Pääkirjoitukset

Realismi alkoi palailla pätkittäin – Postia koskevaa kiistaa pitää hakea Postin sisältä

KUVA: Vesa Joensuu
Pääkirjoitukset 26.11.2019 6:00
Pääkirjoitus

Täysin suhteettomiin mittoihin paisunut Postin työmarkkinakiista näytti maanantai-iltana liikkuvan kohti ratkaisua.

Katse kääntyi sinne minne pitikin eli Postin sisälle. Viikkojen sähellyksestä jää osapuolille paljon opittavaa.

Umpisolmussa viikonlopun jäljiltä ollut Postin työehtosopimuskiista näytti maanantaina liikahtavan kohti ratkaisua. Sen avainta haettiin sieltä, missä kiistan ydin on eli lähinnä Postin sisältä.

Tiedot esillä olleista ratkaisumalleista vaihtelivat iltapäivän ja illan mittaan. Helsingin Sanomat kertoi illalla, että kiistan ytimessä olevat 700 pakettilajittelijaa jäisivät Posti Oy:n tytäryhtiön eli Posti Palvelut Oy:n töihin mutta heidän kohdallaan ei noudattaisi Medialiiton ja Teollisuusliiton välistä työehtosopimusta, jotka Posti- ja logistiikka-alan unioni Pau on kammoksunut.

Ratkaisun synty jäi myöhäisen illan ja mahdollisesti tiistain päätösten varaan.

Entiset Posti Oy:n pakettilajittelijat siirrettiin aiemmin tänä vuonna työkustannusten alentamiseksi Posti Palvelut Oy:hyn, joka puolestaan on järjestäytynyt Medialiittoon. Paussa ja muissakin palkansaajajärjestöissä siirto on tuomittu "työehtoshoppailuksi".

Maanantain käännettä voi synkän sunnuntain jälkeen pitää yllätyksenä. Vielä sunnuntai-iltana valtakunnansovittelijan toimistossa vallitsi ankea tunnelma, kun neljän työmarkkinakonkarin sovintoesitys sitkeään kiistaan oli vetänyt vesiperän.

Tämä merkitsi Postin lakon jatkumista ja laajenemista, maanantaina päälle vyöryneitä uusia tukitoimia, ja vielä näköpiirissä tulossa olevia, vientiä ja matkustajajunaliikennettäkin halvaannuttavia lisätoimia. Metsäteollisuus ry ilmoitti, että loppuviikoksi suunniteltujen tukilakkojen aiheuttamat menetykset nousisivat yli 30 miljoonaan euroon päivässä.

Konkarinelikkoon kuulunut SAK:n entinen puheenjohtaja Lauri Ihalainen tiivisti kokonaisuuden sunnuntaina todeten, että yhteiskunnalle kiistasta aiheutuvat tappiot eivät ole missään suhteessa varsinaisen riidan kokoon.

Samalta asia varmasti on näyttänyt myös lukuisten kansalaisten ja yritysten näkökulmasta. Paisuvat uhkakuvat ilmeisesti toimivat herätyksenä, joka havahdutti keskeiset osapuolet nopeasti uuteen sovun hakuun.

Sunnuntaina epäonnistumista vyörytettiin Medialiiton kontolle, joka oli vienyt ulkoistetut pakettilajittelijat halvemman työehtosopimuksen piiriin eikä halunnut taipua työmarkkinakonkarien toiveisiin. Medialiitto ei lähtenyt mukaan ratkaisumalliin, jossa Posti Palvelut Oy:n väelle olisi maksettu parin vuoden ajan palkkoja Paun ja sen neuvottelukumppanin Palvelualan työantajien eli Paltan sopimuksen mukaan.

Olisi kuitenkin ollut erikoista, jos Medialiiton olisi pitänyt kuitata lasku Paun ja Postin erimielisyydestä.

Toisin kuin vain muutamia päiviä sitten pääministeri Antti Rinne (sd.) kommentoi tilannetta maanantaina sordiino päällä. Hän totesi suomalaisviestimille Moskovassa, että on osapuolten tehtävä löytää ratkaisut.

Vielä viime viikolla Rinne julisti eduskunnassa, ettei hallitus salli työehtoshoppailua. Rinteen ja omistajaohjauksesta vastaavan ministerin Sirpa Paateron (sd.) poukkoilevat kannanotot ovat tähän mennessä lähinnä hämmentäneet herkkää tilannetta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Postin hallituksessa istuu omistajaohjauksen virkamies. Eikö hän ole kertonut tärkeitä asioita ministerille ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on siivoojapula, 10000 siivoojan paikkaa haettavana. Postista tulee siivoojia pian. Tämä Pistin työntekijälakko päättyy huonosti. Menee postinjakelu uuteen uskoon,

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa on ollut pitkäaistyöttömiä ongelmaksi asti, mutta tuolta Posti hallituksesta sinne jonon jatkoksi muutama nuppi lisää!

Vois työllisiä tuoda tulevaisuudessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Päästähän se kalakin mätänee...
Jos toimiva johto on totaalisesti pihalla ihmisten ja työntekijöidensä arkipäivästä, on todellakin syytä vaihtaa väkeä.
Ja ilman korvauksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin todellakin - eilisestä MOT - ohjelmasta, sikäli kun se luotettava, saa ihan - oikean kuvan siitä - mistä kenkä puristaa. Nimittäin meidän verorahoilla pyöritetään tappiollista postin kuljetusliikennettä? Liikennettä maassamme ja "naapurissa". Mikäli näin on - niin mikä on valtio eli "isännän" rooli asiassa? Vai eikö Postin johdolle kukaan uskalla sanoa ns. mitään - vai onko tämä tätä "suomalaista korruptiota"? Toimintaa joka rahoitetaan kannattavalla - postin jakelu ja lajittelu toiminnan tuloksella? Eikö nyt olisi hyvä erottaa, ihan kokonaan, nuo toiminnat - jolloin tiedettäisiin mikä on mitäkin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kukaan ei kitise meidän aamulehtien jakajien palkoista. Nytkin tehdään Postin tekemättömät työt ja niillä ehdoilla, mistä Postin palkkauksessa oli alkujaan kyse. Kukaan ei kysele, tulemmeko me toimeen palkallamme ja miten lisääntynyt työmäärä vaikuttaa jaksamiseemme. Työmäärä mennyt lakon aikana aivan kohtuuttomaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maanantain MOT antoi postin tilanteesta varsin erilaisen kuvain kuin yhtiö itse on markkinoinut: kirje- ja lehtijakelun liiketoiminta ei olekaan jaettavan postin määrän vähentyessä suorastaan konkurssin partaalla, vaan yhtiöllä on kilpailijoiden mukaan jopa varaa polkea hintoja pakettijakelussa. Se taas toteutetaan ulkoistamalla työt halvemmille työntekijöille. Ohjelmassa Itella ei halunnut selittää sitäkään mistä sen tulovirta tappioiden kattamiseksi Venäjän liiketoiminnassa koostuu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Posti on ottanut väkisin ison siivun pakettijakelusta polkemalla kuljetusten hintoja jopa 20%. Tämä postin tappiollinen logistiikka-liiketoiminta pitäisi lakkauttaa välittömästi koska se vääristää kuljetusalan kilpailua ja vielä kaiken lisäksi tämä tappiollinen liiketoiminta tehdään kokonaan veronmaksajien rahoilla. Lisäski tappiollinen Venäjän toiminta pitää lopettaa samalla. Kun posti keskittyy siihen mihin se on alkujaan perustettukin eli kirjeiden ja korttien jakeluun, sen liiketulos on reilusti voitollinen. Lisäksi posti pytyy maksamaan tämän perusliiketoimintansa kaikille työntekijöille kelvollista palkkaa kun ei tarvitse kuitata tappiollisten logistiikka- ja Venäjän toimintojen kustannuksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen MOT- ohjelman johdosta antanut tänään vinkin Kilpailuvirastolle. Saas nähdä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tukilakot eivät ole olleet tässä tapauksessa ylimitoitettuja vaan mieluummin alimitoitettuja.

Ei pitäisi olla edes laillista että työntekijän työehtoja mennään heikentämään yksipuolisesti kikkailuilla. Tässä vaikuttaa työnantajapuolella pimeät ja pahat voimat.

Duunarithan yritysten tuloksen tekevät työllään. Ei johtajat saati sijoittajat vaikka tärkeitä ovat. Silti johtajat ja sijoittajat ovat ainoita jotka palkitaan yrityksen tuloksesta. Miten tämä on oikeudenmukaista? Pitäisi saada laki että osingoista ainakin kolmasosa tulisi maksaa työntekijöille palkan päälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on kun vääränlaiset henkilöt pääsee, niinsanotusti jollekin pallille, alkaa tapahtua näitä juttuja, joissa tehdään työntekijöistä syntipukkeja omien vääryyksien nimissä. Korkeilla pailleilla istuvat miettivät vain miten saavat vielä lisää liksaa, ja niin pyöritään laittomalla puolella, kunnes he saavat aikaan täydellisen stopin hommille, josta he tietysti syyttävät muita, eiväthän he osaa ottaa vastuuta mistään. Oma napa vain tärkeintä. Maailman sokaisemat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yritysjohtajille ja niiden hallituksen jäsenille "jaetaan" miljoonien eurojen palkat sekä palkkiot, työntekijöille tarjotaan kylmää kättä eli palkkojen alennus sekä työehtojen huonontaminen. Muuten hyvä, mutta työntekijät eivät suostukaan moiseen touhuun, vaan lyövät hanskat tiskiin ja lopettavat työn teon: työmieskin on palkkansa ansainnut. Kukapa sitä ilmaista työtä tekee, jos toiset kahmivat rahoja liiveihinsä. On typerää hehkuttaa johtajien palkkoja ja varsinkin kansanedustajien korotella palkkojaan ja lisätä eduskunnan menoja, kun muualla Suomessa kiristetään vöitä. Kukaan ei pärjää yksin, yhteistyöllä kaikki sujuu paremmin. Ruotsissa diskuterataan, mietitään yhdessä mitä ja miten tehdään: siinä malli myös Suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

AY-johtajilla on kova tarve osoittaa olevansa kovia jätkiä. Ei siinä muuta.

Työkansa on turtunut 300 000 työttömään, jotka eivät enää osaa edes valittaa, joten taloutta ajetaan entistä pahempaan jamaan vain omien henkilökohtaisten etujen toivossa.

Viime kädessä meillä on nössö eduskunta, koska se sallii mokoman kansanpetturuuden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niitten tietojen perusteella, joita on saanut eri mediosista, vaikuttaa siltä, että Postin hallitus ei halua noudattaa omistajan ohjeistusta vaan on tehnyt ratkaisunsa vastoin omistajan tahtoa. Silloin on aivan selvä, että Postin hallitus ja tarvittaessa operatiivinen johtokin pitää vaihtaa nopeasti. Tässä ei ole aikaa odotteluun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mikäli Postin hallitus ei ole noudattanut omistajaohjausta, se olisi erotettu ja kuukausia sitten.

Päinvastoin: se kysyi Paaterolta luvan tes-vaihtoon viime kesänä.

Siksi nyt ollaan umpikujassa, ja Paatero sekä SDP vain kiemurtelee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen saanut asioista toisenlaisen kuvan viimeisten tietojen perusteella. Mutta on tosiaan sekavaa!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisipa mielenkiintoista tietää mitä oikeasti on puhuttu ja mitä tehty. Me lukijathan olemme vain niiden tiedonmurusten varassa, joita julkisuuteen tihkuu. Ei kannata leimata ja syytellä ihmisiä pelkästään puoluekannan vuoksi. Ymmärrän toki, että Kempeleessä on vahva tuki Keskustalle ja Sipilän perintöähän tässä nyt korjataan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näyttää vahvasti siltä, että Rinne & Paatero tiesivät 700 ihmisen siirrosta, mutta nyt yrittävät kiemurtelemalla kieltää tietäneensä. Kun omistajalla tekee yhtä ja puhuu toista, niin ongelmia tulee jokaisessa yrityksessä. Kaiken kaikkiaan Valtio on kehno omistaja yritykselle, joka toimii kilpailluilla markkinoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

täysin suhteettomiin mittoihin levinnyt, ja höpsis. Valtion omistaman yhtiön työvoiman halpuutusyritys on enemmänkin suhteettoman törkeää, jonka lopputuloksena toivottavasti Postin hallituksen jäsenille osoitetaan kykyjään vastaavat työpaikat, lautapojiksi rakennuksille, anteeksi lautapojat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

11.12.
Oulussa perjantaina esiintyvä Take 6 hitsaa yhteen gospelmusiikkia ja pophittejä – "Olemme vanhan koulukunnan a cappella -yhtye"
11.12.
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
11.12.
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
11.12.
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
11.12.
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
11.12.
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
11.12.
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi maan itäosassa, Kainuun maakunnassa, Lapin itäosassa sekä Koillismaalla Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Kaupunkiin matkaa 20 km. Yleinen liikenne pelaa hyvin. Lentokentälle sentään on matkaa se 30 km jotta pääsee avartumaan.... Lue lisää...
OKT asukki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

12.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image