Pääkirjoitukset

Rauhan meri jännityksessä

Pääkirjoitukset 21.10.2014 0:00
Pääkirjoitus

Vieras vedenalainen toiminta Tukholman saaristossa muistuttaa ikävällä tavalla kansainvälisen tilanteen jännityksen kasvusta rauhan mereksi kutsutulla Itämerellä.

Ruotsin puolustusvoimat on perjantaista lähtien jahdannut useiden alusten, helikoptereiden ja satojen miesten voimin vierasta vedenalaista kulkijaa Tukholman edustan saaristossa.

Epäilyttävästä liikkujasta on tullut kolme erillistä ilmoitusta. Nämä yhdessä vuoden mitattaan tehtyjen useiden vastaavanlaisten havaintojen kanssa saivat puolustusvoimat käynnistämään näyttävän operaation.

Epäilevät katseet ovat suuntautuneet Venäjään, joka on aktivoitunut rauhan mereksi aikoinaan nimittämällään Itämerellä. Vieraan vedenalaisen liikkujan otaksutaan olevan joko venäläinen sukellusvene tai pienoissukellusvene. Virallisesti Ruotsi puhuu vain vieraasta vedenalaisesta toiminnasta.

Operaatio muistuttaa erehdyttävästi 1980-luvun sukellusvenejahteja, jotka eivät johtaneet tuloksiin. Aiheen etsinnöille antoi tuolloin Neuvostoliitto, jonka sukellusvene ajoi karille Karlskronan laivastotukikohdan lähellä vuonna 1981.

Tilanne Itämerellä on kiristynyt sitten Ukrainan kriisin alun. Venäjä on loukannut niin Suomen kuin Ruotsin ilmatilaa. Viimeksi tuli ilmi venäläisen sota-aluksen epäilyttävä käyttäytyminen suomalaista tutkimusalusta Arandaa kohtaan.

Tätä taustaa vasten on ymmärrettävää, että havainnot Tukholman saaristossa liitetään venäläisten aktivoitumiseen alueella. Tosin täytyy muistaa, ettei Venäjä ole ainoa toimija Itämerellä. Myös muut rantavaltiot ja sotilasliitto Nato ovat lisänneet läsnäoloaan.

Epäilty vedenalainen toiminta on poikinut julkisuudessa tavattoman määrän erilaisia olettamuksia, jotka muistuttavat sukellusvenejännäreiden maailmaa.

Ruotsalaislehti Svenska Dagbladetin nimettömien lähteiden mukaan Ruotsin signaalitiedustelu olisi saanut venäjänkielisen hätäviestin, joka olisi lähetetty Tukholman läheltä ja vastaanotettu Venäjälle kuuluvassa Kaliningradissa. Lehden mukaan tämä olisi todiste venäläisen sukellusveneen vaurioitumisesta.

Vaikka Venäjä ei ole isommin kommentoinut ruotsalaisolettamuksia, sukellusveneen vaurioitumista koskeneeseen väitteeseen maan puolustusministeriö vastasi heti toteamalla, ettei yksikään sen sukellusveneistä ole joutunut hätätilanteeseen. Vastauksen uskottavuusarvo on eri asia.

Pienoissukellusveneteoriaa on perusteltu oudosti käyttäytyneen venäläisen säilöaluksen liikkeillä. Tankkerin on väitetty potkuriäänellään heikentäneen sukellusveneen ääniä ja olleen mahdollisesti sen tukialus.

Sukellusvenejahti ei voinut olla nousematta tärkeään sijaan keskusteluissa, joita Ruotsin uusi pääministeri Stefan Löfven käy Suomen poliittisen johdon kanssa maanantaina alkaneen Suomen-vierailunsa aikana.

Suomi ja Ruotsi ovat Itämeren alueen ainoita EU-maita, jotka eivät kuulu sotilasliitto Natoon. Vuoden aikana on kummassakin maassa nostettu esille ajatuksia puolustusyhteistyön laajentamisesta ja tiivistämisestä. Selvää on, että tilanteen kiristyminen pitkään rauhalliseksi koetulla Itämeren alueella kasvattaa tarvetta tiivistää puolustusyhteistyötä lisäämällä ainakin yhteistä valvontaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tuokin pääkirjoitus oisi voinu jäähä kirjoittamatta kun olisi odottettu oikeat dokumentit asialle, niitä ei löytynyt!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Että oikein rauhanmeri. Mitähän muuta merta on niin paljon sota-alukset kyntäneet kuin Itämerta. Kilpailee sarjassa Välimeri,Pohjanmeri Englannin kanaali..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohon natoonhan tuokin juttu on tarkoitettu suomea johdattelemaan, ei hyvältä kuulosta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

politiikan puoliammattilaisena, paidattomana, ole joutunut viime aikoina miettimään pres Niinistön lanseeraamaa Nato-meri nimikettä itämerelle.siinä on monta puolta ja viestiä kaikillekin.
Natomeri tarkoitti Niinistön sanomana varoitusta yksipuolisesta intoilusta Nato-asiassa. Sen voi tulkita venäläisittäinkin; varoitus kehityksestä, ellette ota tilannehallintaa tukevasti käsiinne. Tilaustyötä, kannustavaa haltuunottoakin voisi tarkoittaa.
Tuloksen tiedämme-venäläisten toimeliaisuus ja näkyvyyden lisääntyminen on ollut ilmeistä. Rohkaistuneena , ärsytettynä, vaarannettuna...
Tämä on vielä alkua. Pres Niinistön vierailu saattaa olla merkittävä käynti kierroksellaa hyvässä ja pahassa. Oikein kuitenkin teki kun meni käymään.
Itse olen yrittänyt aina muistaa Leninin ohjeen: oppiaksesi tuntemaan suden tavat, täytyy sinun itse mennä suden pesään.
Henkilökohtaisesti olen pettynyt ja erehtynyt raskaasti Venäjän kehityskulusta Putinin loppuaikoina.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Natoa piippuun - taas. Nato, Nato, Nato. Joko uskoitte ja kypsyitte, vai laitetaanko lisää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

25.1.
Emmi Peltonen luisteli EM-kisoissa viidenneksi, Linnea Ceder sijalle 12
25.1.
Manner tuskaili Kärppien johtoasemassa pelaamista – Kolmanneksen kauden tehopisteistään turkulaisia vastaan tehnyt Jokinen laittoi TPS-tehot sattuman piikkiin
25.1.
Kärpät kaatoi TPS:n Raksilassa lauantai-iltana, katso kuvia ottelusta
25.1.
Huippuhetket: Kärpät-TPS
25.1.
Pohjantiellä jopa 160 kilometrin tuntivauhtia ajanut henkilöauto kiinnitti poliisin huomion – kortiton kuljettaja kaahasi humalassa
25.1.
Finnair lentää normaalisti Kiinaan koronaviruksesta huolimatta – kiinalaisten ryhmämatkojen perumisen vaikutus Lapin-matkailuun ei vielä tiedossa
25.1.
Ulkoministeri Haavisto suunnitelmasta tuoda Al-Holin naiset oikeuden eteen Syyriassa: "Mielellään kuulemme, mitä kurdit suunnittelevat"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Keskusta korottamassa lapsilisiä!

134 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ay-liike mahdollistaa sen, että voin ylipäätään kulkea töissä

Hyvä kirjoitus.👍 Lue lisää...
Pekkaxy54

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image