään taas uusia veromuotoja.
Elikkä täällä pohjoisessa asuvat kärsivät eniten.
Täytyy olla auto ja taloakin on lämmitettävä. Hohhoijaa

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaupunkilaiset "hienot ihmiset" päättävät meidän asioista. Heillä on kaukolämpö, julkinen lähiliikenne ja kilpailevat kaupat? Sitten he tekevät muka eettisesti kestäviä valintoja meidän muidenkin edestä...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se helppo puhua helsingistä. Miksi muualla asujat joutuu maksamaan sitran ajamat jutut. Sitra haluatteko suomalaisille saman kohtalon kuin,
Brasilian slummi kaupungit ja niitä slummeja on ympäri maapalloa suur kaupunkien laidassa. Ihmiset joutuu muuttamaan kun ei ole varaa asua siellä
Missä on paras asua. Kaupungit lämmittää ilmastoa paljon enemmän kuin maaseudulla asuminen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suursäästöihin joudutaan jokatapauksessa, joten otin itse varaslähdön jo eilen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

0:07
Kreikka järjesti myöhäisillan ottelussa yllätyksen – voitto Liechtensteinista riittää Suomelle EM-kisapaikkaan
15.10.
Kun yksi meni sisään, Teemu Pukki päätti tehdä toisen maalin samalla tavalla – Huuhkajat on nyt voiton päässä EM-kisapaikasta Tilaajille
15.10.
Mika Nurmela hehkui tyytyväisyyttä Huuhkajien voiton jälkeen, mutta kiisti tuhonneensa päävalmentaja Kanervan lippalakin
15.10.
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
15.10.
Oulun Kiviniemeen tulee pätkä uutta raidetta, jota pitkin malmijunat ajavat Kainuusta suoraan etelään – Heikkilänkankaalle rakennetaan kilometrin pituinen sivuraide
15.10.
Kärppien ja Skellefteån kohtaaminen ratkesi vasta voittolaukauskilpailussa – katso kuvia ottelusta
15.10.
Säveltäjäkonkari Kaj Chydenius: "Jos teen sata laulua, ja niistä vaikkapa neljä ovat hyviä, loput 96 huonoa eivät haittaa tippaakaan"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yön aikana Kainuun maakunnassa ja Koillismaalla sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio, Kemijärvi, Salla, Pelkosenniemi ja Savukoski lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kenelle ilmainen ruokakassi kuuluu ?

Ilmainen ruoka kuuluu jokaiselle joka kehtaa sellaisen käydä noutamassa. Se on kuitenkin selvää säästöä vaikka rahaa ruo... Lue lisää...
Dick Nordic

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image