Pääkirjoitukset

Ratapihasta sykkivä keskus

Pääkirjoitukset 24.2.2018 6:00
Pääkirjoitus

Ratapihan rakentaminen Oulussa on nytkähtämässä liikkeelle. Alueen sykkivän sydämen muodostaisi kaavailtu tapahtuma- ja elämyskeskus.

Kaupungin on oltava jollakin panostuksella mukana, jotta alueen kehittämisessä päästään alkuun.

Ratapihan Raksilan puoleinen rakentaminen Oulussa on pitkällisen hiljaiselon jälkeen nytkähtämässä liikkeelle. Kyse on Asemanseudun tulevasta rakentamisesta ja käytöstä (Kaleva 23.2.).

Jos kaikki menee suunnitel-mien mukaan, on näkymä ensi vuosikymmenen puolella Oulun keskeisellä paikalla suorastaan henkeäsalpaava. Ratapihan tienoo kuhisee parhaassa tapauksessa ihmisiä, elämää, toimintaa ja tapahtumia.

Asuntojen ja työpaikkojen lisäksi alueella olisi palveluja ja joukkoliikenteen keskus. Ratakadun varren alueella olisi myös tapahtuma- ja elämyskeskus eli pitkään puhuttu monitoimiareena ja näyttelytiloja. Ratapihan toisella puolella eteläpäätyyn Rautatienkadun varrelle on parhaillaan nousemassa tornitaloja. Ratapihan alueen rakentaminen ja toiminnalliset muutokset sitoisivat Etu-Lyötyn, Raksilan ja Hallituskadun alueen aiempaa yhtenäisemmäksi kaupunkialueeksi.

Asemanseutu pitää sisällään monia mahdollisuuksia kuten nähtiin vuosi sitten julkistetun asemakeskuksen alueen arkkitehtuurikilpailun huikeista visioista. Nyt nähdyt hahmotelmat ovat arkkitehtikilpailun voittajatyön pohjalta laadittuja täydennettyjä malleja.

Tällä hetkellä junalla Ouluun saapuva voi hetken epäillä tulleensa uneliaaseen pikkukaupunkiin, sen verran aikansa elänyt hiljainen maitolaiturinäkymä ja tunnelma tulijaa odottavat.

Onkin lähes käsittämätöntä, että suuri alue keskellä kaupunkia on maannut vuosikausia puoliautiona ja toissijaisessa käytössä sen sijaan, että siitä olisi kehitetty kaupunkilaisten, yrittäjien, matkailijoiden, kulttuurin ja urheilun ystävien sykkivä toiminnallinen keskus.

Esikuvaa voi hakea suurkaupungeista, joissa esimerkiksi kauppakeskukset sijaitsevat vilkkaimpien joukkoliikennepaikkojen risteyskohdissa.

Tiivistyvä kaupunkirakenne, toissijaisessa toiminnassa olevien alueiden käyttöönotto ja täydennysrakentaminen asumisen, vapaa-ajan ja elinkeinoelämän tarpeisiin on nykyaikainen tapa lisätä kaupunkien vetovoimaa ja kaupunkikeskusten elinvoimaa.

VR-Yhtymän ja Senaatti-kiinteistön odotetaan yhteistyössä Liikenneviraston kanssa jättävän lähiaikoina aloitteen asemakaavamuutoksesta. Kaupunki on tässä ratkaisijan asemassa, sillä kunta ohjaa ja luo puitteet kaavoitukselle.

Kaupungin puolelta poliittisen päätöksenteon aika olisi syksyllä 2019, jos yhdyslautakunta näyttää ensi tiistaina kaupunginhallitukselle vihreää valoa kaupungin mukana ololle jatkokehitysvaiheessa.

Toteutuessaan kyse olisi merkittävästä kaupunkikuvallisesta, toiminnallisesta ja alueen sisällöllisestä muutoksesta. Oulun keskusta kaipaa lisää elävyyttä, toimintaa, ihmisiä, työpaikkoja ja asuntoja ollakseen vetovoimainen ja elinvoimainen. Kaupungin osallistuminen tapahtuma- ja elämyskeskukseen jollakin panostuksella on tarpeen. Minkälainen kaupungin osuus voisi olla, se ei ole vielä selvillä. Riisuttu malli olisi rakentaa alueelle pelkästään uusia asuntoja.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image