Pääkirjoitukset

RKP:n kosiomatka alkoi Oulusta

RKP:n puheenjohtaja on Anna-Maja Henriksson ja muu puolueväki kokousti Oulussa. KUVA: Jukka Leinonen
Pääkirjoitukset 29.5.2018 6:00
Pääkirjoitus

Suomen ruotsalainen kansanpuolue RKP haluaa uusia äänestäjiä vanhojen kannattaja-alueidensa ulkopuolelta.

Puolue kosiskelee nyt avoimesti kaikkia liberaalisti ajattelevia kansalaisia riveihinsä. Toimintaa pitäisi pystyä avaamaan myös suomeksi.

Suomen ruotsalainen kansanpuolue RKP haluaa kasvaa perinteisiä kannattaja-alueita laajemmalle ja saada uusia liberaaleja arvoja kannattavia äänestäjiä suomenkielisestä väestöstä. Tämä oli asia, joka tuli hyvin selväksi Oulussa viikonvaihteessa pidetyssä RKP:n puoluekokouksessa. Pelkästään Oulun valinta kokouspaikaksi oli viesti kosiomatkan alkamisesta.

Puolueen puheenjohtajaksi kolmatta kertaa valitun Anna-Maja Henrikssonin näkemys RKP:n äänestäjäpotentiaalista pitää periaatteessa paikkansa. Arvoliberalismi on monissa puolueissa haalistunut hailakaksi koventuneen ilmapiirin takia tai puuttuu kokonaan.

Oulun, Tampereen, Kotkan, Jyväskylän, Porin ja Lahden kaltaiset kielisaarekkeet keskellä suomenkielisiä alueita ovat RKP:lle luontevia tukikohtia. Eri asia on, miten puolue onnistuu tavoitteissaan.

RKP on kansalaisten silmissä yhä vahvasti kielipuolue, joka ajaa ruotsinkielisen kansanosan etuja. Tämä vaikutelma välittyy puolueesta, jota perussuomalaiset ja siniset ovat käyttäneet hyväksi retoriikassa ”pakkoruotsia” vastaan.

Puolue on tällä vaalikaudella joutunut opettelemaan elämää oppositiossa. RKP:llä oli vuosikymmeniä vakiopaikka hallituksessa riippumatta siitä, miten se menestyi vaaleissa. RKP:ssa oli lisäksi tapana kinastella keskenään yksittäisten tavoitteiden toteutumisesta. Oppositioaika on avannut silmät huomaamaan, että vain hallituksessa voi vaikuttaa.

RKP ei halua jäädä seuraavasta hallituksesta pois. Puolue toistaa nyt mantran lailla olevansa rakentava ja vastuullinen sillanrakentaja, vaikka myös kielikysymys pysyy asialistalla. Koska hallitusvalta ei tule enää kuin Manulle illallinen, puolueessa on ymmärretty, että pääsy valtaan edellyttää kasvua.

Puolueen kannatus on viiden prosentin tuntumassa. Kasvupotentiaali on pääosin suomenkielisessä väestössä. Puolueen toimintaa pitäisi pystyä avaamaan suomeksi ja muilla kielillä. Kasvaakseen RKP:n on saatava lisää ehdokkaita listoille ja läpi muualtakin kuin ydinalueiltaan.

Osa imagonmuutosta on RKP:n tavoite muuttaa eduskunnan istumajärjestystä niin, että paikat salissa heijastaisivat tämän päivän poliittista todellisuutta. Jako oikeistoon ja vasemmistoon ei välttämättä enää päde, vaan puolueita voi tarkastella myös liberaalisuuden ja konservatiivisuuden asteikolla.

RKP painottaa, että ideologisesti puolueen paikka on keskemmällä, ei äärioikealla. Tässä on perää. RKP on useissa kysymyksissä liberaalimpi kuin muut keskustaoikeistolaiset puolueet, vaikka talouspolitiikassa olisi yhteistä pintaa. Vastaavasti vihreiden ja vasemmistopuolueiden kanssa löytyy yhteisiä liberaaleja arvoja, mutta eroja on talouspolitiikassa.

Oulun puoluekokous oli lähtölaukaus pyrkimyksille kasvattaa puoluetta. Todistaakseen aikeensa RKP joutunee jossain vaiheessa pudottamaan nimestään sanan ruotsalainen vakuuttaakseen äänestäjät. Matkasta kansanpuolueeksi voi tulla pitkä. Kasvu on silti ainoa keino, muuten puolue näivettyy.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

53
Oulun Allas Sea Poolin suunnitelmat ovat valmiit – Kiikeliin rakennetaan kolme allasta, kaksi saunaa ja erillinen ravintolarakennus
50
JHL julisti ylityö- ja vuoronvaihtokiellon – "Olemme valmiita laajentamaan työtaistelutoimia, jos hallitus ei peräänny"
39
Työttömyysaste laski Pohjois-Pohjanmaalla alle 10 prosentin – edellisen kerran sama tilanne vuonna 2012
36
Oulun kaupungille 18,2 miljoonan potti Technopoliksen osakekaupasta – vähentää lainatarvetta
28
Oulun Allas Sea Pool innostaa ja huolettaa – suunnitelmia esiteltiin tiistaina Pakkalan salissa
18
OP aloittaa massiiviset yt-neuvottelut keskuskonsernissaan – neuvottelut eivät koske OP-ryhmän osuuspankkeja
15
Saariselältä löytyi kaksi isoa kultahippua yli sata vuotta vanhan Everstin kuilun vierestä – tuhannet retkeilijät seisseet päällä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinisilmäinen Suomi ja tonnttikaupat

163 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

"Jos itseä köyhyys ei millään tavalla kosketa, ei siitä puhumista pidä leimata köyhyyttä kokevien turhaksi valittamiseks... Lue lisää...
Tähtitenava

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

25.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image