Pääkirjoitukset

Rinteen hallitus aikoo työllisyyttä kasvattamalla tehdä melkein mahdottomasta mahdollisen – jakaa hyvää kansakunnalle ja tasapainottaa vielä taloudenkin

Antti Rinteen hallitus aikoo lisätä valtion menoja 1,2 miljardin edestä.
Pääkirjoitukset 4.6.2019 6:00
Pääkirjoitus

Antti Rinteen hallitus aikoo lisätä valtion menoja roimasti. Lisämenojen käyttökohteita on paha moittia. Talouden pohjan kesto riippuu kuitenkin pitkälle työllisyysasteen kehityksestä.

Juha Sipilän (kesk.) hallituksen vaihtuminen lähipäivänä Antti Rinteen (sd.) ministeristöön merkitsee paljon muutakin kuin kasvojen vaihtumista valtioneuvoston kuvagalleriassa. Edessä on muutos kohti vasemmistolaisempaa jakopolitiikkaa.

Selvimmin tämä näkyy tulevan hallituksen suunnittelemissa menolisäyksissä. Pysyviä lisämenoja per vuosi tulee yli 1,2 miljardin euron edestä. Tulevaisuusinvestoinniksi kutsuttaviin kertaluonteisiin menoihin suunnataan peräti kolme miljardia euroa hallituskauden aikana.

Menoja lisäävät esimerkiksi vanhustenhuollon hoitajamitoituksen tiukennus, lääkärien määrän lisäys terveyskeskuksissa, poliisien määrän kasvattaminen, pienimpien eläkkeiden nosto, väylärahojen korotus ja toisen asteen koulutuksen muutos maksuttomaksi.

Hallituksen politiikan keskeisiä painotuksia kuvaa, että sana koulutus esiintyy eri muodoissaan hallitusohjelmassa yli 150 kertaa ja sana ilmasto yli sata kertaa.

Hallitusohjelmalla pyritään sen alaotsikon perusteella sosiaalisesti, taloudellisesti ja ekologisesti kestävään yhteiskuntaan. Kun kontrasti edellisen hallituksen menoleikkauksiin on raju, peruskysymys kuuluu, millä kaikki rahoitetaan. Samaan aikaan julkinen talous luvataan kääntää tasapainoon viimeistään vuonna 2023.

Pysyviä lisämenoja hallitus aikoo kattaa pitkälle lisäveroilla kuten korottamalla tupakkaveroa ja polttoaineveroja. Keskeisimmäksi keinoksi tulojen lisäämiseksi hallitus mainitsee työllisyyden vahvistamisen. Työllisyysastetavoite on asetettu 75 prosenttiin, mihin tarvitaan noin 60 000 uutta työpaikkaa. Jos ja kun työllisyys vahvistuu, julkinen talouskin oikenee ja monet kansalaisenkin ongelmat hellittävät.

Hallituksen onnistumista tullaan mittaamaan pitkälle tämän tavoitteen toteutumisen kautta. Kannustavana – tai kiusallisena – vertailukohtana on se, että Sipilän hallitus ylitti oman työllisyystavoitteensa.

Iso kysymys on myös se, mitä uusi hallitus tekee, jos suhdanteet kääntyvät synkiksi ja työllisyyden kasvu jämähtää. Käänteen uhka ei ole vain teoriaa.

Tässä Rinteen tulevan hallituksen linjaus on kiinnostava. Se luottaa perinteiseen elvytykseen ja aikoo toteuttaa tarpeen vaatiessa niin sanottua vastasyklistä talouspolitiikkaa: lisätä yskivän talouden kierroksia valtion menoja lisäämällä.

Vakavassa suhdannetilanteessa operointiin varaudutaan enimmillään miljardilla eurolla. Tällainen poikkeusolojen mekanismi on Suomessa uusi.

Tuo raha olisi todennäköisesti puhtaasti uutta velkaa. Toisaalta valtion menojen kiristämiselläkään ei Suomi ole syvistä taantumista noussut.

Uuden hallituksen synty viiden puolueen voimin näyttää täysin varmalta. Esimerkiksi vasemmistoliiton Li Anderssonin puheissa ei ollut tästä epävarmuuden häivääkään.

Vasemmistoliiton ensi yönä päättyvä jäsenäänestys onkin turha manööveri. Puolueella on demokraattisesti valittu johto, jolla pitää olla valtuudet tehdä isojakin päätöksiä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (73)

Montakohan työpaikkaa Rinteen hallitus saisi ottamalla 10 miljardia on10 000 miljoonaa velkaa neljässä vuodessa, eli saman verran kuin Porvarihallitus otti, jopa nousukauden aikana, väittivät saaneen 140 000 uutta työpaikkaa.
Muistelen että kun porvarihallitu alpitti oli alle n. 300 000 työtöntä ja kun lopetti vielä 250 000 työtöntä, kortistosta siivottiin sieltä turhaan olevat sairaat yms. kymmenoä tuhansia. Näyttää aika oudolta Porvarihallituksen alussa olisi työttömyyden pitänyt olla vähintään 400 000, oikeasti kortistosta siivottiin turhat pois ja uusia työpaikkoja ei tullut yhtään, korkeintaan 10 000-50 000 maksimissaan, kun samaan aikaan irtisanottiin.
Nyt ei saa ottaa 2,5 miljardia velkaa vuodessa kuten edellinen teki, Perussuomalaiset ja Kokoomus on nyt sitä mieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paremmat olot minkillä on tarhassa kuin luonnossa, jos jotain niin häkin kokoa olisi voinut kasvattaa sivusuunnassa 30-40 cm. Seuraavaksi Norjassa kielletään metsästys, ensin vesilintujen koska niistä jää noin puolet haavoittuneina kitumaan, sitten kalastus. Suomessa riittäisi että hirvenmetsästystä lisättäisiin koska hirvet tekevät paljon vahinkoa nuorille metsille ja aiheuttavat paljon kolareita joissa menehtyy kymmeniä ihmisiä vuodessa, turhaan. Hirvien määrää pitäisi Suomessa pienentää ainakin 50 %, ja tehdä laki jolla porot määrätään tarhoihin. Porot aiheuttavat satojen tuhansien eurojen ellei miljoonien vahingot yksityisille ihmisille joka vuosi. Ne sotkevat toistuvasti vilja- ja rehupellot, yksityisten ihmisten pihat ja puutarhojen istutukset, perunapellot ja aiheuttavat paljon turhia kolareita, sekä auto- että junaonnettomuuksia, eikä porojen omistajat tai paliskunnat korvaa yhtään mitään, vaikka poro on tuotantoeläin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän sitä voidaan luvata vaikka kuu taivaalta, mutta eihän se vappu satanenkaan ollut totta. Samaa meno kuitenkin jatkuu ja kansa uskoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitään ei saavuteta ellei yritetä! Taloustieteen kuppikunnat esittävät kaikkia hyviä oppeja maan talouden kohentamiseksi, mutta maan talous saadaan kohenemaan vain työnteolla ja se vaatii investointeja. Rinteen hallitusohjelmaan sisältyy työllisyys ja investoinnit. Töihin!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteen hallituksen pääasiallinen keino laittaa asioita kuntoon on haaveilu...velaksi haaveilu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä antaa vähästä, paha ei paljostakaan. Vaan jos hyvä antaa velaksi, vaikkakin hyviin kohteisiin, niin tulee karut ajat, kun velat lankeaa maksettavaksi. Nalle Walhströmista ja hänen sanomisistaan jokainen voi muodostaa oman mielipiteensä, mutta hänen esittämä ajatus kansasta, jota lahjotaan sen omilla rahoilla, tulee vielä meidän kaikkien eteen. On se vain ällistyttävää, ettei muualla Euroopassa tapahtuneita yhteiskunnallisia ja taloudellisia haaksirikkoja osata ottaa täällä opikseen. Täytyy ajaa oma alus uljaiden aatosten siivittämänä samoihin karikoihin ja sitten silmät pyöreinä ja alahuuli väpätten syytellä kaikkea muuta kuin omaa tyhmyyttään hylyn palasilla kelluessa. Paavo Arhinmäki sanoi kerran, että Kreikan tie on meidänkin tie. Huudahduksesta näyttää muodostuvan klassinen sokean kanan profetia, valitettavasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistaako kukaan, miten kävi Kreikalle? Eipä ollutkaan valtionlainat ilmaisia. Se vielä, että Suomessa porsastavaa virkamieskuntaa ja valtionlaitoksia on jo enemmän kuin Kreikassa. Eipä ole vaikea arvata miten tässä käy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On viestimissä varoitettu ihmisiä "myyjistä" joitten lupaukaset kuulostavat liian hyviltä, suurilta jopa mahdottomilta.
Nyt näitä myyjiä on sitte oikein valtakunnan huipulla ja paljon.
Uskoo kuka uskoo minen usko

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sitä samaa se on ollut iät ja ajat ja tulee olemaan tulevaisuudessakin. Herrat liituraitapuvuissaan vie kansaa 6-0.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se jakopolitiikka paljon parempi malli kuin kaikki yksille, vai mitä! Demokraattisessa ja tasa-arvoisessa maassa kaikille pitää riittää jotakin, eikä vain yksille, liikaakin.
Sopii kysyä, mihin esim. 7000 e/kk tienaava tarvitsee lisää taloudellista tukea yhteiskunnan varoista? Pääsääntöisesti Suomessa tuon tienaava on saanut täysin ilmaisen koulutuksen, ennen työuran alkamista.
Miksi ihmisiä halutaan eriarvoistaa? Itse saan 43,7 vuoden työuran "kiitokseksi" 1150 e/kk eläkettä. Tuolla rahalla ei tahdo tulla toimeen mitenkään kun en saa mitään muuta yhteiskunnan tukea! Rinteen Antti petti lupauksensa meidän toimeentulon kohentamiseksi! Keskuta vastusti meidän pieneläkeläisten toimeentulon parannusaikeita! Kiitos Sipilälle ja Keskustalle?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työllisyyden kasvattaminen vasemmistolaisittain tarkoittaa julkisen sektorin pullataikinan kasvattamista sen 60 000 henkilöä. Eihän ne palkkaansa tienaa ja kokonaistaloudellisesti puhtaasti kulupuolen hommaa. Mutta työllisyys kyllä kasvaa. Miettikääpä saksassa työttömyys on jotain 3..4% ja samoin Amerikassa. Ihmeellistä mihin kansakunnat pystyvät ilman kommunismia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ihan ymmärtänyt miten rinnastat vasemmistolaisen ja kommunismin. Sehän olisi sama kuin rinnastaisit oikeistolaisuuden ja uusnatsismin.

Tiesitkö, että Saksaa on hallinnut sosiaalidemokraatit sodan jälkeen. Samoin kuin Ruotsia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Noh. Vasemmistolainen vai sosialisti? Kuka sitä eroa osaa enää nykyään sanoa, kun Marxin opit on lähinnä kuopattu vähin äänin.
Valtiolle 60000 ihmisen työllistäminen ei ratkaise valtion ongelmaa. Tarvitsemme lainaa joka vuosi pari miljardia enemmän heidän ylläpitämiseksi ja verotuloja kun on vaikea yli 100% periä, jää iso osa tuosta parista miljardista suoraan ulkomaille pankkiirien iloksi.
Oli se sitten vasemmistolainen tai sosialisti, toisin kuin saksassa, Suomessa he eivät ymmärrä matematiikkaa riittävästi. Olisiko kielen opinnot vieneet tarvittavat resurssit oppia perusasiat?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hallituksen oikeistolaisin on Keskusta, jolla on 31 paikkaa. Sitten RKP ja SDP ovat samalla linjalla. Heillä 9+40 paikkaa. Vihreillä on 20 paikkaa ja Vasemmistolla 16. Aika vahvan arvon annatte Vasemmistolle, jos oletatte heidän 16 paikalla määräävän hallituksen linjan. Edellinen hallitus on reilusti oikealla ja nykyinen tulee olemaan piirun vasemmalle kallellaan. Se saattaa hämätä ihmisiä, koska vertailupiste oli niin oikeassa reunassa Sipilän hallituksessa.

Kuinkahan moni on oikeasti perehtynyt kommunismiin. Se on oikeastaan varsin hyvä järjestelmä, mutta valitettavasti se ei toimi. Ihmisten perusluonne estää sen. Silti suosittelen perehtymään siihen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laskinko että Oikeistohallitukset on otteneet valtiolle velkaa 80 miljardia ja demarijohtoiset 2 miljardia, joten sillä perusteella nyt velan ottoa pitäisi huomattavasti vähenmmän olla. sipiläkin otti 10 miljardia, miljardihan on vähän vain 1000 miljoonaa.
porvarit ottaneet 80 miljardia Aho/Viinanen 50 miljardia ennätys.
Rinteen hallituksen pitää maksaa porvareiden ottanman velan korot vuosittan 2 miljardia, ei sisällä lyhennyksiä, saisi työttämyys parantua, siihen tarvitaan AY ja EK yhteistyötä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Montakohan työpaikkaa Rinteen hallitus saisi ottamalla 10 miljardia on10 000 miljoonaa velkaa neljässä vuodessa, eli saman verran kuin Porvarihallitus otti, jopa nousukauden aikana, väittivät saaneen 140 000 uutta työpaikkaa.
Muistelen että kun porvarihallitu alpitti oli alle n. 300 000 työtöntä ja kun lopetti vielä 250 000 työtöntä, kortistosta siivottiin sieltä turhaan olevat sairaat yms. kymmenoä tuhansia. Näyttää aika oudolta Porvarihallituksen alussa olisi työttömyyden pitänyt olla vähintään 400 000, oikeasti kortistosta siivottiin turhat pois ja uusia työpaikkoja ei tullut yhtään, korkeintaan 10 000-50 000 maksimissaan, kun samaan aikaan irtisanottiin.
Nyt ei saa ottaa 2,5 miljardia velkaa vuodessa kuten edellinen teki, Perussuomalaiset ja Kokoomus on nyt sitä mieltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saksassa tuo työllisyys taattiin sillä, että maksettiin Kreikan kautta saksalaispankeille rahaa, jotta eivät joutuneet itse vastaamaan korkeakorkoisista riskilainoistaan, jotka se myönsi Kreikalle! Suomea vietiin kuin pässiä narussa teuraalle Saksan ja Ranskan toimesta! Noilta mailta ei EU vaatinut riskisijoituslainoista korkoja takaisin, vaikka olisi pitänyt!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työllisyyden kasvattaminen on helppoa. Kääntää vain työllisyysnappulaa kohti kaakkoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sanoi vain että 140 000 uutta työpaikkaa luotiin. Ei puhunut siitä mitään montako samaan aikaan menetettiin entisiä työpaikkoja. Nämä uudet sitten olivatkin niitä palkattomia harrasteita ym.tilastojen kaunistuksia.
Jospa Rinne saisi muutaman ihan oikeankin työpaikan järjestymään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nämä päättäjät pitäisi laittaa vastuuseen päätöksistään. 4 vuoden kuluttua jos tavoitteet eivät toteudu niin kaikki omaisuus peliin; asunnot, autot jne jne valtiolle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (73)

Uutisvirta

3
Oulussa löydetyn hylyn tutkimukset etenevät, mutta ongelmana on miten jäännös säilytetään – "Hylky tuhoutuu helposti nostettaessa kuiville"
3
Utajärveläisen Attendon hoivakodin asukkaat saivat 750 euron yllätyslaskun – "Attendo tuottaa tukipalvelut ja voi periä niistä mitä haluaa"
2
Kainuun prikaatin varusmies nosti tuvassa aseen toista varusmiestä kohti ja laukaisi – Sakkoja myös kertausharjoituksen väliin jättäneelle reserviläiselle
2
Oulun kaupungin ympäristöohjelma hyväksyttiin – tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2040
1
Runssilla: Puistolassa tarjoillaan oman talon herkkuja sekä yltäkylläisesti uusia ja yllättäviä makuja
1
Maakaasuputki Viroon valmistuu etuajassa – Näin rakentajat ratkaisivat risteyskohdan Venäjältä tulevan putken kanssa
1
Oulun kaupungin velanotto voi kasvaa tulevina vuosina – kaupunginhallitus pohtii tulevia investointeja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Että meitä älykkäitä demareita on. Maailma on hieno paikka, kun meitä viisaita on. Tuntuu siis tosi hyvältä. Lue lisää...
On se hyvä

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image