Pääkirjoitukset

Rampa ankka liian aikaisin

Pääkirjoitukset 1.2.2014 0:00
Pääkirjoitus

Kataisen hallitus alkaa olla syönyt eväänsä, vaikka seuraaviin eduskuntavaaleihin on vielä pitkälti toista vuotta. Ellei meno muutu, edessä on näännyttävä lopputaival.

Kataisen monenkirjavasta hallituksesta on tullut rampa ankka jo ennen aikojaan. Rammaksi ankaksihan tavataan sanoa päätöksentekijää, jonka kyky toimia heikkenee valtakauden tullessa lopuilleen.

Viimeisin osoitus tästä on pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) ja valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) lyhyellä ajalla esittämät selvästi toisistaan poikkeavat arviot siitä, mitä hallituksen tulisi tehdä juuri nyt julkisen talouden tasapainottamiseksi.
Eväät on silloin syöty, jos keskeisillä ministereillä ei ole yhtenäistä näkemystä hallitusohjelman tärkeimpien tavoitteiden toteuttamisesta. Ainakin pääministerin ja valtiovarainministerin on vedettävä yhtä köyttä. Muuten toimintakyky rapautuu.

Hallituksen tie on ollut vahvasti miinoitettu alusta lähtien. Miinat on onnistuttu kiertämään löyhin kompromissein. Hallituksen sisäinen ristiveto on kuitenkin niin kova, että kun yhdestä miinasta on selvitty, toinen jo odottaa edessä.

Kun käsitys yhteisestä päämäärästä on hukassa, ei ole ihme, että hallituspuolueiden kansanedustajat ja jopa ministerit nokittelevat toisiaan. Heikko yhteishenki on näkynyt ulospäin koko ajan, vaikka pääministeri on muuta yrittänyt todistella.
Hallituskauden alusta lähtien on ollut tiedossa, että julkista taloutta joudutaan tasapainottamaan kovalla kädellä.

Hallitusohjelmassa se sovittiin tehtäväksi puoliksi säästöin ja puoliksi veronkorotuksin.

Talous ei kuitenkaan ole lähtenyt nousuun ennakoidulla tavalla. Tämä on lisännyt tarvetta uusiin tasapainotustoimiin, jotka puolestaan ruokkivat hermostuneisuutta hallituspuolueissa.

Kokoomuksessa on vaadittu tiukasti säästölinjassa pysymistä. Sosiaalidemokraatteja on alkanut epäilyttää rajut lisäsäästöt tilanteessa, jossa talouden nousu antaa vielä odottaa. Urpilainen sanoi tällä viikolla pelkäävänsä lisäsäästöjen saattavan lisätä talouden ahdinkoa ja sitä kautta kasvattavan tarvetta uusiin lisäsäästöihin.

Selkeitä talouden nousun elkeitä on havaittavissa jo maailmalla, mutta ei Suomessa. Täällä tarvotaan yhä taantuman rajamailla. Ennusteetkaan eivät lupaa suuria.

On tärkeää, että hallitus lukee ajan merkkejä tarkkaan. Jos talouden kehitys vaatii linjan tarkistamista, siihen pitää olla valmiutta senkin uhalla, mitä hallitusohjelmaan aikoinaan kirjoitettiin.

Kataisen hallitus koostuu lähtökohdiltaan niin erilaisista poliittisista voimista, että sitä on vaikea pitää kasassa ilman hallitusohjelmaan kirjattua tiekarttaa. Järjen käyttöä tämä ei kuitenkaan saisi estää.

Hallituksella on edessään pitkä vuosi, jos se mielii pysyä kasassa ja säilyttää edes jonkinlaisen toimintakyvyn. Etenkin kun sen keskeiset tavoitteet kuten talouden saaminen nousuun ja työllisyyden parantaminen sekä kunta- ja sote-uudistukset, näyttävät karkaavan käsistä.

Tässä tilanteessa hallituksen on kyettävä kirkastamaan päämääränsä ja toimimaan sen mukaisesti yhtenäisenä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Valtiovarainministeri laskee hallituksen meriitiksi ,tuloerojen kaventumisen.On jäänyt,tahattomasti tai tahallisesti kertomatta minkä vuoksi.Pienituloisten määrä kun ei ole vähentynyt vaan suurituloiset on vähenneet.Kumpi lie parempi,verotulojen määrä kyllä olisi paljon suurempi jos suurituloisten määrä olisi pysynyt entisellään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt on nähty Kokoomuksen ajamat verohelpotukset työnantajille. Katainen poisti aikanna Kela maksut, niin että osa työnantajista oli ihmeisään. Nyt rupeaa riittämään jo alennukset työnantaleiriin. Katainen valittakoon vaikka Kreikkaan antamaan neuvoja. Suomessa on oppipojan taidot tulleet kalliiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Entäpä jos ameriikan nousu ei toteudukkaan? Jospa nämä 16 taalan tuntipalkkaiset uudet osapäivätyöt siellä eivät tuokaan nousua maailmantalouden veturille? Entäs meillä sitten? Montako vuotta meillä on aikaa pistää asioita kuntoon? Pitäiskö aloittaa? Plan a,b ja c?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Urpilaisen seminaarin talousviisaat oli hänen omasta piiristä SAK-n ja ministeriön ekonomeja.Sitä saa mitä tilaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos saisi Kataisen komissaariksi, se olisi siisti keino lopettaa hallitus ja pitää uudet vaalit. En jaksa uskoa tämän porukan toimintakykyyn.

Pahoin kuitenkin pelkään, että seuraava (Sipilän-Soinin?) hallitus ei saa aikaan senkään vertaa. Kunta- ja sote-uudistukset ovat sen verran kovia haasteita, eikä kukaan poliitikko ole osannut esittää niihin toimivaa ratkaisua. Tai kyllähän niitä hyviä ideoita tulee kentältä, kansalta ja tiedemaailmasta, mutta kun puolueet ovat edeltäkäsin tyrmänneet toisten ideat, niin kukaan ei voi enää hyväksyä mitään järkevää menettämättä kasvojaan.

Hallintouudistuksiakin tärkeämpi asia olisi parantaa taloutta ja poistaa työttömyys. Tämä ei ole kiinni kunnista eikä edes EU:sta vaan ihan omasta työmarkkinapolitiikasta. Tietoa ja taitoa olisi, vain uskallus puuttuu.

Ja uuteen hallitukseen, milloin ja mistä puolueista hyvänsä, pitäisi saada rehellisiä ihmisiä, joilla on tietoa, taitoa ja elämänkokemusta muustakin kuin poliittisesta kähminnästä. Keskimääräistä parempi laskutaito, nöyryys kuunnella viisaampia sekä kyky ymmärtää asioiden syy-seuraussuhteita ovat kohtuullisen välttämättömiä joka ikiselle ministerille, ja ehdottoman pakollisia taloudesta vastaaville avainministereille. Nuoruuden into voi tuoda kauniita ajatuksia, mutta pitäisi myös ymmärtää, että asiat eivät tapahdukaan niin kuin pitäisi vain sillä, että ministeri toivoo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskottavuuden vie ainainen hallituksen tuumailu miten voidaan lisäverottaa.Ihmiset haluaa ja osaa itse päättää miten käyttää palkkansa.Vasemmiston-tavoite on kauttaaikain ollut me tiedämme mitä kansa tarvitsee.Koulutettu kansa osaa päättää merkittävämmästä osasta tulojesa käytöstä.Ojalan laskuopillakin selviää, jo nyt 30000€ vuodessa ansaitsevan tuloista menee palkka ja arvonlisäveroa byrogratiallen 50%.Lisä tienestitonnista meneekin sitten jo 70% järjestelmälle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Menisikin, mutta vaitiettavasti korkein marginaaliveroprosentti on tuossa 50 % huippeilla. Suurituloisilla on tasavero.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Isänmaan ja suomalaisten etu on se, että hallitus kantaa vastuunsa ja eroaa välittömästi.

Tämä jo nähty ja nyt pitää kansan sanoa se, kenet se haluaa johtamaan tätä maata. Kansan pitää saada päättää haluaako se Juha Sipilän, Kataisen, Soinin vai Urpilaisen maan pääministeriksi.

Tämän hallituksen ansiosta maan talous, puolustusvoimat, poliisilaitos, kuntakenttä, terveydenhoito jne. on saatettu kaaokseen. Ihmisten luottamus on mennyt ja kohta ihmisten halua puolustaakin tätä maata alkaa rapautumaan. Katainen - Urpilainen on suistamassa maan vaaralliselle tielle kuten Kreikassa ja Ukrainassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja tämä pääministeri puhuu maassamme vallitsevasta ilmapiiristä...
Työvaje,vientivaje,kestävyysvaje, päätösvaje,.. Melkein tulee mieleen Veikko Lavin laulu tukilisistä.
On aikoihin eletty. Katainenkin on kertonut ilmoittavansa huhtikuussa mitä ikoo isona tehdä.
Voiko Suomi odottaa. Voiko päätöksiä siirtää. Miten tosiasioita voi kiertää tuntematta niiden tarkkaa sijaintia, luonnetta, laatua ja määrää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uskovaista Juttaa porukoineen pelottaa ja eletään toivossa ja jopa epätoivossa, kun piispatkin on hälytetty apuun. Demarit ovat tottuneet pitämään käsiään toisten taskuissa ja kiihottamaan laiskuuteen sekä keksimään erilaisia haittoja työllistämiselle. Hallitdus joutaa kaatua ja tilalle vanhojen viisaiden neuvosto eli kokeneet tyypit, joiden ei tarvitse uudelleen valinnan toivossa miellyttää ketään ja jotka näkevät kokonaisuuden.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

12:18
92 miljoonan euron Eurojackpot-voitto meni Siilinjärvelle – kuntaan tuli 50 miljonääriä
12:01
Nopea sähköpyörä kulkee mopon vauhtia ja sen kuljettaminen ei käy ilman korttia – Pohjois-Pohjanmaalla niin sanotut S-pedelecit ovat vielä harvinaisia
11:38
Iran teki ohjuskokeen, samoin Pohjois-Korea – Trump kehui jälleen hyvää suhdettaan Kim Jong Uniin
11:00
Operaatio Paulaharju päättää taipaleensa Tuntsan erämaahan – kuuden vuoden aikana erämaateatterissa on tahkottu läpi Samuli Paulaharjun novelleja Tilaajille
10:00
Ministeri Krista Kiuru on huolissaan sovittelun käyttämisestä toistuvaan ja vakavaan perheväkivaltaan – "Tällaiset tapaukset mustaavat sovittelun maineen"
9:22
G7-maiden kokous alkaa: Amazon-kriisi ja Trumpin kauppasota saattavat viedä tilan Macronin toivomilta globaaleilta keskusteluilta
9:00
Paula ja Toni Jaakola jakavat yrityksen ja kodin: "Kun vaihdoimme läpsystä, riitoja ei tullut" – Kahdesta bisnekseen liittyvästä asiasta ei kannata lipsua Tilaajille
37
Fennovoiman paperit viipyvät yhä – STUK on saanut vasta pienen osan Pyhäjoen voimalan rakentamislupaan vaadittavasta aineistosta
33
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
25
Oulun teatterin esitys myöhästyi – syynä myöhässä ollut lentokone, näyttelijä ei ehtinyt ajoisssa paikalle
20
"Jokin tässä meillä falskaa" – lomamatka Kroatiaan avasi silmät: Suomi on pudonnut kelkasta, kun arvioidaan eri maiden siisteyttä
18
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
17
Enne tulevasta? Puljujärvi kokeili jo Kärppien ylivoimassa – Manner: "Missä ikinä hän pelaakaan, sen on oltava Jessen oma päätös"
7
Kaupungin päättäjillä edessä isojen päätösten syksy – kovaa tasapainoilua liiallisen velkaantumisen ja välttämättömien investointien välillä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Ulkomailta tuodaan turisteja, mutta oman maan poika ei saa töitä

Tasan tarkkaan jokainen työhaluinen saa töitä. Kokenut olen. Ei vaan kelpaa duunit joillekin Ja vas.hallituksen aikana ... Lue lisää...
Tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image