Pääkirjoitukset

Pre­si­dent­ti­kau­den ly­hen­tä­mi­ses­sä olisi itua – vakaa maa ei tarvitse kahdentoista vuoden joh­ta­jan­pes­te­jä

Presidentinlinna sijaitsee Helsingin Kauppatorin laidalla.
Pääkirjoitukset 5.11.2019 6:00
Pääkirjoitus

Presidentti Sauli Niinistö olisi valmis lyhentämään presidenttien toimikausia vuodella tai kahdella. Ajatusta kannattaa pohtia vakavasti. Suomen demokratia on niin vakaa, että saman valtionpään ei tarvitse istua vallassa enimmillään 12:ta vuotta.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö puuttui haastattelussaan lauantain Salon Seudun Sanomissa teemaan, jota hän on availlut aiemminkin: presidentin toimikausien pituuteen. Niitä olisi hänen mielestään mahdollista lyhentää.

Kun toimikauden mitta on nyt kuusi vuotta ja kun sama henkilö voi olla virassa kaksi peräkkäistä kautta, vuosia tehtävässä voi tulla 12. Sen istuivat Niinistön edeltäjistä Mauno Koivisto ja Tarja Halonen.

Toista kautta tehtävää hoitaa myös vuonna 2012 ensimmäisen kerran valituksi tullut Niinistö. Haastattelun mukaan hän pitäisi parempina malleja, joissa enimmäiskaudet ja vuosimäärät olisivat kolme kertaa neljä tai kaksi kertaa viisi vuotta.

Niinistö on puhunut presidenttikauden mitasta ennenkin. Vuoden 2018 kampanjan aikaan hän totesi Ilta-Sanomien vaalikoneessa, että kuuden vuoden kausi on pisimpiä, mitä maailmalla tunnetaan ja että "optimi voisi olla viisi".

On kiinnostavaa, että teeman nostaa keskusteluun tehtävän haltija itse. Aiheesta ei ole meillä viime aikoina ylipäätään suuremmin keskusteltu. Tämä kertonee siitä, ettei kahdentoista vuoden urakoinnista ole meillä syntynyt merkittäviä ongelmiakaan.

Toimikaudet kahteen rajoittava perustuslaki torjuu sujuvasti vääristymät, jollaisia syntyi presidentti Urho Kekkosen ylipitkällä valtakaudella. Asian varmistavat parin viime vuosikymmenen aikana toteutetut valtaoikeuksien leikkaukset.

Kun vakavia ongelmia ei enää ole tullut ilmi, herää kysymys, kannattaako toimivaa nykykäytäntöä muuttaa.

Ehkä kuitenkin kannattaa.

Tehtävän työläyttä ajatellen nyt mahdollinen kahdentoista vuoden pesti on yksinkertaisesti pitkä. Niinistö muotoilee, että tehtävän hoito on "aika kiinni pitävää hommaa".

Tämä tehtävän raskaus ilmeisesti mietitytti Niinistöä ennen kuin ilmoitti lähtevänsä hakemaan jatkokautta. Jos presidenttikauden mitta olisi viisi vuotta, Niinistö olisi vapaa mies jo runsaan kahden vuoden päästä vuonna 2022.

Demokratiassa tarvitaan sekä vaihtuvuutta että jatkuvuuden tuomaa vakautta. Jälkimmäinen on tärkeää etenkin, kun yhteiskunnassa kuohuu. Suomi on kuitenkin maailman vakaimpia valtiota, ja siksi presidentin pitkää toimikautta on hankala perustella ainakaan yhteiskuntarauhalla.

Maailmalla kuusivuotiset kaudet ovat harvinaisia demokratioissa, joissa presidentillä on muutakin kuin seremoniaalista valtaa. Esimerkiksi Ranskassa toimikautta lyhennettiin vuosituhannen vaihteessa seitsemästä vuodesta viiteen.

Toimikauden muuttaminen viiden vuoden mittaiseksi olisi Suomellekin ilmeisen sopiva malli. Valtionpäämiehen valinta eri tahtiin eduskunnan kanssa korostaisi presidentin valtiollista erityisroolia.

Vuosikymmen olisi myös ylipäätään sopiva maksimi yhden henkilön toimia tasavallan johdossa. Runsaan 5,5 miljoonan asukkaan maasta löytyy aina osaava jatkaja seuraamaan korvaamattomanakin pidettyä miestä tai naista.

MAINOS

Kommentoi

Kaikki jotka tietävät Niinistön temput eivät pidä Niinistöä Suomen presidenttinä, vaan globalistina joka haluaa lopettaa itsenäisen Suomen. Ikävää, mutta totta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Presidentti-instituution lopettamisessa olisi paljon enemmän järkeä. Sen ylläpitäminen maksaa veronmaksajille noin 50 miljoonaa euroa vuosittain.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koko presidentti instituuto tulisi järkiperäistää siten että, ulkoministeri hoitaa ulkopolitiikan. Kannatan Sveitsin mallia jossa presidentti on enemmänkin "talonmies" joka ottaa vastaan vieraat. Presidenttiys olisi täten kunniaosoitus hyvin tehdystä työstä ennen eläkettä. Kausi voisi
olla vaikka 2 vuotta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näinhän se käytännössä jo onkin. Suomen Presidentti on vieraiden viihdyttäjä ja maailmamatkaaja. Presidentillä on olematon määrä poliittista ja teoreettista valtaa, jota hän ei sitäkään käytä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan mutta kuinka monta kertaa preisentti on ollut söhläämässä EU kuvioissa vaikka paikalla on ulkoministeri, joka on tai ainakin tulis olla paremmin perillä ulkomaan asioista ulkoministeriön tuella. Tarvitaan selvä roolijako, nykyinen tilanne ei ole kenenkään etu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"vakaa maa ei tarvitse kahdentoista vuoden joh­ta­jan­pes­te­jä" Taitaa olla niin maa on vakaa juuri siksi kun on jatkuvuutta eikä poukkoileva linja..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kai suomessa ole mitään demoratiaa eli kansanvaltaa, määräykset tulee EU:sta ja isolta rahalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juuri näin. Suomen eduskuntateatteri ja myös presidentin virka joutaisivat lakkauttaa kokonaan, sillä määräykset tulevat Brysselistä ja nämä instituutiot toimivat vain kumileimasimina. Tosin aika kalliina sellaisina. On aivan turhaa pitää yllä päällekkäisiä organisaatioita kun kerran EU:ssa ollaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun huomioidaan presidentinvaalien järjestämisen korkea hinta, kaksi viiden vuoden kautta voisi olla parempi kuin vaalit joke neljäs vuosi.
Siinä jää vaalien välissä aikaa viran hotamisellekin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Presidenttimme Sauli Niinistö on antanut kansalle vinkin, että Suomessa pitää valita vastaisuudessa nuori ja reipas presidentti. Tyhmempikin tajusi viime presidentin vaaleissa, että Sauli Niinistö on hyvä presidentti mutta ikämies jo. Ukrainassa on presidenttinä nuori koomikko, josta Ukrainan kansa tykkää. Edellisissä Suomen presidentin vaaleissa oli ehdokkaana Laura Huhtasaari, miksi ette äänestäneet häntä, olisi Suomessakin jotakin vastavoimaa ummehtuneelle poliittiselle elämällemme. Suomen tasavallan presidentin virkakauden pituudessa ei ole mitään vikaa, hyvä että on jotakin haastetta presidenttiehdokkaille, kynnys pitää olla hyvin korkea puoluediktatuurimme suosimille "vanhoille parroille" ja "hapannaamoille".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinistö ollut Kekkosen jälkeen ylivoimaisesti paras pressa.
Siksi ois suotavaa maan turvallisuuden ja talouden kannalta , että hän vois jatkaa kolmannellekin kaudelle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

jossain määrin kyllä kannatan mutta pressan valta pitää saada takaisin että hän voi lyödä pelin poikki tai kovistella mitään sanomattomia kansan edustajia ,nyt vaikuttaa että puolel heistä on vain suurta palkkaa ja etuja käyttäviä urpoja joilla ei ole mitään virkaa kunhan ovat vain jos ovat edes istunnoissa missä lie kuuhaavat ,,eivät tee sitä miksi heidät on kansa valinnut ,, eduskuntaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo ja lisää kustannuksia syntyisi, kun alettais tyhjäntoimittajaa valitsemaan useammin. Ennemmin kannattaisi keskustella tarvitaanko koko presidenttiä tai ainakaan sellaista huru-ukkoa, joka ei jaksa koko kautta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

20.11.
Postin työriitaan ei saatu keskiviikkona ratkaisua – PAU: keskeiset asiat yhä ratkaisematta
20.11.
Voitot kiersivät ravilegenda Pekka Korpea juhlakilpailussa – toisen juhlalähdön voittoon ajoi poika Janne Korpi
20.11.
Tähtitodistaja: Trump vaati Ukrainalta vastapalvelusta vierailusta Valkoiseen taloon
20.11.
Uutissuomalainen: Omistajaohjausministeri Paatero väläyttää Postin pilkkomista
20.11.
Kun professori Vesa Puuronen pyysi Mannerheimin kuvan poistamista kasvatustieteilijöiden kiltahuoneelta, oli lopputuloksena valtava myrsky
20.11.
Kaleva Live: 22-Pistepirkon Oulun-keikka keskiviikkona Tilaajille
20.11.
Pudasjärven lentokentän vuokrakiistan taustalla lukion ilmailulinjan oppitunnit – Suviseurojen järjestäjät odottavat oikeuden päätöstä lentokentän käytöstä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

224 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Kovapalkkaisimmat ammattityöntekijät kuuluu ammattiliittoon. Nytkin itselleni maksetaan 25% enemmän kuin TES määrää. Amm... Lue lisää...
FAKTAA.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.11.

Fingerpori

21.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image