Pääkirjoitukset

Ravistelua val­tion­ta­lou­des­ta – Rinteen hallitus sai kan­sain­vä­li­sil­tä ar­vioit­si­joil­ta myös ohjeita, joihin se ei taida tarttua

Antti Rinteen hallituksella on edessään ankara työllisyysurakka. KUVA: Joel Maisalmi
Pääkirjoitukset 25.11.2019 6:00
Pääkirjoitus

Sekä EU:n komissio että Kansainvälinen valuuttarahasto IMF antoivat Suomelle muistutuksen valtiontalouden kehityksestä.

Suomi ei tarvo suossa, mutta kovalla maalla pysyminen vaatii purevampaa talous- ja työllisyyspolitiikkaa.

Viime viikolla Antti Rinteen (sd.) hallitus sai valtion taloudenpitoon liittyviä terveisiä kahdeltakin ulkopuoliselta arvioijalta, ensin Kansainväliseltä valuuttarahastolta IMF:ltä ja heti perään EU:n komissiolta.

Muistutukset eivät tulleet siksi, että Suomi kulkisi nyt kohti kriisiä. Kyseessä olivat kummankin tahon rutiineihin kuuluvat raportit, joita tiedettiin odottaa.

Joka tapauksessa arvioihin kannattaa suhtautua vakavasti. Näin jo siksi, että kumpikin taho löysi huolenaiheita talouden kuvasta.

EU:n komission silmissä Suomi ei ole jäsenmaiden parasta ryhmää muttei holtittomintakaan. Brysselin viestissä nähdään riskinä se, että hallituksen ensi vuotta koskevat taloussuunnitelmat eivät osu yksiin EU:n kasvu- ja vakaussopimuksen kanssa. Sopimuksella on tarkoitus pitää jäsenmaiden julkinen talous tasapainossa ja julkisen velan määrä hallinnassa.

Hallituskin allekirjoittaa tasapainotavoitteen, mutta tavoitevuotena on 2023. Juha Sipilän (kesk.) hallitus halusi lopettaa velaksi elämisen jo kaksi vuotta aiemmin.

Julkisen velan kohdalla Suomi oikeastaan on jo puhdistanut kilpensä. Velan BKT-osuus väännettiin EU:n suositusten mukaiseksi jo viime hallituskaudella.

Kansainvälinen valuuttarahasto antaa Rinteen hallitukselle myös kiitosta. Hallituksen tavoitteet kohdistuvat IMF:n mielestä tärkeisiin asioihin, ja elvyttävää otetta ensi vuonna pidetään kasvun kannalta hyvänä linjauksena.

IMF:n huolenaiheet liittyvät kuitenkin siihen, mitä on edessä myöhemmin. Valuuttarahasto epäilee, ettei valtion velanoton kasvu pääty vuonna 2023.

IMF noteeraa hallituksen tavoitteen panna talous kestävään kuntoon työllisyyttä kohentamalla, mutta vaikuttaa siltä, ettei se ole vakuuttunut tähän asti esitetyistä keinoista. Niinpä valuuttarahaston asiantuntijat tekevät omia esityksiään – ja astuvat poliittisesti herkälle alueelle.

Hallitus voisi valuuttarahaston asiantuntijoiden mielestä tarkastella vanhempainvapaan ja kotihoidon tukia, jotka saattavat ohjata naisia jäämään kotiin, sekä kannustinloukkuja, jotka jarruttavat työttömillä työn vastaanottoa.

Sekä kotihoidontukeen puuttuminen että työttömien patistelu töihin talouskepillä herättävät intohimoja Rinteen hallituksen sisällä eikä ole todennäköistä, että kumpaankaan keinoon tartutaan.

Valtiovarainministeri Mika Lintilä (kesk.) kommentoi IMF:n ja EU-komission näkemyksiä varsin myötäsukaisesti. Hänen mukaansa talouden kulmakiviä ovat budjettitasapaino, sote-uudistuksen toteutus ja työllisyysasteen nosto 75 prosenttiin.

Etenkin viimeksi mainitusta vallitsee liikuttava yksimielisyys. Nyt mennään kuitenkin 72 ja 73 prosentin välimaastossa, ja suhdannenäkymä on sumea.

Hallituksen työllisyystoimet ovat olleet lähinnä narulla työntämistä. Isoja työllisyyspäätöksiä on luvattu vasta ensi vuoden syyspuolella. Ei järin ripeää toimintaa.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Ammattiyhdistysväen nokittelu Postin työntekijöitä edustavan PAUn esimerkillä ei lisää toiveikkuutta Suomen kansantalouden tilan kohentumiseen. Suomessa vallitsee kilpailu pirullisimman kansalaisen tittelistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mutta jos perhetuet poistettaisiin, niin ehkäpä perheytyminen ja lasten hankkiminen vähenisi entisestään. Väestöpyamidi on jo nyt vähänkuin nurinpäin. Vanhusten osuus suureneva ja lasten ja nuorten osuus väestöstä pienentynyt. Veronmaksajien lukumäärä vähenee suhteessa vanhusväestöön ja muihin ns. yhteiskunnan edunsaajiin esim. opiskelijat, jne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos päämin. Ei myy Suomen omaisuutta niin ehkä hän saa omille hankkeilleen rahoituksen ulkomailta, siksi oli kiire lähteä pois Suomesta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuka uskaltaa perustaa liiketoimensa maahan, jossa talous on kuralla ja lakkoilemalla yhä kurjistuu? Kilpailukyky vauraisiin naapureihin ja halpamaihin verrattuna suorastaan romahtaa. Ammattitaidoton maahanmuutto upottaa syvemmälle suohon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinne on muodostunut suomalaisille painajaiseksi kaikki vain nyt odottavat milloin siitä päästään eroon, mutta velka karkaa koko ajan suuremmaksi...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On hiukan kyseenalaisia ohjeita koska tulevat tahoilta jotka tukevat ja edistävät kylmää laskelmoivaa kapitalismia. Poliitikkojen tehtävä on tehdä maasta kaikille mielyttävä ja hyvä paikka asua. Ei nuoleskella miljardöörisijoittajien lobbareiden takalistoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rinteen suusta putoilee vain sammakoita. Toisaalta on mielenkiintoista nähdä Antin neuvottelutaidot, joita hän on kovasti taannoin mainostanut.

Nyt vaan näyttää, että suomi pistetään AY-jyrien toimesta syvääkin syvemmälle. Sanoin jo pari vuotta sitten, että KIKY tulee olemaan hankala pala

kun 3 vuotta tulee täyteen. Sopimuksia tehneet kouluja käyneet eivät siinä huomanneet pistää paperiin sitä mistä sovittiin.

Miten yrittäjät ovat kilpailuhenkisiä kun puhuvat kilpailukyvystä ja työntekijät ovat se rapauttava tekijä? Miten tätä kilpailuhenkisyyttä saisi myös

vasemmalle laidalle työntekijäpuolelle? Onneksi suomessa ei ole lakkopakkoa niin voi mennä hyvillä mielin töihin! Lakkovahtien toiminta portilla

on vielä kokematta vaikka 30 vuotta on töitä tehty. Toivottavasti pääsen nyt kokemaan tämän lämminhenkisen kohtaamisen!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä on hallitus todellakin,,,,,,,,,,mikä saa Suomen talouden todella ahdinkoon ja velka kasvaa.
Jospa se Antti entisenä Ay:pomona ottaa tukea toveri Ay:likkeeltä ja oheita myös?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Antilla ei ole enää ay-liikekään hallussa, koska sai niin avokätisesti vaalitukea työntekijöiden jäsenmaksuista. Nyt se on Riku Aalto joka määrää ja Rinne tekee niin kuin taustalla käsketään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä menee nyt hyvin. On millä mällätä kun valtion ottaa 110 000 000 000 euron päälle uutta velkaa ja jakaa meille kulutusjuhlaamme varten. On aivan oikein, että lapsemme saavat maksaa keinotekoisen elämänmenomme koska eivät ole vaikuttaneet millään tavalla sellaiseen. Maksakoot korkojen kanssa velat takaisin kunhan korot ensin nousevat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämähän on niin kutsuttu maan tapa. Lapsillemme on jo asetettu valtavat eläkevastuut ja lisäksi valtio velkaantuu ennätysvauhtia noususuhdanteessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miettikääpä, mistä saadaan Suomeen 60 000 tuottavaa työpaikkaa. Tämä määrä työpaikkoja tarvitaan työllisyysasteen nostamiseksi 75 prosenttiin. Jokaiseen Suomeen kuntaan pitäisi perustaa yritys, joissa on työntekijöitä noin 200. Laskelmissani Suomen kuntien määrä on 300 kpl. Kuka perustaa Suomeen bisneksen, joka työllistää suomalaisia joka niemessä ja notkossa. Pitäisi olla röyhkeä ja ahne yrittäjä, alistaa ihmiset tekemään töitä puoli ilmaiseksi, kutsua työntekijä töihin kun tarvetta on. Suomessa näin "bisneksiä" jo tehdäänkin, mutta kaikki eivät halua, ei yrittäjänä eikä varsinkaan alipalkattuna työntekijänä. Jos Suomen eduskunta eli valtio ei pysty luomaan oikeita työpaikkoja Suomeen kansalaisilleen, niin hukassa olemme. Pitäisi laatia hyviä lakeja, valvoa varojen käyttöä, suosia suomalaisia yrityksiä sekä tuotteita, palkata taitavia virkamiehiä, pitää huolta metsistä sekä vesistöistä, lainata halpaa rahaa ulkomailta valtiolle investointeihin ja suomalaisten yrityksien tukemiseen, ei siis mitään rakettitiedettä. Mitä siellä Suomen eduskunnassa touhutaan, miksi suma seisoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskustan ja Kokoomuksen tavoitteena myydä mahdollisimman moni Suomalainen perusinfraa tarjoava yritys ulkomaille ja kääriä omiin hyväveliverkostoihin nopeat tulot. Helppo sitten elellä eläkkeellä kun pankkitilillä ei hirveästi miinuksia näy ja ei "pienet" korotukset esimerkiksi sähköhintoihin tai muihin tunnu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tarkoitit varmaan hallituksen isoimpia puolueita Sos.dem puoluetta ja Kepua?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ohhoh.. katos poikaa: Rinne niitä omistuksia oli myymässä!! Höh, oletko k......sti? Ymmärtääkö pääministeri neuvonantajineen että niistä maksetaan vain yhden kerran? Mistä sen jälkeen rahoja uusiin junan ranteisiin?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä nykyinen hallitus nöyristelee AY- liikkeitä koska nehän rahoitti vasemmistopuolueet hallitukseen. Nyt hallituksen täytyy maksaa velkoja näille puolueille syksyn tulopoliittisissa neuvotteluissa. AY-liikkeet ja tämä vasuri hallitus eivät välitä mitään koko Suomesta ja ihmisten ja yritysten pärjäämisestä vaan ajavat Suomen perikatoon. Tästä ovat jo kaikki kansainväliset rahoitusalan toimijat ja EU- varoittaneet. Nyt lakkoilevat syövät moneksi vuodeksi talouskasvun ja korkeamman työllisyysasteen eväät pois. Tämä hallitus kulkee AY- liikkeen talutusnuorassa ja polkee koko kansakunnan tulevaisuuden suonsilmään mistä on tunnetusti vaikeaa nousta. Suomi on syöksynyt rotkoon tämän hallituksen aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eipä kuulunut moitesanoja kun 30 tuhanelle maahanmuuttajalle piti ottaa velkaa monta miljardia, ei.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa tämän hallituksen agendana olla normi kansalaisten totaali unohtaminen?Muut kyllä huomioidaan ihan "yli kylkien",vai?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ohjeet eivät ole neutraaleja, vaan aina arvoperusteisia. Yleensä ne katsovat pankkien näkökulmasta, mikä ei korreloi kovin hyvin rahvaan edun kanssa. Esimerkiksi velkaantuminen on hyvin hallinnassa: Suomen julkisen sektorin nettovelka on teollisuusmaiden pienin.

Työttömyydelle pitäisi kuitenkin tehdä jotain, mutta mitään suunnitelmaakaan ei ole. Keinoja on, mutta katsotaan sitten vuoden alussa, onko Rinteellä kanttia niitä käyttää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

0:13
Ovensuukyselyt: Konservatiivit ottamassa murskavoiton Britannian parlamenttivaaleissa – ennusteen mukainen vaalitulos tietäisi nopeaa brexitiä
12.12.
Nelostie suljettu liikenteeltä Rovaniemellä Petäjäkosken ja Jaatilan välillä – liikenne ohjataan kiertotielle
12.12.
Auto syttyi palamaan lattiaa hitsattaessa Oulaisissa – ajoneuvo tuhoutui käyttökelvottomaksi, henkilövahingoilta säästyttiin
12.12.
Liikkuvan poliisin perinneyhdistys: peltipoliisien sijoittelulle ei suurelta osin järkeviä perusteita – "Kansan silmissä kameratolpista tullut sakotusautomaatteja"
12.12.
Kärppien tähdet Juho Lammikko ja Jesse Puljujärvi pohjustivat Leijonien nousun ahdingosta jatkoajalle – sitten Tshekki tarjosi kylmän suihkun voittomaalin muodossa
12.12.
Oulun Uinti yllätti naisten viestihopealla SM-altaassa Tampereella
12.12.
Mies uhkasi rikosseuraamustyöntekijää puhelimitse – kertoi tarkoituksenaan olleen valittaa työtehtävien hoidosta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.12.

Fingerpori

13.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image