Pääkirjoitukset

Postille voi käydä köpelösti – työtaistelu voi kiihdyttää toimialan murrosta entisestään

Posti on toimialana vaikeassa tilanteessa digitalisaation, kirjejakelun vähentymisen ja kiihtyvän kilpailun takia. KUVA: Joel Maisalmi
Pääkirjoitukset 13.11.2019 6:00
Pääkirjoitus

Posti voi menettää pysyvästi asiakkaitaan, jos työtaistelu kiihdyttää toimialan murrosta. Lakko uhkaa saada suhteettomat mittasuhteet, jos vaikutusvaltaiset kuljetusalan liitot ryhtyvät laajoihin tukitoimiin.

Postin maanantaina alkanut lakko uhkaa saada suhteettomat mittasuhteet, jos vaikutusvaltaiset kuljetusalan liitot ryhtyvät kaavailemiinsa tukitoimiin.

Posti on toimialana vaikeassa tilanteessa digitalisaation, kirjejakelun vähentymisen ja kiihtyvän kilpailun takia. Panokset ovat kovat. Pitkittyvä lakko voi koitua kohtalokkaaksi rajussa rakennemuutoksessa olevalle Postille ja sen tuhansille työntekijöille, sillä venyessään työnseisaukset voivat kiihdyttää entisestään toimialan murrosta.

Jakelutoiminnassa mukana oleva Matkahuolto ja muut kilpailevat toimijat ottavat ilomielin kaiken hyödyn irti jokaisesta lakkopäivästä laajentaakseen toimintaansa Postin kustannuksella.

Postin perinteinen toimiala, kirjeiden ja lehtien jakelu, on laskusuunnassa, mutta kasvava verkkokauppa on lisännyt pakettien jakelua. Postilakia muutettiin joitakin vuosia sitten, jolloin Postin yleispalveluvelvoitetta muutettiin ja kilpailua vapautettiin. Sen jälkeen kilpailu jakelupalveluissa on kiristynyt, vaikka Postilla on edelleen ylivoimainen asema.

Lakon kohteena olevassa kiistassa on kyse paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnassa työskentelevän noin 700 pakettilajittelijan työehdoista. Työnantaja haluaa siirtää lajittelijat sille edullisemman työehtosopimuksen piiriin

Työntekijäpuoli arvioi, että työehtosopimuksen vaihtaminen vähentäisi lajittelijoiden ansioita kolmanneksen tai jopa enemmän. Työnantajapuoli kiistää tämän. Riita on herättänyt laajemminkin keskustelua siitä, että palkan pitäisi riittää elämiseen.

Joulusesongin lähelle osuvan työnseisauksen seuraukset ovat pitkittyessään suuret ja voivat osua kansalaisten ja yritysten lisäksi omaan nilkkaan. Postin kannalta tilanne uhkaa kääntyä päälaelleen, jos asiakkaat siirtyvät sankoin joukoin muiden jakelutoimintaa harjoitta-vien yritysten palvelujen käyttäjiksi. Postin kannalta kohtalokasta on, jos asiakkaat huomaavat, että toimivia vaihtoehtoja on olemassa.

Lakossa on jo noin 10 000 postinjakelun, käsittelyn ja kuljetuksen parissa työskentelevää postilaista. Kahdeksi viikoksi suunniteltu lakko voi laajentua kuukauden mittaiseksi, jos työtaistelutoimet laajenevat toimihenkilö- ja myymälätehtäviin.

Sekä Postia edustava Palvelutyönantajien liitto Palta että lakkoileva Posti- ja logistiikka-alan unioni Pau pelaavat upporikasta tai rutiköyhää. Osapuolet tapaavat tänään keskiviikkona valtakunnansovittelijan johdolla, mutta toiveet umpisolmun avaamiseksi ovat vähäiset.

Neuvotteluilmapiiriä ovat haitanneet eronneen toimitusjohtajan suuret tulot samalla kun yhtiö on joutunut säästämään ja vähentämään väkeä. Postin säästötavoite vuosina 2019–2021 on 150–200 miljoonaa euroa. Liedon pakettikeskuksen aitaan yllättäen ilmestynyt kulkuaukko tuskin keventää ilmapiiriä. Aiemmin syksyllä pääministeri Antti Rinne (sd.) hämmensi tilannetta toteamalla, etteivät palkanalennukset ole hyväksyttäviä.

Tällaisista asetelmista on vaikea päästä eteenpäin, mutta jotenkin asia on ratkaistava tilanteessa, jossa yrityksen toiminta ja toimintaympäristö muuttuvat.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Kävi miten kävi, postin pääjohtaja saa jatkossakin muhkeat palkankorotukset. Ensi vuonna bruttotulot varmasti yli miljoonan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postin johto on valinnut lakon murtamisen väsyttämällä lakossa olevat työntekijät. Kyllä nälkä postilaiset työhön ajaa?. Voisiko postin johdon haastaa oikeuteen ja vaatia vahingonkorvauksia aiheuttamistaan taludellisen toiminan haitoista joita lakon takia on tullut.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postin hallituksen jäsenille ja tj:lle myös 35 % palkanpudotusta:-)😉!!. Tulee heti vähän parempi mieli🤠

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomessa maksetaan valtion omistamille yrityksien johtajille massiiviset palkat suorastaan aivan järjettömän suuret, koska muuten nämä "kyvyt" houkuteltaisiin ulkomaille töihin. Kun seuraa Veikkauksen ja varsinkin Postin rämpimistä, niin epäilee onko Suomessa hyviä yritysjohtajia ollenkaan. Eipä tulisi mieleenkään maalaisjärkisenä yritysjohtajana tai yrityksen hallituksen jäsenenä alkaa riidellä työntekijöidensä kanssa, viedä yrityksensä koko Suomen työväestön vihan kohteeksi. Eikö edes hävetä, koko Suomi pysäytetään huonon yrityksen johtamisen takia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aion helpottaa postin korttijakelua ja en lähetä yhtään joulukorttia. Joulutervehdykset menee varmemmin ja helpommin tekstiviesteinä. Ei ole mitään haittaa postin lakosta, saavat lakkoilla aivan vapaasti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Postin toiminnot voitaisiin jakaa Matkahuollon ja VR:n kesken eli näille, jotka jakelevat ihmisiäkin ympäri maata.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jakelu siis monopolilta toiselle? Matkahuolto on jo toiminut kuin monopoli ja saanut siitä rapsutkin. VR on valtion yhtiö. Mikä tässä niin olennaisesti muuttuisi? Jos jako tapahtuu, niin minkä sopimuksen alle jäljelle jäävä johto jää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Terveydenhuolto pitäisi myös olla monopolisoitua valtion toimintaa, jota yksityinen täydentää. Kaikki uudet sopimukset pitää olla maakaapeloituna hermokeskuksiin oman tontin rajalle, alle jäävistä johdoista vastaamaan ei saa päästää tonttuja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pankki-, käteiskassa ja lipunmyyntipalvelut ikäihmisiä varten samoihin tiloihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tilanne ei ole kehittynyt eikä kehity itsekseen. Postin johto toteuttaa suunnitelmaa, jolla Posti saadaan pilkottua, yksityistettyä ja näin eliminoitua posi markkinoilta valtio-omisteisena suurena kilpailijana yksityisille. Yksityiset keräävät työntekijät ja busineksen ja Posti hävitetään. Pitkällä lakolla asiakkaat saadaan menemään kilpailijoille, tyytymättömät työntekijät hankkiutuvat perässä yksityisille töihin ja sillä sipuli. Posti laitetaan pakettiin kun ei ole asiakkaita eikä työntekijöitä. Valtioja hallitus eivät puutu asiaan koska homma etenee suunnitelman mukaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todennäköinen seuraus:

Posti jaetaan kahtia:
1) postivirasto, jossa postinjakajat jakavat enemmän ja vähemmän viralliset kirjeet suunnilleen kerran viikossa: henkilöstömäärä murto-osa nykyisestä
2) yksityistetty lehden- ja pakettienjakeluorganisaatio

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksityisyrityksessä paketti- ja verkkokauppaliiketoimta olisi myyty pois. Työntekijät olisivat siirtyneet vanhoina työntekijöinä uuden yrityksen palvelukseen mutta eka yt-kierroksen jälkeen heistä moni ei vanhoin ehdoin olisi saanut jatkaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työnteko ei muutenkaan ole järkevää Suomen kokoisessa maassa jossa on vanheneva vähälukuinen väestö ja runsainee veroineen ja kalliineen elinkustanunuksin. Parasta kun kellottelee 20m2 kämpässä jonka kulut maksaa avokätinen Suomensossu toimisto. Siitä pitää myös asunnonomistajat. Olen hyvä asukki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se nyt aivan selvä - työpaikan kahvipöytäkeskustelussa löytyi vain yksi joka ei ollut ottanut sähköisiä postipalveluita käyttöönsä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä nyt lakkoillaan ihan hyvästä syystä.
Herroille ei tunnu mikään olevan tarpeeksi.
Itse en alalla ole mutta valmiina tukilakkoon tai tuntuu jo että yleislakko vois olla paikoillaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kiista taitaa olla kirjelajittelussa eikä pakettilajittelussa. Postin mukaan pakettilajittelu on automatisoitu.
Poistin mukaan postin jakajat kuuluu jakakajien työehto sopimuksen piiriin ja liiton mukaan eivät kuulu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Työntekijöille, joille ei juuri palkkaa makseta, on aivan sama, vaikka koko Posti lakkautetaan. Samalla lakkautetaan Postin johtajienkin palkat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

11.12.
Oulussa perjantaina esiintyvä Take 6 hitsaa yhteen gospelmusiikkia ja pophittejä – "Olemme vanhan koulukunnan a cappella -yhtye"
11.12.
Kaksi miestä mur­tau­tui lii­ke­ti­loi­hin ja va­ras­toon Ko­la­ris­sa – aje­li­vat va­ras­te­tuil­la moot­to­ri­kel­kal­la ja mön­ki­jäl­lä läpi yön, kunnes poliisi sai miehet kiinni
11.12.
Kärpät palasi voittojen tielle junioripainotteisella joukkueella – Päävalmentaja Manneria sijaistava Lauri Mikkola: ”Tämä oli iso taisteluvoitto”
11.12.
Ikimuistoinen ilta – Kärppien tähtien tuuraajaksi hälytetty Olli Vanttaja, 20, nautti kauan odottamastaan liigadebyytistä jokaisella solullaan Tilaajille
11.12.
Korjaamohallissa tulipalo Torniossa, vahingot jäivät lieviksi
11.12.
Oulujoella käyty koulua 90 vuotta – juhlaa vietettiin keskiviikkona
11.12.
Oulujoen koulua on kehitetty perinteitä kunnioittaen – se perustettiin Oulujoen kuntaan 1939

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono aluksi maan itäosassa, Kainuun maakunnassa, Lapin itäosassa sekä Koillismaalla Taivalkoski ja Kuusamo lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli on huono maan itäosassa sekä Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Kerrostalo

Kaupunkiin matkaa 20 km. Yleinen liikenne pelaa hyvin. Lentokentälle sentään on matkaa se 30 km jotta pääsee avartumaan.... Lue lisää...
OKT asukki

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.12.

Fingerpori

12.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image