Pääkirjoitukset

Räiskyvä keskustelu eduskunnassa – oppositio ei niele hal­li­tusoh­jel­maa

Pääkirjoitukset 12.6.2019 6:00
Pääkirjoitus

Viisi vuorokautta istunut Antti Rinteen (sd.) hallitus esitteli ohjelmansa eduskunnalle varsin terävän sanailun ja välihuuteluiden säestyksellä.

Ensimmäinen hallituksen ja opposition välinen yhteenotto osoitti, että asetelmia haetaan vielä pitkään.

Eduskunta esiintyi uudenlaisessa asetelmassa ensimmäistä kertaa, kun Antti Rinteen (sd.) johtama viiden puolueen hallitus esitteli täysistunnon alkajaisiksi hallitusohjelmansa kansanedustajille tiistaina.

Voimasuhteet ovat muuttuneet. Viime kauden oppositio eli SDP, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP ovat hallituksessa ja pitkäaikainen hallitusjyrä kokoomus oppositiossa perussuomalaisten, kristillisdemokraattien ja Liike Nytin kanssa. Vain keskusta jatkaa hallitusvastuussa.

Puheet olivat kovia puolesta ja vastaan. Samalla paljastui, ettei oppositio ole yhtenäinen.

Kokoomuksella ja perussuomalaisilla alkaa taistelu siitä, kumpi puolue nousee näkyvämpään asemaan hallituksen ulkopuolella.

Suurimmalla oppositiopuolueella perussuomalaisilla on eduskunnassa 39 paikkaa ja mahdollisuus pitää puheenvuoronsa ensimmäisenä. Kokoomuksella on yksi paikka vähemmän ja kakkosasema.

Tiistain keskustelun perusteella perussuomalaiset lähtee vastustamaan vihervasemmistolaiseksi ilmastovouhottajaksi leimaamaansa hallitusta varsin yltiöpopulistisin äänenpainoin.

Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron käyttänyt ryhmäjohtaja Ville Tavio muun muassa väitti, että hallitus aikoo myydä valtion omaisuutta ja lähettää myynnistä saamansa rahat Afrikkaan.

Ilmastonmuutos ei perussuomalaisten mukaan edellytä suomalaisilta nykyistä enempää toimia.

Tavio selvästi kipuili siitä, ettei oma puolue kelvannut Rinteen hallitukseen, ja siitä syystä Suomi ajautuu hänestä turmioon.

Viimeaikaiset mielipidemittaukset osoittavat perussuomalaisille yhä kannatusnousua, mutta gallup-menestyksen pitäminen vaatii paljon huolellisempia suunnitelmia haastaa hallitusta mitä ryhmäpuhe osoitti.

Vaikka perussuomalaisilla on kokoomusta enemmän kokemusta hallituksen haastamisesta, kaiken liikkuvan kimppuun käyminen millä tahansa väitteellä ei voi olla syömättä uskottavuutta. Neljä vuotta on pitkä aika rakkikoirana.

Kokoomukselle rooli hallituksen ulkopuolella on ainakin aluksi outo. Edelliskerrasta on kulunut 12 vuotta. Puheenjohtaja Petteri Orpo huomautti viime viikolla, että oppositioasema edellyttää kokoomukselta ”uudenlaista asemoitumista”.

Kokoomus on ruvennut hakemaan tuntumaa vaihtamalla keskeisiä henkilöitä. Eduskuntaryhmää vetää entinen ministeri Kai Mykkänen, ja muun muassa puoluesihteeri Janne Pesonen jätti tehtävänsä.

Eduskunnassa Orpo linjasi, että opposition tärkein tehtävä on tarjota vaihtoehtoja hallituksen esityksille. Orpo kävi hallitusohjelman kimppuun perussuomalaisia uskottavammin. Hän moitti ohjelmaa kestämättömäksi "bluffiksi", jossa tärkeät uudistukset kuten ilmastomuutokseen varautuminen jäävät lopulta tekemättä.

Orpon mukaan hallituksen laskelmat talouden kestävyydestä ovat höttöiset. Orpo kyseli, onko hallitus valmis perumaan menolisäykset, jos työllisyystavoite ei toteudu.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Onhan siellä ministerelläkin rikostaustaa,en epäile sitä lainkaan.Onhan nykyinen pääministeri entinen Ay:pomo,ja niin tutkimattomat ovat herrojen tiet?
Työttömyyttä tuskin saadaan kurii mikäli eläkeiässä olevat yhä vaan jatkavat töissä,vieden nuoremmilta työpaikan.
Vai mitä mieltä on itse Antti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensimmäisenä pitäs tarkistaa ministereiden rikostaustat ,eli nyt pitäs presidentin käyttää aulttoreetia asemansa puolesta ja otta asia esille eikö presidentin kuulu olla kansan asialla

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkään uskottava ei ollut Orpo. Selvästi jopa persuja huonompi.
Taitaakin kokoomuksella olla edessä useampia vaalikausia kestävä oppositiopuolueen asema.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kysymys on mielikuvista eikä mistään muusta. Kovat tosiasiat tulevat kuitenkin jossakin vaiheessa tiellä vastaan ja niiden kanssa on kova tekeminen. Jos talouden rintamalla tapahtuu nopeita negatiivisia käänteitä, jotka vaativat sopeuttamista, jotta työttömyys ja velkaantuminen eivät karkaisi käsistä, hallitusyhteistyö voi jäädä lyhyeksi. SAK:n toiminta vihervasemmiston apupuolueena ei tässä paljon auta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Orpo aiheuttaa myötähäpeää puhuvana päänä. Asiasisältö on äärimmäisen noloa kuultavaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ja ketään ei kiinnosta kenelle siirrettiin edellisellä vaalikaudella 3 mjr työntekijöiltä palkasta pois.
Joo, joo. Kompensoitiin verotuksessa mutta sekin on taas pois palkansaajien ja kansalaisten hyvinvointipalveluista.
Nykymeininki, eli hyvinvointipalveluiden ongelma, sehän johtuu porvaripuolueiden veronkevennyksistä.
Kaikki se raha on pois kansalaisten hyvinvointipalveluista. Kysykää jostain kuinka paljon on valtion vuosittaista kassaa pienennetty kun on kokoomus ollut hallituksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin ja kuinka paljon SAK rahoitti vaaleissa SDP:tä puolueena, vasemmistoliittoa puolueena sekä yksittäisiä vasemmiston ehdokkaita Rinteen pariskunnasta alkaen. On varmaan miljoonia ellei kymmeniä miljoonia euroja poltettu pörssikeinottelusta ja vuokra-asuntobisneksestä napattuja verottomia osinkoja Pääministerin paikkaan, tosin tällä hetkellä Rinteen kannatus lienee enää noin 16 % pinnassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitenkähän sitten käy kun demarit vaihtaa puheenhoitajan? Kyllä Rinne kun haaastetaan vähän nurkaan niin häneltä voi odottaa mitä tahansa. Hänähän yritti työeläkejärjestöillä maksattaa vappusatasen. Hyvä ettei onnistu mitä se eläkelaitokselle kuuluu jos hän lupailee satasijaan. Ei Rinne ja demarit ole kokoansa suurempi muistaa se.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opposition kommenteja väritti selkeästi hallituksen ulkopuolelle jäänti. Räksytyksessään oppositiopuolueet moittivat hallitusta suunnitelmista, joita olivat itsekin tavoitelleet, mutta eivät saaneet hallituksessa oloaikanaan aikaiseksi. Uudella hallituksella on ainakin hyviä tavoitteita, jotka toteutuessaan hyödyntävät kaikkia suomalaisia eikä vain hyväosaisia kuten väistyneen oikeistohallituksen aikana.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi edellisellä kaudella oppositio ei räksyttänyt lainkaan eikä mistään. Olikohan näin? Hallituksella alkaa ylämäki, mutta toivottavsti ainakin seisontajarru on kunnossa, että ei liukastella ojan pohjalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pessimismi kukoistaa. Ja Persut kiemurtelevat tuskissaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Arabialainen sanonta, karavaani kulkee ja koirat haukkuvat. Opposition tehtävänä on etsiä hallituksen toiminnasta puutteita. Nyt oppositio maalaa piruja seinälle, mutta missä se piru oikesti on? Se on oppositiossa olevien mielikuvituksessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

kylläpä se nyt kynsii pahasti perskokkareita rinteen tiimin meininki.kyllähän se näyttää että ohjelma on rakennettu texasin tyyliin isosti ja komiasti toivottavasti ei tule mahalaskua.kyllä avustajien lisäys oli aivan liian ylimitoitettu liike nyt tais päästä vanhat kaveritki "töihin"näillä palkoilla olis ollut käyttöä vähäosaistenki auttamiseen .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksi on Suomessa ja pysyy: yritystuet. Yritystuet ovat 5 miljardia euroa Suomessa, eikä näistä voi leikata uuden hallituksen mukaan kuin 100 miljoonaa euroa. Hyvin on vaalirahoitus mennyt perille, rahan jakoon yrityksille ei kukaan halua puuttua eduskunnassa. Jos valtaosa yritystuesta kohdistuisi suomalaisten tuotteiden kehittämiseen, ei olisi mitään ihmettelemistä. Uutisten mukaan yritystuet vääristävät kilpailua Suomessa, yrittäjät itsekin kauhistelevat asiaa. On meillä kallis "keskustelukerho" Suomessa, Suomen eduskunta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä hallitus ei tarjoa, kuin lisää veroja,valtion velkaantumista ja elintason pudotusta,Suomen kansalle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On ne Perussuomalaiset niin kauheita toimittajien mielestä. Haukkuvat hallituksen ohjelmaa ja nuuskaakin on huulessa istunnon aikana. Säälittävintä on se että väitetään Persujen puhuvan perättömiä mutta ei pystytä kuitenkaan tarkalleen kertomaan mikä ei pitänyt paikkaansa. Esimerkiksi nyky hallitus myy valtion omaisuutta ja ottaa velkaa. Sehän on fakta. Hallitus myös lisää kehitysapua n. 200 miljoonalla ja lisää monia muita maahanmuuttajiin kohdistuvia menoja. Sekin on fakta. Eli Tavion sanoin, otetaan velkaa ja lähetetään rahat Afrikkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vuoden päästä hallituksella on veitsi kurkulla kun tuli luvattua unelmahöttöä joka ei toteutunutkaan.

Siinä saa Rinne selitellä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä. Siksihän tämä edellinen hallitus kaatui ja äänet jakautui nyt oikein vaaleissa koskapa edelliset kepukokpersut eivät pitäneet lupauksiaan. Eivät saaneet lakeja läpi koska ne olis sitä höttöä EK.n nuolemista.
Ehei..kokoomus tulee pysymään oppositiossa seuraavat 30 vuotta onneksi. Keskusta kaatuu kokonaan, poistuu puoluerekisteristä.
ja sitä rataa.
Jäljelle jää ihmisarvoista politiikkaa tekevät

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

22:25
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
20:51
Reissusa: Loma Kilpisjärvellä sisälsi paljon ulkoilua hyvin merkityillä poluilla hyvässä säässä ja upeissa maisemissa
20:31
Suomalaisnaisille heikoin suunnistuksen MM-viestisijoitus 34 vuoteen – Marika Teini kritisoi nimeämistään kisaan
20:19
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
19:58
Suomi luuli tekevänsä ystävällistä pandapolitiikkaa Kiinan kanssa, mutta se olikin myytti – "On vaarallista määritellä kansainvälisiä suhteita erinomaisiksi", sanoo professori
19:40
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
19:00
Kemin Veritorstai vei kahden ihmisen hengen 70 vuotta sitten – hinta oli liian iso työtaistelulle Tilaajille
26
OAJ huolissaan: Lisääntyneet yo-uusinnat lisäävät opettajien töitä, vaikka rahoitusta on vähennetty
26
Maailmalla yritetään horjuttaa oikeusvaltiota – Korkeimman oikeuden uutta presidenttiä Tatu Leppästä viime aikojen ilmiöt mietityttävät
25
Nelostien onnettomuus Oulun Haarakankaan kohdalla oli nokkakolari – pohjoisen suunnasta tullut henkilöauto ajautui vastaantulevien kaistalle
24
Oulun Radisson-hotellin työmaalta tehtiin mahdollisesti Pohjois-Suomen vanhimpiin kuuluva laivalöytö – Hahtiperän hylyksi nimetty laiva voi olla jopa 1600-luvulta
23
Yli neljä miljoonaa ihmistä on paennut Venezuelasta – Suomeen on tullut tänä vuonna vasta yhdeksän turvapaikkahakemusta
23
Yhdysvallat antoi takavarikkomääräyksen iranilaistankkerista – Gibraltarin kanta asiaan yhä epäselvä
20
Alaikäisten seksikaupasta syytetyn Jeffrey Epsteinin kuolinsyy selvisi – Lakimiehet haluavat tutkia asiaa edelleen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

No, sossuja äänestäneet, miltä nyt tuntuu

Tunnen itseni petetyksi, rinne jakaa vain puoluetukiin ja ilmastonsuojeluun ja taas unohtuu köyhät ja sairaat, sama kaav... Lue lisää...
Tule Sipilä takaisin

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image