Pääkirjoitukset

Potkuista pontta kou­lu­häi­ri­köil­le

Pääkirjoitukset 10.4.2013 0:00
Pääkirjoitukset

Helsingin Alppilan yläkoulun opettajan erottaminen on nostattanut melkoisen kansalaisliikkeen vaatimaan kuria kouluihin. Kymmenet tuhannet ihmiset ovat allekirjoittaneet nettiadressin, jossa peräänkuulutetaan kasvatusvastuuta ja vaaditaan selvyyttä siihen, mitä voidaan tehdä sellaisille oppilaille, jotka viis veisaavat koulun säännöistä.

Adressin saama vastaanotto osoittaa, että kansalaiset ovat vakavasti huolissaan koulujen työrauhasta.

Alppilan yläkoulun opettajahan sai potkut, kun hän työnsi kouluruokalassa häiriköineen oppilaan ulos ruokasalista sen jälkeen, kun tämä ei noudattanut opettajan antamia poistumismääräyksiä. Helsingin opetusviraston mukaan opettaja oli toimenpiteellään vaarantanut oppilaan oikeuden turvalliseen opiskeluympäristöön.

Asiasta julkisuuteen tulleiden tietojen valossa opettajan erottamista voidaan pitää ylireagointina. Erottaminen johtaa vain siihen, että levottomuutta lietsovat oppilaat saavat lisäpuhtia ja opettajien sietokykyä koetellaan entistä enemmän.

Koulujen työrauhasta tai pikemminkin rauhattomuudesta on puhuttu paljon viime vuosina.

Järjestysongelmat ovat toki olleet olemassa niin kauan kuin koululaitoskin, mutta häirikkökäyttäytymisen määrän arvioidaan lisääntyneen ja levottomuutta lietsovien oppilaiden menettelytapojen tulleen entistä kovemmiksi.

Jos opettajan auktoriteetti ei riitä ylläpitämään työrauhaa, opettajalla on varsin vähän keinoja puuttua tunneilla ja välitunneilla muita häiritsevästi käyttäytyvien oppilaiden tekemisiin.

Opettajien ammattijärjestö muistuttaa aivan oikein, ettei ole kohtuullista, että yhden tai muutaman oppilaan häiritsevän käytöksen vuoksi muun ryhmän työskentely estyy.

Räikeimmissä tapauksissa opettaja tai rehtori voivat käyttää voimakeinoja. Tähän kuitenkin turvaudutaan harvoin, mikä on ymmärrettävää, sillä kaikessa kasvatuksessa korostetaan ihmisen oikeutta fyysiseen koskemattomuuteen.

Hallituksessa on vireillä koulurauhan parantamiseen tähtäävä lakiuudistus. Lain piti valmistua niin, että se tulisi voimaan jo syksyllä, mutta näillä näkymin se on lykkääntymässä ensi vuoteen.

On kohtuullista odottaa, että laissa selvennetään sekä oppilaiden vanhempien että opettajien kasvatuksellista roolia. Nyt ne tuntuvat olevan hukassa. Ei voi olla oikein, että muutama levoton oppilas saa terrorisoida opetusta ja muiden oikeutta opetukseen.

Häiriköitäkään ei saa jättää heitteille. Heille on annettava apua, jotta he voisivat toimia muiden kanssa.

Helsingin tapaus olkoon viimeinen hälytysmerkki siitä, että kouluturvallisuuden parantamiseksi on tehtävä jotain. Jos helsinkiläisopettajan erottamisesta jää päällimmäiseksi sellainen tunne, että häirikköoppilas sai niskalenkin opettajasta, ajaudutaan entistä vakavampiin ongelmiin.

Koulusta ei saa tehdä vankilaa, mutta pelisääntöjen on oltava selkeät.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Mitä sillä ruokalasta poistamisella tässä tapauksessa saavutettiin tai saavutetaan? Onko nuori nyt terve ja opettajalla auktoriteetti kasvanut tai vähentynyt oppilaiden keskuudessa?
Entäpä jos tämä mielensä pahoittanut opettaja olisi sanonut häiriköivälle oppilaalle, että odota haen videokameran ja poistunut paikalta, ja keskustellut myöhemmin privaatisti tämän oppilaan kanssa tilanteen laannuttua? Vai antaako OAJ:n taistelemat työaikanormit tällaiseen myöten?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Annatteko te oman lapsenne kurinpidon opettajille. Suomessa on tehty laki -80 luvulla, vanhemmat eivät saa koskea fyysisesti lapsiin ja toisten lapsiin ei saa kukaan koskea. Nytkö annatte vapauden opettajille, Tuolla menneessä ajassa on opettajien fyysistä väkivaltaa ollut ihan tarpeeksi, mennäänkö taas siihen, että pappi lukkari nimismies ja mitä näitä olikaan, ovat pitäjien ja kaupunkien kunkkuja. Koittakaa nyt tehdä ne koulutukset sellaisia, että opettaja pärjää lasten ja teinien kanssa, eikö siitä ole hyvä esimerkki kun toiset pärjää ja toiset ei, opettajassahan se silloin joku häiriö on jos ei sovellu lasten kanssa olemaan. Miksi ihmiset eivät aattele ennen kun menevät kirjoittamaan noihin kirjeisiin nimiään, mitä he ovat tekemässä omille lapsilleen ja lapsenlapsilleen, miksi lähdettäisiin taantuman tielle koulusäännöksien ja lakien kanssa. Vois sanoa että siinä mentiin taas soitellen sotaan, mitä jää palkaksi, lasten huono olo. Pitääkö lasten tosiaan pelätä kouluissa auktoriteetteja, sitäkö kaikki haluaa. Äidit kotiin hoitamaan lapsiaan, niin sillä noista selviää parhaiten, vaikka eihän ne jää kotiin edes lasten takia, pitää saada niin paljon kaikkea kivaa tienattua. Olishan nuorille ja miehille töitä kun naiset hoitaisivat lapsensa ennenkuin lähtevät työelämään. Ei se ole lapselle hääviä, aamulla revitään sängystä puolinukuksissa ja kylmään autoon tai pyöränritsille ja hoitoon. Se on järkyttävää, kaukana rakkaasta kotihoidosta jossa äiti rakastaa ja tekee kaiken lapsen parhaaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näitä häiriköitä paapomalla pilataan parempien yksilöiden tulevaisuus, kun annetaan häiritä opiskelu pilalle! Muutaman häirikön takia koko luokan oppiminen häiriintyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

missä on lapsen vanhenpien vastuu,nyt ripotellaan opettajia vaikka kyllä ne käytöksen perusteet pitää kotona vanhenpien opettaa ,olen vahvasti sitä mieltä että opetajilla pitää olla oikeus poistaa oppilas tunnilta vaikka voimakeinoja käyttäen ,itsekin olin aikoinaan melkoinen julli mutta kyllä opettajia kuitenkin vielä kunnioitettiin silloin vähän enemmän mutta hyvät vanhemmat herätkää ,ei koulussa kuulu opettaa käytöstapoja ja kunnioitusta vanhenpaa henkilöä kohtaan vaan se kuuluu nimenomaan koti kasvatukseen

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Häiriköitä ei saa jättää heitteille..Nyt tämä hallitus ja sitä edellinen kokoomus hallitus teki juuri sen. Säästöjen nimissä lakkautettiin toimivat koulukuraattorit, terveydenhoitajat, terveystarkastukset ! Kiitos kokoomus..Kiitos.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voe, voe tätä nykyajan toimintaa. On internetit ja älypuhelimet jne...heti sinne pääsee. Lapsia ei edes kotona saisi ojentaa muuten kuin suullisesti. Armeijassa ei saa huutaa ettei pumpulinuorison psyyke kärsi. Ja mitä näistä isänmaan toivoista tulee? Itse aloitin oppivelvollisuuteni 1970... On tullu koulussa tukkapöllyä ja läpsäystä jne, armeijassa huutoa ja simputusta. Kiitokset näille opettajille ja kantahenkilökunnalle...olen yhteiskunta kelpoinen ja työuraa jo yli 30v takana. Mikähän minusta tulisi nykyisten syysteemien kasvattama...?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oliko kivaa, kun koulussa pahoinpideltiin? Entä kun armeijassa simputettiin? Oletko niiden ansiosta yhteiskuntakelpoisempi ihminen? Luulin itsekin lapsena ansainneeni isäni henkisen ja fyysisen väkivallan olemalla "villi" ja huomiota hakeva lapsi. Vasta aikuisiässä tajusin, että isäni toimi väärin!
Minuakin ärsyttää kouluhäiriköt ja pidän kohtuuttomana opettajan erottamista. Syypäitä ovat lasten vanhemmat, sillä lasten kasvatus kuuluu heille!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistan omalta kouluajaltani että erään opettajan tunnilla eräs oppilas tahallaan aiheutti häiriötä, esim heittämällä jollakin tavaralla opettajaa kun tämä kirjoitti taululle. Opettaja tiesi aina kuka oli heittäjä ja meni puhuttelemaan ko tyyppiä. Tämä lietsoi riitaa ja lähes aina kävi niin että alkoi paini luokan takaosassa ko henkilön ja open välillä. Tilanne rauhoittui vasta kun rehtori kävi ovella synkän ilmeen kera. Mutta ei se paini ollut open vika, eikä häntä olisi tuosta pitänyt rangaistakaan. Vika oli vain ja ainoastaan ko tyypissä, joka halusi saad opettajan hermostumaan ja koska ope on ihminen hän hermostui. Pitäisi saada aikaan laki että mikäli oppilas provosoi opettajaa, niin että ope käy käsiksi oppilaaseen ja heittää hänet pihalle, syy on vain oppilaan jota asiasta tulee rangaista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sana heittää ulos on kyllä ihan väärä. Jos oppilaalle sanotaan tuossa vaiheessa, että mene kotiin ja otetaan yhteyttä vanhempiin ja muihin asiaankuuluviin henkilöihin ja puidaan sitä asiaa siten että se lapsikin tajuaa missä ollaan menossa, koska ne eivät aina ymmärrä omaa hyväänsä ja osaa ajatella tulevaisuuttaan, jos niiden kanssa ei kukaan ole niistä asioista jutellut.Kyllä varmasti rämäpääkin uskoo jos sanotaan että haluaako jatkaa koulua vai aletaanko muihin toimenpiteisiin ja kenen koulunkäynnistä ja elämästä on kyse, ettei hän jää siihen luuloon, että tässä onkin joku muu asia tärkeämpi kuin hänen koulunkäyntinsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Koulu on lapsen ensimmäinen harjoittelupaikka tulevaa työpaikkaa varten. Siksipä täytyisi samat lait päteä koulussa, kuin muuallakin yhteiskunnassa. Jos paikalle tullaan vain riehumaan ja häiritsemään toisten työntekoa, niin sellainen oppilas täytyisi siirtää tarkkailuluokalle tai erottaa koulusta. Vanhemmille vastuu kuitenkin oppilaan oppivelvollisuuden suorittamisesta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti nämä häiriköt ovat usein myös kiusaajia, hölösuina huutelevat ja nimittelevät muita, ja opettajat vain piipittävät, kun mikään ei tehoa, rehtorin puhuttelun jälkeen ollaan ehkä yksi päivä fiksummin, sitten taas repee

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Harmi ettei tuota adressia ole tehty kansalaisaloitteeksi. Adressillahan ei ole mitään varsinaista virkaa tällaisessa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mikä sen kansalaisaloitteen sisältö olisi? Kansalaisaloitteethan tehdään eduskunnalle lainsäädäntötyötä varten. Tässä Alppilan tapauksessahan opettaja Korhonen noudatti lakia, mutta hänet erottanut rehtori ja erottamisen vahvistanut Helsingin opetusvirasto ei. Adressin vaatimus on että edes nykyistä lakia tulkittaisiin oikein ja sitä opetusviranomaiset noudattaisivat. Se ei ole eduskunnan asia vaan jo olemassa olemassa viranomaisten asia.

Mielestäni opetusministeri ja opetushallituksen johto voisivat aivan hyvin puuttua tähän vaikka kyseessä onkin yksittäistapaus. Tällä hetkellähän he vain levittelevät käsiään. Adressilla voidaan toivottavasti vaikuttaa siihen että nämä lusmuilevat isot herratkin painostetaan kantamaan vastuunsa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Saapa nähdä milloin ensimmäinen kansalaisaloitteen kautta käsittelyyn mennyt lakiehdotus hyväksytään eduskunnassa. En epäile etteikö näinkin joskus vielä käy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vastaan sinulle hyvä veli, että sitten kun ehdotus on riittävän hyvä. Onneksi vielä ei ole hyväksytty esim homoliittoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi sillä adressilla ei ole virkaa, eivät kansalaiset pysty suoraan päättämään ja hutkimaan asioita on olemassa lakeja joita noudatetaan ja on olemassa lastenkasvatus ja terveyskasvatus ja on vaikka mitä auttavaa kättä kun vain ne löydetään oikeaan osoitteeseen. Kansalaisten adressit ovat monesti suutuspäissään tehtyjä, ei ole ehditty asiaa kunnolla puida kun se jo on kiertämässä porukoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kylla asiansa osaavalla opettajalla loytyy keinoja tyorauhan yllapitoon nykylainsaadannollakin. Alakoulussa homma toimii paremmin, kun oppilaat ovat suurimman osan ajasta saman aikuisen kanssa ja pelisaannot ovat selvat. Ylakoulussa opettajilta vaadittaisiin enemman yhteistyota siksi etta pidettaisiin yhteinen linja eika luovutettaisi vaativampien oppilaiden suhteen. Osa varsinkin vain pari tuntia viikossa yhta ryhmaa opettavista opettajista katsoo asioita turhan helposti lapi sormiensa. Jos nuoreen on toimiva vuorovaikutussuhde, tilanteet eivat paase karjistymaan esimerkkitapauksen tavoin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mahtavasti kolahti kyllä omaan nilkkaan tämäkin omahyväinen sepostus. Helsingissä erotettu kun sattui olemaan nimenomaan erityisluokanopettaja. Eli ei mikään halveksittava aineenopettaja joka näkee oppilaita vain pari tuntia viikossa, vaan juuri se joka on tekemisissä näiden kullanmurujensa kanssa joka ikinen tunti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

häiriköt pitää tästä lähtien erottaa yhteiskunnan ylläpitämistä kouluista, vanhemmat maksakoot koulutuksen sitte yksityiskouluissa tai muissa erityislaitoksissa. opettajilla ja normaaleilla oppilailla täytyy olla mahdollisuus tehdä työtään rauhassa ilman pelkoa väkivallasta tai muusta häiriköinnistä. turhaa paapomista hörhöjen kohdalla,käyttävät huväkseen herkkähipiäisiä naisopettajia tai naisrehtoreita uhkaamalla. entisajan kovat lait käyttöön,ilman sen kummempia lain muutoksia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

8:23
Metsästyskortilla äänestämään? – Kysyimme, voisiko äänestysikärajan laskea osan kohdalla 16 vuoteen
7:00
Muistatko sähäkät kasarikikkarat? Permanentit tekivät taas paluun, mutta moni asia on nyt toisin, sanovat kampaajakonkarit Tilaajille
7:00
Suomen viimeaikaista jätepolitiikkaa ja -lainsäädäntöä ei voi pitää onnistuneena Lukijalta
7:00
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
7:00
Muhoslaisen Benjam Myllyselän oppilaat haastoivat maailman johtajat ilmastoasioista jo vuosikymmeniä sitten – "Mitä suurempi viskaali, sen paremmin ne ottavat lasten yhteydenotot huomioon" Tilaajille
7:00
Valmennuskursseja markkinoidaan pian jo yläkoululaisille – yksityisopetus lisääntyy, mutta aasialainen pikkulasten koulutus on vielä kaukana Tilaajille
6:22
Yön uutiskooste – Savon Sanomat: Siilinjärvi vaatii Attendolta selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta
23
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
15
Suomen Yrittäjien kysely: Enemmistö lisäisi paikallista sopimista työpaikalla –  "Matala työllisyysaste on suurin köyhyyden syy ja hyvinvoinnin uhka"
14
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
6
Kiimingin Jokirannan koulukaava etenee, lukion ja kirjaston rakennukset osoitetaan suojeltaviksi
4
Kysyimme, kuinka vanha passi kelpaa tunnistukseen uutta passia tai henkilökorttia noutaessa – "Tässä on asiamiehellä tapahtunut valitettava virhe"
4
Raahen Laivan kultakaivoksella alkamassa yt-neuvottelut, neuvottelujen piirissä alle 50 henkilöä
4
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image