Pääkirjoitukset

Puola kaltevalla tiellä

Pääkirjoitukset 25.7.2017 0:00
Pääkirjoitus

Puolan presidentti Andrzej Duda vihelsi ylikierroksilla käyneen pelin poikki Puolaa ravistelleessa poliittisessa kiistassa. Presidentti kertoi maanantaina käyttävänsä veto-oikeuttaan korkeinta oikeutta koskevassa lakiuudistuksessa.

Lakiuudistus on nostattanut Puolassa laajoja mielenosoituksia ja tulehduttanut pahasti maan entisestään huonoja EU-suhteita. Mielenosoittajat ovat vedonneet presidenttiin, ettei tämä allekirjoittaisi kiisteltyä lakia.

Kyse on parlamentin molem-pien kamarien hyväksymästä lakiuudistuksesta, jossa hallituksella olisi oikeus valita tuomareita korkeimpaan oikeuteen. Tämän seurauksena oikeuslaitos olisi vaarassa menettää riippumattomuutensa. Tällä haavaa tuomarit valitsee puolueeton hallintoelin.

EU:ssa on seurattu huolissaan Puolan demokratiakehitystä, joka on konservatiivis-kansallisen Laki ja oikeus -puolueen valtakaudella heikentynyt kovaa vauhtia. EU-jäsenyytensä alkuaikoina länsimielisenä pidetyn Puolan demokratia on osoittautunut horjuvaksi ja ohueksi. Isoon ääneen esiintyvä Puola nauttii Unkarin tavoin mieluusti EU:n tukipolitiikasta, mutta yhteisen arvopohjan kanssa on viime aikoina ollut vähän niin ja näin.

Presidentti Dudan puuttuminen asiaan viime metreillä pelasti Puolan ajautumasta suoraan törmäykseen EU:n kanssa. Laki ja oikeus -puolueen listoilta presidentiksi valittu Duda on tähän asti myötäillyt hallituksen esityksiä.

Dudan reagointi näyttäytyy siltä, miltä läntiseen demokratiaan ja arvoyhteisöön sitoutuneen EU-maan johtajan toiminnan tuleekin näyttää. Ryhdikäs liike ansaitsee kiitoksen. Vielä ei silti kannattaa tuudittautua siihen, että järjen ääni olisi voittanut. Onko kyseessä lakiuudistuksen aito tyrmäys vai kosmeettinen aikalisä? Tämä selviää, kun lakipaketin uusintakäsittely alkaa.

EU-komissio on uhannut aloittaa sanktiomenettelyn Puolaa vastaan, mikäli hallitus toteuttaa korkeinta oikeutta koskevan uudistuksensa. Harvinaisessa rikkomusrangaistuksessa Puola menettäisi äänioikeutensa EU-kokouksissa. Toistaiseksi komissio ei ole halunnut käyttää kovia otteita Puolaa kohtaan. Kovia keinoja olisi äänivallan rajoituksen lisäksi EU-tukien jäädyttäminen.

Puolan korkeinta oikeutta koskeva lakipaketti on kyseenalainen. Toteutuessaan se hämärtäisi keskeistä vallan kolmijako-oppia, jonka mukaan lainsäädäntö-, toimeenpano- ja tuomiovalta on pidettävä toisistaan erillään.

Aiemmin Puola on koetellut EU:n kärsivällisyyttä kiristämällä perustuslakituomioistuimen valvontaa, heikentämällä riippumattoman median toimintamahdollisuuksia ja kieltäytymällä pakolaisten taakanjaosta.

Puolan hajanaisesta oppositiosta ei ole löytynyt riittävää vastavoimaa demokratiaa nakertavien muutosten vastustamisessa. Oikeuslaitoksen riippumattomuuden vaarantava lakihanke voi olla saranakohta, joka tarjoaa kanavan laajemmalle demokratiaa ja kansalaisyhteiskuntaa puolustavalle kansalaisliikkeelle.

 

MAINOS

Kommentoi

Kuka sitä Puolaa oiken hallitsee. Puolan vaaleilla valittu hallitus ja presidentti vai vaaleilla valitsematon komissio(politbyroo) nähtävästi diktatoorinen komissio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomella itsellään ei ole Perustuslakioikeutta. Tästä sekä sotien jälkeisistä "yleisistä syistä" ns. Paasikivi-Kekkonen linja ei taannut kansalaisten perusoikeuksia. Koivistonkin alla tilanne oli, että ei-sosialisteilla ei noita oikeuksia ihan aina voinut olla. Nimenomaan media, ml. Yle ja demareiden soluttamat toimitukset loistivat tosi omituisilla oikeustulkinnoilla, tai niitä vastaavilla uutisten väännöillä. Ne olivat täysin selviä ja ajoin yhtä törkeitä. Eli Koivisto ei taannut kansalaisoikeuksia, tuli vain valituksi protestina Karjalaisen tyrkyttämiselle. Olihan sekin edistystä, mutta vain tv:n kuvaruudussa, ei reaalisesti.

Nyt siis Puola uhkaa päätyä samaan tilanteeseen. Ja mitä tulee vallan kolmijakoon, niin tuo "erillään pito" ei ole oikein hyvä terminä. Vallan kolmen peruspilarin tulee pystyä toimimaan "itsenäisesti." Ei sekään ole mikää selvä periaate. Se on itse asia, josta väitellään kaiken aikaa. Jos tuo väittely on asian tuntevaa, se vahvistaa demokratiaa. Pystytäänkö siihen Suomessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

PenttiJuhani kertoo lähihistoriasta Suomessa suoraan ja kaunistelematta. Lisäksi hän siirtää ennakkoluulottomasti kysymyksen vielä nykyaikaan ja nyky-Suomeen. PenttiJuhani on näkijä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voi Puolan kansaa, ensin Saksalaiset tappoivat toisen maailmansodan aikana puolan älymystöä. Sitten N-liitto teki selvää niistä joita Saksalaiset eivät ennättäneet surmata. Lisäksi pitkä "pakkoavioliitto" Moskovan kanssa rapautti lopunkin demokratian käsitteen. Voi Puolan kansaa mitä se on joutunut kestämään ja kärsimään ja vieläkin kärsii.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei vallan keskeisen kolmijako-opin mukainen tekijöiden TÄYDELLISESSÄ erillään pitämisessä mitään järkeä ole. Kyllä lainsäädännöllä, sen toteutuksella ja tuomiovallan käytöllä pitää olla yhteinen yhteisiin perusarvoihin perustuva ylimmäinen tavoite. Tämän yhteisen tavoitteen toteutumisen arviointioikeus kuuluu kaikille.

Ei ole itsestään selvää, että oikeusvaltioperiaate toimisi moitteettomasti pelkästään turvaamalla oikeuslaitoksen (ja median) riippumattomuus. Suomessakin voidaan selvästi havaita, että sekä media että oikeuslaitos nakertavat riippumattomuuskilpensä turvin nimenomaan länsimaista arvopohjaa kieltämällä kantaväestön ihmisarvon. Jakamatonta ihmisarvoa ei voida ihan pikkuisen vähentää. Se joko tunnustetaan kokonaan tai se riistetään kokonaan ja molemmat riippumattomat vallanmahtia ottavat omaksi oikeudekseen suomalaisen loukkaamisoikeuden, vaikka erityisesti oikeuslaitoksen tehtävä olisi suojata JOKAISEN ihmisen loukkaamattomuutta yhtäläisesti.

Puolankin tilanne olisi syytä arvioida vallanmahtien yhteisen ylimmän tavoitteen toteutumisen näkökulmasta ennen kuin arviointi on viimeisen päälle uskottava. Jäljet voivat olla pelottavia tarkasteltaessa niitä eri suunnilta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

14:09
Suomen Pankilta madonluvut: Koronavirustoimet voivat lohkaista Suomen taloudesta jopa 13 prosenttia, työttömyys jopa 11 prosenttiin
13:43
Katumaasturin moottoritilassa syttyi palo kesken ajon Nelostiellä Haukiputaalla – rekankuljettaja pysähtyi auttamaan
13:01
Oulun Limingantullissa sijaitsevan puuelementtitehtaan katossa oleva nosturi syttyi tuleen - palokunta sammutti nopeasti yli 15 metrin korkeudessa olleen palon
12:42
Kotihälytyksiä luvassa, korona voi kiristää tilannetta entisestään, pääsiäinen poliisille haastava ajankohta – "Toimettomuus ja liika alkoholi ovat huono yhdistelmä"
12:39
Suden yöllinen vaellus Oulun Metsokankaalla tallentui lukijan videolle – "Todennäköisesti nuori yksilö", sanoo tutkimusprofessori
12:33
Suomen Yrittäjien kysely: lähes puolet yrityksistä tarvitsee valtion tukea selvitäkseen koronakriisistä, joka kymmenes pelkää konkurssia
12:08
Suomessa voi tulla pulaa kahvista ja hedelmistä, jos ruokamarkkinat häiriintyvät pahoin – PTT: Ongelmat iskisivät jo valmiiksi nälänhädästä kärsiviin maihin Tilaajille
63
Oulu valmistelee 54 miljoonan euron säästöjä – suurimmasta osasta säästötoimista päättäjillä yksimielisyys
31
Hallitus tiukentaa rajaliikennettä Suomen, Ruotsin ja Norjan välillä, rajoitukset koskevat myös laivojen henkilöliikennettä – Katso tallenne tästä
27
Länsimaissa takki kääntyy ja kasvot peittyvät – miksi saksalainen suojaa kasvonsa, mutta suomalainen ei?
25
Tiistaiaamun tiedot: Tartuntoja todettu Suomessa nyt 2 308, varmistettu määrä nousi 132:lla – Oulussa nyt 70 tapausta, sairaanhoitopiirissä 85
19
Kerro meille: Millä keinoilla kuka tahansa meistä voisi nyt tukea yrityksiä?
15
Alkoholin kokonaiskulutus laski roimasti viime vuonna, suurin selittävä tekijä matkustajatuonnin väheneminen – suunta ollut laskeva jo yli kymmenen vuotta
14
Koronapotilaiden määrä OYSissa kasvaa: Tiistaiaamuna hoidossa oli yhteensä 11 henkilöä, seitsemän tehohoidossa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ville Tavion näkemykset

275 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Pääomavero 43% pian

sulla on varmaan joku järkevä perustelu tuommoselle verolle siitähän kärsii köyhät tuunarit ensimmäisenä esim minä nosta... Lue lisää...
jyväjemmar

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

7.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image